Fórum témák

» Több friss téma
Fórum
Keresés
Lapozás: OK   85 / 96
(#) StripeZ válasza El_Pinyo hozzászólására (») Okt 1, 2011
Nagyon szépen köszönöm a segítséget,így már menni fog.
(#) El_Pinyo válasza StripeZ hozzászólására (») Okt 1, 2011
Mérd ki multiméterrel. Ellenállás mérő funkcióban megméred páronként az ellenállás értékeket. A hőelem esetén 0 Ohm körüli értéket kell mérned, a fűtőbetétnél pedig (24V)^2/50W = 11,5 Ohm körüli értéket. Általában a fűtőbetét vezetéke vastagabb a hőeleménél. A hőelem polaritását kimérheted úgy, hogy pl. 12 V feszültséget kapcsolsz a fűtőbetétre (lehet 24V is, csak vigyázni kell, nehogy túlfűtsön a páka), majd feszültséget mérsz a hőelem kivezetésein. Ha polaritáshelyesen csatlakoztattad a multit, akkor az eredmény pozitív lesz, ellenkező esetben negatív. Ha K-típusú hőelem van benne, akkor nagyjából 10-20 mV nagyságrendben fog feszültséget leadni a mérés során.
(#) StripeZ hozzászólása Okt 1, 2011
Sziasztok!
Digitális forrasztoallomast epitek,mindjárt kész vagyok,de kicsit elakadtam,és a segitsegeteket kérném.
Az alábbi pakat fogom hozzá használni:
http://www.hestore.hu/prod_10029548.html
A futoelembol piros, kék, fekete, fehér kábelek jönnek ki.
Jól gondolom,hogy a piros,és a kék a fűtés,és a másik 2 a hofok? Ill.hogy tudom kideríteni,hogy a fehér vagy a fekete a pozitív?
Segitsegeteket előre is koszonom.
(#) emmzolee válasza kisfesz hozzászólására (») Aug 19, 2011
Az L4 légréséről nem írtam. Az 1 mm-es hézagot úgy készítsd el, hogy az E mag középső oszlopát reszeld meg. A szélső kettőt pedig ne.
Vagy megoldhatod úgy is, hogy egy 0.5mm vastag távtartót beteszel a légrés nélküli E magok közé.
(#) kisfesz válasza emmzolee hozzászólására (») Aug 19, 2011
Köszi, azt hiszem, így már megbirkózok az L4-es tekercs elkészítésével. Megrendelem az alkatrészeket és nekiállok az építésnek, ha kérdésem lesz, jelentkezek addig is jó fórumozást.
(#) emmzolee válasza kisfesz hozzászólására (») Aug 16, 2011
A C6, C7-es kondik értékét lehet változtatni. Hozzá kell igazítani a soros induktivitást. Én azért javasoltam a 47nF-ot, mert azzal nálam is jól működött.
Idézet:
„Még trafót sohasem tekercseltem ezért érdeklődnék, hogy az EE19-es magra hány menetet tekertél”

Az enyémre azt hiszem 45-55 menet kellett. Nem tudom fejből. Sok mindentől függhet. Függ a mag alapanyagától, a légrés méretétől is.
Meg kell mérni. Ha nincs mérőd, akkor csinálj egyet.

Bővebben: Link Nagyon egyszerű. A rezonancia frekvenciából vissza tudod számolni a Thomson képlet segítségével. Én is ezt használom, csak 10nF-os kondikkal. Eléggé pontos. Ezen a trafón akkora áram fog folyni, amekkora a nagy trafón is. szerintem max 2A. Ezt 5A/mm2 áramsűrűséggel számold ki.
A TR1 trafónál a két 13 menetes tekercs lehet vékonyabb huzalból is. 0,4mm-eset használtam. Ezen nem fog nagy áram folyni. Az 1 meneteshez használj ugyanolyan vastagot, mint az L4 tekercshez. Én be húztam egy teflon csőbe, nehogy gáz lehessen egyszer vele, és át üssön.
(#) kisfesz válasza emmzolee hozzászólására (») Aug 15, 2011
Köszi a javításokat, megvallom őszintén én nem vagyok jártas a kapcsolóüzemű tápokba, csak szeretném utánépíteni. A C6, C7-es kondik értékét az itt közreadott paneltervből vettem, bár nekem is furcsa volt, hogy Skori tervén 56nf-os érték szerepel. Még trafót sohasem tekercseltem ezért érdeklődnék, hogy az EE19-es magra hány menetet tekertél, és hogyan kell 1mm légréssel tekerni? Ja és milyen átmérőjű vezetéket használtál a Tr1 és az L4-nél? Bocsi a sok kérdésért.
(#) CHZ válasza emmzolee hozzászólására (») Aug 15, 2011
Első indításnál mindig mérek áramot, hátha.., nagyon meglepett ez az alacsony érték, azt hittem , hogy valami baj van, nem is működik. Persze működött, csak szokatlan volt ez a néhány mA, eddig épített rezonáns tápokhoz viszonyítottam.
(#) emmzolee válasza CHZ hozzászólására (») Aug 14, 2011
Nem tudom mérted-e? A nyugalmi áramfelvétele ennek a tápnak 4.5mA! Az 225V-nál pontosan 1W!
Nagyon tetszik. 50-80W-hoz ideálisak ezek az alkatrészek amikkel meg építettük. Viszont amikor 200W-al terheltem, amit simán bírt észre vehetőek lettek a kimeneten a brummok. A bemeneti puffer miatt, ami 68uF, 5V lett az ingadozás (100Hz). A 470µF-os kimeneti puffer miatt meg lett 0.2Vos brumm is 52KHz-en.
Tehát ha nagyobb táp lesz, akkor érdemes a bemeneti puffert jócskán meg növelni.
A kimeneten lévő pufferre nem olyan érzékeny, mert amikor 200W-al terheltem, akkor 400nS volt a fet Uds fel, és lefutó ideje. Azaz a kitöltési tényező a kimeneten az egyenirányítás után majdnem 100%. Nagyon kis idöre kell besegítenie a kondinak.
(#) emmzolee válasza kisfesz hozzászólására (») Aug 14, 2011
Jó lesz ez.

A rezonáns kondikat változtasd meg 10nF-ról 47nF-osakra. Akkor lesz jó az áram jelalak rezonáns módban. Az L4-hez elég az EE19-es mag. Az enyémben van 1mm légrés.
Csak szólok, hogy a trafónál rosszul rajzoltad a rajzot, mert a szekunder közepéhez képest az egyik dióda 12V-on van, a másik meg 5V-on. Mivel egyforma a két tekercs iránya, az 5V-ot a dupla dióda rövidre zárja a 12V-al. Gondolom ezt tudod, csak így rajzoltad meg. Átrajzolom neked és csatolom.

Nem lesz szükséged az 1.5A.es graetz-re sem elég az 1A-es. A Zénerek helyett is lehet kisebb teljesítményűt használni. Nekem 0.5W-os van bent és bírja (még a 200Wot is.)
A bemeneten lévő puffer az nem Low Esr, hanem Snap In.
Ja, és a feteket is nyugodtan cserélheted kisebbre. Nálam az IRF730 van benne. 250W-al terhelve a kimenetet nem melegedett semmit!!

A TR1 az egy érdekes dolog. Nálam nem jött be a 13 menet, pedig Al:2300 volt a mag. Be se akart indulni terheletlenül ennyi menettel. Aztán el borult az agyam, és tekertem rá 2X30 menetet. Na azzal már be indult, de alacsony frekin. Aztán letekertem belőle míg jó nem lett a freki. Végül is 2X26 menet lett a jó. Így 52.6KHz-en pörög. Pont jó, mert a pc trafó bírja.

* Az alanti rajz módosított változata, megtalálható itt
A hozzászólás módosítva: Márc 21, 2013
(#) pipi válasza kisfesz hozzászólására (») Aug 14, 2011
Hali!
a trafó szekunder egyenirányítása kicsit zavaros nekem a rajzodon, vagy a tekercselési leágazások sorrendjének nincs köze a rajzhoz?
(#) kisfesz hozzászólása Aug 14, 2011
Sziasztok!

Emmzolee jó ötletnek tartom, hogy megtervezted ezt a panelt, így már tényleg könnyebben után építhető a tápegység. Az itt olvasottak alapján megrajzoltam a kapcsolási rajzát beszerezhető alkatrészekkel, kérlek, benneteket nézzétek át. CHZ te a soros fojtót milyen vasmagra tekerted? Ami az ATX-es tápban van EE-19 és ha jól értelmezem erre tekertél két szál 0.4mm-es réz vezetékből 47 menetet? A Tr1-nél milyen vastag vezetéket használtatok?
(#) CHZ válasza emmzolee hozzászólására (») Aug 12, 2011
Itt van a kicsit módosított változat, diódákat megfordítottam.
(#) CHZ válasza vicsys hozzászólására (») Aug 12, 2011
Köszi.
emmzolee érdeme, Ö tervezte a nyákot.
Soros induktivitás nem annyira pici, PC tápból bontott magra, 0,7 mm vezetékkel készült, légréses, 50uH.
150W amivel terheltem, itt még stabilan működik.
Skori rajzán a védelem más értékekkel van megoldva, én is beszerelem, csak nem akartam,, hogy indításkor problémám legyen vele.
Csak a zavarszűrő résznek szorítottam helyet, diódák és a bizti áthelyezésével. Szekunder oldali 2db dióda bekötését még javítani kell , mert fordítva helyezted el, csak a beültetésnél vettem észre, sajnos nyák még úgy készült. Javítom és küldöm.
(#) emmzolee válasza CHZ hozzászólására (») Aug 12, 2011
Azt nézem, hogy a fojtó amit a nagy trafó elé tettél, az lehet, hogy kicsi. Ebből a tápból ki lehet simán venni a 3-400W-ot. Annál a terhelésnél lehet telítődni fog az a tekercs.
Bár ha bele gondolok... Lehet ha telítődik, akkor zárlatos lesz, azaz a rezonancia freki csökken, és így a pc trafó is kisebb frekin fog menni, azaz nagyobb lesz a gerjesztés, tehát rá dob egy lapáttal.

Nem tudom. Járható ez a stabilizálási út?
(#) emmzolee válasza CHZ hozzászólására (») Aug 12, 2011
Egészségedre váljék. Azért tettem föl.
Ez különben a Skori tervének a koppintása. Látom a tirisztoros védelmet nem tetted be.
Ha tovább fejlesztetted, akkor küldd vissza a lay filet, hogy nekem is meg legyen.

Az enyém is már megy.
Azzal szívtam, hogy túl nagy a PC táp trafó mágnesező induktivitása (nyitott szekunder tekercsekkel mérve) hogy nem akart beindulni. 3.56mH
Aztán rövidre zártam az egyik szekunder tekercset, és ment rendesen, csak meg volt terhelve kajakra.
Be tettem a fetek GS lába közé is egy-egy 1nF-os kondit, de akkor se indult be terheletlenül. Ha nem boldogulok, akkor tekerek hozzá egy trafót. Az a fura, hogy mindenkinek megy szépen, nekem meg plasztikázni kell, hogy jó legyen.
(#) vicsys válasza CHZ hozzászólására (») Aug 12, 2011
Szép lett!
Ma összeraktam nyákterved alapjain a másik tápot is. Elnézésed kérem, de kicsit alakítottam rajta, kisebb lett (150mm x 75mm) zavarszűrőt is beépítettem. Beültetésnél vettem észre, hogy a szimpla diódák tokozása nem stimmel, így oda is kettős diódát kellett használnom. Elsőre indult, +/- 27V 2x75W terheléssel. Védelem még nem lett beépítve, ott nem biztos, hogy minden érték megfelelő.
(#) CHZ válasza emmzolee hozzászólására (») Aug 11, 2011
Én nem 230uH soros fojtóval készítettem, 60uH,( 0,4mm vezetékkel tekertem) és 2x 47n rez. kondi. IRF740 van benne. Tr1 13 menet 2 szál egyszerre van feltekerve, ezüstözött huzal, teflon szigeteléssel, 1 menet középre, fennmaradó üres részre van beszorítva. Tr1 minősége fontos lehet. Nekem 2x4,8mH van a szűrőben.
(#) shield válasza emmzolee hozzászólására (») Aug 11, 2011
t0bi IRF740-et használt (3-5 oldal), nem hiszem hogy az IRF730-as problémát okozna.
(#) emmzolee válasza CHZ hozzászólására (») Aug 10, 2011
Még egy dolog eszembe jutott.

Te mekkora értékű bemeneti fojtót tettél bele?
Nekem van egy 2X6.8mH-s 1.2A-es. Az jó lenne bele?
Nem értem a végére a tápomnak. :nemtudom: Nem akar mindig be indulni. Ha netán be indul, akkor 105KHz-en megy, de csúnya a jelalak.
Majd hétvégén ráérek szórakozni vele.

Azt szeretném tőled kérdezni, hogy a te tápodban 10nF, vagy 15nF-os kondikat használtál? A rajzon 10 van, de az 58.6KHz az 15nF-osra utal.

Ja, és milyen típusú fetet használsz? Lehet nálam az a baj, hogy egy kis fet van rá téve. IRF730 Annak meg kicsi a kapacitása.
Az én kicsi trafóm induktivitása 388uH
(#) CHZ válasza emmzolee hozzászólására (») Aug 10, 2011
Köszi.., a nyáktervet is, pici és jól használható, alakítható!
Gondoltam, hogy a trafódhoz lett tervezve, én nem találtam olyan típust amihez kellenek az átkötések.
Eddig csak leválasztó trafóról járattam, most 230V-ról indítva, 25V DC és 7,8V, vagy 12,5V( terhelve), szekunder bekötésétől függően. Nyákot átköthető szekunderekhez alakítottam, 105mm x 60mm , maradt az eredeti mérete. Terheletlen rezonancia 61KHz, terhelve 58,6KHz. FET nem melegszik, még szereléskor tettem rá a hűtést, valóban nem is kellene, hagyom így, stabilabban állnak és elfér. Diódák melegek, kb. 50-60C, persze hosszabb idő után, más melegedés nincs. Tr1 L1/L2 490uH lett. Stabilan indul, jelalakokat nem mértem, mert jónak bizonyult elsőre is.
Hi

A trafó a nyákon az én trafómhoz lett tervezve. Végül is abban maradtunk, hogy annyi féle trafó van, hogy nem tudsz olyan nyáktervet csinálni, hogy mindhez jó legyen.

A rezonancia freki össze jött? Milyen lett a jelalak? Mekkora lett a freki?

Különben gratulálok. Frankó lett. Én most állok neki megépíteni.
Ha lesz időm befejezni, akkor estére jövök a jelalakokkal meg a képekkel.

Tényleg. Most látom, hogy tettél hűtő lapot a fetekre. Kellett? Melegedett nélküle? Elvileg nem szabadna rezonáns működés mellett.
(#) CHZ válasza CHZ hozzászólására (») Aug 9, 2011
Így talán jobban érthető a szekunder bekötése.

NYÁK.-T.JPG

(#) CHZ válasza emmzolee hozzászólására (») Aug 9, 2011
Összedobtam a tápot, működik, de módosítanom kellet.
PC trafók bekötése változó lehet, nem szabad a szekunder tekercsek kivezetéseit összekötni a nyákon ( két kivezetését összekötő fólia szakasz hibát okoz) . Több trafóval is próbáltam. Érdemes csak két szál vezetékkel bekötni a primert indításkor és egy elko és egy dióda segítségével bemérni a tekercseket és ehhez alakítani a nyákot a szekunder résznél. 24V/75W izzóval terheltem, semmi melegedés, terhelés nélkül 26V DC, terhelve 23,4V.
(#) CHZ válasza emmzolee hozzászólására (») Aug 8, 2011
Igazad van, csak az tévesztett meg, hogy az ellenállást nem közvetlenül a G-be csatlakoztattad, ahogy a rajzon van, a felső fetnél.
(#) emmzolee válasza CHZ hozzászólására (») Aug 8, 2011
Ebben nincs igazad. Nézd csak meg a kapcsi rajzot.

Bővebben: Link

A két fet gate-je a tekercs menetirányához képest fordítva kell, hogy legyen. Nálam ugyan a tekercsen fordítva van jelölve a pötty, ami mindegy, de ahogy át javítottad így nem jó, mert egyszerre akarna nyitni mindkét fet.
Következő: »»   85 / 96
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem