Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangszóró probléma
Lapozás: OK   35 / 42
(#) laci016 válasza DrYeti109 hozzászólására (») Márc 20, 2012 /
 
Igen egy légtérben van a két 16 cm es hangszóró a 30 as méllyel! Rendes másodrendű hangváltóval is kipróbáltam és akkor is mozgott,úgyhogy akkor biztos az a baja,hogy egy légtérben van
(#) DrYeti109 válasza laci016 hozzászólására (») Márc 20, 2012 /
 
t ekerd körbe valamivel a 16-ost pl szigetelőszalaggal vagy mással akkor megszűnik a probléma!További jo forumozást szia
(#) ptesza válasza DrYeti109 hozzászólására (») Márc 21, 2012 /
 
Meg a hangja is odalesz...
(#) Lázár Péter válasza DrYeti109 hozzászólására (») Márc 21, 2012 /
 
Szerintem ha ezt a megoldást választaná kényszerűségből, akkor már szövetharisnyát kéne rá varrni, és rákötni hátra a kosárra. Mint ahogyan azt régen alkalmazták. Amolyan aranyközépút, persze a külön légtér a legkézenfekvőbb.
(#) laci016 hozzászólása Márc 21, 2012 /
 
Mind a négy 16 os hangszóró hátulját körbetekertem szigetelőszalaggal és megoldódott a probléma!!Köszönöm az ötletet!!
(#) DrYeti109 válasza laci016 hozzászólására (») Márc 21, 2012 /
 
szivesen
(#) DrYeti109 válasza ptesza hozzászólására (») Márc 21, 2012 /
 
miért lenne oda a hangja? a gyári középhangsugárzok is légmentesek mégis azt szolja amit kell!ez ugyan az a megoldás csak picit primitív de szerintem működik rendesen!
(#) DrYeti109 válasza (») Márc 21, 2012 /
 
Bocsi legközelebb odafigyelek!
(#) ptesza válasza DrYeti109 hozzászólására (») Márc 21, 2012 /
 
Azért kedves barátom ,mert azok a zárt kosaras hangszórók belső tere egyfajta zárt dobozként vannak méretezve. Van bennük csillapítóanyag is. Nos ha egy lényegesen nagyobb zárt térben jól működő hangszórót 2% -nyi térfogatú "dobozban" működtetünk akkor jelentősen megváltoznak a tulajdonságai. Ez estben lesz egy nagy 10-15 dB mély gödör az átvitelben, amit egy hasonlóan nagy kiemelés követ. Ez a középtartományban nagyon is hallható lessz.
(#) DrYeti109 válasza ptesza hozzászólására (») Márc 22, 2012 /
 
Pontosan ahogy mondod ! De én még nem láttam olyan gyári középhangsugárzót ami nyitott lenne,kivétel a hangosítási célra kifejlesztve de az sem 16 centis meg nem csak középsugárzó! De maradjunk a témánál!Az egy egyszerű 16-os középmélysugárzó mivel nyitott kosaras ,tehát a 3-utas gyári hangváltóval amire kötötte eleve nem azon a frekin szol amire tervezték !Tehát ha őt ez nem zavarta eddig mert ez is bőven kihalható akkor szerintem az a 10-15 db-es gödör sem lesz probléma neki ,de így megvédi a 16-ost egy jókora membránszakadástol,plusz van még valami amire szerintem te sem gondoltál (ezt nem rosz értelemben gondoltam rád nézve) ha nyitva hagyja a hangszórót amikor a nagy megmozdul és légnyomás keletkezik a dobozban,a kicsi is megmozdul valamelyik irányban megváltozik a rezgése így nem azon a rezgésszámon dolgozik a hangszóró amit leszűr a hangváltó és dolgoznia kéne így szintén több db hangkülönbség lesz plusz torzítás!Így szerintem ez volt a leghelyesebb dolog amit tehetett ezekkel a hangszórókkal,persze az igazi egy rendes gyári közép lenne de nem ez volt a téma!Köszönöm, a válaszod én még új tag vagyok, és jó látni hogy vannak még segítőkész emberek!Még egyszer köszi jó fórumozást.
(#) lestal hozzászólása Márc 23, 2012 /
 
Üdv mindenkinek!

