Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangszóró probléma
Lapozás: OK   36 / 42
(#) ptesza válasza frici.hu hozzászólására (») Ápr 15, 2012 /
 
Keves frici.hu!

Milyen wattokat illesztel ? Semilyent! Az eltérő érzékenységeket szokták szintezni egymáshoz . Illetve a legérzéketlenebb hangszóróhoz ami általában a méyközép szokott lenni.

Erről beszélek de kötöd a lovat a karóhoz és még kitalálsz egy ujjat.


Nem kell lecserélni a 4 ohm -os at 8 ra. Meg kell nézni mit mutat a teljes impedancia ,és úgy korrigálni. Gondolj csak bele az ajánlott soros ellenállásal sorosan kötsz egy 4 ohm-os hangszórót. Akkor mit fog látni ebből az erősítő? Megmutatom : Bővebben: Link


Úgy gondolod blamállak? Próbállak finoman rávezetni mekkora blődségek írkálsz. De még támadólag lész fel ,ha megpróbállak kiegészíteni. Szerintem tanulni nem szégyen ,és ha nem tudsz valamit akkor kérdezd meg olyantól aki tudja, és ne írkálj mindenfélét amit helyesnek gondolsz.
(#) lamalas válasza ptesza hozzászólására (») Ápr 15, 2012 /
 
Szep dolog helyreigazitani masokat, de ha ezt tesszuk, akkor tegyuk helyesen! A blogodban mar talaltam nehany helytelen kovetkeztetest, felrevezeto informaciot. Ugy gondolom eloszor a sajat hazad tajan kellene rendet tenni.
Kb. az a helyzet mint azzal a mondassal amit helytelenul ideztel:

Idézet:
„de kötöd a lovat a karóhoz”


Nem a lovat hanem az ebet szoktak a mondas szerint a karohoz kotni.
(#) DrYeti109 válasza Danyi1992 hozzászólására (») Ápr 15, 2012 /
 
Detonator és Sonar zenegépekhez ajánlott. Integrált tölcséres nagyérzékenységű magassugárzók professzionális hangosítási célokra. Szerintem ezzel mindent elmondtam a problémádra ! Bármit csinálsz hangosabb lessz a mélytől mert az sokkal nagyobb az érzékenysége mint a mélyé! Tehát 3-om megoldás van a problémára: 1- veszel hifi magasakat (normal érzékenységgel max 90db-ig) 2- veszel hangosításra való mélyet (min 93 db,és min 30-as átmérő)3- belenyugszol hogy hangosabb.
Az erösítönek meg semmi köze a magasod érzékenységéhez BÁRMIVEL hallgatod hangosabb lesz!A többiektöl meg kérdezném mért nem a problémára adtok neki választ?
(#) Danyi1992 hozzászólása Ápr 15, 2012 /
 
igazából ezeknek a magas típusoknak 4 és 8 ohm-os változata is van énnekem mind két esetben 8 ohm-os van nem pedig 4, ez biztos. és végül-is nem túl nagy probléma így utólag csak az elején paráztam hogy ez nem jó így, de végül-is elmegy.És egyébként köszönöm a hozzászólásokat.
(#) frici.hu válasza ptesza hozzászólására (») Ápr 15, 2012 /
 
Köszi ismét.
A kérdező által megadott adatokat vettem figyelembe, amit be is linkeltem, mivel nem voltam rest utánanézni, aszerint pedig az említett magas 4Ohm-os.
Egy érdekes aspektusa a dolognak, hogy az ügyesen megszerkesztett blogodban te magad javaslod a soros ellenállás használatát ilyen esetekre.
Azt hiszem nem az a lényeg az erősítő mit lát, hanem az ami nekünk úgymond tetszik, lehet méregetni világnak és illesztgetni, ha a felhasználó azt mondja nem kóser a hangja.
Remélem azért vetted a fáradtságot és nem csak nézted, hanem utána is néztél annak amit ír a kérdező.
Ne haragudj, ha butábbnak tűnök, mint ami valójában vagyok, de talán mégis jobb, mint okosabbnak tűnni, mint ami vagy.
Egyébként nem értem miért beszélsz mély-középről, hiszen a hangdoboz 3 utas rendszerű. Viszont már én sem értem Danyi akkor miért írta ide nekünk először a 4Ohm-os változatot!
Hogy mégis valakinek igaza legyen így DrYeti109-nek adok igazat, nem magamnak és nem is neked!
Üdv: Frici
(#) frici.hu válasza DrYeti109 hozzászólására (») Ápr 15, 2012 /
 
Azért egy soros ellenállásban kiegyezhetnénk, hiszen nem egy hangdobozban alkalmazzák, ha már nincs más lehetősége, ahogyan ezt felvetettem előzőleg.
(#) DrYeti109 válasza frici.hu hozzászólására (») Ápr 15, 2012 /
 
Üdv Frici
Egyezünk meg senkinek nem volt igaza ez egy egyszerü probléma volt ti egy kicsit bonyolultan gondolkodtatok,én meg röviden ,nyersen,és modortalanul!Ezért elnézést is kérek!
(#) frici.hu válasza DrYeti109 hozzászólására (») Ápr 15, 2012 /
 
Nem bonyolultabban, csak pénztárcához mértebben.
Elnézzük .
(#) ptesza válasza lamalas hozzászólására (») Ápr 16, 2012 /
 
Ha másképp gondolod akkor tessék , írjál cikkeket , és tedd ki magad más 'hozzáértők támadásainak. Hisz ez a szép az internetben mindenki azt irkál amit akar ,és senkit nem kell felkérnie a munkáinak lektorálására ha nem akarja. Mindenbe bele lehet kötni ,mert éppen más elképzelése van a dolgokról. Érdekes módon ezek az információk 2009-óta folyamatosan ott vannak és bővülnek, de TE vagy az első ilyen belekötős. Vajon ez miért lehet? Sokan átolvasták és biztos lehetsz benne , hogy nem hibakeresési szándékkal. Szóval a lényeg az ha nem értesz egyet nem kell használni azokat az infókat , áramköröket , vagy éppen programokat amiket jó szándékkal osztok meg .Ezzel rendet is tettem a a saját házam táján.
(#) lamalas válasza ptesza hozzászólására (») Ápr 16, 2012 /
 

Idézet:
„Ha másképp gondolod akkor tessék , írjál cikkeket...”

Azert nem irok cikket/blogot mert ugy erzem, hogy nem eleg nagy es biztos a tudasom/tapasztalatom, hogy hibak es felreertesek nelkuli legyen az iromanyom. Az Internettel pont az a baj, hogy barki barmit leirhat szakmai tudas es hozzaertes hianyaban is.

Idézet:
„Érdekes módon ezek az információk 2009-óta folyamatosan ott vannak és bővülnek, de TE vagy az első ilyen belekötős.”

Ha szakmai pontatlansagra hivom fel a figyelmet az szerintem nem kotozkodes. Ha a blogodon talalhato helyesirasi hibakat firtatnam az valoban belekotes lenne.


De nem akarok tobbet OFFolni, inkabb leirom mire gondoltam:

1. Hangszorok bekotese. Az eredeti kerdesek (problemak) ezek:
Idézet:
„Sokszor elhangzik a kérdés: 8 ohm-os az erősítőm de a hangfalamra 4 ohm-van írva. Nem lesz baja? Vagy van két 8 ohm,-os hangszóróm párhuzamosan kötve az 4 ohm lesz ?”

A leirt hosszu magyarazat csak reszben ad valaszt a kerdesekre. A hangszorok szempontjabol valaszolsz, de ez csak egy resze az egesz tortenetnek. Hogy teljesebb legyen a kep, az erositokrol, azok mukodeserol is irni kellene.

2. Hangszorok bekotese, 5. abra alatti szoveg: ebbol az derul ki, hogy ha egy mely es egy magas hangszorot parhuzamosan kapcsolunk egymassal akkor a kialakulo alacsony impedancia nem egeszseges az erositoknek es emiatt nem hasznalhatjuk hangvalto nelkul a hangszorokat. Holott ez nem igy van. Azt helyesen irtad, hogy a magashangszoro tonkremegy ha nem hasznalunk hangvaltot, pontosabban nem hasznalunk olyan alulatereszto szurot ami megvedi a magashangszorot a nagy mechanikai kiterestol. Az viszont felrevezetes, hogy a kialakult alacsony impedanciamenet karos lenne egy erositore. Persze ez sem ilyen egyszeru kerdes mert nem csak az erositotol, de a kivezerles nagysagatol, frekvenciatol, impedanciamenettol is fugg sokminden, de az eredo impedancia nem veszesen alacsony, sok felvezetos erosito elboldogul vele. Raadasul egy ilyen impedanciamenetnek sok erosito orulne mert az impedanciavaltozasok es ennek eredmenyekent a fazismenet is kedvezoen alakul, igy az erositoknek nem jelentene igazan nagy terhelest az alacsony impedancia ellenere sem.

3. a "TS parameterek szamitasa 2. resz" sem igazan egyertelmu. Foleg az Sd szamolas homalyos. Tisztazni kellene ezt:
Idézet:

Sd = 377 cm2 lenne de általánosságban a kör területe /4 et használjuk azaz: (R^2*Pi)/4 =314.2 cm2 lesz , a továbbiakban én is ezzel számolok.”


Itt nem az R, azaz sugarat kell megadni hanem az atmerot! Tehat a keplet helyesen: (D^2*Pi)/4 ahol a D a hasznos atmerot jelenti.

Nem ertem, hogy az altalad keszitett excel tablaval az Sd=377cm2 lesz, ennek ellenere Te megis 314cm2-el szamolsz tovabb. Miert?

Tovabba feleslegesen bonyolult keplettel szamolsz az excel tablaban, sokkal egyszerubbel is lehetne.

Azt el tudnad magyarazni, hogy miert a metszeti sugarat es a "normal" sugarat szorzod ossze, hogy megkapd a hangszoro feluletet? Elkepzelheto, hogy egy csonkakup feluletenek a szamitasa valamivel pontosabb eredmenyre vezetne. De ennek nem szamoltam utana, nem tudom. Ezert kerdezem, hogy miert ugy szamolsz ahogy az excelben van?
(#) ptesza válasza lamalas hozzászólására (») Ápr 16, 2012 /
 
Idézet:
„Azert nem irok cikket/blogot mert ugy erzem, hogy nem eleg nagy es biztos a tudasom/tapasztalatom, hogy hibak es felreertesek nelkuli legyen az iromanyom. Az Internettel pont az a baj, hogy barki barmit leirhat szakmai tudas es hozzaertes hianyaban is.


Szerintem itt fejezzük be mielött meg elmérgesedne a vita.

1-2. Az egésznek az volt a célja, hogy rávilágítson mi az az impedancia. Ne ellenállásként gondoljanak a hangsugárzókra.



Köszi Az Sd-nek utánanézek.
(#) lamalas válasza ptesza hozzászólására (») Ápr 16, 2012 /
 
Idézet:
„Szerintem itt fejezzük be mielött meg elmérgesedne a vita.”

Szemelyes vitam nincs veled, a szakmait (van?) pedig kar lenne hagyni elmergesedni, mert egy normalis beszelgetesbol/vitabol mindenki tanulhat.
(#) karpi válasza frici.hu hozzászólására (») Ápr 16, 2012 /
 
Idézet:
„A hangszóró illesztését (ha csak ez a hangszóró van hozzá) ellenállás beiktatásával teheted arányossá, az eredeti 110W-nál ez kb. azt jelenti, hogy a mélyed 70W körüli lehet, a magas 25W körüli és magas 15W körüli, tehát a magas hangsugárzó teljesítményét erre a teljesítményre kellene illeszteni, értékkel sajnos nem szolgálhatok hozzá, mert ez függ a hangszórótól is, viszonyításként a másikhoz képest be tudod határolni nagyjából”


Milyen teljesitmenyeket illesztesz?

Altalaban egy haromutas hangfalnal durvan a melyhangszoro terhelhetosege adja meg a :doboz nevleges erejet".
Altalaban a magas hangsuharzok erzekenysege jobb .

Csak peldakent lenne mondjuk:

mely .....85dB SPL 200W
magas 113dB SPL 10W
magas 28 dB-el erzekenyebb.
Nem szamitok ki semmi csak ugy ratippelek ,mondjuk 5W-nal eppen jo a magas ha a melyen 200W van .

A magasra juto jelet szabalyozzak le
Egyes hangfal megoldas eseteben ellenallas es "izzokorte kompresszor " van a szurobe ami hatarolja az aramot es nagy jel eseten megvedi a kis terhelhetosegu magas hangsugarzot .

Nem tortenik hangero csokkenes ha forditott polaritassal kotsz be egy darab hangszorot kozep vagy magas tartomanyban .

Ket hangszoro egymas melett egy dobozban ket ellentetes polaritassal bekotott egyforma hangszoro ugyanabban a savban okozhat hangero csokkenest es nagyaranyu "elszinezodest".

Mahas hangoknal "csipogo" eseteben nem anyira erezheto a dolog a hangszorok nagy iranyitotsaga eseten de a hangter az biztos nagyon "csipkes" lessz.

Melyhangszorok aranylag kozel egymashoz (TV ket oldalan 1..2m ) forditott polaritas egymashoz kepest
okozhat melyhang csokkenest frekvenxiatol fuggoen .
Persze van meg sok mas kormyezeti hatas , reflexiok a falakrol szobameret stb...

Hogy mi tortenik a hangkeppel azt leirjak egy cikkben "mozi hangositas problemai" cimu cikkben.
Persze angolul kellene keresni .Megvan valahol a link de oreiasi Trojai tamadas utan vagyok es nem tudom mar mit hova mentettem ki mikor formatalasra jutottam .Nost naponta veszem eszre hogy mit nem telepitettem vissza ...
(#) frici.hu válasza karpi hozzászólására (») Ápr 16, 2012 /
 
Nem tudom miért nem hajlandó senki visszaolvasni, csak ír a vak világba, holott azt sem érti miről is van szó, bármily egyszerűen is van az leírva.
Kérlek, elmagyarázom mire gondoltam;a kérdező problémája a következő, Videoton 3 utas hangfalába magas sugárzót cserélt, melynek a hangja erősen kitűnik a mély és középhangtartományához képest, erre a megoldás, amennyiben nincs másik magas sugárzója, hogy egy előtét ellenállással lecsökkenti a rámenő teljesítményt, s így a hang "erőssége" ami zavarja lecsökken.
Ez ennyire egyszerű és a fittyfenét nem érdekli a többi "sóder", már bocsánat a kifejezésért.
A teljesítmény illesztés magyarázata: Egy 3 utas hangfalban adott teljesítményű (és akkor már egye penész az érzékenység mániát) érzékenységű hangszórók vannak, melyeknek az esetleges teljesítmény arányait céloztam meg nagyjából szemléltetni, ezáltal utalni arra nagyjából mekkora teljesítményű ellenállással lehetne visszakorlátozni a kisugárzott magas hang teljesítményét. Minek ezt túlbonyolítani?
Az a 200W/5W-os tipp azért elég hülyén veszi ki magát nem? Nekem Wharfedale MFM-1-em van, leakasztom a polcról és körberöhögöm, ha a 60W-os mély mellé 5WW-os magasat raktak bele. A Tesla 25W-os dobozában van esetleg 5W. Javaslom aki ekkora badarságot ír kukkoljon bele a dobozába mielőtt ilyet ír!
Azért, mert bárki más nem érti mire mit és miért írtam nem kell rögtön "tollat" ragadni, inkább nézze meg a valóságban, ahogyan én a megjavított 150 hangszórónál tettem anno.
De komolyra fordítva a szót, a javaslatom egy egyszerű minimum 15W-os soros ellenállás volt a magas hangsugárzó elé, s ennek a laikus számára is érthető magyarázatát írtam le, hozzáteszem Danya1992-nek!
Sajnálom "szegényt", mert biztosan nem ez volt a célja, hogy mindenféle okosságot megtanuljon, vagy épp badarságot, csak az, hogy ne "ordítson" ki a magas.
Fázis-ellenfázis, fordított polaritás, hát erősen köze van egymáshoz, ülj be egy autóba és próbáld ki, a különbség majdnem 4x-es, ne csodálkozz ha neked ez nem fontos, de más le fog érte ordítani. Az pedig, hogy a hangképpel mi történik nem a cikkben fontos, hanem az életben, s ha gond, hogy valaki azt javasolja ne kössék be fordítva a hangszórót az szerintem nem érdemel ekkora szócsatát, ahogyan ez az egész téma.
Üdv: Frici
Egyébként egy trójai ló nem rúg ekkorát egy gépbe sem.
(#) ptesza válasza lamalas hozzászólására (») Ápr 17, 2012 /
 
A kör területe = R^2*Pi
A kör kerülete = D*Pi

A képlet helyesen : (D/2)^2*Pi
Azaz annak a hangszórónak hasznos átmérője 204mm

Sd=(20,4/2)^2*Pi= 359,68 cm2
Ez megegyezik az adatlap értékével is...
Ki fogom javítani. Kösz.

A megírt program jól működik , arra világít rá , hogy szerintem a tényleges felület = a kúp felületével.

Abban is igazad van,hogy egyszerűbben is felírható lett volna a függvény. De számít ez? Le kellett volna jelszavaznom?
(#) DrYeti109 válasza karpi hozzászólására (») Ápr 17, 2012 /
 
Szia karpi csak egy kérdés te hallottál már 200W terhelést egy mélynyomón?
(#) ptesza válasza DrYeti109 hozzászólására (») Ápr 18, 2012 /
 
Szerintem sokkal többet is.
(#) hugi00 válasza DrYeti109 hozzászólására (») Ápr 18, 2012 /
 
Az sem mindegy milyen melynyomon.

Ezeken vagy mondjuk egy 80dB-s erzekenysegun.

T/S parameterek alapjan ezek jonak szamitanak ?

Ez a legutobbi muvem.
Ezekkel az ertekekkel. Kicsit sok lett a mozgo tomeg.
(#) laci016 hozzászólása Ápr 26, 2012 /
 
Üdv!Adott egy hangfal?.Azt hogyan tudom megállapítani,hogy a reflexcső hány Hz-re van hangolva.??Én olyasmivel próbáltam,hogy 40Hz-70 Hz ig mérőhangot adtam az erősítőre és 40Hz en sugároz a leg erőteljesebben a reflexcső,utána más mélyfrekvencián már nem volt annyira erőteljes a sugárzás.Elvileg akkor 40 Hz re van hangolva??
(#) zoli_cso hozzászólása Máj 22, 2012 /
 
Udv!
Az adott hagsugarzonak MB Quart One sehol sem kaptam meg ,hogy mekkora az erzekenysege,valaki tud segiteni?
Koszonom!

QuartOne.JPG
    
(#) attys71 hozzászólása Jún 15, 2012 /
 
Üdv!
Az lenne a kérdésem,hogy van egy erősítőm ahoz van egy 50w 4ohmos hangfalam és egy50w 8ohmos hangfalam.Ezek így együtt használhatóak-e az erősítővel ebben a párosításban? Az erősítő 4-8 ohm-os és monó. Ráköthetem-e egyszerre a két hangfalat?? Köszönöm a válaszokat.
(#) csajkib válasza attys71 hozzászólására (») Jún 15, 2012 /
 
Ha sorosan kötöd be akkor igen, de ha párhuzamosan akkor nem mert, a két hangszórónak akkor az ellenállása 2?-lessz .
(#) attys71 hozzászólása Jún 15, 2012 /
 
Köszönöm a választ. Ha sorosan kötöm be akkor mennyi lesz az ohmja? Marad 8 ohm,vagy 12-re emelkedik?
(#) csajkib válasza attys71 hozzászólására (») Jún 15, 2012 /
 
Bocs elírtam, 4ohm lessz a két hangszóró ellenálása ha párhuzamosam kötöd, de ha sorosan akkor 12ohm lesz.
Akkor mindenhogy bekötheted.
(#) reloop válasza attys71 hozzászólására (») Jún 15, 2012 /
 
Szia! Ha sorosan kötöd be a hangsugárzókat akkor a kettő együtt halkabban fog szólni mintha bármelyiket magában használnád, és az átvitel is egyenetlenné válhat.
(#) reloop válasza csajkib hozzászólására (») Jún 15, 2012 /
 
Üdv! A 4 és 8 ohm párhuzamos kapcsolásának eredője: (4x8)/(4+8).
(#) csajkib válasza reloop hozzászólására (») Jún 15, 2012 /
 
Igen, akkor elsőre tudtam jól
(#) ptesza válasza csajkib hozzászólására (») Jún 16, 2012 / 1
 
Igen akkor ha ellenállásokról beszélnénk. De ezek hangsugárzók , és komplex impedanciájuk van. Az annyit jelent konyhanyelven , hogy az erősítő felé mutatott ellenállása függ az éppen lesugárzott frekvenciától. Lehet grafikusan is ábrázolni , ezt nevezzük impedancia görbének. A replusz műveletet ezen kell elvégezni párhuzamos kapcsolás esetén. Ezt egyszerűen le lehet mérni is.

Bővebben: Link
(#) hugi00 válasza ptesza hozzászólására (») Jún 16, 2012 /
 
Szep es hasznos iras ! Gratulalok !
(#) maestro hozzászólása Júl 2, 2012 /
 
Sziasztok!

Ezekről a hangszórókról tud valaki véleményt nyilvánítani? (az akciósakra gondolok) Melyik lenne a jobb választás?
Bővebben: Link
Arra gondoltam, hogy építenék magamnak két kis hangdobozt, ilyen mikrohifi szerűséget, ami viszonylag jól szólna, jobban mint egy Genius aktív hangfal, csak nem nagyon értek a hangszórókhoz. Ez közül valamelyik gondolom megfelelne a "mély" hangszórónak. Az áruk így akciósan olyan 700 és 900Ft között mozoghat. A gyártója M.N.C, én úgy tudom, hogy azok jó márkák, de lehet rosszul tudom.
Esetleg még házimozin is töröm a fejem csak ahhoz már több hangszóró kellene, meg több utas, jobb minőségű hangsugárzókkal ami elég drága lenne már.

Előre is köszi!
Következő: »»   36 / 42
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem