Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Lapozás: OK   184 / 729
(#) cc_rider hozzászólása Szept 22, 2009 /
 
Sziasztok!

Bocsesz, tudom nem ide vág a téma, de megkérdeném.

Az alábbi képen látható Sony TV-n van PC monitor csati.Milyen képet produkálnak ezek a TV-k monitorként való alkalmazásban?Van valakinek tapasztalata ezekkel?


Előre is köszi!
(#) Zupp87 válasza cc_rider hozzászólására (») Szept 22, 2009 /
 
Szerintem max filmet nézni jó.. sem a frekvenciája, sem a felbontása nem alkalmas szerintem rendes, kattintgatós használatra. De ez itt tényleg durván OFF Örülj, ha a szamóca nem warnol meg érte.. illetve annak, ha csak megwarnol
(#) Moderátor hozzászólása cc_rider hozzászólására (») Szept 22, 2009
 
Hangdoboz készítés című témában Sony TV mit keres?
(#) bigbrother hozzászólása Szept 22, 2009 /
 
Létezhet olyan is hogy félrement véletlenül. Nem?
(#) wtc válasza Zupp87 hozzászólására (») Szept 22, 2009 /
 
Sziasztok!
Nekem ez már kezd magas lennei Tehát nekem olyan hangszóró kellene, ami ahhoz a tl071 IC-s szűrőhöz jó, a quad 405 teljesítményét elbírja, és kihasználja a teljesítméynt, 30 cm-es nem somogyi hanem jobb, illetve 90 Db/w/m hangnyomás-elég, és az ára is max 15000 ft legyen
Ilyesmit tudtok ajánlani?
Köszi előre is!
(#) LordAdriano hozzászólása Szept 23, 2009 /
 
Sziasztok

azt szeretnem kerdezni toletek hogy milyen ladat kell keszitsek egy JBL W15Gti MKII-es difunak, koszi elore is
(#) cc_rider hozzászólása Szept 24, 2009 /
 
Üdv!

Mi történik akkor, ha pl 4ohmos hangszoróval sorbakötök 4ohm ellenállást és így csinálok belőle 8ohmot, vagy elég lenne 2ohm is mert 6-16ohm ig használható az erősítőm.
(#) pl13 válasza cc_rider hozzászólására (») Szept 24, 2009 /
 
Elrontod a hangszóród T-S paramétereit. Magyarul nem lesz jó abban a dobozban, amiben volt. Ellenállást nem lehet teljes sávban vagy mélytartományban üzemelő hangszóró elé kötni.
(#) highand válasza cc_rider hozzászólására (») Szept 24, 2009 /
 
Semmi sem történik, csak halkabb lesz a zene ugyanakkora potméter állásnál, illetve a szokvány hangszórók esetében jóval több lesz a mély és a magas hang, mert a mélysugárzó rezonanciáján megnövekedő impedancia és a magassugárzó induktivitása miatt megnövekedő impedancia számára a pótlólag beépített 4 ohm os kevésbé osztja le a feszültséget, mint többi frekvencián.

Magyarul lesz egy lágy "csalós" hangú, de nagyon kellemes loudness hangod.
(#) pl13 válasza highand hozzászólására (») Szept 24, 2009 /
 
Namost nem mindegy, hogy hangszóróról, vagy hangsugárzóról van szó.
De egyiknél sem megengedhető ez a lépés, mert mérések nélkül többet árt vele, mint használ, és a legtöbb erősítő képes kezelni a 4 ohmos terhelést is, ha ésszel használják.

Idézet:
„Magyarul lesz egy lágy "csalós" hangú, de nagyon kellemes loudness hangod.”

Attól függ, kinek kellemes a lúdnesz. Főleg úgy, hogy az impválaszt is elrontod vele.
(#) highand válasza pl13 hozzászólására (») Szept 24, 2009 /
 
Az átlagembereknek tetszik a loudness és jó is a fülük hozzá, mert kell is az átlag hifi torony hangszóróhoz, aminek nincsen 5.000.000 Ft-os mélye meg magasa.

Részemről pedig inkább ajánlok egy kevésbé csillapított, de hallható méllyel rendelkező hangot a kérdezőnek, mint egy szuper aperiodikus, de nem hallhatót. Nyugodtam mondhatom, hogy a kereskedelemben gyakorlatilag nem kapható kész hangdoboz 0,7-es Q-val, emberi árban, csak rosszabb csillapításúak és ha még így sem hallható, nyomja csak be nyugodtan a loudnesst és élvezze a basszust úgy, ha másképpen nem tudja.

Előre bocsátom, nem szeretnék erről tovább érvelni, részemről lezárva.
(#) cc_rider hozzászólása Szept 24, 2009 /
 
Upsz!

Köszönöm az aktivitást!

Hogy egyszerübb legyen (azt hittem elég ennyi info), ez nem mélyláda hanem egy Schneider tipusú hangfalpár és 5eFt/párja! nagyon szép állapotú csak 4 Ohmos.Na ezt szeretném megvenni Vaternak a Pio 6-16Ohmos erősítője mellé lemezjátszót hallgatni.
(#) highand válasza cc_rider hozzászólására (») Szept 24, 2009 /
 
Kösd csak a hangdoboz elé nyugodtan az ellenállást, és ha rám hallgatsz, akkor beforrasztod az erősítő dobozba, ott jobb helyen lesz, de a hangszóróba belülre ne tedd, mert ott nem tud annyira hűlni.
(#) cc_rider válasza highand hozzászólására (») Szept 24, 2009 /
 
Köszönöm, ez lesz.Félrerakattam a dobozokat!
(#) pl13 válasza highand hozzászólására (») Szept 24, 2009 /
 
Hát pedig igencsak volna mit megbeszélni rajta, mert nincs igazad szerintem. Nem kellenek 5 000 000,-Ft-os hangszórók, és egy normálisan hangolt hangsugárzónál nincs szükség lúdneszre.
Alapfeltétel az átvitel egyensúlyának megőrzése, ez a minimum volna.
(#) pl13 válasza highand hozzászólására (») Szept 24, 2009 /
 
Teljesen mindegy hol van, a hűtést nem befolyásolja számottevően, de persze jön a tél, megértem a fűtési szándékot, de ettól, mert te az erősítőt fűtésre használod, nem feltétlenül biztos, hogy célravezető másokat is ellátni ilyen tanácsokkal.
(#) pl13 válasza cc_rider hozzászólására (») Szept 24, 2009 /
 
Alapvetően hibás döntés!!

Az erősítődnek ebben az állapotban még nehezebb dolga lesz, mint ellenállás nélkül, nem kell a sületlenségekre gondolkodás nélkül lehallgatni.

Amellett, hogy az ellenállással elrontod a hangsugárzód hangolását, átvitelét, dinamikus viselkedését, impulzusválaszát, csökken a terhelhetőség is, és az érzékenység is igen drasztikusan. Tehát a megfelelő hangnyomás eléréséhez az erősítődnek sokkal nagyobb feszültséget kellene leadnia, és mivel a mai erősítők nagy százalékánal a max. kimeneti feszülség konstans, sokkal inkább a határai közelében kell dolgoznia, mint ellenállások nélkül.
(#) highand hozzászólása Szept 24, 2009 /
 
Nekem teljességgel mindegy, hogy kik és egyszerre hány különböző nicknéven írnak ide, de amig én nem használok velük kapcsolatban jelzőket, addig ezt más se tegye velem kapcsolatban.

Viszont az nagyon érdekelne, ha valaki elmagyarázná bárki számára érthetően azt, hogy 4 egyforma hangszóró kvadrátba kapcsolása ( kettő-kettő sorba és ezek párhuzamosan) miért is növeli meg a hatásfokot 6 dB-lel, 1 db használata helyett mert itt valaki írt ilyesmit.

Adva van 4 db egyforma hangszóró 4 db erősítővel. Itt a teljesítmény valóban négyszeres 1 db hangszóróhoz és erősítőhöz képest.

No de, vajon ha 1 db ugyanilyen hangszóróra egy kétszeres kimenő feszültségű erősítőt kapcsolunk, az vajon halkabb lesz-e ennél?

Egyáltalán, ha 2 db egyforma hangszórót, hangszórónként azonos teljesítménnyel hajtok meg, akkor mennyivel nő a hangnyomás? - és négy darabnál?

És a pótkérdés: - az egységnyi kimenő feszültségű erősítőkre kötött hangszórókra jutó teljesítmény vajon kisebb-e, mint a dupla kimenő feszültségű erősítőre kötött ugyanolyan hangszórókból készült kvadrát egy-egy hangszóróján?

És nem ér az olyan magyarázatot, ami csévéről, meg fluxusról, stb szól, mivel egyforma hangszórókról beszélünk.
(#) pl13 válasza highand hozzászólására (») Szept 24, 2009 /
 
Ki használt és milyen jelzőt?

Négy hangszórónál pedig rendszerszinten nézve 1W bemenőteljesítményél 6dB-el nő a hangnyomás, magyarul az érzékenység ennyivel lesz magasabb, ez tény, és bármikor bizonyítható (bár elég végiggondolni ésszel, leírtam legutóbb az okát, azonos fs, azonos Qes, négyszeres Vas, és ez bizony négyszeres ref. hatásfokot jelent, ami +6dB-nek felel meg. Újra csatoltam az idevágó képletet).

Hogy ezt a rendszerszinten vett 1W-ot hány erősítővel, és hogyan juttatod a hangszórók lengőcsévéjére, az már teljesen mindegy, lényeg hogy ugyanazt a jelet kapják. A többi játék a teljesítménnyel pedig már csak matematika, ha megvan a négy hangszóróra rendszerként érvényes érzékenységadat onnan már könnyen számolható a hangnyomás akármilyen bemenőfeszültségre.
Tehát összefoglalva, két hangszórónál az érzékenység 3, négynél hat dB-el nő, egészen addig, amíg a hangszórók közötti távolság nem lesz összemérhető a lesugárzott hang hullámhosszával. Utána mindenféle helyzet, és pozíciófüggő kioltások jönnek a képbe, tehát értelmét veszti a négyszerezés (pl. ezért is butaság szélessávú hszeket duplázni...).

Csatoltam még egy mérést okulásul, Gilszkilabor készítette anno még a terminálfórumos időkben, orion HS 9-eken bemutatva a duplázás hatását. Szerintem egyértelmű.

Persze nem értem egészen, hogy ennek mi köze az ellenállásal kapcsoaltos problémás gondolatmenetedhez...
(#) highand hozzászólása Szept 24, 2009 /
 
Akkor most jön a pót-pót kérdés:

Egy-egy hangszóró hatásfokát adottnak tekintve, minden további nélkül állíthatjuk, hogy ha a kvadrát hangnyomása azonos mértékű betáplált teljesítmény mellett nagyobb mint egy hangszóróé, - nos akkor figyelemmel az adott hangszoró adott hatásfokára - kénytelen kelletlen bizony a környezetbe elsugárzott hő is több lesz 6 dB-lel. ( már ha igaz ez a 6 dB-es növekedéses dolog)

Tehát, ha otthon a 230Vra nem egy darab hősugárzót kötök, hanem 16 db-ot, akként hogy 4-4 darabból kvadrátokat képzek, majd ezeket kvadrátba kötöm, ( ekkor ugye ha ezt egy fekete dobozba tenném, akkor nem tudnám megkülönböztetni kívülről egy darabtól, teljesítmény szempontból legalábbis ) nos akkor 12 dB-lel több lesz a környezetbe leadott hő, azaz 4x olyan meleg lesz a szobában.

Már persze akkor, ha igaz a fenti gondolat menet kiindulási elve a 6 dB-es hatásfok növekedésről.

Szóval, hogy is van ez?
(#) highand hozzászólása Szept 24, 2009 /
 
Most mennem kell sajnos.
(#) pl13 válasza highand hozzászólására (») Szept 24, 2009 /
 
Nem, ez nem igaz, ugyanis a hősugárzókat kicsit sem tudom elektroakusztikus rendszerként tekinteni (kivéve, ha belerúgok, és csörömpöl persze akkor is csak mechanikai a zaj, szóval még úgy sem jön össze).
Nem olvastad el, amit írtam. Vagy "nem jött át". Próbáljam másképp magyarázni, vagy megnézed újra?

A négyszerezés érzékenységnövelése miatt az azonos hangnyomáshoz betáplált teljesítmény negyedakkora, így azonos hangnyomás esetén a 4 hsz jóval kevesebbet fűt, mint az egy.

félkövérítés nélkül, egyszerűen...
(#) pl13 válasza highand hozzászólására (») Szept 24, 2009 /
 
ez a téma ráér és megvár, két hét múlva is ugyanígy lesz
(#) cc_rider hozzászólása Szept 24, 2009 /
 
Egy biztos.Megvettük a hangfalakat.Holnap veszek ellenállásokat és kipróbálom mit mutat.

Majd beszámolok hogy s miként.


Illetve még annyit tudnék hozzáfűzni, hogy kolegámnak a 4Ohm-os hangfalához csatolt 2db 2Ohm-os telj ellelállást és működik neki a dolog.


Szal meglátjuk, azaz meghalljuk.

Azt ha nagyon rossz lenne a helyzet, akkor pedig ennyiért a dobozok is megérték a hangváltóval az árukat.Kapnak új HSz-kat és Vaternak tökéletes lesz lemezjátszót hallgatni......
(#) pl13 válasza cc_rider hozzászólására (») Szept 24, 2009 /
 
Idézet:
„Illetve még annyit tudnék hozzáfűzni, hogy kolegámnak a 4Ohm-os hangfalához csatolt 2db 2Ohm-os telj ellelállást és működik neki a dolog.”

Működik, de nem jól.
(#) emmzolee válasza highand hozzászólására (») Szept 24, 2009 /
 
Hello

Na most amit írsz, az több dologból vérzik. a kvadrát amiről írsz, az a kábelek keresztmetszetét jelenti a jele qmm. Szerintem amit te mondasz, az a vegyes kapcsolás, amikor is két hangszóró sorban, a másik kettő is sorban, és ez a két páros egymással párhuzamos. tehát ha mind a 4 hangszóró 4 ohmos, akkor az eredője így szintén 4 ohm lesz.

A következő dolog, hogy nem jellemzünk egy hangszórót hatásfokkal, hanem inkább érzékenységgel. pl:89dB/W/m

Az meg amit te átfordítottál hősugárzóra, azt nem jól csináltad, mert nem figyeltél, mit modtak előtted. Azt mondták, hogy ugyanannyi bevitt teljesítmény mellett lesz hangosabb a hangfalad. Tehát a 23V-os hálózat nem jó példa, mert ugye ott nem szab határt semmi a teljesítmény növekedésnek. De ha azt mondanánk, hogy van rajta egy teljesítmény generátor, akkor 1 hősugárzó ugyan annyit emelne a szoba hőmérsékletén, mit a 4 db vegyes kapcsolásban.
(#) Zupp87 válasza cc_rider hozzászólására (») Szept 24, 2009 /
 
Gondolom apukádnak nem házibulihoz kell a cucc, szóval ebből arra következtetek, hogy szolidan fogja használni. Ebben az esetben nyugodtan ráeresztheted a 4 ohmos hangfalakat arra a 6 ohmos erősítőre. Ahogy pl13 elmítette, a mai erősítők nagy részének kimenete feszültséggenerátor (elviekben mindenféle teljesítményerősítő feszültséggenerátoros meghajtást kell biztosítson a hangszórók számára), emiatt kimeneti impedanciája jóval kisebb a hangdoboz impedanciájánál. Az, hogy mekkora impedanciájú hangdobozzal használható, a teljesítmény-félvezetők SOA görbéjétől, illetve a maximális eldisszipálható teljesítménytől függ, ezeken közvetve pedig a tápfeszültségtől.
(#) pl13 válasza emmzolee hozzászólására (») Szept 24, 2009 /
 
Idézet:
„akkor 1 hősugárzó ugyan annyit emelne a szoba hőmérsékletén, mit a 4 db vegyes kapcsolásban.”

Igen, de még ez nem analógia a hangszórókra, mert ott a sugárzó felület növelésével együtt nő a rendszer hatáfoka is.
(#) Zupp87 válasza Zupp87 hozzászólására (») Szept 24, 2009 /
 
Kiegészíteném a mondókámat: szóval akár egy 8 ohmra tervezett erősítő is használható 4 ohmos hangszórókkal bizonyos szintig kivezérelve. Már majdnem nekiültem 4 ill. 8 ohmos terheléstől függő disszipált teljesítményt, feszültségeket, áramokat kiszámolni egy erősítőnél.. fejben már frissítettem is emlékeimet az Euler-formuláról (ha csak kicsit is, de könnyebb vele számolni, mivel ugyebár a teljesítmény félvezető lineáris üzemben dolgozik egy erősítőnél, rajta a kimeneti feszültség és a féltápfeszültség különbsége esik adott pillalatban, a rajta átfolyó áram pedig 90 fokos szöget zár be a feszültséggel, ugyanis az áram a terhelésen eső feszültséggel arányos /vegyük egyszerűség kedvéért az ohmos terhelést /, és amikor a tranzisztoron a legnagyobb feszültség esik, akkor a legkisebb a rajta átfolyó áram..).. De nem vagyok ma valami jó passzban. Majd talán egyszer nekiülök, és számolgatok.
(#) highand válasza emmzolee hozzászólására (») Szept 24, 2009 /
 
Idézet:
„tehát ha mind a 4 hangszóró 4 Ωos, akkor az eredője így szintén 4 Ω lesz.”


Ebben tehát egyetértünk, egy hangszórónak ugyanannyi az impedanciája, mint 4 -nek ebben az elrendendezésben - én továbbra is kvadrátnak fogom hívni, de ez biztos nem okoz zavart.

Ha nem baj, arról nem mennék bele vitába, hogy a hatásfok elegendően jól jellemzi-e a leadott és érzékelhető hangnyomások arányát ebben az esetben, azaz, az azonos hatásfokú, egyforma hangszórók érzékenysége is egyforma...szerintem.

Idézet:
„Tehát a 230V-os hálózat nem jó példa, mert ugye ott nem szab határt semmi a teljesítmény növekedésnek”
.

Ebben már nem értünk egyet, mert igenis, hogy van ami határt szab, ez pedig az impedancia, amit rákötünk. Ha 1 hangszóró egységnyi teljesítményt vesz fel az egységnyi kimenőfeszültségű erősítőről, akkor 4 olyan hangszóró esetében, amelynek az eredő impedanciája megegyezik, az egy hangszóróéval, - és ezt te számoltad ki - pontosan ugyanakkora teljesítményt fog felvenni, az egységnyi kimenőfeszültségű erősítőről, mivel ugyanakkora impedancia terheli azt.

Ugyanakkora teljesítmény oszlik tehát 4 részre, azaz egy - egy hangszóróra, tehát egy-egy hangszórón 1/4 teljesítmény van, a kvadrát elrendezés esetén.

Namost, ha maguknak a hangszóróknak nem változott a hatásfoka meg, - és nem változott meg, akkor 4x1/4 teljesítményű rendszer a kvadrát elrendezés.

A felvett teljesítmények összege megegyezik, a hangszórók hatásfoka egyenként ugyanakkora, mint az egy hangszórós elrendezés esetén, kényszerűen akkor az egyenként keltett - egynegyed - hangnyomások is megegyeznek.

A hősugárzós hasonlat nagyon is pontos.

- Egységnyi (230V-os) kimenő feszültségű forrásra kapcsolódik a hősugárzó, akár egy kapcsolódik, akár 4 db kvadrátba kapcsolva.

- Az kvadrát eredő impedanciája itt is megegyezik az egy hősugárzóéval, csakúgy, ahogyan a hatásfok azonos egy-egy hangszóró esetében is.

Itt is egynegyed teljesítmény jut egy - egy hősugárzóra. és a hatásfokuk is megegyezik.

Ebben az esetben viszont mindenkinek nyilvánvaló, hogy ugyanakkora lesz a leadott hő, mindkét esetben!

Miért kelt(tene) 4 db egynegyed teljesítménnyel hajtott hangszóró, egyenként egynegyed hangnyomásának összessége 6 dB-lel nagyobb intenzitást, mint egy darab azonos hatásfokú hangszóró 4 szeres teljesítménnyel hajtva generált 4 szeres hangnyomása?
Következő: »»   184 / 729
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem