Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Témaindító: csonthulye, idő: Dec 10, 2005
Témakörök:
Tudja valaki idehaza ki forgalmaz Peerless XLS 830500 tipusú mélynyomót?
Itt lenne, de jobb szeretném ha itthonról lehetne megvenni.
Üdv mindenkinek!
Már volt itt a problémámról, tervemről szó: egy kocsiba szeretnék egy szubládát építeni. Nem sok tapasztalatom van még, szeretném ha segítenétek. A hangszóró sajnos már adott. A limp mérései a következőt adták ki: Fs = 67.98 Hz Re = 7.50 ohms[dc] Le = 1887.83 uH L2 = 1686.82 uH R2 = 5.35 ohms Qt = 1.31 Qes = 1.81 Qms = 4.79 Amit én látok, az az, hogy a Qts értéke magas, és Wolkens honlapján olvastam, hogy 0.7 felett nehéz jó ládát építeni. Szóval ötlet? Mit lehet ezzel kezdeni? Tudom, hogy a VAS nincs meg, ha szükség lesz rá, holnap azt is meg tudom mérni. Remélem.
Szinte nincs is rá szükség. Nem szub, inkább freeair.
Megintcsak. Akkor most három lehetőségem van:
1. Berakom ezt a freeairt, aminek gondolom nem a basszusai lesznek a pozitívumai, márpedig nekem az kéne. 2. Van még egy SAL SR1620-asom, talán azzal valamit kezdeni. 3. Venni egy normális szubhangszórót. Az egyes pont azt hiszem ki lett lőve, mert szerintem nem igazán lehet jó mélyeket kihozni vele. Az SR1620-al mi a helyzet? Esetleg tapasztalat (már amennyi lehet egy SAL-lal kapcsolatban)? Persze majd azt is megméricskélem! Köszönöm a segítséget!
Üdv!
Na itt a kiszemelt két sub hangszóróm. Szerintem semmi különbség közöttük, de azért írtam, hogy kérjem ki a véleményeteket is. Egyik a JBL másik az Infinity. Én csak egy minimális teljesítménykülönbséget látok. Ti melyiket válsztanátok? Amúgy a JBL-nél csak itt ír 250W-ot máshol mindenhol 275W-ot ír. Pár képet is felteszek gugliból. Köszönök mindent.
Azért nem egyformák , sőt! Amúgy nekem a JBL kicsit szimpibb .
T/S paraméterek többet mondanának.Olyan mint: QTS ,QMS ,QES , VAS, Fs, Re
Sziasztok!
Már lehet, hogy régóta létezik, de én most bukkantam rá az MNC Big Gun nevezetű szub hangszóróra. A Véleményeteket szeretném megkérdezni, hogy szerintetek "mit tud" egy ilyen jószág. BIG GUN 12 INCH Az ára kedvezőnek tűnik, és ránézésre jól egybe van, igényes, legalábbis a képen. Dupla mágnes és tekercs. Próbálom a JBL GT4-12 szubomhoz hasonlítani, aminek ugyan szerényebb a megjelenése, de mégis csak JBL (remélem nem kell bemutatnom, aki nem ismerné : :google: ). Terhelhetőségre biztosan tud annyit ez az MNC, talán még többet is 250 vs. 400W ?. Viszont amiben nagyon-nagyon kételkedek, az az érzékenység. 96 dB (ott is van a: (?) enyhén szólva is brutális ennyi pénzért, több, mint gyanús. Én nem kocsiban használom a szubomat, hanem lakásban, és még a GT4-12 volt az a JBL, aminek épkézláb dobozt lehetett készíteni a paraméterei alapján. De azért kíváncsi lennék, mit tud egy ilyen MNC szobában. Nem hinném, hogy lecserélném rá a JBL-t. Sajna MNC-nél egyáltalán nem lehet hinni a paramétereknek. Aki dobozt akarna neki, az mérje le. Ez csak azért nem tetszik, mert mi van, ha megveszem, és használhatatlan a lakásban... Esetleg akinek a keze ügyébe kerül egy ilyen, és le tudja mérni az érzékenységét, arra kíváncsi lennék. zoka
Szia
Talán amire én rájöttem ezen érzékenység adatok körében,hogy a legtöbb "gyártó"(ne nevezzünk minden koholmányt gyártásnak) nem 8 Ohm-ra adja meg. Vagy nem 1W-ra,hanem feszültségre,viszont az 4 vagy 2 Ohm-ra alkalmazva,de az nem valós adat,mivel 3-3 dB-es különbségek vannak köztük. Én tartom a 91dB-es adatot 1W-ra,tehát a 96dB az inkább 2 Ohm közeli....
Szia
Igen, erre is figyelni kell. JBL 93dB@2,83V/1m. Igen, igen csakhogy 4 Ohm-os, tehát ez alapján a 2,83V=2W és 2V=1W, vagyis fele teljesítményen, tehát ténylegesen 1W-on -3dB, ami 90dB. A T/S paraméterei alapján viszont kb 87 dB adódik. Ennyit erről
Erről szól a dolog.
Néha csak ennyi megtévesztés van és bedőlnek az áldozatok. De van amire nem jók a PA-k....a robusztus szubra elérhető áron nincs PA. valamit valamiért....ezt én is beláttam.
Valamit valamiért. Mert szabadtéren meg az autós fűthető hangszórókkal nem sokra jutsz.
Ez így van.
Hello Mindenkinek!
A segítségeteket szeretném kérni egy REFLEXCSŐ MÉRETEZÉS - sel kapcsolatban. Van egy Mac absolute 250 típusú hangszóróm és ehhez készítek ládát a gyári méretek alapján.Viszont a doboz előlapja hiányzott és így nem tudom sem a reflexcső átmérőjét, sem pedig a hosszát.Ehhez kellene a segítség. Megadok minden adatot amit csak tudok: Doboz méretei: Szél: 50 cm Mag: 31 cm Mély,alul: 40 cm Mély, felül: 28 cm Hangszóró adatai: Mac Absolute 250 (25 cm-es) TSP (FS / Qts / Vas) 32Hz/0.46/35L /91 db 190/420 W Ezek az adatok biztosak, a hangszórón szerepelnek.Nem tudom elég-e a cső méretezéséhez....Remélem igen. Előre is köszönök mindent.
Szia !
Mint tudjuk, az amcsi filozofia szerint "nem baj, ha kicsit 'süket' a hangszóró, meghajtjuk többezer watt-al. Ja, hogy ettől nagyon melegszik? Nem baj, csinálunk hőelvezetést és megnöveljük a légrést. Ja, hogy ettől még süketebb lesz? Nem baj, meghajtjuk még több teljesítménnyel..." A Big Gun esetén a "gyártó által közölt adatok" formulát használtam - nyilván nem véletlenül. Azért is van ott a "(?)", mert az ilyen típusú hangszórókra 96 dB-s SPL egyáltalán nem jellemző - legalább is korrekt mérési körülmények között, tehát ezt az információt valóban illő kellő fenntartással kezelni. Az összehasonlítás érdekében itt egy "rendes" szubhangszóró, teljesen megbízható adatlappal : Eminence LAB-12. Ez biztosan "tudja", amit igér, csakhát meg is kéri ennek árát (habár szvsz kategoriáján belül amúgy olcsó). Az MNC adatokról annyit, hogy a korábbi sorozatok (Eclipse, Sunflower, Ceasar, Cd-cone) labor-mérése megtörtént, ugyanis létezik (vagy létezett, mert nem minden esetben hozzáférhető már) rendes, becsületes, mérési jegyzőkönyv. Az újakról (Noir, FX) ez - sajnos - nem mondható. Pedro
Igen kb elég , de még le kell mérned a hangszóród egyenáramú ellenállását. Ha digimultival mérsz akkor előtte érintsed össze a a két zsinórt , és azt le kell vonni majd a mérés eredményéből.
Re= ? A doboz 38 liter ha jól számolom. Belső méretek , vagy külsők voltak amit adtál? Idézet: „Ezek az adatok biztosak, a hangszórón szerepelnek.” Attól még nem biztosak, hogy a hangszóróra vannak ráírva.. Mágnes hátuljára legalább akkorát lehet hazudni, mint adatlapra. Az impedanciamenete, ami biztos.. csak nem tudni, milyen, mig meg nem méred. Abból meg lehet valós paramétereket számolni.
A mérés megtörtént a két újabb hszcsoportnál is, de odáig nem jutottak el, hogy legyen két azonos mérési eredmény, ezért aztán a multiméteres, hanggenerátoros mérések eredményét tették fel a weblapra, egyébként majdnem teljesen fölöslegesen, mert a tényleges hangszórók így is mások voltak.
Abban pedig tévedsz, hogy a régieknél bármiféle labormérés történt volna. Az Eclipse, Sun, Ceasar, CD-klón csak a kínai gyártó (vagy inkább eladó) "méréseivel" jelent meg a weben, olyanok is voltak a paraméterek, jellemzően önmaguknak ellentmondó adatok, a minimális konzisztencia hiánya, illetve egy egyharmad oktávonként leolvasható oszlopdiagram, amiről SEMMI használható infó nem derült ki a hangszóróval kapcsolatban. Ui: mi köze az mnc-nek a USA-hez?
Saccolhatod is, mondjuk 3,6-3,9 között bármit beírhatsz kb.
Üdv!
Ez csak találgatás (nincs semmi alapja), de elképzelhető, hogy akár 10dB-t is levonhatunk belőle, 86 dB már reálisabbnak tűnik (és még az is tisztességes lenne). Ha körülnézek, ilyen 96 dB sub hangszórót én még nem láttam ennyi pénzért. Az a baj, hogy drágábban sem. Ugyanis, ahol fs igen alacsony, pl 22Hz, tehát vérbeli sub-hangszóró, mint általában az autós mélyhangszórók, ott legtöbbször 90dB alatt vagyunk. Semmi rosszat nem akarok mondani róla, főleg így látatlanban. De azt azért sajnálom, hogy az MNC oldalán egy darab TS paramétert nem találtam erről a hangszóróról, sajnos a SpiderShoxX-ról sem . Ha lenne, azt sem tartanám hitelesnek, mert korábban kerültek fel olyan adatok, a hangszórókról, hogy a Qms Qes -ből kiszámítva nem jött ki az odaírt Qts. Innentől fogva, amit ott látok, abból azt hiszem el, hogy mekkora az átmérő. Visszatérve a Big Gun-ra vagy akár a SpiderShoxX-ra, nekem mindkettő nagyon tetszik, igényes megjelenésük van, és csak azt sajnálom, hogy megbízható adatlap nélkül csak "designra" elég necces megvenni. Holott, lehet, hogy teljesen korrekt láda építhető neki lakásban. Ami az "eminenszt" illeti, az nem "emenszí" brutál jó hangszóró, és az adataiból kiindulva nem kell neki hűtőláda méretű doboz sem. Egy 60-70 literes reflex dobozban házat bontana. Balázs Idézet: „Ami az "eminenszt" illeti, az nem "emenszí" brutál jó hangszóró, és az adataiból kiindulva nem kell neki hűtőláda méretű doboz sem. Egy 60-70 literes reflex dobozban házat bontana.” Feltéve hogy valósak az adatok. De ez nem hiszem hogy kiderül, mert elég borsos az ára, ezért az ittlévők közül nemigen méricskélte meg senki.
Azért nem hinném, hogy az Eminence hamis adatokhoz adná a nevét, ennyi pénzért már feltételezem, hogy jól lemérték Már csak azért is, mert ez nem az az MNC, SAL féle tömeghangszóró, amit visznek, mint a cukrot, itt nem tudom mi lenne, ha kiderülne, hogy fals adatokkal van. Úgyhogy én személy szerint megbízok benne.
Sajnos a (számomra) megfizethető árkategóriában, amit pl az MNC képvisel, sem készültek házilag (használható) mérések, nemhogy a drágább kategóriában. De lehet, hogy azért, mert aki mérni tud, az nem vesz MNC-t...:nemtudom: De én azért továbbra is szemezgetek az általam említett MNC sub hangszórókkal
Nos én már többször csalódtam "nagy" márkákban, tehát mindent kétkedve fogadok.
Van egy Kínai közmondás: Ne bízz se(nk)mmiben, nem ér meglepetés! Én 50 ezret csak biztosra menve invesztálnék be egy hangszóróba, de lehet még úgy se.
Az alacsony fs mellett egész nyugodtan lehet érzékeny a hangszóró, a kettő nem zárja ki egymást.
Rengeteg mérés készült mnc hszekről is.
És az eminencenél is vannak eltérések (persze nem ilyen nagyok), PA-nál nem létkérdés a pontos T-S.
Én ebben nem is kételkedek, csak valahogy még nem találtam olyan hangszórót, ami egy 60 literes reflex ládában lemegy 20Hz-re (-3dB) és érzékenysége minimum 96dB vagy több, átmérője 30cm. Ilyet egyáltalán lehet tervezni ?
Ezeket az MNC mérési eredményeket honnan vagy kitől tudnám beszerezni?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |