Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » ICL7106/ICL7107
Elég lenne. Ha 4,5 VA, akkor az mindegyik ágban kb 250 mA-rt enged meg maximum.
Valami hasonlót szeretnék csinálni mint a képen.
Több kétségem is felmerült a projekttel. A szegmenseket 3mm-es zöld transzparensből gondoltam szegmensenként 4db-ból. Na most itt az első problémám. Párhuzamosan köthetem őket, elbírja az ic? A másik a táp. Sima 12v DC-ből,(akku) hogy tudnék megfelelően stabil +/-5voltot adni neki? Egyébként a képen nem látok semmi plusz ic-t, csak egy sima graetz-t.
Párhuzamosan sok az áramfelvétel, nem beszélve arról, hogy nem egyformák a LED nyitófeszek, ami fényerőben is látható. Sorba kell őket kötni és a DC 12V-ra kötni a szegmensek anódjait. Ez nem okoz bajt, mert egy zöld LED nyitófesze 2V körül van, sorosan kb 8V. Nem aktív szegmensnél sem kap a kimenet 4V-nál többet. A +5V-nak elég így egy 78L05 is, viszont a negatív ágat polaritás konverterrel kell előállítani.
Az eredeti nyilván váltóról megy, ezért a graetz és akkor a negatívot is a váltóból állítja elő.
Kicsit utána néztem.
Az áramkör DC9Voltos adapterről működik.(200mA) Hőérzékelője egy LM35Z. Láthatóan nincs semmi plusz ic (gondolok itt a - táp előállitására). Szóval ha egyenáramú 9V az adapter és nincs benne - tápot előállító ic, akkor hogy működhet?..és azaso (25db) led? Sajnos kapcsolási rajzot nem találtam hozzá a neten. UK427 akit neve.
A piros LED másfél V körül nyit, az is 7,5V, tehát 9V DC ről mehet. A negatív tápot - ha nem látszik IC - valószínűleg úgy állítják elő, ahogy én tettem sok évvel ezelőtt: az oszcillátor négyszögjele jelen van a 7107 lábán, erről lehet vezérelni egy tranyót és a négyszögjelet negatív feszkétszerezővel egyenirányítani. 1mA-nél is kevesebb a mínusz ágon a felvétel - ha jól emlékszem. (a +5V előállítása pedig ahogy a rajzomon, a 78L05 TO92 vagy SO8 tokos lehet, az sem látszik.)
Találtam egy kapcsolást. Egyszerű-nagyszerű. lényegében megvan a +/- táp.
1db 7905 kell hozzá. (meg stabil áramforrás)
Igen, bizonyos alkalmazásoknál ez megfelel. Ennél a mérendő fesz negatívja nem lehet galvanikus kapcsolatban a táppal, valamint a kijelzőnél 3 piros LED-nél nem tudsz többet sorbakötni.
Gondolkodtam, hogy működhet a ledes panelműszer amit ugye 9V DC-ről üzemeltetnek.
Az alábbi táp kapcsolás (szűrőkondikat nem rajzoltam be lustaságból) jó?
Hello!
Így semmiképpen nem. Mert a valós terhelések, az új GND-hez képest jönnek létre, és a +5V így nem terhelhető, mert csak felhúzza a "GND"-t.. üdv! proli007
Értem!
Köszönöm. Lenne még egy kérdésem. A hőmérőmet tervezem, 3db nagy kijelzővel (SA15-11GWA) Mivel a diódás hőmérő kb. -50 -- 150C ig mér, a kijelző ki tudná jelezni, csak azt nem tudom mit szól az IC ha a G3 és POL kivezetéseit rákötöm a 3. kijelző G szegmesére.
Hello!
Vélhetően semmit nem szól, csak éppen az IC csak az első digit nulláját oltja ki, ha annak értéke nulla. (Vagy is ott "1", vagy semmi jelenik meg) A második digitet már nem oltja ki, így értelmetlen lenne a második digit kijelzése ettől kezdve. üdv! proli007
Sziasztok!
Csinaltam egy feszultseg szabalyozhatos tapot 2n3055-el es meg szerentem csinalni ezt a feszultseg merot.Meg van minden alkatreszem hozza csak abban akadtam el hogy latom hogy vannak azok az ellenasok:Rx1,Rx2a,Rx2b.Na ezeket az ertekeket nemtudom hogy milyen tegyek.Valaki tudna segiteni? A tapom o-30-40voltig szabalyozna.Koszonom szepen! Udv.
A rajzon lévő táblázat utolsó előtti sora 200V-os méréshatárra oszt. Ezt javaslom 40V méréséhez.
Gondolj arra is, nem mindegy milyen paneltervet használsz!
Szoval akkor az Rx1=100ohm,Rx2a=100k s az rx2b hez nem kell tegyek semmit.?
Pontosan.
Sziasztok!
Megint en vagyok,megcsinaltam a voltmerot es nekem jelenleg nem megy. Mikor fesz ala teszem akkor csak egy egyes latszik a szegmenteseken. Ujj alkatreszekbol vannak,esetleg vmi otlet h mit szurtam el?
Hello!
Kissé fogalom zavarban vagy. Egy szám a kijelzőn, az egy digit. Egy digit, pedig 7db szegmensből (pálcikából) rajzolódik ki. De nem mindegy, hogy minden digiten egy 1-es látszik, vagy csak az első digiten. Mert ha az utóbbi, akkor túlterhelés van, vagy is túl magas a bemeneti feszültség. Nagyobb, vagy egyenlő, mint 200mV. üdv! proli007
Igen,egy kicsit rosszul fogalmaztam.
Csak ez az egy vilagot meg egy - elotte. De ha a nyakra teszem az ujjama akkor jonnek elle mas mas szamok.
Hello!
Akkor vagy túl nagy a bemenő feszültség, vagy szakadt a bemenet. Vagy is nincs lezáró ellenállás a bemeneti lábak között. üdv! proli007
11V-500mA trafoval probaltam ki.tegyek kissebet?
Biztos nem a trafóval van a baj, inkább próbáld ki amit proli007 mondott.
Kicsitt boveben el tudod magyarazni?
Amugy ha minden jo akkor -000 kellene irjon?
Hello!
Egy multiméter IC-nek bemeneti ellenállása több Gohm. Ha nincs semmire rákötve, akkor "kiakad". Vagy is minden multiméter bemenetére valamilyen feszültségosztó csatlakozik. Kivéve, ha 200mV-ot mérnek vele, de ekkor is kell a bemenetei közé, legalább egy 10Mohm-os ellenállás. Különben a levegőből-kezedről, mindenféle feszültséget-zajt össze szed, és azt mutat amit akar. Zárd rövidre a bemenetét, akkor nullát kell mutasson. üdv! proli007
Nah,megoldodott a problema egy zarlat volt,de meg van egy gondom...Pl ha 9V-akarok merni azt irja 90.Nem teszik ki a pontot.
Hello!
Azt nem is teszi ki automatikusan. Az hogy mit mutat, az a bementi osztó osztási arányától függ. A tizedespont meg attól, hogy hova teszed ki. Általában vagy egy átkötést kell zárni, vagy egy ellenállást betenni a tizedespont és a GND közé. üdv! proli007
PfuuNagyon halas vagyok!Koszonom a segitseget.
Esetleg ha betudod rajzolni hogy hava kell tegyek atkotest nagyon megkoszonnem.A voltmerot 0-maximum 50V szeretnem hasznalni!
Hello!
Ha 9V-ra, 90-et mutatott, az jó. Mert a kijelző, maxmum 1999-et tud mutatni. Vagy is 200V-ig mér, és a kijelzés maximuma így 199,9V. Tehát jobbról a második digitnél kell a tizedespontot kigyújtani. Ha a cikket megnézed, a kapcsolási rajzon pont ott van az átkötés berajzolva. (A többi szaggatott vonal). Az R6 ellenállás megy a GND-re, az R6 másik vége, pedig a tizedespontra. Ezt az átkötést keresd jobbról a második kijelző körül.. (Megmondani nem tudom hol van az átkötés, mert én még ilyen kijelzőt még csak nem is láttam..) üdv! proli007
Az Alkotos Voltmerojorel van szo
Ebbe beletudod valahogy rajzolni? |
Bejelentkezés
Hirdetés |