Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Témaindító: csonthulye, idő: Dec 10, 2005
Témakörök:
Idézet: „és szerinted Tommygun19 semmi tudás nélkül is hónapokig akar majd vele küszködni?” Reméljük nem.
Na basszus... már megint mi megy itt :hide:
Nem akarok beszállni a vitába, de az SPA-ra ne hagyd magad rábeszélni. (próbáltuk már padlómonitornak :no: ) Ez az a fajta hangszóró, amiről nem a hangereje alapján, hanem inkább vizuálisan állapítható meg hogy szól-e
Én 20-as SPA-kat a régi Gyári Westra dobozaimba raktam amit most fater használ és nem azt modnom, hogy lerázza az ember gatyáját, de nem lett olyan rossz. (én is rosszabra számítottam)
Nyílván, de ez van, ebből kell gazdálkodni.
Háát... azért ez enyhe tulzás, hogy minden tudás nélkül! De akkor most mit csináljak?? Megmondjátok a hangváltó kapcsrajzot én megcsinálom, csak a számolásokhoz meg a tekercshez nem értek
Pedig ehhez kellene legalább értened. Nem olyan bonyolult dolog a a számolás, és tele van a net kapcsolásokkal. Például ITT
Ez milyen lehet? olcsóbb és érzékenyebb mint az SPA 2030.
Próbálta már valaki?
Az előbb linkeltem be a hangváltós topikba néhány kalkulátort. De ha meglesz a hangszóród, csak akkor állj neki a váltónak, ugyan is találomra nem túl jó meghatározni a keresztfrekit. Most én is pont ezen kínlódok egy Best Off hagfallal (ami azért nem a legrosszabb), mert a gyári váltója egy eléggé hanyag megoldás. Szóval nem egyszerű a választás, de utána már csak a neheze van hátra
És pontosan hogy kell meghatározni a keresztfrekit és utána hogy tudom csinálni a váltót?? Ha az SPA 2030 al csinálnám de nekem szimpatikusabb a 2540
Nem lehet olyan rossz, de kár hogy kevés adatot adtak meg róla, ami mér egy picit fura...
Én úgy csinálom, hogy az ARTA progival mikrofonos méréseket csinálok a hangszórók valós átviteléről, aztán gondolkodok rajta hogy melyik frekin lehetne a legjobban "összeváltani" a mélyet a magassal. Nálam már körvonalazódik a megoldás, bár még pl13 is spekulál rajta egy kicsit
Igen ezt én is hiányolom. A SAL legalább megadja a T-S adatokat amit már csak dekódolni kell egy programmal, hogy jó e, vagy sem.
Nincs mese, be kell rendezkedni T-S mérésre is :yes:
Mostraktak fel az apró közé 25cm-es mélyeket... lesd meg..
Amit a SAL-ról adnak meg, annak pedig köze nincs a valósághoz, tehát agy kategória lehet mindkettő. Kb.
Igen, ez például nem használható hangváltó méretezésére.
Ahogy írtam. Amíg magadtól nem tudsz tervezni, addig csak úgy működik, ha kipróbált, megépített, pontos kész tervet másolsz le, lépésről lépésre.
Hangváltó kapcsolást mutattam neki, nem méretezést.
elképesztő
És ponotsan hogyaz zajlik egy ilyen mérés a progival? Mert tanulgatás képpen próbálgatnám a 120éves orionommal
bizony elképesztő, mert akkor magad sem tudod, mit mutattál, ugyanis a váltóalkatrészek értékeit (vagyis az általam váltóméretezésnek nevezett dolgot) a kapcsolás alatt olvasható képlet határozná meg, csak sajnos rosszul, mert nem veszi figyelembe a hangszórók képességeit.
Ilyen "segítségekre" amik csak félrevezetik az olvasót, nem hinném, hogy bármeliyk fórumon szükség volna.
Mérés előtt meg kéne tanulnod, hogy mit mérsz, miért, és azt is, hogy hogyan értékeld a kapott adatokat.
Erre vagyok én is kiváncsi, hogy mit kell kapnom, és hol látom az adatokat, amit a hsz. tud
Mondjuk először is az legyen a kérdés, hogy mi lesz a hangfalépitéssel. Valaki adjon már tanácsokat, hogy ha megvenném valamelyik hsz.t akkor konkrétan milyen cuccokat kell beszereznem, a hangváltóhoz (kondi stb.) És ha lehet, akkor egy hangváltó kapcsolási rajzot, ha valaki feltenn, megnevezett konkrét alkatrészekkel, és azt mondja, hogy azzal jó müködne, akkor azt nagyon megköszönném. Előre nis köszönom a segitségeteket.
Olyan frekvenciára számolsz amilyenre akarsz. Olyan 2 féle megoldás volt. Olyan ami 6dB-el és olyan ami 12dB-el vágot nem értem miért ne lett volna jó neki az a hangváltó kapcsolás, majd nyílván egyedit fog csinálni a hangszórókhoz igazítva. Nem tudom felfogni, hogy miért kötsz bele állandóan mindenbe.
Ami kapcsolásokat linkeltem azokkal meg tudod csinálni, hogy milyen frekvencián akarsz vágni, azt neked kell eldönteni. Képletek is vannak benne és azok szerint ki tudod számolni. Nem hinném, hogy fél évig szeretdnéd méregetni a hangfalakat és úgy megcsinálni a hangváltót. Nem tartom valószínünek, hogy highend kiállításra készítenéd a hangfalakat. Én szeretnék segíteni, de így nem lehet, hogy valaki állandóan beleköt mindenbe és mindíg a másikat járatja le mert a világ eszének képzeli magát. Feltételezem a bunkó nagypofájú kollégánk majd beleköt ebbe is mivel nem tudja a családon levezetni a konfligtusfüggését és elmagyarázza hogy a döglött ló alszik. Hogy mennyire akarsz foglalkozni ezzel azt neked kell eldöntened, ha úgyérzed, hogy jó neked egy sima egyszerű hangvltó ami végzi a dolgát akkor csináld a kapcsolások, és a gyártó által megadott értékek szerint. Ha úgyérzed, hogy neked profi cucc kell akkor majd az okoska elmagyarázza mit és hogyan kell mérni...
Szerintem még egyenlőre megelégszek az egyszerübb tipusuval. csak egy kis jelmagyarázatra lenne szükségem. Ha lennél olyan kedves és leirnad nekem, hogy melyik adatot mihez és milyen mértékegységben számoljak és mi az a törtjel alatt az fT akkor azt nagyon megköszönném.
A segistséget előre si köszönöm A többit majd holnap megbesziljük mi illetve majd megyek egy kis szaktanácsot kérni az eladótól
Melléklet Amivel számoltam csak egy példa. Nem azt jelenti, hogy neked ilyen frekvenciával kell számolnod.
Mert amit ajánlasz nagy butaság. A váltótervezés-méretezés így nem működik. Ezek a tankönyvi kapcsolások a valóságban nem jók gyakorlatilag egyetlen hangszóróhoz sem, és egy ilyen hangváltó pont azt nem csinálja ami a dolga lenne.
ilyen frekivel jó lenne e és hol vágna kb.???
és a tekercset hogyan kell elkésziteni hogy megfelelő induktivitása legyen??
A rajz mellett látott képletek szerint nem lehet jó váltót tervezni, legalább figyelhetnél kicsit arra amit írok.
Neki bőven jó lessz a hangfalába még1x mondom nem profi cuccot csinál. Inkább segíts neki és írd le, hogy milyet és hogyan csináljon ha ez rossz szerinted.
Persze lehet mindent profi szinten csinálni, de őt az nem is érdekli és nem is tudná megcsinálni. Ha úgyérzed, hogy nem jó amit javaslok neki akkor írd le azt is hogy egészen pontosan miért, és magyarázd el neki, hogy akkor hogy is kellene megcsinálni, ha erre nem vagy hajlandó akkor hallgass!! |
Bejelentkezés
Hirdetés |