Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum
Pár apróság:
1., trafó ... szerintem ilyent csak tekerni lehet; 2., az akkuid valszín 4 amperórásak ( és nem amperesek !), ha sorbakötsz 3 db 12 voltost, az amperóra marad 4 !!! 3., minek inverter? pákát tudnál működtetni 24 voltról, erősítőt 12-24-36 voltról, 12 voltos izzókat 1-1 akkuról; 4., a hatásfokot is számítva ( ha nagyon jól meg tudnád csinálni az invertert...) 230 volton talán lenne 0,5 amper... arról nem is beszélve, hogy 50 Hz előállítása bonyolult - úgy kell "összerakni" a félhullámokat szeletekből (pwm).
Semmi gond, így rendben.
Ha hálókártya nem, akkor 555, esküszöm láttam ehhez kapcsolást, de most nem találom. A másik tippem még a 34063, ehhez a gyári datasheetben is van példa inverter kapcsolás, igaz itt éppen +5V-ból csinál -12V-ot, de a komparátor bemenetén levő 2 ellenállással lehet beállítani, fel lehet emelni. Üdv Inhouse
Magyarul a villanypóznára akarsz visszatáplálni. De ha 230 volt mellett több ezer ampert elő tudsz álítani inverterrel akkor az egész települést el tudod látni árammal.
![]()
igazából, szerintem most fogtok igazán nagyot nevetni, hát de azért álmok is kellenek (szerintem).
naszóval, nekem 50hz-es áram kéne akkukról...szóval több akkuról lenne szó, 3 bd 12voltos és 4 amperes összesen: 36volt és 12(,2) amper 439(,2) watt végeredményül: 220volt 2amper (igazából az 1-ik 4,2amperes de szerintem tekinthetjuk 4 ampernek is...). naszóval, én arra szeretném ezeket használni hogy csinálok 220volt 50hz-et, azért mert sokszor van olyan hogy elmegy az áram 1-2 másodpercre...vagy 12 percre is...most én ezt megszeretném előzni, valahogy úgy képzeltem el ezt az egészet hogy az akkukat folyamat tölteni fogom, és a kimenő áramot feltranszmormálom 220voltra, és rákötöm a hálozatra, mikor elmegy az áram, ezek átveszik a feladatot, és mikor visszajön, újból elkezdenek töltődni.valószínű még fogok szerezni akkukat, hogy ne csak 1-2 percik esetleg másodpercig bírják, hogy mit szeretnék használni az akkukról? csak a létfontosságú dolgokat (sötétben) egy két magas fényű 12voltos autólámpát,1 pákát, nameg lehet csinálok valami 1-2Wos alacsonyfeszültségű erősítőt, (meg ehhez hasonlókat fogok akkuról használni). én szerintem most megint ugyanott tartunk hogy kéne egy 50hz-es inverter. remélem tudok segíteni! ![]() és kössz hogy elolvastad ![]()
Hali!
A legegyszerűbb megoldások: a gyüjteményben van egy 12/230as inverter, ha azt akarod hogy váltó áram maradjon akkor csak a trafót kell kihagynod, vagy van egy másik megoldás inverter az utóbbit egy hideg katódos neon csőhöz terveztem, bár a frekvenciája nem 50Hz. De szerintem az első is megfelel a célra.
Eszembe se jutott, pedig logikus. Egyúttal megmagyarázza miért délben volt "retkes" a jel és estére miért tisztult ki. Amúgy a szinusz teteje sose volt meg felénk
![]()
Huhh! Szépek... az elsőről hirtelen egy 1F inverter jutna eszembe, de lehetne egy vezérelt áramiránító "nyoma" is. Nincs a közelben valami ilyesmi jellegű berendezés?
A második is hasonló az elsőhöz, az utolsó pedig már egész korrekt az előző kettőhöz képest. Gondolom a helyi trafó még 3×380/220V-os, nem cserélték a 3×400/230-as átálláskor. Szépen levágja a szinusz "sapkáját", telitésbe megy a vasmag.
Ellenőrizted a fűtő feszt? A cső tápokat nagyfrekvenciás (20~40kHz) inverter állítja elő így annak vagy valamelyik egyenirányító hibája teljesen fel tudja borítani a beállítást.
Gyakori volt a tápegység hiba ezeknél a régi szkópoknál, ráadásul csak valódi effektiv értéket mérő műszerrel lehet helyes értéket kapni. A cső fűtése névlegesen 6.3V egy 6V 0,2-0,5 A -es izzót a fűtés helyére kötve annak fényerejéből lehet következtetni az eltérésekre. A szkópcső katalógust sajnos már kidobtam az évek folyamán. ![]()
Ezen csak azt látod, milyen gyorsan forognak, de a kis áram miatt alig van veszteség a félvezetőkön - nem nagyon látsz különbséget a max pwm és a direkt között.
A frekit mérd meg ... de ne felejtsd el, nem mindegy, milyen motorhoz mit használsz - akármit nem rakhatsz fel, mert más lesz az eredmény. Ha átolvasol sok hsz-t inverter témában is , láthatod, hogy különböző frekikre nem célszerű pl. ugyanolyan tekercseket, trafókat rakni, mert meglepetésben lesz részed - vagy fordítva: ha lassú feted van csak, ahhoz kell megválasztani a frekit és az induktivitást. Sokszor kompromisszumot is kell kötni; mi van, mennyibe kerül, mennyi lehet a veszteség, stb...
Nem akarok belemenni felesleges vitába. elhiszem, hogy jópár cuccot javítottál, stb., és van sok tapasztalatod is. ..
![]() De: régen, amikor még csak marék ASZ1016-tal ment sok inverter, akkor sem állt meg a világ ( ez a "csak" fet-hez..). Akármekkora induktivitású motorhoz nem érdemes relatíve nagy frekit használni; ezt azért hozzá kell illeszteni. Dolgoztam elég sok fajtával forgórész szempontból is. Pl. nyilván olyan motort, aminek a forgórésze csak egy tárcsa, gyakorlatilag rézszalag van rápréselve és az a "kollektor" is, nem célszerű alacsony frekin hajtani. Na, ez a téma aztán hosszú lenne. Pwm... ha pl. 96%-os kitöltéssel megy a motor, akkor mi van?... 24 voltos motor már kb. 48-at kellene, hogy kapjon? áááá...vagy ha ott direktbe kapcsolom, hogy kiiktassam a szabályzót ( megtehetem..) mi lenne? Nem értem ezt a kitételt, hogy ott "az idő felében van bekapcsolva a motor". Ez csak cca. fél fordulat is. A rendszer meg nem a diódákért van, hanem fordítva... a diódák biztosítják, hogy a szabályzó által megszakított áram ugyanabban az irányban ( tekercs) tudjon folyni a periódus "üres" szakaszában, ezáltal védve a kapcsolgató rendszert is, + kihasználja a tekercsben tárolt energiát is. Ez sem 1 perces téma. Tehát, sok mindenben egyetértünk, csak másképp fogalmazunk.. ![]()
Az N 20 az porvas,nem pedig ferrit. Jellemzően kicsi Al értékkel,ami nem baj,mert az eredeti maggal mért induktivitások alapján ~100-as Al érték jön ki. Próbatekeréssel határozd meg az Al értéket (gondolom még mindig tudod mérni) és viszonyits a régihez.
De első közelitésben a légrés nem is annyira fontos,az inverter frekvenciáját úgyis a primeráram figyelés határozza meg,nem pedig a vas telitődése. Nameg a keresztmetszet is nagyobb az eredetinél. Szóval nyugodtan megtekerheted,de a tekercsek kezdet-végeire,illetve a menetirányokra nagyon ügyelj.
hát még igazából nem látom, mert nincs még itthon az öcsém és vele jön majd az óra is.
Egyébként az ott kapható inverter szerűségek tudják a 60hz-t?
Látom jól kigondoltad mit akarsz. Meglátjuk mi sül ki belőle.
Amúgy nekem se csak az akksi van rákötve mint terhelés, hanem ott az inverter is. Amikor a FET lekapcsol akkor minden terhelést lekapcsol. De ennek az az oka, hogy ha áll a rotor, ne legyen rajta az összes terhelés, tehát ne fogja vissza a generátort. Így könyen elindul. Neked milyen terhelésen van, akkor amikor nem forog? És mennyire fogja visza?
Szeretném felhivni a figyelmedet a következöre:1) elsösorban a töltésszabályozást nem Fet-ten keresztül,hanem egy idönként,az akkukra kapcsolt plussz terheléssel kel megoldani.Igy elkerülhető a generátor terhelésnélkül maradása,és a felpörgés.A plussz terhelést én egy vizmelegitő bojlerrel oldottam meg,az inverter után.Igaz viszont hogy nekem 4,5 Kwattos inverterem van,és 12 db. eggyenként 2OO Ah-ás akkum.Sorba,ill párhuzamosan,48 voltra kötve.56,8 voltnál nagyobb töltésnél bekapcsol a bojler,tiz perces idözitéssel.Erre még rájönnek a napelemjeim is.2) a Fetten keresztöl folyó igen nagy áram, nagyon komoly hütést igényel,szinte kilowattos nagyságrendüt,szélsöséges esetben.Amit egy pic-töl elvárok,az a következő : elsösorban a töltöáram figyelése,az akkuk feszültsége,a generátor fordulatszáma(ez állitható kell legyen).,és nem utolsósorban a töltési idök monitorizálása.Az utóbbit ha lehet,kétutasra : külön a generátor,és külön a napelemekét.Akár egy plusz memoria beiktatásával is.És ha minezt egy ,,,távkijelzövel,,, is meg lehetne oldani,akkor szuper lenne,mondjuk UTP kábelen keresztül,ugy jó 1OO méterre.
Hello!
Nem egészen így gondoltam. Minden kimenetet bevezetnék egy NOR kapuba (egy kazal diófa, és egy inverter is elég lenne) és annak kimenetét vezetném az A1-2 bemenetre. Ha minden kimenet "0", a regiszter bemenete "1" lenne. A következő órajelnél az "1" belépne, így az A1-2 nullává válna. Ha kilépett a láncból, kezdődne előlről. (Vagy éppen indulásnál, RESET után) üdv! proli007
Sziasztok! Van nálam javításra egy hordozható DVD, és valószínűleg az inverter döglött be. Nem tudjátok hogy egy pc-s neon tápjával üzemelne e a háttérvilágítás? A kijelző 7"-os.
Köszi a segítséget. Üdv,
SzervizMacska
Igazad van 12KW. jól számoltál. Bocs, én hülyülők. ( rosszul, emlékeztem ) És a kérő 500W ba gondolkozik. peterrapid Válaszom: kell keresni olyan kapcsolóüzemű tápot ami 30….50KHz környékén dolgozik. Az 50Hz nem igazán jó erre a feladatra. de ilyet az oldalon is találni. itt: Bővebben: Link De először ki kellene találni melyik erősítő ami kell és ahhoz kell számolni a trafót mert annak végképp nem látom értelmét hogy 12V ból legyen 220V majd 220V ból +/-50V egyszerűbb mindjárt 12V ból +/-50V csinálni. A 30…50KHz kapcsolás hasonlóan nézz ki. Az egyen feszt szaggatják és trafóval, feszültség színtett, váltanak. Majd, újra egyen irányítják. Ha megnézed, a boltokba kapható gépjármű erősítőket a portrafók azért vannak benne, hogy a 12V ból legyen valahány Volt. Ha csak nézelődsz, akkor nem ajánlóm, hogy neki állj. Pedig első látásra, csak pár alkatrész.
Üdv!
Én arra gondoltam hogy inverter helyett egy UPS-t hazsnálok 230V előállitásához igy ha netán eljutok a szélkerékig ami 12-t csinált akkor fel tudom használni persze nagyobb akksival elviekben ez müködhet ugye?
A modulált PWM-jel előállításához ennek a négyszögjelnek a középértékét a bemenő jel (az R28, R9 + R1 aránytól függően) úgy tolja el, hogy a kitöltési tényező az analóg bemenőjel pillanatnyi értékének megfelelően fog változni. Ezt követően a jel a CMOS inverter (U2) küszöbértéke szerint lesz kvantálva.
Kicsit szabadon, de szerintem ilyesmi ![]()
a DUTY szót nem tudom minek fordítsam az alábbi szövegben, aki tudja az kérem segítsen.
To create (alkot) the modulated PWM, the input signal shifts („eltol”) the average value (átlagos középérték) of this quadratic (négyzetes, másodfokú) waveform (through gain relationship between R28 and R9 + R1) so that the DUTY (kitöltés,feladat), varies according (szerint, megfelelően) to the instantaneous value (pillanatnyi érték) of the analog input signal. The signal is then quantized by the threshold of the CMOS inverter U2. A jelet aztán a CMOS inverter (U2) küszöbértéke kvantálja. Ezt az utolsó mondatot hogy lehetne szakamilag szebben megfogalmazni?
ok ,vágom
![]() nekem itthon 1000wattos mélynyomo van...D és halgatom is sokat ![]() ![]() ![]() (beijesztettél ![]() ![]() izé... az a baj ,h nem találok ijen kapocslásokat,meg mit akarok mondani ,h egy rendes autóerősítő nem tom h van megcsinálva ,de az nem nyirja ki annyira a koccsit.. először azt hittem h az autós erősítőkben van egy inverter ...
inverter, zöldfülü vagyok még ilyen téren de ez az inverter vmi feszültség növelő bigyó?
Szerintem egy autógenerátor + aksi + inverter jobb lenne. :yes:
Szia!
igen ! készen kapható számgép táp 12V-ra tavaly kb 9000 Ft. csak a monitorhoz nem láttam még...... DE: 144V -ról /12X12V akku / mindegyik megy gép+monitor . Tv DVD , Videó, hajszáritó , porszivó, ill. inverteres klima / persze KW -k / az audio cuccnak kell 12V --vagy +/- 12V . a világitásnak a 12V inverter meg a HŰTŐ mikro mosó/mosogatógépnek.
Nem kivánok bizalmasan kapott információkat szellőztetni... talán az illető személy nem olvassa...Ami az egészet illeti, Az az inverter adott esetben egy védelem a hálózat felé több funkcióval, ez eddig rendben is van... Az egész biztosítási rendszer most van kidolgozás alatt a Műszaki Egyetem ajánlásaival... Az a személy meglepődött és nem tudott megnyugtató választ adni akivel kommunikáltam az ügyben , hogy a szinkron vagy aszinkron generátoroknak kell-e inverteres csatolás, és ha kell miért??? jelenleg az országban kiserőmű szerintem 100db ha lehet, ami ez a kategória... A régebbi rendszerekben olvadóbíztosító és mágneskapcsoló és nyilván főkapcsoló oldotta meg a hálózat függetlenítést...
Ez a rendszer eddig is tökéletesen müködött és ezután is fog. A szinkron közeli fordulaton történő rákapcsolásnak, szintén megvannak a bevált egyszerű módszerei... Ha csupán zavarvédelmi szempontok alapján kell az inverter akkor ez egy fölösleges rossz, mert a forgógépek szinte semmi zavart nem termelnek, mert gyakorlatilag szabályos szinusz feszültséget állítanak elő... Az inverterek meg szintetikusan több kHz-es felharmonukust tartalmazva, ami zavarként van jelen, ....- ezt az illetékesek is elismerték. A napenergánál természetes kellék, ez törvényszerü. A szélnél az inverter hatására úgyanugy fog lengeni a taljesítmény mint anélkül... Ugyanis mi tárolná azenergiát a percenkénti lökések között, mondjuk 10Kw-nál???... Megnézném a Vép-i 1.5 Mw-os erőmű inverterét, Ha létezik ilyen, természetesen nincs... Arra tervezték ezt a biztosítási rendszert, hogy mindenféle ismeretlen eredetü kütyüvel, barkács cuccal ha rálépnek a hálózatra, legyen valami határoló, ...védelem...Ha jó magyar szokás szerint logikát keresek az inverter notorius igénye mellett az inkább ......szaga van... Nézzük csak meg a vizi erőművek támogatott (a támogatott, ha utánaszámolunk, nem is annyira támogatott) teljesítmény rátája 5Mw, az egyéb megújulóké 50MW... Valaki tudja a választ? Hát elárulom, évekkel ezelőtt a Drávára terveztek horvát-magyar vállalkozók erőművet, 10-20MW nagyságrendben, valakinek valakiknek sértette az érdekét, és módosították a törvényt...ennyi...és nyilván elálltak a megépítéstől mert, nagyon sokára térült volna meg...Mo villamos energia termelő kapacitásának alacson szinten tartása, része a gyarmatosítási koncepciónak...?!
Ahogy itt elnézem kicsit furcsa a dolog.
inverter (400.000) meg mittoménmilyen bonyolult dolgok. Ennyi pénzből úgy gondolom át lehetne alakítani a ház (mert gondolom nem panellakásban akartok erőművet) elektromos rendszerét úgy, hogy az előállított energiát könnyen fel lehessen használni. Érdekel a téma, de nincs hozzá elegendő ismeretem csak ötletek amik talán könnyen talán nehezen megvalósíthatóak: 1. egy halom áramot elpazarolunk azzal, hogy a 220-at lenyomjuk 5-12V-ra egyenirányítjuk meg tudomisén. Mi lenne, ha lenne a lakásban egy 12V-os hálózat ami mondjuk egy akkuról menne amit folyamatosan tölthetnénk napelemről vagy bárhonnan? Ha körülnéztek majdnem minden kütyü kis feszültségű egyenárammal megy. (mobil töltő, Laptop, stb...). Ha jól tudom a világítást is meg lehet oldani így. A vezetékek hossza nem hiszem, hogy annyira problémás lenne mármint ha jól tudom azért kell több ezer V-on vinni az áramot mert így kisebb az ellenállás és kevesebb energia vész el. Nem a mosógépekre bojlerekre gondolok (bár ezeket is ki lehetne szerintem váltani, napkollektorral). Ha nagyon eltértem a tárgytól akkor szóljatok, de a topic címéhez ez talán kapcsolódik ha más megközelítésből is.
Láttam már kis méretü erőműveket egészen közelről.
Ezek vizi és gázmotorosak voltak. Ezek folyamatos üzeműek... A szinkronizálás csak induláskor kell, ha szinkron generátort használunk... hálózattal párhuzamos üzamban a hálózat megtartja a szinkron fordulatot, az esetleges "fordulatszám emelés mint próbálkozás" a gyakorlatban annyit jelent ogy nagyobb teljesítényt fogunk visszatáplálni "padlógázzal" mint félgázon, a fordulat nem változik!!! Viznél is hasonló a helyzet... Aszinkron generátor esetén gyakorlatilag még egyszerübb a helyzet. A mutatott szélgenerátor-inverter variáció a fordulatszám szabályozást hivatott megoldani... Mégpedig úgy ,hogy a szélerősségnek megfelelő fordulatot engedélyez a generátotnak pl:ha nagy a szél akkor nagyobb freki - nagyobb fordulat a generátor felé, a hálózat felé természetesen 50 Hz... a frekvenciaváltós motorfordulat szabályozás szokásos megoldása generátor üzemre!
A hálózatra szinkron módon kell a visszatáplálást megoldani. Hogyan csinálod ezt otthon egy gázmotor-generátor kombóval? Lehet, csak a szabályzó sem lesz olcsóbb és egy-egy nagyobb impulzusszerű terhelésnél a gázmototr reakcióideje miatt ki fogsz esni a szinkronból. A legegyszerűbben inverterrel lehet megoldani.
Miért lenn az inverter zavarforrás? Az inverter szó nagyon sok különböző technikai színvonalú eszközt lefed! A hálózatra csatlakozás technikai részleteit a hálózat üzemeltetőjével valóban engedélyeztetni kell... ez napenergia esetén valóban invertert jelent. Nem nagyon tudok erre más jobb megoldást, én biztos a napot hagynám utoljára ilyen feladatra... az a 450 000 az \"egy\" bizonyos inverter van másik is meg lesz az még olcsóbb is mondjuk 150e...vagy 100e. Pl egy gázmotor, ami szinkron generátort hajt, miért kellene közé inverter?... az inverter csak hálózati zavarforrás, jelen esetben a jobbik rossz megoldás a napenergia átalakítására... az adott mérlegkörön belül az erre megbizott kereskedő feladata, nyilván a termelők és fogyasztók illetve vásárolt energia közti egyensúly megteremtése... Megjegyzem a magam 20A-es fogysztási helyemen én sem mondom meg, mennyit fogok fogyasztani pontosan és milyen bontásban... Viszont aki 50kwot táplál vissza mondjuk gázmotorral, attól jogosan kérdezik meg az estleges ütemezést... jól is nézne ki, ha egy nagyobb faluban 10db ilyen cucc müködne és ennek megfelelően van ütamezve az ellátás, gondolok egyet elmegyek két hétre nyaralni, nem szólok senkinek, a ketyeréket meg a biztonság kedvéért kikapcsolom... A rendszerüzemeltető meg 5percen belül kerítsen valahonnét 500KW-t...
sziasztok!
SAJNA --NEM! mert szép dolog a jogszabály ---De hol a véfrehajtási rendelet?az a mérvadó....! ! ! sajnos a 450 000 Ft-os inverter a 110 000 Ft-os fogyasztásmérő még csak a napelemhez jó/ min 1kW bármikor ? ! / megtudja valaki mondani 3 hónapra elöre óra szerinti bontásban: a visszatáplált teljesitményét? |
Bejelentkezés
Hirdetés |