A minap kaptam egy "mnc cd cone home" 600w-os mély hangszórót ami nem működöt szét szedtem a tekercsnél eltört a kábel nagy nehezen sikerült rá forsztanom egy másikat, és még össze rakni is sikerült. Viszont most tesztelés során minden frakó nem súrol nem zörög szépen szól csak a membrán befelé mozdul el nem kifelé amikor szól a basszus (akár hogy váltom a pólusokat) nem tudom hogy ilyen létezik hogy gyárilag ilyen vagy valamit el * habár csak egyféle képen lehetet a kivezetéseket bekötni. Viszont ha egy elemet kötök rá pólusoknak megfelelően akkor kifelé indul meg a membrán, természetesen fordítva kötve befelé.
Lehet egy kissé hosszan fogalmaztam .
(#) Signal válasza lestal hozzászólására (») Márc 23, 2012 /
 
Nincs ilyen, optikai csalódás, én is tapasztaltam. Basszussal ne foglalkozz... Váltóáramról beszélünk, a basszus is váltóáram lesz, még a dob is.
(#) Lacko12 hozzászólása Márc 25, 2012 /
 
Sziasztok!
Hozzá jutottam nemrég egy TWINAXIOM széles sávú hangszóróhoz.
20 Wattos Made in England.
40-18000 Hz-es tartományban szól!
És a kérdésem az lenne hogy ismeri-e valaki vagy vélemény van-e róla mert ha jónak mondható akkor kapna egy hozzá illő ládát!
Csatolok pár képet hátha könnyebb lesz felismerni!
Válaszotokat előre is köszönöm!
(#) DrYeti109 válasza Lacko12 hozzászólására (») Márc 25, 2012 /
 
Szia Goodmans of england kezdte el gyártani 1960 körül! Testvérei a (TriAxiom, TwinAxiom, TwinAxiette, Axiom) nem hallottam még ilyet szolni de olvastam róluk pár cikk-et annak idején egy jó középkategóriásnak itélték akkor őket . A tiéd természetesen sokkal újabb de van egy minőség ami alá nem mennek így szerintem az egy jó kis hangszóró!Mivel azért a tiéd is elég idős nemtudom mennyire tolerálja a mai elektronikus zenéket. Ha nem recseg vagy surlódik én építenék neki egy dobozt.
(#) Lacko12 válasza DrYeti109 hozzászólására (») Márc 25, 2012 /
 
Szia!
Súrlódást ilyesmit nem hallok de mivel ezek szerint egy minőségileg egy jó hangszóróról beszélhetünk akkor mindenképp kap egy ládát!
Köszönöm szépen a kiokosítást hasznos infókat közöltél nagyon!
Sajnos a membránja 2 helyen sérült szerintem ki szúrhatták csavarhúzóval vagy ilyesmi de csak 2 kis szakadás van rajt mármint nem is a membránon hanem a szegélyén.
(#) DrYeti109 válasza Lacko12 hozzászólására (») Márc 25, 2012 /
 
Szia nagyon szivesen !Jó építést !
(#) lalibatyo válasza Lacko12 hozzászólására (») Márc 25, 2012 /
 
Üdv
Gyönyörű darab, gratulálok !
(#) ptesza válasza Lacko12 hozzászólására (») Márc 25, 2012 /
 
Azt azért meg kell csinálni ,nehogy tovább szakadjon. Meg azon keresztül kifúj. Belülröl egy pici Power-Tape és egész jól meg tudod javítani majd.
(#) Lacko12 válasza ptesza hozzászólására (») Márc 25, 2012 /
 
Igen valahogy megfogom próbálni bár nem tudom hogy milyen mértékben cserélhetők a dolgok és mennyiért mert akkor azért átfuttatnám egy nagytakarításon és akkor a peremet is ki lehetne cserélni és biztos hosszabb életű lenne meg akkor már legyen rendesen összerakva átnézve!
Sajnos ilyen hangszórókat még annyira nem mertem szétszedni főleg úgy hogy utána még használni is szeretném őket de biztos hogy nem vele fogom elkezdeni
Esetleg érdemes megcsináltatni szakival vagy elég a ragasztás neki?

lalibatyo: Köszönöm szépen nekem is tetszik nagyon.
(#) Danyi1992 hozzászólása Ápr 13, 2012 /
 
Hello
A következő problémám van, a magas dome hangsugárzóm (MNC 33511) 100/200w-os elveszi az erőt a mély sugárzótól (ami kb 100/120as) (szerintem mivel a magas elég erőteljesen szól a mélyhez képest) pedig jó hangváltó van a hangfalba, én ezt annak tudom be hogy van egy kondenzátor a dome hangszóró pozitív pólusán és azon keresztül van bekötve a hangszóró (ez a kondenzátor rajta volt amikor vettem) ezek elvileg azért vannak rajta hogy a hangszínt optimalizálják és nem lehet a probléma forrása az hogy a hangváltón már van ilyen (kondenzátor) a magashoz és a kettő (a hangszórón lévő és a hangváltón lévő) együtt okozza a problémát ? a hangszóróról lelehetne venni a kondit. vagy az elrontaná a hangszórót?
(#) frici.hu válasza Danyi1992 hozzászólására (») Ápr 13, 2012 /
 
Hali, a kondenzátor nem okozhat ilyen problémát mivel sorosan van kötve, esetlegesen az fordulhat elő, hogy az erősítő visszacsatolása gerjedést visz a rendszerbe, s a gerjedés áramfelvétele gyengíti az erősítő nagyobb impulzusait. Javaslom kipróbálni a hangszóró kondenzátora nélkül a kész hangváltóval. Gyanítom még a középhang-sáv erősödik fel (keresztreferencia) s ezért nem is a mély hangokkal van baj, hanem az erősebb közép miatti hatás ébreszthet ilyen "érzést" az azt hallgató fülben. Illene megnézni az alkalmazott hangváltók átviteli sávját, s hangváltókat-hangszórókat ennek megfelelően megválasztani, illeszteni egymáshoz.
Biztosan kapsz majd itt segítséget, ha a többi adatot is megkapjuk tőled; hangváltók, alkalmazott erősítő, többi hangszóró adatai.
Üdv: Frici
(#) Danyi1992 hozzászólása Ápr 13, 2012 /
 
az erősítő Saba rs 960 as típusú 4x120w végfok van benne 8ohm-al kb 4x80w-os lehet (ennek már utánajártam mert az erősítő nem magyar) a hangfal egy videoton dc 2550a és az eredeti hangváltó van benne aminek sajnos nincsenek feltüntetve az adatai egyébként a másik hangszórón optimális a hangeloszlás csak ezen a kondenzátoros magassal nem az igazi a hangeloszlás és tényleg mintha a közép hangok hiányoznának de a mély sem az igazi rá kell tekerni az erősítőn hogy jó legyen
Akkor azt mondod hogy levehető a kondenzátor a hangszóróról egy kipróbálás erejéig s ha jól szól ( tisztán) akkor úgy is hagyható? gyárilag azt miért tehették rá?
(#) frici.hu válasza Danyi1992 hozzászólására (») Ápr 13, 2012 /
 
Kicsit utána néztem...
"RS-960 mit 2 x 70 Watt Musik- und 2 x 50 Watt Sinusleistung kam 1982 hinzu." Ez hivatalosan ennyit tud. Sztereó erősítő, tehát nem tévesztendő össze a kvadróval, ez azt jelenti, hogy esetedben a 8Ohm-os terhelés akkor megfelelő neki, ha jól kötöd be (4db hangfal)!
A hangfalaid eredetileg 110W-osak, tehát enyhén szólva sok a magas hangsugárzó hozzá.
Az erősítő valóban tranzisztoros ahogy gondoltam, tehát nem kizárt, hogy visszacsatolásos, ezért előfordulhat, hogy hangfal-érzékeny.
De szerintem a probléma oka nem ez, hanem egyrészt a hangszóró nagy teljesítménye-érzékenysége a rendszerhez képest. Írtad; a közép kevesebb, ennek oka nem a kondenzátor, hanem a hangszóró ellenkező fázisú működése, vagyis a fordított polaritással való bekötés is lehet. Másrészt, mivel eredeti a hangváltó ezért a megadott hangszórónál egyeznek az adatai, tehát keletkezhet keresztfrekvencia a hangváltó és a hangszóró miatt (egyes frekvenciák erősítése-csökkenése az adott sávban).
Javaslatom; a hangszórón lévő kondenzátor eltávolítása, a polaritás helyességének ellenőrzése mind a hangszórón és az erősítőn! Valószínűsítem a mély és a közép hang is nagyjából a helyére fog kerülni (ugyanis ellenkező fázisban sugárzó hangszórók kioltják egymás hanghullámait, s ez a magas hangoknál a hangterjedés miatt kevésbé észrevehető). Tényezőként szóba jöhet még a hangszórók elhelyezése az adott térben, alapeset mondjuk legalább 3 méterre legyenek egymástól sztereó rendszerben, faltól való távolság stb. azonos illene legyen.
A hangszóró illesztését (ha csak ez a hangszóró van hozzá) ellenállás beiktatásával teheted arányossá, az eredeti 110W-nál ez kb. azt jelenti, hogy a mélyed 70W körüli lehet, a magas 25W körüli és magas 15W körüli, tehát a magas hangsugárzó teljesítményét erre a teljesítményre kellene illeszteni, értékkel sajnos nem szolgálhatok hozzá, mert ez függ a hangszórótól is, viszonyításként a másikhoz képest be tudod határolni nagyjából.
A kondenzátort gyárilag azért tették rá, hogy a mezei vásárlónak eszébe ne jusson közvetlen az erősítőre kapcsolni, s ez által a mély és közép hangsávoknak kitenni, mert ezt sem teljesítményben sem pedig "mozgás" terén nem bírná ki szerencsétlen hangszóró.
(#) ptesza válasza frici.hu hozzászólására (») Ápr 14, 2012 /
 
Ha hangváltó van előtte akkor nyilván nem kell a kondi , mivel a hangváltóban már van . Attól függ ,hogy a tervező az eredeti hangváltóban milyen konstrukciót talált jónak , az adott dobozhoz ,és a hangszóró készlethez. Tehát ha mondjuk van egy 3.3µF a hangváltóban és egy 3.3µF sorosan akkor ezek eredője 1.65 µF .Ezzel eléggé magasra tolja a keresztezési frekit ,és tényleg lehet emiatt egy gödör az átvitelben. Annyit kiegészítenék , hogy nagyon hibásan terjeszted az igét habár a lényege jó. Nem wattokhoz illesztik ,hanem érzékenységhez. A vidi eredeti magasi nem voltak sokkal érzékenyebbek , ezért nem is volt szükség jelentős szintezésre. Így esetleg egy ki értékű soros ellenállás ,vagy szükség esetén egy L-PAD van a váltóikban. Lehet ,hogy az az MNC magas érzkényebb és ezért üvölt. (Persze az átvitel meg olyan is mint egy PA-magasé...) Ezen az ellenálláson kellene növelni ,illetve elhagyni a soros kondit.

Szóval szerintem fotót kellene kérnünk a váltója mindkét feléröl ,és az alapján már meg tudnánk mondani ,mit tegyen. Az eredeti rajza nincs meg nekem , esetleg a neten ki lehetne böngészni.
(#) Signal válasza Danyi1992 hozzászólására (») Ápr 14, 2012 /
 
Én nem hinném, hogy védelmi okból rakták rá a kondit, egyszerűen csak így készíti fel a gyártó arra az esetre, hogy ahol nincs külön hangváltó (ld. autóba való csipogóknál is), ott így kapásból be lehet kötni. Nem kell gondolkodni még a kapacitás értékén sem (ami főleg laikusnak gondot okozhat), mert ezt ajánlja a gyártó, tehát eleve adott.

Ha viszont van megfelelő hangváltó, nyilván nem kell a kondi.
(#) Danyi1992 hozzászólása Ápr 14, 2012 /
 
Az erősítőt nem egészen értem csak 2x50w lenne szinuszosan? az erősítő hátuljára az van írva hogy
Max. Leistungsaufnahme 320w - 320W Max teljesítmény és Max. power consumption 320w - Maximális fogyasztás 320W és az is tuti hogy 4x 120w végfok van benne (sorszáma alapján lett azonosítva) ilyen nagy veszteséggel működne? meghogy nem is 4X50w hanem csak 2X50w?

Egyébként most még-egyszer meghallgattam a hangszórókat és annyiban javítanám ki magam hogy nem veszi el az erőt a mélytől az változatlanul erős marad hanem a magas szól erőteljesen (sokkal hangosabban mint a mély) és ez így nem optimális, na-mármost kondival és kondi nélkül is ugyanúgy szol a magas (most próbáltam ki) Így mi lehet a probléma? hol-ott a másik hangfal másmilyen dómmal (MNC 33503 8ohm-os változatával) optimálisan szol
(#) frici.hu válasza ptesza hozzászólására (») Ápr 14, 2012 /
 
Köszönöm a helyreigazítást, de; mivel magas sugárzóról van szó teljesen mindegy milyen a doboz, lásd pl; Wharfedale egyes típusai ahol a doboz tetején lett elhelyezve a magas.
Megkérlek szépen olvasd el amit írtam még egyszer, az a hibás ige nem olyan hibás.
Ennyivel ezt le is zárnám!
(#) ptesza válasza frici.hu hozzászólására (») Ápr 14, 2012 /
 
Idézet:
„A hangszóró illesztését (ha csak ez a hangszóró van hozzá) ellenállás beiktatásával teheted arányossá, az eredeti 110W-nál ez kb. azt jelenti, hogy a mélyed 70W körüli lehet, a magas 25W körüli és magas 15W körüli, tehát a magas hangsugárzó teljesítményét erre a teljesítményre kellene illeszteni, értékkel sajnos nem szolgálhatok hozzá, mert ez függ a hangszórótól is, viszonyításként a másikhoz képest be tudod határolni nagyjából.”


Én erre a sületlenségre gondoltam, és én sem szándékozom vitázni rajta.
(#) frici.hu válasza Danyi1992 hozzászólására (») Ápr 14, 2012 /
 
Igen jól érted, amennyiben egy erősítőről beszélünk;
http://saba.magnetofon.de/showtopic.php?threadid=199
A hátulján feltüntetett adat (320W) a maximum teljesítményfelvételt hivatott közölni, ami nagyon nem egyenlő a kimeneti teljesítménnyel, s hogy miért is>
lejön belőle a transzformátor hatásfoka (75-85% tipp), lejön az egyéb áramkörök által felvett teljesítmény, mint a kijelző, tuner rész, előerősítő és a többi, s persze, ha jól olvastam kissé A osztályú beállításban dolgozik és a végfoknak is van bizonyos veszteségi tényezője, tehát a nem szinuszos 2x70W az 140 és hozzá a többi teszi ki a maximum 320W-nyi felvett teljesítményt.
A sorszámról; mivel ahogy láttam tranzisztoros, gondolom darabra nézted, ebből adódóan gondolhattad, hogy 4x-es a végfoka, de ez nem így van, oldalanként 2-2 tranzisztor végzi a dolgát s, ha darabja 120W-os az még "szinte" egyáltalán nem mérvadó, hanem inkább erősen kapcsolásfüggő. Tehát maradjunk a gyártó által valószínűleg jól bemért adatnál ami annyi amennyi (2x50W szinuszos).
Akkor így már más a helyzet, ha a hangképben csak a magas hang tér el, ezek szerint a bekötések helyesnek tűnnek. A kondenzátort a hangszóróról távolítsd el, (azt hiszem az erősebb magas hang miatt nem vehetted észre, hogy a hangkép mégsem stimmel) s az eredeti váltóval kösd be, mégpedig egy a magashoz sorosan kötött ellenállással aminek az értékét "ízlés" szerint választod majd, de a teljesítménye lehetőleg 15-20W körül legyen, így úgy gondolom, bár nem lesz egyforma akkor sem a hangja, de a különbség már talán nem lesz ennyire zavaró.
Most nézem, hogy közben elkövettél egy nagy szarvashibát is; íme:
http://www.maniac-sound.com/index.php?tld=en&page=product_table&cat...eeters
és
http://www.maniac-sound.com/index.php?tld=en&page=product_table&cat..._Domes
Ha megnézed az adatlapokat, ha más nem is tűnik fel, akkor az biztosan, hogy az egyik hangszóród 8Ohm-os míg a másik 4Ohm-os, s mivel a rendszered 8 Ohm-os így már szinte teljesen egyértelmű, hogy a 4Ohm-on leadott majdnem dupla teljesítmény a zavaró a másikéhoz képest, javaslom cseréld le azt a 8Ohm-osat 4Ohm-osra, de ha erre nincs lehetőséged akkor tegyél elé egy 4Ohm-körüli (általában 3,9 és 4,7Ohm a szabvány) ellenállást.
A problémád ezennel megoldottnak tekinthetjük szerintem!
Üdv: Frici
U.i.; Mire nem jó a Google
(#) frici.hu válasza ptesza hozzászólására (») Ápr 14, 2012 /
 
Rendben, ezek körülbelüli adatok egyrészt, másrészt támaszd alá légy szíves olyan adatokkal melyek ezt meglehetősen megcáfolják.
Megkérlek fejtsd is ki, s ne csak blamálj! Köszönöm.
Ezúton szeretném megkérni kedves Dany1992-őt, hogy írja le legyen szíves nekünk az eredeti hangszórók adatait, mind a mély, a közép és a magasét.
Közben látom a közép helyett is magasat írtam, de ezt nézzük el az előtte lelötykölt 2dl bornak.
Következő: »»   35 / 42
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem