Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum
ez van fenn yútyubon ezekkel a beállításokkal! át lehet alakítani más időközökre... és más villogási frekvenciára is!
a végén a ledek lehetnek a pluszra kötve vagy a minuszra is( persze forgatni kell a ledeket) ezzel kiküszöbölhető az az IC2/B inverter... de egy ic be ugyis 4 kapu van, szal hasznláható is. remélem tudtam valamit segíteni! a nálam okosabbaknak várom a javításait én is! ![]() Skip
attól még lehet trafó zárlatos, hogy felvillan, mert az elektronika leszabályozhatja (több laptopban és monitorban is találkoztam vele).
hány pólusú a csatija? lehet még olyan vezérlőjel, hogy backlight on (inverter be), és bright (emeli/szabályozza a fényerőt), én mindkettőt 5 V-ra kötöttem. fénycső (terhelés) nélkül nem illik ezeket az invertereket bekapcsolni, mivel megugrik a nagyfesz, és átüt a trafón, könnyen menetzárlatos lehet
Üdv!
Van egy ACER TravelMate 8200 as gépem a kijelzöje üzem közben elhalványodott . bekapcsoláskor elmosodott képet mutatt volt szervízben és addigra megjavult de megint csinálja néha minden rendben vele de akkor is akadozik a kép és horizontális csikok villanak fel és fagy a képernyő. Mi lehet a baja inverter vagy szalagkábel?[kép]
Helló mindenkinek! Az helyzet, hogy egy LCD TFT monitrot bombáztam szét, a fénycsőinevrterét, és a fénycsöveket, szeretném, felhasználni, számítógépbe.
A inverter jó, is bekapcsoláskor 3s -ig világít is majd lekapcsol. A lábakon, lévő feszt kimértem, amit a képen lehet is látni. Kérésem az az lenne, hogy hogyan lehetne azt feléleszteni?
Kaptam egy NEC MultiSync 1830 as képernyöt. Szervizjegyzék szerint panasz. Véletlenszerü kikapcsolás, vagy nem bekapcsolás. Hiba oka inverter. Nincs cserealkatrész nem javítható. Szóval szétkaptam, lemértem a kondikat jók. Az inverter már volt gányolva a szervizesek forrasztgatták. Rátapogattam pár smd tranyora, beindult. Azóta megy arrol írok. Az inverter 4 csöves, 2 trafós. Vegyek egy másik invertert? Ahogy néztem neten képet amit be tudnék szerezni újat nincs rajta fényeröszabályzás, vagy Standby. Vagy forraszam át én is ezt az invertert és remélyem hogy nem áll elő megint a gubanc? Ami még zavar hogy magasabb frekin zúg az inverter. Kb mint egy kapcsitáp mikor nincs terhelve.
Üdv mindenkinek! Az a helyzet nállam hogy egy TORNÁDÓ TRD 012 -es elektromos kerékpár jut a kezem közé. A helyzet a következő, a műszerfal halott, illetve a világítás, és az index. Nekem nem probléma, javítani/cserélni. A motor jó benne, és az inverter is.
Amit viszont nem tudok, milyen akkumlátor (-ok) kellenek bele, ill. mekkora Ah -at lehet belerakni max. Van egy bazinagy műanyag tok, amiben gondolom 3db sorbakötött 12V -os akksi van benne, feltehetőleg száraz ( zselés ). illetve az inverter mekkora összeköttetésben van a bicikli többi részével. Ugyan is a műszerfalat teljesen "lepusztítom" rólla, és teljesen mást raknék fel oda. Nagyon megköszönném, ha egy kis információval tudna nekem valaki segíteni, hogy mire hozzám kerül, addigra, össze tudjam szedni hozzávalókat, ha erre van szükség. Mindent köszönök eddig is!
kérdésem lenne erről az itt megtalálható kapcs.rajzról.
az alkatrész listájába szerepelt egy "közepes sárga inverter trafó" ez mi????????????? egy kicsit bővebben erről irhatnátok nekem mert amikor ezt benyögtem a boltosnak kiröhögött +azt hittem elkéri a sárgalapom ![]() a válaszokat előre is köszönöm!
Sziasztok!
Pár napja ráakadtam a Bolymin féle lcd tft modulokra. Bővebben: Link. Nagyon megtetszett, jó lenne beszerezni egy ilyet. :yes: Ha jól értem az adatlapjából, akkor csak 12v-ot és videójelet (composite/s-video) kell neki adni a működéshez. Dolgozott már valaki ilyen modulokkal? Azt lenne jó tudni, hogy fényerőt/kontasztot...stb. hogy lehetne szabályozni. A modul vezérlője tud ilyet is, vagy ezt a beérkező videójelben kell megoldani? (Az adatlapon nem látszik, de gondolom, hogy egy külön áramkör fogadja a videójelet, és vezérli a modult + egy inverter hajtja a háttérvilágítást. (a 16:9-es modul esetében). Ezek is járnak hozzá, nem?) Ha valaki ismeri ezeket tudna írni pár sort, hogy miként lehet (kell) használni őket? A válaszokat előre is köszönöm.
Ez a led lelassulás halványodás akkor az órajel szabálytalan változását jelzi.
Ekkor a léptető motor is lassaban megy gondolom. Mekkora frekit generál a 3 inverteres oszcillátorod? Halványulás pedig a tápfeszültség megváltozását jelzi de akár az oszcifreki / kitöltési tényező változását. Ilyenkor ha mérnél áramfelvételt is akkor lehet kiugróan magas értéket kapnál . Szerintem C1 / C2 közti arány nem bír jelentőséggel. Miközük van egymáshoz ? Szerintem semmi. C1 bekpacskor rövidzár ekkor L szintre kerül a U1 és U2 S0 bemenete. Utána feltöltődés után +Ut lesz rajta , H szintre kerül a U1 és U2 S0 bemenete. Amikor pedig L / H szintekkel "bombázod" a bemenetet akkor ugyanezek a tranziensek játszódnak le felölt/kisül ezzel késleltetve a U1 / U2 bemeneteinek állapotát. Elvileg a 3 inverter arra szolgálna hogy a S0 S1 bemenet határozottabb ideig legyen 1 1 / H H állapotba. Ekkor történik a beírás folyamata az az állapot amit az U2 ABCD bemeneti lábain lát az U2. Ez jelenleg a 1000. ABCD sorrendben. Ezt a beírt állpaotot tekerné előre/vagy hátra az órajel függvényében az U2 . Iránya pedig az S0 és S1 től függ. Így "teker" a kimenet: 0. fázis tápotkap 1.fázis beolvas a kimentről s0 s1 H H 2.fázis S0 H S1 L 3.fázis 1000 4.fázis 0100 5.fázis 0010 6.fázis 0001 vissza az 1. fázisba amig nincs S0 és S1 változás vagy vissza fele. QA és QD azért van vissza kötve hogy a beírt 1 darab egyes H szint kine essen a shift regiszterből (toló regiszter). Lehet lassú a sima 74194 arra a kapcsolási időre ameddig a 7404es inverterek kapu késleltetési idejére. fennál az S0 S1 lábakon az 1 1 / H H szintek. Mert ez a 3 inverter ebben a kapcsolásban 1 monostabil multivibrátor szerűt alkot az U2 bemenetei számára. Igen 1 kapu pláne kevés lenne. Vagy beraksz több páratlan számú 7404 kaput még. Vagy 1 másik monostabil áramkört építesz a kapuk inverterek helyett ami határozottab és hosszabb ideig biztosítja a beírás állapotát az S0 S1 bemenet részére. Vagy cseréled a 74194et valami gyorsabb testvérére ami képes 3 kapuidőnyi alatt határozottan billeni . Pl.: ALS F-es sorozat tagjai. tehát 74F194 . Kapu késleltetési idő benne van az adatlapokban. sacc per kábé a 7404-re 10-20 nsec rémlik 1 kapura 3 van ennek a 3szorosa 30-60 nsec lesz . Monostabilodat pedig beállíthatod pl.: 50 - 100 mikro sec-re is ennek elégnek kell lennie. Előszőr ne 1 bittel vezéreljél. idéglenesen próbáld ki a 2 bites vezéslést. S0 S1 húzd fel tápra 1 1 db 3-4 kilós ellenállással. Hagyd ki a U1 3 inverterét is amik az S0 S1 lábakra mennek. Rakjál 4 ledet is Qa-D re akkor látványosabb . És rakjál be valamivel nagyobb értékűt C2re idéglenesen lehet párhuzamosan is kötni. Ha lassú lenne 3 - 5 Herz akkor kösd le a léptető motort mert csak izzad a tekercs a nagy áramtól feleslegesen. De a ledek lépéséből látod a működését a rendszernek. Ekkor kézel ide oda váltsál rajta L / H szintet ahogy az általm linkelt rajzon is vannak a tranzisztorok. Most a kezed lesz a kollektor. Végülis mindkettő tápon van csak S0 S1 kell felváltva földre kötni. Olyan gyorsan nem tudsz nSec váltani 2 pont közt hogy ne tudjon az H H /1 1 állapot sokáig fenn maradni. ekkor átkell íródni az adatnak ABCD bemenetről a regiszterbe. Ha ekkor határozottan vált akkor már majdnem jó a dolog most már csak 1 hosszab idejű monosabilt kell építeni.
Mi lenne ha elhagynád a sok invertert ?
Próbáltam úgy is, és akkor sem működött. Nálam okosabb emberek javasolták, hogy 3-at használjak, akikben megbízom. POntosan én sem értem, minek a 3 inverter. Ha csak 1 lenne, azt érteném. Kézzel váltva jó de port kimenetről nem jó ?!?! Kézzel váltva se jó ![]() LPT port biztos tud hajtani annyi IC-t? Nem az LPT hajtja az áramkört. Az LPT meghajt egy távirányítót, amit a vevő tökéletesen fogad. (távirányítós autóból való) A vevő a kapott jelek hatására kapcsol az irányváltó bitre +vagy-4,5 voltot. Eddig ez hibátlanul működik, csak sajnos az általam feltett áramkör nem reagál permanensen a +-4,5 voltra. Biztosan határozottan billennek az invertetek? Nem tudom. Ugyanaz az IC, mint ami a billenőáramkör alapja, de ott valóban észrevettem, hogy nem tökéletes. A valóságban, a 7404-es IC 6-os lábán és a GND-n van egy Led dióda, ami a rajzról lemaradt. Ez nem mindig villog szabályosan néha, meghatározatlan időre lelassul, és halványabban villog. De nem úgy tűnik, mintha kontakt hiba lenne. Szerintem nem is az. Az RC tagban szereplő c1-es kondi, pedig úgy tudom, akkor végez jó munkát, ha nagyobb az értéke, mint a c2-é.
Nem akarlak elkeseríteni de a feszkétszerező én úgy tudom váltóárammal működik. Neked inverter kellene.
Köszönöm a választ!
Érthető volt amit írtál és tartalmazta azt amit nem tudtam. Kinyomtattam a rajzot és ceruzával irkáltam az állapotokat és megértettem. Tehát minden Q mindig 0 állapotot vesz fel indulásnál. Most, hogy működik (és a rajzon végig vittem), látszik, hogy nem három állapota van, hanem négy. A törlés után minden kimenet (Q) 0, az-az egy led sem világít. Tehát: A-B-C-0-A-B.... a sorrend. Indulásnál pedig a kondi töltődése miatt a bemenő inverter kimenete 1 lesz, amikor feltöltött akkor pedig 0 és ez a felfutó él teszi lehetővé, hogy aktív 'A'-val indul. A töltődés analóg jelét a schmidt-trigger alakítja digit jelé. Abból amit írtál az következik, hogy a NAND bemenete alapból mindig 1 kell, hogy legyen. Ezt húzom 0-ra a nyomógombbal és ezt invertálva adja az 1 felfutó élét, ami léptet. Ezt sem tudtam. OK. Most ott tart a dolog, hogy javítottam a panel hibáit. Volt rossz forrasztás is. Szépen léptet, ahogy kell. Plusz ugye van egy olyan állapot is amikor a számlálótól független mindig aktív a relé. (Hogy ez a használat szempontjából jó-e vagy sem azt nem tudom.) Már 'csak' annyi a hibája, hogy ha 'C'-re lép, akárhol áll a számláló, állandóan húz a relé. Ezt méregetem most. Lényegében megoldódni látszik. Kobold válaszai sokat segítettek! Köszönöm mindenkinek!
Igen, én is ezt az elkötést gondoltam és Te most megerősítettél benne.
Kobold írta, hogy inverter és gondoltam, hogy a funkció miatt nevezte így. Ebben az egyben voltam biztos. Mármint, hogy a kimenet a következő bemenet kell legyen. Mindjárt megvalósítom és kiderül, hogy ez-e a megoldás. Ha valaki leírná, hogy milyen jelszintek vannak mikor bekapcsolom (hogyan áll be) és mi történik gombnyomás után (léptetés), akkor meg is érteném. Persze ez nem volt szerves része a cél elérésének, csak érdekel. Amit tudok, az-az, hogy a D Flip-Flop a D-n megjelenő jelet a CLOCK fel vagy le futó élénél másolja a Q-ra. Az én értelmezésemben, mikor bekapcsolom: -minden PRESET hi(1)-t kap, amit invertál, tehát low(0) lesz az összes tartalma -mivel ez az „elő beállító” (PRESET), így ez megjelenik Q-n mint 0 és Q\-en mint 1 -a NAND kapuk kimenete IC2A D-t 1-re húzza (ez fog megjelenni majd, 'A' aktív lesz) -IC1B Q\-n megjelenő 1 a CLR-ek invertáló bemenete miatt 0, tehát még nem csinál semmit Összegzés: -minden kimenet 0 -meg kellene nyomnom a léptetést, hogy 'A' aktív legyen (ez nem így van, mert az én elméletem szerint kezdetben mind a három kimenet ki van kapcsolva, a valóságban viszont egy mindjárt aktív) -ha 'A' végre 1 lesz, akkor az beíródik 'B' vezérlőjébe (D) és a következő gombnyomás ezt teszi aktívvá -CLK nem szint, hanem jelváltás érzékeny, így mikor 'C' aktív, az-az IC1B D-t tölti fel, ami a következő léptetésnél megváltoztatja Q\-t és törli az összeset és indul az egész előröl (alaphelyzetbe áll) Remélem valami érthető belőle. Látom én is, hogy valamit nem jól értelmezek, de ha tudnám, hogy valójában hogyan működik, akkor most itt nem feszegetném. Nekem nem szakmám csak érdekel, sokat olvasok a témában.
Nem inverter az, hanem három bemenetű NAND-kapu, egy inverternek egy bemenete van. Csak a funkciója inverter, a bemenetek összekötése miatt.
Kijavítottam a rajzodat, átkötögettem picit, na meg tettem bele csomópontokat is, mert úgy érthetőbb, mi mivel van összehuzalozva. Ha át tudod variálni ilyenre, akkor működni fog, az SWA, SWB, SWC kimeneteket sorban egyesével kapcsolgatja. Még annyit: a D bemenetek egy léptetőregiszterben mindig úgy vannak kötve, hogy az n. lépés kimenete egyben az n+1. lépés bemenete is, vagyis a rajz alapján IC2A Q-ja az IC2B D-je is, stb.
Úgy pörög, mintha cset (igen, nem chat) lenne!
Most szóltak, hogy ebéd, úgyhogy ..... Igen én is írtam, hogy azt nem értem, hogy CLK és az 'A'-t vezérlő Q miért van kötve. Szerintem az IC2B D-re szerette volna az alkotó kötni. Az IC3B (inverter?) az IC2A D-n van, nincs köze az órajelhez.
Csak egy megjegyzés: az inverter kimenete össze van kötve az órajelek vonalaival, ez így oké. De miért van összekötve az IC2A regiszter Q kimenetével is? Amikor magasra vált az inverter, de a flip-flop még nem billent át a késlekedés miatt, az a vonal ott tökéletes rövidzárat jelent. Biztos, hogy így néz ki a panelon is?
Üdv
Érdekes tapasztalataim vannak ezzel kapcsolban. Vettem PC moddingos csövet és annak a meghajtójával megy a háttérvilágítás. Közben beszereztem egy másik invertert, ami ugyan nem ugyanaz volt, de a meghajtó ic ugyanaz a tipus. Azzal az inverterrel nem volt tökéletes, nagyon zizegett,de miután a rossz inverter tekercsét átültettem bele, megjött a fény. (nem csoda, az új inv. szekunderének ha jól emlékszem 660ohm az ellenállása, az eredetié pedig csak 540 ) Most már csak az vele a gond, hogy túlmelegszik, és lekapcsol. Hála a hővédelemnek még nem ment tönkre, de ez így nem megoldás. A tekercs előtti kondi és a dual FET nagyon melegszik (túlterhelés?) Már olvastam máshol, hogy szinte minden inverter igényel 12V-ot. Nekem egyik vezetékből sem jön annyi. Lehet hogy a FET azért melegszik mert csak 5V-ot kap és így több áram halad rajta? Mégegy érdekesség. A nem belevaló inverter tekercsét rákötöttem a moddingos inverter trafó helyére, és úgy is működött a világítás ![]() Szóval még mindig keresem a legoptimálisabb megoldást....
Hello,
dettó ugyanez a baj, mint az előzőeknek: felvillan, aztán semmi. Cső nélkül ez is szikrázott egyett ![]() az inverterre jó sok kábel megy, nem tudom hogy a világítás jelet nem kapja meg (nem valószínű) vagy az inverter rossz (a fentiek alapján valószínű) lehetne-e fehér világító fóliára cserélni az egész világítócsöves cuccot? van annak fénye? lehetne-e egy saját 700-800V-os nagyfrekis trafóval üzemeltetni? szóval egy 555-tel csinálnék mondjuk 100khz-et, rázavarnám egy fetre és ezt egy ferrites trafóra... ![]() bocs, hogy a másik témába is beküldtem ezt, de úgy érzem, hogy itt jobb helye van...
Üdv!
Hasonló problémánk van: van egy tft monitor és bár szépen beindul a háttérvilágítás amikor bekapcsol a monitor, de a logo eltűnésekor kialszik. kép van utána is, csak hát sötét. Nem tudom hogy melyik kábelen kapja a kapcsoló jelet az inverter, mert kb. 10 szál megy az inverter panelra és mindegyik szép színes... :no: smd alkatrészek... hogy lehetne rájönni, hogy melyik az? nincs szkópom sajna. át kellene kötni, hogy ha táp van, akkor világítson és kész. mert valószínűleg szar a vezérlése. esetleg világító fóliával helyettesíteni a gyári világítást? ![]()
Üdvözletem mindenkinek! Van egy laptopom, lcd megvilágítási problémával. Az inverter kimenetén nem igazán tudok mérni semmit, illetve mértem már rajta 2,5v váltó áramot is, de nem ment a neon. A neont másik inverterre rákötve ott ment. Az inverteren a biztosíték renben van, illetve a tekercs némely lábán tudok mérni 5v-ot. Elég amatőr vagyok, tudna valaki segíteni, hogy hol kezdjem a hibakeresést? Előre is köszi.
Üdv
Még mindig az inverterrel kapcsolatban. Olvastam előző hozzászólásokban, hogy 12V-ot kell hogy kapjon az inverter. Namármost nekem egyik lábon sem kap, elképzelhető, hogy celéh az 5V vagy akkor nekem is a gép belsejében kéne kutakodnom, hogy azon az egy lábon miért nincs semmi?
A 7406-os az inverter is, a 7407-es az pedig csak driver. Ha a szoftverben at lehet allitani, hogy invertalt, akkor lehet hasznalni azt is. Amugy amig nincs kapcsolas addig ne dontsd el, hogy milyen alkatreszket hasznalsz
![]()
Sziasztok
Laptop kijelzőjének az inverterével kapcsolatban kérek segítséget. Bekapcsoláskor felvillantja a csövet, aztán rögtön lekapcsol és úgy is marad. Egyébb inverterrel próbálva a cső működik. Próbáltam, hogy lekapcsoltam a kijelzőt majd vissza, de akkor már nem villant fel. Mértem a feszt a csatlakozó lábain, és 5.4V-ról megy az inverter. Egy OZ962G ic-vel dolgozik. Valakinek van valami tippje, hogy hol kezdjek a hibakereséshez?
Hello!
Sokkal jobban látszik! A RESET áramkörbe, betennék egy 7414-es invertert (van belőle bőven és akkor persze a kondi/ellenállást is meg kell fordítani) Sokkal szebb, ha az RC tag egy schmittes bemenetre csatlakozik, és korrektebb, ha az inverter hajtja meg a három bemenetet. Egyébként nem tudom mi a célod ezzel az áramkörrel, de én mivel csak előlre számlálsz, (mert ha visszafelé számlálnál, egy előre beállítható számtól akkor nem) szükségtelen az előre feltölthetős oda-vissza számláló áramkör. Én biztos valami CMOS használnék, pld. 4518-at és 4511-eket. De másik topikban (valami festékpuskához) már átrágtuk magunkat egy számlálón, ami MC14553 és MC14543 IC-vel készült. Ez három digites, és megoldja a kijelző multiplexálását is. Szerintem sokkal egyszerűbb, és talán még olcsóbb is. (Mikrocontrollert nem számítva) Persze gyakorlásnak kitünő, amivel itt végig nyáladzunk. ![]() üdv! proli007
Ok.
Hasznos, mert az ábrák szépen szemléltetnek, a megfogalmazott kritériumok ma is igazak. Azonban egyrészt a hozzávalók világpiaci ára miatt másrészt a hegesztéstechnológiák változásai miatt nem éri meg trafós megoldást csinálni. Ma már az Inverteres megoldások amik korszerűnek és olcsónak számítanak. AC hegesztés állítható balance-szal pl. ALU-hoz, nagyfeszültségű ívgyújtás, letapadásgátlás....stb. -> ezekhez inverter kell. Én még hegesztődinamóval tanultam az ívhegesztést bevonatos elektródával. Otthonra a mai napig megfelelő lenne a ház körül, ha nem lenne olyan böszme nagy.
Hello!
- A háló, most tényleg nem zavar, de még így is elég rosszul látom a számokat. Egy fórumtárs ajánlására, már PNG-re konverálom a rajzot, így sokkal élesebb lett. (nem tudom ez nálad lehetséges-e) - Egy bináris számláló, a kettő hatványai szerint számol. 1-2-4-8 tehát a frekvenciát, mindig felezi. Itt valószinüleg az a probléma, hogy az IC CLK bemnetén a tárolók előtt egy inverter van. Így az IC felfutó élre billen, míg a belső tárolók lefutóra. Ha invertálod a következő számláló bemnetét, akkor a problémának meg kellene szűnni. (Persze jó így is ahogy van) - A kapcsolással már csak az a gondom, hogy tápfeszültség bekepcsolásakor nincs "reset" jel. Azaz bekapcsoláskor, a számlálók elvileg tetszőleges állapotot vehetnek fel. Vagy is, nem biztos, hogy az első osztás 4 lesz, illetve a kijelző bekapcsoláskor nullát fog mutatni. (Előfordul, hogy a számlálók-tárolók úgy vannak kialakítva, hogy még is rendelkeznek alapállapottal. Pld. CD4013-nál, bekapcsolás után, Q kimenet mindig nulla, de sehol nincs deklarálva. A 191-et még/már nem használtam sehol.) Én a helyedben 192-őt használnék, az dekádikus számlánc, és Clear bemenete is van. Gondolom, ez üzemóra v. munkadarab számláló lesz valahol, és ott talán probléma lehet. üdv! proli007
Látszik milyen olcsó az inverter manapság, mert bedöglött a fórum
![]() Nekem is van egy inverterem, de ez nekem nem elég. Jó volna ha tudná az érintés mentes gyújtást. Azt tudom hogy a gyári trafón 5-7kV-t durrantanak rá szabályos időközönként amíg meg nem indul az áram, ez még nem is bonyulult mert fogok egy autó gyújtótrafót és ott a szikra, de autó trafót nem köthetek rá mégsem, mert a diódák nem bírják az 5-7kV-t. Kimenetére nem tehetek nagyfesz trafót, mert legalább 100menet kéne a szekunder oldalon, ekkora átmenő árammal pedig ez már problémás. Valaki tudja hogy csináják gyárilag ezt? Egyéb ötlete van valakinek?
Most hirtelen ránézve a kapcsolásra, a resetelés teljesen hibás. Ehhez AND kapu kéne a t1 és t2 kollektorára kötve. Így ha egyik irányba kitartottan villog, közben indexelek másik irányba, akkor újra indul a számolás. Viszont az egyik elkót ki kéne sütni.
A t3 t4 helyett meg egy inverter kellene. Lassan ott tartok, hogy könnyebb lenne PIC-cel csinálni, de nem ez a célom.
Az inverter csak +hatásfokromlás és energia pazarlás lenne az amúgy is kevésből... használd csak az említett melegítődet kis ventivel, ha nincs benne.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |