Fórum témák
» Több friss téma |
Köszönöm szépen a kifejtést, így már világos, hogy a fagyasztó miért hűtött még mindig ilyen jól, a végén már ezzel trükköztünk, a fagyasztó ajtaját nem csuktuk be teljesen, így egy kevéske hideg leszivárgott az alsó térbe, így sikerült elérni a 4-5 fokot. Cserébe a fagyasztó iszonyatosan eljegesedett.
Még szerencse, hogy anno "rendes" garanciával vettem, így most már szervizben van, az első vélemények alapján gázhiányos. Így nekünk most pont kapóra jön ez a tavaszi tél, elég az ablakba kilógatni a hűtenivalót.
Sziasztok!
Zanussi ZCF 220 típusú fagyasztóm meghibásodott, ezzel kapcsolatosan szeretnék segítséget kérni. A probléma az, hogy nem kapcsol be a fagyasztó. Mivel először a hőfokszabályzó meghibásodására gyanakodtam, ezért kicseréltem, de ez nem vezetett sikerre. A cserét követően bedugtam, kb. 10 perc múlva beindult, kicsivel később levettem a termosztátot 6-os fokozatról 3-asra, ekkor kikapcsolt, és azóta nem indult be. Próbálkoztam a szabályzó kiiktatásával (összekötöttem a barna (bejövő 230 V) és a (kompresszor) fehér vezetékét) így először beindult, kb. 1 óra múlva kihúztam, majd ismét bedugtam de nem indul be, csak kattan egyet (a hangot az indítórelétől hallom) ezt követi egy kb. 5-6 másodperces halkabb zúgás, majd ismételten kattan egyet és itt vége is a történetnek. Amit még tapasztaltam, hogyha áram alatt van a kompresszor eléggé felmelegszik, viszont a fagyasztó nem kapcsol, csak bizonyos időközönként ismétlődik a feljebb vázolt katt-halk zúgás-katt effekt. Szerintetek mi okozza a hibát? Előre is köszönöm a segítséget!
A problémád gyökere az hogy hozzányúltál a hűtőhöz ! Rakd össze a hőfokszabályzót , vidd meleg (16-20 fok) helyre a hűtőt kapcsold be és ne piszkáld .Amikor kikapcsol ("letekertem") azután 5-10percig nem tud újra indulni a kompresszor és
Idézet: a túláramvédelem lekapcsolja a motort ... „csak kattan egyet (a hangot az indítórelétől hallom)”
Szevasztok!
Van egy min. 30 éves, 3 csillagos, Lehel (Bosch licenc), 120 l-es hűtőm. A minap még rendesen ment, aztán vagy 2 napja nem hűt; inkább, mintha meleg lenne benne. Semmi atrocitás nem érte. Néha mintha elindulna (néhány hőszabályzó tekergetés után), de pár pillanat, és lekapcsol. Nem, nem veszek újat, inkább a pincét használom (elég hideg).
Ha a hőkapcsolóját rövidre zárod mi a helyzet?
Valószínűleg az indító relé adta meg magát .
Tegnap ezt a folyamatot végigzongoráztam. Összeraktam délután, nagy nehezen beindult, de mikor este 10 óra körül letekertem a termosztátot 3-ra, majd feltekertem vissza 6-osra ezt követően egész éjszaka nem kapcsolt be, ma reggelre pedig már a piros lámpa is kigyulladt középen, tehát nem volt meg a kellő hőfok a fagyasztótérben. Normál esetben ezt érzékelnie kellene a termosztátnak. Próbálkoztam a super freezer gomb bekapcsolásával, de nem reagál semmit. A fagyasztó egyébként kb. 18 °C-os helyen van.
Köszönöm a válaszokat (kaqkknak is). Hétfőn talán elpakolok róla, mellőle, és próba.
Mit is Írtam ?
Idézet: Ha letekered és feltekered azt éred el hogy leáll a kompresszor majd azonnal indulni akar és ezt azonnal megakadályozza a túláramvédelem ami ezután kb 5 percenként ki-be kapcsolgatja (és előbb utóbb az indítórelé is megadja magát) „kapcsold be és ne piszkáld” A hozzászólás módosítva: Ápr 7, 2018
Első körben megpróbálhatod azt hogy kikapcsolod és egy fél óra múlva elindítod , ha ugyanúgy ki be kapcsolgat akkor 90% hogy az indítórelé a bűnös.
Rendben. Köszönöm a tanácsot, akkor ismételten összerakom, aztán meglátjuk, hogy alakul. Ha nem lesz jó, a jövő héten „jelentkezek”.
Szia! Tegnap összeraktam, beindítottam, nem nyúltam hozzá 6 órán keresztül ment folyamatosan, a végén már tiszta jégverem volt az egész fagyasztó, ráadásul nem is akart kikapcsolni. Gyanús nekem, hogy a termosztát, amit adtak a boltban, annak van valami hibája, vagy nem ebbe a típusú fagyasztóba való. Eredetileg DANFOSS 077B2006L termosztát volt benne, amit pedig beleraktam az RANCO K54-H1405 típus, aminek a kapcsolási tartománya: -24,5 - 31,5°C.
Elképzelhető, hogy ezek után a hőfokszabályzó lenne a ludas?
Ha lehúzod a termosztátról a barna vezetéket leáll a kompresszor?A termosztat érzékelőjét rögzítetted az élpárologtatóhoz vagy a levegőben log?
Előfordulhat hogy a termosztát bekötés nem jó , nézd át . A gyorsfagyasztó kapcsoló nincs bekapcsolva ?
Az érzékelő egy üregbe van, amit ütközésig feltoltam, viszont annyi a két termosztát között a különbség, hogy az eredetinek 93 cm volt a kapilláris része, amit vettem, annak meg 120 cm.
A termosztáton a bekötés sorrendje balról jobbra: 4 6 3, a 4-re kötöttem a fehér (a kompresszor) vezetékét, a 6-ra a feketét, (piros lámpa), a 3-ra pedig a bejövő 230 V. (barna vezeték)
A gyorsfagyasztó kapcsoló nincs bekapcsolva.
A bekötés jónak tűnik a piros lámpa elalszik ? Mérj rá a gyorsfagyasztó kapcsolóra nem zárlatol véletlenül ? Ha nincs zárlat a kapcsolónál a piros kialszik és mégsem áll le a gép akkor már csak kalorikus hiba lehet , a teljes hűtőfelület lefagy vagy csak egy része ?
Mikor beindul, a piros lámpa kialszik, megy kb. 4-5 órát egyhuzamban, majd kikapcsolás után kb. 30 perccel ismét kigyullad a piros fény, ami azért érdekes, mert a fagyasztótér ennyi idő alatt nem olvad vissza -18 °C fölé. A teljes hűtőfelület lefagy egyébként, van benne jég bőven, a kristályosodott jeget kézzel lehet seperni a faláról. Amíg beszerzés alatt volt a RANCO termosztát, addig időkapcsolóval oldottam meg a kapcsolást, tökéletesen működött és kapcsolt rendesen (igaz, nem volt benne olyan jéghideg, de a benne lévő dolgok nem romlottak meg). Nem tudom, hogy érdemes lenne-e kipróbálni más típusú termosztáttal vagy inkább gázhiányos lesz a szerkezet.
Akkor viszont felcserélted a piros lámpa és a kompresszor vezetékeit .
A hozzászólás módosítva: Ápr 10, 2018
Akkor a 4-esre tegyem a piros lámpa vezetékét (fekete), a 6-osra meg a kompresszor (fehér) vezetékét?
Sziasztok!
Többször is átalakítottunk hűtőgép kompresszort, kerékpár pumpálásra, szépen tették a dolgukat, de egytől egyig egyszer csak bekapcsolás után nemsokára leállnak, és csak áramtalanítás után kapcsolnak be ismét pár másodpercre. Mi okozhatja ezt? Köszönöm.
A tartály nyomása eléri a maximális nyomást amit tud a komp akkor megáll mert nem bír többet nyomni , azután ha áramtalanítod megint próbál indulni de nem megy ezért a túláramvédelem (klixon) leold és csak pár másodperc után kapcsol vissza .
Ezt a feladatot úgy kell korrekten megoldani hogy , teszel a tartályra nyomáskapcsolót a kompresszor és a tartály közé visszacsapószelepet ,és egy bypass mágnesszelepet hogy a kompresszor mindig terhelés nélkül tudjon indulni, attól függetlenül hogy a tartályban van e nyomás vagy nincs.
Igen, de nincs tartály, egyből a kimenetet használtam.
Akkor kezdj egy tartállyal , majd folytasd a leírás szerint ...
Nem, inkább kidobom, csak azt hittem van rá valami megoldás, hogy miért áll le, ha eddig szépen ment.
Ja ha egy darabig használtad és azután kezdte akkor nagy valószínűséggel elsavasodott az olaj és megmaródott a tekercselés ezért nem akar indulni , így tényleg a kuka a megoldás ...
Ahogy írtam az elején, pár másodpercig megy termeli a levegőt, majd leáll, ha újraindítom ismét megy egy keveset, valami miatt megszakít benne a relé.
Előfordulhat hogy az indító relé ragadt be és ezért old le a védelem ...
|
Bejelentkezés
Hirdetés |