Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Lapozás: OK   185 / 731
(#) pl13 válasza highand hozzászólására (») Szept 24, 2009 /

Idézet:
„A felvett teljesítmények összege megegyezik, a hangszórók hatásfoka egyenként ugyanakkora, mint az egy hangszórós elrendezés esetén, kényszerűen akkor az egyenként keltett - egynegyed - hangnyomások is megegyeznek.”

Baromság. Mégozzá elég nagy. Ajánlom tanulmányozásra az elektrodinamikus hangszóró majd hatvan éves helyettesítő képletét.

Idézet:
„A hősugárzós hasonlat nagyon is pontos.”

Legalább akkora hülyeség analógiának hősugárzót használni, mint az előző mondatod.

Idézet:
„Miért kelt(tene) 4 db egynegyed teljesítménnyel hajtott hangszóró, egyenként egynegyed hangnyomásának összessége 6 dB-lel nagyobb intenzitást, mint egy darab azonos hatásfokú hangszóró 4 szeres teljesítménnyel hajtva generált 4 szeres hangnyomása?”

Nincs feltétlees mód ez TÉNY, hogy már én is feketével írjak. Ezen nincs, és nem is lehet vita. Már annak, aki életében látott hangszórókat, és hangsugárzókat működés közben, netán mért is egy-kettőt, és talán tanult némi háttérismeretet. Azt meg, hogy miért van így, már leírtam egy párszor. Mi nem világos?

Egyébént hibásan fogalmazol, mert a 4 hsz hatásfoka pontosan négyszerakkora, ezért lesz 6dB-vel magasabb az érzékenység.
(#) cc_rider válasza Zupp87 hozzászólására (») Szept 24, 2009 /

Idézet:
„Ahogy pl13 elmítette, a mai erősítők nagy részének kimenete feszültséggenerátor (elviekben mindenféle teljesítményerősítő feszültséggenerátoros meghajtást kell biztosítson a hangszórók számára), emiatt kimeneti impedanciája jóval kisebb a hangdoboz impedanciájánál.”

Ez nemegészen mai erősítő, hanem egy Pio receiver.A tipusát most nem tudom pontosan, de kb olyan 80-as évek közepe-vége körüli.

A hangfalakal meg a követező az észrevételem:

Jelenleg itthon amiről hajtani tudom az egy Genius 5.1 mélynyomója, biztos ismeritek.Azon szól már egy órája sztereóban, normál szoba hangerőn néha kicsit hagnosabban.
Komolyan mondom, le a kalappal! Igazuk van azoknak akik istenítik a régi dobozokat! Ez egy Schneider LB-104 és a kínai Genius-hoz képest ég és föld a külömbség! Telt mély, tiszta közép és magas tartomány! A trombitás mintha itt ülne a szobámban a Palya Ba cd-n.

A végfok hűtője pedig kézmeleg, melegebb mint szokott lenni azt érzem, de viszi stabilan.
Szóval biztos nem fogok belenyúlni ebbe a hangképbe, vagyis megpróbálom azért, de szerintem továbbadom a hangfalat.Olyan 10e körül számítok rá.
(#) pl13 válasza cc_rider hozzászólására (») Szept 24, 2009 /

Ugye nem kell abba belepiszkálni.
(#) WaRL0 válasza pl13 hozzászólására (») Szept 24, 2009 /

Nem azert van hogy a hangszoroknal nem linearis a dB-juk(nem tudom jobban megfogalmazni ) pl ha kapnak 30w teljesitmeny akkor 40db de ha 120w-ot akkor 154dB ?
(#) pl13 válasza WaRL0 hozzászólására (») Szept 24, 2009 /

Légysziv mégegyszer fuss neki, mert ezt nem értem.
(#) LordAdriano hozzászólása Szept 24, 2009 /

pl13 te vagy az ász!!! tudnal segiteni nekem hogy milyen ládát kellene en keszitsek egy JBL W15Gti MKII-es difunak. 200 liter eleg ? segitsetek leccci, PLZ
(#) pl13 válasza LordAdriano hozzászólására (») Szept 24, 2009 /

Één? Én nem is csináltam semmit.

Hova kerül?
(#) WaRL0 válasza pl13 hozzászólására (») Szept 24, 2009 /

Na akkor ha van egy hangszorod aminek adsz 30W teljesitmenyt akkor 40dB-es hangnyomasa lessz ez ha megszorzod 4el akkor 120w/160dB de ha van 1 hangszorod aminek adsz 120W-ot akkor csak 154dB lessz a hangnyomasa.Nem lineris a W/dB igy mar erthetobb? este van beteg vagyok szoval maskeep most nem tudom :no:
(#) pl13 válasza WaRL0 hozzászólására (») Szept 24, 2009 /

Aha, sejtettem hogy erre gondolsz. Azért nem egész pontos amit írsz, mert ha egy hangszóró 30W-on 40dB hangnyomást tud, akkor 120W-on 40+6, vagyis 46dB-t tudna, de a kompresszió miatt kisebb lesz a növekedés 20-30%-kal.
(#) emmzolee válasza pl13 hozzászólására (») Szept 24, 2009 /

A hangszórónál semmiféle hatásfokról nem beszélhetünk, csak is érzékenységről.

Akkor beszélhetsz hatásfokról, ha a hangszórót nagyobb teljesítménnyel akarod meghajtani, mint amit RMS elbír, és ezzel a teljesítménnel kikényszeríted a mambránt az xmax-ból, azaz túllengeted.

Hidd el tudom mit beszélek, mert van sok tapasztalatom ebben,mert versenyeztem 10 évig hangnyomás verseny+ hangminőség versenyen.
(#) emmzolee válasza highand hozzászólására (») Szept 24, 2009 /

Idézet:
„Ebben már nem értünk egyet, mert igenis, hogy van ami határt szab, ez pedig az impedancia, amit rákötünk. Ha 1 hangszóró egységnyi teljesítményt vesz fel az egységnyi kimenőfeszültségű erősítőről, akkor 4 olyan hangszóró esetében, amelynek az eredő impedanciája megegyezik, az egy hangszóróéval, - és ezt te számoltad ki - pontosan ugyanakkora teljesítményt fog felvenni, az egységnyi kimenőfeszültségű erősítőről, mivel ugyanakkora impedancia terheli azt.

Ok és mi van ha lejjebb tekered a hangerőt, és a hangszóró nem tudja magát hülyére égetni, mert ugye 220ról az lenne, de az erősítőről nem.

Akkor ilyenkor mi van?? Nehogy le írd.! Én vágom. akkor mi lesz a max teljesítmény? ? ? Na ugye hogy nem az impedancia szabott neki határt. Ha csak nincs 30000Wos erősítőd
(#) highand válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Szept 24, 2009 /

Ez egyben azt is jelenti, hogy négy egymástól távol elhelyezett hangszóró által keltett hangnyomások matematikai összege kisebb lenne, mint ha egymás közelében vannak?

Ugye egy-egy hangszórón egy negyed teljesítmény van a kvadrátban.

Mindegyik hatásfoka (érzékenysége) adott. Akkor az egyenként keltett hangnyomás is adott. Egy-egy Amerikában , Európában, stb elhelyezett hangszóró, által keltett hangnyomások matematiaki összege ugyan annyi, mintha egy darab azonos hangszóróra küldök nyégyszeres teljesítményt - ezzel gondolom nem vitatkozik senki.

Nomost, ha egymás mellett vannak, akkor az eredő hangnyomás ennél 6 dB-vel lenne nagyobb? - miért?
(#) highand válasza emmzolee hozzászólására (») Szept 24, 2009 /

Én nem írtam azt, hogy a hangszórót a 230V-ra kapcsoltam volna. Elértetted.
(#) emmzolee válasza WaRL0 hozzászólására (») Szept 24, 2009 /

A decibel, az logaritmikusan növekszik.

Tehát ha 90dB/W/m egy hangszóró érzékenysége, (azaz: 90dB hangnyomást tud létrehozni 1 méter távolságból mérve)
Akkor 2W terhelés esetén 93dB
4W esetén 96dB
.
.
.
.

A lényeg az, hogyha 10szeres teljesítményt teszel rá, akkor 10dB-vel lesz hangosabb
(#) highand válasza emmzolee hozzászólására (») Szept 24, 2009 /

Nézd, úgy látszik ebben nem fogunk egyetérteni.

A hatásfok azt mutatja meg, hogy 1W elektronos teljesítmény hány százalékát alakítja hangnyomássá a hangszóró.

Az érzékenység azt mutatja meg, hogy 1W elektromos teljesítményre hány dB hangnyomás keletkezik.

Mindkét mennyiség a hangszóró "átalakító képességét" jellemzi.
(#) pl13 válasza emmzolee hozzászólására (») Szept 24, 2009 /

De hangszórónál is beszélünk hatásfokról, a T-S paraméterekből következik, és ezt számoljuk át érzékenységnek dB-be a következőképp: érzékenység dB-ben = 112 + 10 log (η). És ez tapasztalattól független.
(#) pl13 válasza highand hozzászólására (») Szept 24, 2009 /

Idézet:
„Ez egyben azt is jelenti, hogy négy egymástól távol elhelyezett hangszóró által keltett hangnyomások matematikai összege kisebb lenne, mint ha egymás közelében vannak?”

Ez pontosan így is van, ahogy már írtam a lesugárzott frekvencia hullámhosszától nem lehet nagyobb a hangszórók közötti távolság.

Idézet:
„Mindegyik hatásfoka (érzékenysége) adott. Akkor az egyenként keltett hangnyomás is adott.”

Ez nem így van, ugyanis nem hősugárzóról van szó, a több hangszórót új rendszerként kell kezelni. Írtam már, miért, hogyan, szóval ez nem vitatéma, a mérések egyértelműen bizonyítják. Lentebb látható is az egyik hozzászólásom után, mielőtt még halálra offoltátok volna a topikot.

Istenem de jól elvitatkoztok itt a semmin....
(#) emmzolee válasza pl13 hozzászólására (») Szept 24, 2009 /

Rendben

Úgy látom nem a problémátokat akarjátok meg oldani, hanem egymással, vagy mindegy kivel vitatkozni akartok.

Hát szívjátok csak inkább egymás vérét, én ebben nem akarok részt venni.
(#) pl13 válasza emmzolee hozzászólására (») Szept 24, 2009 /

Nincsenek problémák szerintem. Igazából nincs mit megoldani, mert ezek a kérdések már akkor tisztázottak voltak amikor én még pl. meg sem születtem. És ennek sincs semmi köze vitatkozáshoz vagy vérszíváshoz, tőlünk független igazságokról van szó.
(#) highand válasza pl13 hozzászólására (») Szept 25, 2009 /

Figyelj: pontonként elemezd, akkor nem kevered el.

1. A hangszóró hatásfoka azt mutatja meg, hogy a belevezetett elektromos teljesítmény hány százaléka alakul hangnyomássá, a többi hővé alakul - ellenvélemény?

2. A kavadrátba kötött hangszórók mindegyikén fele akkora a feszültség, mint a kvadrát kapcsain. - ellenvélemény?

3. A 2-esből következően a teljesítmény negyed akkora, mint a kvadrát egészén, hiszen a feszültség fele, az impedancia viszont ugyanakkora. - ellenvélemény?

4. Negyedakkora teljesítmény, negyedakkora hangnyomást kelt egy-egy hangszoró esetén, hiszen a hatásfok nem változott egyenként. - ellenvélemény?

5. 4 db hangszoró 4x1/4-d hangnyomást kelt, külön-külön egymástól távol elhelyezve. - ellenvélemény?

6. Mi változik, ha egymás közelébe tesszük őket? - mitől lesz a 6. pont esetében 4x akkora a hangnyomás, mint az 5. pont esetében?

?
(#) emmzolee válasza pl13 hozzászólására (») Szept 25, 2009 /

Pontosan. Akkor miért nem lehet azt elfogadni?? és megint vissza jön a képbe a hősugárzó
(#) pl13 válasza highand hozzászólására (») Szept 25, 2009 /

Idézet:
„Figyelj: pontonként elemezd, akkor nem kevered el.”

Talán ezt inkább hanyagoljuk, nem tőled tanultam az elektroakusztikát, és itt kettőnk közül csak te keversz el-össze-vissza dolgokat. Vagyis már órák óta nem fogod fel, amit írok.

Idézet:
„6. Mi változik, ha egymás közelébe tesszük őket? - mitől lesz a 6. pont esetében 4x akkora a hangnyomás, mint az 5. pont esetében? ?”

Leírtam sokszor már, nem teszemmeg újra. Olvasd vissza.
(#) emmzolee válasza highand hozzászólására (») Szept 25, 2009 /

Olvasd el a Klinger féle Hangdoboz építés című könyvet, és rájössz. Az a könyv idősebb mint te!
(#) pl13 válasza emmzolee hozzászólására (») Szept 25, 2009 /

Hát ezt én nem tudhatom. Lehet, h. highand túl sok A osztályú erőlködőt rakott össze, és ez zavarta meg, vagy fogalmam sincs. Tőle kérdezd.
(#) highand válasza emmzolee hozzászólására (») Szept 25, 2009 /

Azt gondolom, hogy egy szakmai fórumon nem mindegy, hogy mi jelenik meg.

Azt gondolom, hogy csak az egyikünknek van igaza most és azt gondolom, hogy jelen esetben ez én vagyok.

Azt gondolom, hogy nem mindegy az, hogy ugyanakkora kapocsfeszültségről járatva 4 db kvadrátba kötött hangszóró ad-e 4x-es hangnyomást, vagy nem ad. Vagy 16 db 16 szorosat.
(#) pl13 válasza emmzolee hozzászólására (») Szept 25, 2009 /

Na ez az egy rész pl. stimmel a könyvben.
(#) highand hozzászólása Szept 25, 2009 /

Akkor leszögezem, hogy 4 db hangszóró kvadrátba kapcsolva egyenként 1/4 teljesítménnyel járatva nem ad 4x akkora hangnyomást, mint egy darab ugyanolyan 1/1-ed teljesítményről járatva.

Akkor jön az utolsó érv.

4 db egyenként fele feszültségű, tehát 1/4 - d teljesítményű erősítőről hajtok meg egy-darab hangszórót. Akármennyire egymás mellé tehetem őket, egy icike picukával sem lesz hangosabb, mint egy darab erősítő kétszeres kimeneti feszültséggel, tehát négyszeres teljesítménnyel és egy darab hangszóróval.

Tekintve, hogy a hangszórók hatásfoka ugyanaz.

Részemről itt befejeztem ezt a témát.

(#) emmzolee válasza highand hozzászólására (») Szept 25, 2009 /

Akkor erre varrjál gombot te makacs olvasd el ezt!
(#) pl13 válasza highand hozzászólására (») Szept 25, 2009 /

Idézet:
„Azt gondolom, hogy egy szakmai fórumon nem mindegy, hogy mi jelenik meg. Azt gondolom, hogy csak az egyikünknek van igaza most és azt gondolom, hogy jelen esetben ez én vagyok.”

Hát ez biztos igaz, hogy nem mindegy. De mivel még a legalapvetőbb kérdésekkel sem vagy tisztában, ezért igazad biztos, hogy nem lehet.

Idézet:
„Azt gondolom, hogy nem mindegy az, hogy ugyanakkora kapocsfeszültségről járatva 4 db kvadrátba kötött hangszóró ad-e 4x-es hangnyomást, vagy nem ad. Vagy 16 db 16 szorosat.”

Namost megint rosszul írod, ugyanis nem a bemenőfesz. a lényeg, hanem a felvett teljesítmény. Számoljunk úgy, mert úgy az egyszerűbb. 1W bemenőteljesítményre nézve 4 hangszóró 6dB-vel, 16 hangszóró 12dB-vel nagyobb érzékenységű mint az egy hsz. Ez közel 16-szoros hatásfoknövekedés. Persze a 16 darab már elég sok, és a távolságra érvényes feltétel miatt inkább csak mélytartományban használható már.
(#) highand válasza emmzolee hozzászólására (») Szept 25, 2009 /

Ne más eszét használd, hanem a sajátodat. Gondold végig a hat pontot és ha nem únod még, keress benne egy hibát, annyi elég.
Következő: »»   185 / 731
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem