Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Házilag építhető fémkereső
Lapozás: OK   144 / 272
(#) Yowie válasza yaessu hozzászólására (») Ápr 1, 2014 /

Mondjuk szerintem is kell ennyit tudnia, de valamit azért vegyél figyelembe, a videón a vonalzóhoz viszonyítva az egy 30cm-es fej és hát ki tudja, a geb csatornája hová van eltekergetve és azzal sokat lehet rajta dobni. Hidd el, csak végleges fejjel tudod jól beállítgatni, de az fontos, hogy a fej valóban jó legyen minden szempontból.
(#) yaessu válasza Yowie hozzászólására (») Ápr 1, 2014 /

Elhiszem hogy csak jó fejjel lehet beállítani ----de van egy gyanúm hogy az is a kittes változatos edu nem sok a különbség annak a kittesnek kellena a sematikus rajza mert ahogy elnézem az oszcia ugyan az mint amit mi csináltunk tehát ott is 16 v van a tekercsen ezt az alkatrészekből lázom a kittes panelra rá van írva mi hova és milyen érték 95% ugyan az az elrendezésben sincs nagy eltérés
(#) motyo válasza frabb hozzászólására (») Ápr 1, 2014 /

A fej forma tetszetős. Végül is ez csak fantázia kérdése! A cnc sem feltétel ha jó a kézügyessége van valakinek. Ez szuper munka!
Az egy fül szerintem elég erős. És megfelelő fogadó villával igen stabil. És nem feszíti feleslegesen a fejet ott ahol a legérzékenyebb! Tudom, Yowie erre esküszik! (Pedig letört.)
És hogy a fej fogadó villája legyen vékony és rugalmas... Ne bonyolítsuk a fej öntését két gyanta keverékkel! (Létezik rugalmas, kevésbé merev gyanta de nekünk nem biztos hogy jó ha a kettőt keverjük még ha csak a fül részen is! Meg ez felesleges plusz új gyanta költség kiadás!)
Véleményem szerint a fej igen is legyen merev!
Másként közelítsük meg a dolgot: a boton lévő fogadó villát tegyük kicsit "fogadó" képesebbé, rugalmasabbá!
Ha esztergálunk egy fogadó villát ami kevésbé merev és két gumi alátétet teszünk balról-jobbról már meg is oldottuk a "rugalmas fül" kérdést... És meg lehet húzni fixre nem fog lebólintani anélkül hogy feleslegesen feszítenénk a fejet.
A két lyukat ami a villán van a sablonon szüntesd meg! Különben oda is beszívja a műanyagot és nem tudod roncsolás mentesen kiszedni a sablont a formából! Jó lesz ez a fej egy füllel....! De ha ragaszkodsz a két fülhöz nem biztos hogy elég lesz egy porszívó! Vagy tovább gondolva nem is a vákuummal lesz a gondod hanem azzal hogy a két fül között nagyon vékony lesz műanyagod, lehet túlnyúlik és félő átszakítja a vákuum mielőtt a formához simulna. Azért próbáld meg és ha pár próbálkozás után nem megy akkor ne pazarold az anyagot.
Jó munkát kívánok! És még egyszer gratula a formához!
(#) frabb válasza motyo hozzászólására (») Ápr 2, 2014 /

Köszi a hasznos, tapasztalatból fakadó tanácsaidat. Átgondolom mégegyszer a dolgot, aztán jöhet a puding próbája. A darab egyébként CNC-vel készült, csak egy kis kézi sika-mika van a végén...
(#) deexteer hozzászólása Ápr 2, 2014 /

Nem ide való téma, de nem tudom hova írni mert nem tudom hogy mi ez, valami hangtechnikai mérő lehet?
(#) yaessu válasza deexteer hozzászólására (») Ápr 2, 2014 /

Lehet csöves gitárerősítő elég sok a bemenet van rajta gondolom a táp külön van azt a csöveknek kell az anód a rács áramok de ez csak az én gondolatom
(#) Yowie válasza motyo hozzászólására (») Ápr 2, 2014 /

Most már kezdem érteni, hogy ez a két fül probléma a vákuumozásból ered. A minelab fül 3mm, szerintem ez nem a héjból lehet kialakítva, míg van egy fisher fejem, ott a vastagság 5mm, ott lehet a héjból, de rugalmasságban az is egész jó. A coiltek fejnél a fül felfelé elvékonyodik, de a legvékonyabb résznél is vagy 8mm, gondolom, ott egyértelműen a héj van kitöltve, de a nyilván ez egy nagyüzemben készül.
Nem segítené a vákuumozást, ha lennének lukak a középső részen, mint egyes garrett fejeknél?

Miért "esküszöm" a két fülre?. Miután egy ideig mászkáltam a törött fejjel, kipróbáltam az egyfüles megoldást, nekem instabil, miután egy gyári szárhoz használtam. Szárazon még elment, azonban én tavasztól őszig vízben keresőzöm. Persze ha valaki csinál megfelelő szárat hozzá... Használnak ilyet vízben is, miután ezt igazából a Delta fejlesztője találta ki, aki egy nagyon sikeres gépet gyárt teljes egészében saját maga, és saját maga fejleszti is. Érdekes, hogy ez az egyik gép, ami legjobban tartja az árát. Az Ő gépén ez a megoldás tökéletesen működik, de ott a szár is ehhez van konstruálva.

Viszont azt gondolom, ha valaki gépeket, fejeket épít, könnyen kerül abba a helyzetbe, hogy gyári géphez vagy gyári szárhoz kellene a fejet illeszteni, esetleg egyszer vesz az épített géphez gyári fejet is és cserélgetni akarja, márpedig gyáriban általános a két fül, bár lehet olyan szárat is csinálni, ami mindkét megoldást stabilan és központosan tartja.

A gyári fej fültörését nem tartom hibának, 3évig használtam vízben míg letört, ami nálam évi több száz óra évente. Ez rendellenes használat, mert ez nem erre van, ez szárazon szerintem több évtized lenne.

A merev fülű coiltek fejhez gumialátétet én is tettem, de csak nem lehet olyan finoman beállítani. Tehát ezekért tartom jónak a rugalmas, kétfüles megoldást, de ki kell próbálni, mert másnak a tapasztalata nyilván használatfüggő is.
A hozzászólás módosítva: Ápr 2, 2014
(#) Ge Lee válasza yaessu hozzászólására (») Ápr 2, 2014 /

Ezeknek a középkategóriás gépeknek használatra kész (azaz minden szempontból beállított) állapotban az adótekercs átmérő plusz 10% körül illik hozni az 1Ft-ost a levegőben.
Ez egy 20cm átmérőjű koncentrikus fejjel 22cm-t jelent, egy 28cm átmérőjű DD fej esetén pedig kb. 25cm-t.
(#) Yowie válasza Ge Lee hozzászólására (») Ápr 2, 2014 /

Pont ezen gondolkozom! A 28as DD kb akkora kerületű adótekercset tartalmaz, mint agy 20cm-es koncentrikus, azonban utóbbi tök szabályos terével ellentétben a DD egy amorf teret hoz létre. Vagy nem? Tulajdonképpen az, hogy a tekercs kimenetén közelítőleg 0 kimeneti jel van, nem jelenti feltétlen, hogy nem hoz létre maga körül teret.

Érdekes adalék, hogy a Nexusok sokáig csak a jellegzetes 2kör alakú tekercsel voltak szerelve, mostanra azonban már DD fej is van hozzájuk. A Nexus nagyon jó érméző gép, viszont a két körből épített széles tekercsnek inkább rontania kellett volna a hatásfokot, mivel más fémek és talaj anomáliák inkább kerülnek bele. Ehhez képest ezzel futott be a márka.
(#) deexteer válasza Yowie hozzászólására (») Ápr 3, 2014 /

Egy fül, két fül, vagy nulla fül, én az utóbbinál teszem le a voksot, nem kell fül a fejre, úgy kell megcsinálni ahogyan én is, két lyuk középre fül nélkül, kel reszelni vagy maratni akármilyen műanyag stabil csuklót, az egyik lyukon átmegy egy műanyag csavar, a másikon meg egy szintén műanyag stift hogy ne tudjon elfordulni.
(#) vandorbot válasza Yowie hozzászólására (») Ápr 3, 2014 /

Na igen csakhogy az ellipszis formájú tekercs egy szilvamag alakú zónában nagyobb erővonal sűrűséget hoz létre. Olyan, mint egy irányított antenna a köralakúval szemben.
Persze, az adótekercs akkor is létrehozza a teret, ha a vevőtek. kimenetén nudli van.
(#) Ge Lee válasza vandorbot hozzászólására (») Ápr 3, 2014 /

Ha így lenne akkor ha fogod és elnyújtod ellipszis formára a kör alakú tekercset akkor érzékenyebb lenne a rendszer, de nem érzékenyebb, sőt általában kicsivel csökken ilyenkor az érzékenység, kipróbáltam.
(#) Ge Lee válasza Yowie hozzászólására (») Ápr 3, 2014 /

A 28-as DD tekercsátmérője 23cm körül van. Ezért van az, hogy azonos fejátmérő mellett a koncentrikus érzékenyebb mint a DD, de ha megnézel nagyon sok videót a neten ezt lehet is látni a levegőteszteknél.
Nekem mondjuk az általában használatos formájában egyik sem tetszik. A DD azért nem mert nagy felületet "lát", van hogy egyetlen lendítésre hoz 5-6 jelet, amit aztán képtelenség azzal a fejjel szétválogatni. A koncentrikus meg azért nem mert az előbbi ellentéte, általában kicsik, 20cm körüliek, amivel simán el lehet hagyni dolgokat. Ha gyorsan akarok haladni és 5cm-rel arrébb lendítek már nem is jelzi a célt, a DD-nél 5cm ide vagy oda semmi.
A kettő közti jó kompromisszumnak egy 30-35cm átmérőjű koncentrikus fejet tartok, ami az érzékenységen is dobna egy picit. Ki is fogom majd ezt próbálni csak most nincs tekergetni való huzalom.
A GS4 - IGSL esetén meg is tudtam figyelni alaposan ezeket a dolgokat miután átlengettünk velük egy fél éjszakát.
A két hang dologhoz még annyit, hogy ezt az IGSL-t megrendelésre csináltam egy ismerősnek, a mateatek féle SMW fej van rajta mert első körben SMW-nek készült. Őszig nem is viszi el, addig tudok szórakozni vele. Viszont most hogy jártam mindkettővel vegyesen, szívem szerint inkább a GS-től válnék meg, pedig az valamivel érzékenyebb a kisebb feje ellenére is.
(#) Yowie válasza vandorbot hozzászólására (») Ápr 3, 2014 /

"Persze, az adótekercs akkor is létrehozza a teret, ha a vevőtek. kimenetén nudli van." Persze, de én arra gondoltam, hogy a vevő is létrehozza, hiszen attól, hogy a két vége között nincs különbség, még mászkálhatnak benne ide oda az elektronok. Egy kis szkópra akasztott tekerccsek ki is lehet próbálni, meg lehet nézni, van-e indukált tér a vevő körül.
(#) Yowie válasza Ge Lee hozzászólására (») Ápr 3, 2014 /

Fejméretnél feljebb amit írtál, azt kb ugyan az a méret: :Ez egy 20cm átmérőjű koncentrikus fejjel 22cm-t jelent, egy 28cm átmérőjű DD fej esetén pedig kb. 25cm-t.
és nmégis érzékenyebb a DD

Valamiért nem terjedtek el ezek a nagy koncentrikusok, bár én is egy nagyobbat szeretnék, mint 20cm. Az is fura, hogy explorer/e.trackhoz egyféle létezett, azzal is leálltak, a detech csinálta, de nekem nem igazán tetszett, mert "dobozos" a spider elrendezések szimpibbek.

Egyébként az is megoldás, hogy egy 40cm-es koncentrikussal keresel helyet, ha útközben van egy-egy valami, ami ráragadt a traktora és valahol lepottyant, azt úgyis megleled és a helyen meg rendszerint dúsul a vas és sok a az értékelhetetlen szignál a mély vagy apró dolgoktól, akkor váltasz kis koncentrikusra.

A koncentrikus egy hatalmas előnye pl, hogy sokkal sobb az érzékenysége az elfordult dolgokra, márpedig a szántón olyan sok van. Így még annak ellenére is lehet jobban találó, ha kisebb mélységet tud.

Szerintem is jobb az IGSL, bár igazából az IGSL vagy az IDX végét és az SMW elejét kombinálnám.... és akkor egy cibolaszerűség lenne a vége
(#) kirally hozzászólása Ápr 3, 2014 /

Sziasztok!

Az szeretném tőletek kérdezni, hogy kinek milyen epoxi műgyanta vált be fejkészítéshez?

(Vásárlás előtt állok)

Köszönöm, üdv!
(#) yaessu hozzászólása Ápr 4, 2014 /

Sziasztok valaki tudna az idx hez tekercsadatokat mondani
(#) Bu13 hozzászólása Ápr 4, 2014 /

Egy lehetséges megoldás a 12v táp csökkenésére.
(#) Neuzer hozzászólása Ápr 4, 2014 /

Sziasztok!
Még mindíg TGSL 330-as ellenállás a rajzon az 330k vagy ohm?3db van belőle.
Köszi!
(#) frabb válasza Neuzer hozzászólására (») Ápr 4, 2014 /

Ha csak simán 330, akkor az 330 Ω.
(#) Ge Lee válasza Yowie hozzászólására (») Ápr 5, 2014 /

Amennyire tudom a koncentrikusok éppen azért nem terjedtek el annyira amit írtam is, hogy a DD-vel jóval gyorsabban lehet haladni, mert nagyobb területet lát a vevőtekercs. Előbbinél van ugye egy nagy adó, és ahhoz egy kb. fele átmérőjű vevőtekercs. A DD esetében pedig mindkettő ugyanakkora átmérőjű. Ezért, és mert fejet sem akarok csereberélni menet közben, akarok kipróbálni egy nagyobb koncentrikust, eddig egyetlen ilyenről láttam valahol videót, érzékenységben verte a többi fejet ugyanazzal a géppel.

Az olcsó kínaiaknál szinte mindnél ezt a dobozos megoldást alkalmazzák, mert sokkal egyszerűbb és olcsóbb két műanyag "tányért" összeragasztani, és az alsóba beleragasztani a tekercseket, mint sablonozni meg műgyantázni.
Tetszeni nekem sem tetszik, de én is hasonlóan fogom majd megcsinálni (2db kemény műanyag tányér vagy tálca), vagy a már említett bakelit lapos módszerrel. A gyantázással járó élményt meghagyom inkább a nőknek.
(#) Yowie válasza Ge Lee hozzászólására (») Ápr 6, 2014 /

Régebben írtam, hogy régen szeríntem több volt a koncentrikus. Pl egy szántásban sokkal jobb, mert ott minden el van fordulva.

A nagy koncentrikusok viszont ritkák, a garrett 2500 hoz van pl. Sokat lehett játszani a mérdtekkel és még a második adóval is, mint pl az említett garratt fej. Van rá egy arányszám.

Egyébként a gyors haladás viszonylagos, mert ahogy nő a méret, nehezebb pozicionálni és mélyebbeket kell ásni. Így találatkor meg lelassít a nagy fej. Ráadásul több dolog esik bele, bizonytalanabb a jel. DD be nekem a 30cm-es ami kompromisszum, de azt is szokni kell. 38-nál nagyobb már nagyon nehezen kezelhető. Koncentrikusban csak 20 as volt, viszont a gyors analóg géppel lehetett vele haladni.
(#) Neuzer hozzászólása Ápr 8, 2014 /

Sziasztok!TGSL összeraktam sokagyára és nem mükszik.Amikor előszőr összeraktam legalább hangja volt de nem azért mert fémet érzékelt.A RX és Tx 12v .Az jó hogy a BC245 tranyón tudok mérni oda vissz.Valaki mondjon ötleteket mit és hol hogyan mérjek de csak multiméterbe gondolkozzatok.
Ahhoz képest hogy mindenki írta hogy összerakta és működött nekem MIÉRT NEM!!!!
A hozzászólás módosítva: Ápr 8, 2014
(#) yaessu válasza Neuzer hozzászólására (») Ápr 8, 2014 /

Szia hol van benne bc 245?

Bocs bf245c és 2 van belőle.

Na úgy már igen annak nézd meg a lábkiosztását itt a netten megvan és az mosfet és ott nem e b c van mint a tranyónál hanem d g s nézd meg lábhelyesen tetted bele

Itt a g lenne a bázis?egyáltalán hogy müködik ez a tranyó.
A hozzászólás módosítva: Ápr 8, 2014

Mint egy lineáris kapcsoló de a kapcsolási sematikus rajzon rajta van hová mennek betű szerint ---mindig ha csinálsz bármikor is valamit nem szabad kéz pénznek venni a tranzisztor ábrás rajzát hogy áll mindíg meg kell nézni azt hogy melyik láb hová csatlakozik a sematikus rajz szerint --sokan bele esnek ebbe a csabdába még gyári paneloknál is belerakják úgy ahogy rá van festve azt nem működik
(#) Neuzer válasza yaessu hozzászólására (») Ápr 8, 2014 /

Én a tranyó középső lábát vettem bázisnak.
Következő: »»   144 / 272
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem