Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Digitális forrasztóállomás
Lapozás: OK   12 / 96
(#) shield válasza emmzolee hozzászólására (») Aug 11, 2011 /
 
t0bi IRF740-et használt (3-5 oldal), nem hiszem hogy az IRF730-as problémát okozna.
(#) CHZ válasza emmzolee hozzászólására (») Aug 11, 2011 /
 
Én nem 230uH soros fojtóval készítettem, 60uH,( 0,4mm vezetékkel tekertem) és 2x 47n rez. kondi. IRF740 van benne. Tr1 13 menet 2 szál egyszerre van feltekerve, ezüstözött huzal, teflon szigeteléssel, 1 menet középre, fennmaradó üres részre van beszorítva. Tr1 minősége fontos lehet. Nekem 2x4,8mH van a szűrőben.
(#) CHZ válasza emmzolee hozzászólására (») Aug 12, 2011 /
 
Ma összeraktam nyákterved alapjain a másik tápot is. Elnézésed kérem, de kicsit alakítottam rajta, kisebb lett (150mm x 75mm) zavarszűrőt is beépítettem. Beültetésnél vettem észre, hogy a szimpla diódák tokozása nem stimmel, így oda is kettős diódát kellett használnom. Elsőre indult, +/- 27V 2x75W terheléssel. Védelem még nem lett beépítve, ott nem biztos, hogy minden érték megfelelő.
(#) vicsys válasza CHZ hozzászólására (») Aug 12, 2011 /
 
Szép lett!
(#) emmzolee válasza CHZ hozzászólására (») Aug 12, 2011 /
 
Egészségedre váljék. Azért tettem föl.
Ez különben a Skori tervének a koppintása. Látom a tirisztoros védelmet nem tetted be.
Ha tovább fejlesztetted, akkor küldd vissza a lay filet, hogy nekem is meg legyen.

Az enyém is már megy.
Azzal szívtam, hogy túl nagy a PC táp trafó mágnesező induktivitása (nyitott szekunder tekercsekkel mérve) hogy nem akart beindulni. 3.56mH
Aztán rövidre zártam az egyik szekunder tekercset, és ment rendesen, csak meg volt terhelve kajakra.
Be tettem a fetek GS lába közé is egy-egy 1nF-os kondit, de akkor se indult be terheletlenül. Ha nem boldogulok, akkor tekerek hozzá egy trafót. Az a fura, hogy mindenkinek megy szépen, nekem meg plasztikázni kell, hogy jó legyen.
(#) emmzolee válasza CHZ hozzászólására (») Aug 12, 2011 /
 
Azt nézem, hogy a fojtó amit a nagy trafó elé tettél, az lehet, hogy kicsi. Ebből a tápból ki lehet simán venni a 3-400W-ot. Annál a terhelésnél lehet telítődni fog az a tekercs.
Bár ha bele gondolok... Lehet ha telítődik, akkor zárlatos lesz, azaz a rezonancia freki csökken, és így a pc trafó is kisebb frekin fog menni, azaz nagyobb lesz a gerjesztés, tehát rá dob egy lapáttal.

Nem tudom. Járható ez a stabilizálási út?
(#) CHZ válasza emmzolee hozzászólására (») Aug 12, 2011 /
 
Skori rajzán a védelem más értékekkel van megoldva, én is beszerelem, csak nem akartam,, hogy indításkor problémám legyen vele.
Csak a zavarszűrő résznek szorítottam helyet, diódák és a bizti áthelyezésével. Szekunder oldali 2db dióda bekötését még javítani kell , mert fordítva helyezted el, csak a beültetésnél vettem észre, sajnos nyák még úgy készült. Javítom és küldöm.
(#) CHZ válasza emmzolee hozzászólására (») Aug 12, 2011 /
 
Soros induktivitás nem annyira pici, PC tápból bontott magra, 0,7 mm vezetékkel készült, légréses, 50uH.
150W amivel terheltem, itt még stabilan működik.
(#) CHZ válasza vicsys hozzászólására (») Aug 12, 2011 /
 
Köszi.
emmzolee érdeme, Ö tervezte a nyákot.
(#) CHZ válasza emmzolee hozzászólására (») Aug 12, 2011 /
 
Itt van a kicsit módosított változat, diódákat megfordítottam.
(#) kisfesz hozzászólása Aug 14, 2011 /
 
Sziasztok!

Emmzolee jó ötletnek tartom, hogy megtervezted ezt a panelt, így már tényleg könnyebben után építhető a tápegység. Az itt olvasottak alapján megrajzoltam a kapcsolási rajzát beszerezhető alkatrészekkel, kérlek, benneteket nézzétek át. CHZ te a soros fojtót milyen vasmagra tekerted? Ami az ATX-es tápban van EE-19 és ha jól értelmezem erre tekertél két szál 0.4mm-es réz vezetékből 47 menetet? A Tr1-nél milyen vastag vezetéket használtatok?
(#) pipi válasza kisfesz hozzászólására (») Aug 14, 2011 /
 
Hali!
a trafó szekunder egyenirányítása kicsit zavaros nekem a rajzodon, vagy a tekercselési leágazások sorrendjének nincs köze a rajzhoz?
(#) emmzolee válasza kisfesz hozzászólására (») Aug 14, 2011 /
 
Jó lesz ez.

A rezonáns kondikat változtasd meg 10nF-ról 47nF-osakra. Akkor lesz jó az áram jelalak rezonáns módban. Az L4-hez elég az EE19-es mag. Az enyémben van 1mm légrés.
Csak szólok, hogy a trafónál rosszul rajzoltad a rajzot, mert a szekunder közepéhez képest az egyik dióda 12V-on van, a másik meg 5V-on. Mivel egyforma a két tekercs iránya, az 5V-ot a dupla dióda rövidre zárja a 12V-al. Gondolom ezt tudod, csak így rajzoltad meg. Átrajzolom neked és csatolom.

Nem lesz szükséged az 1.5A.es graetz-re sem elég az 1A-es. A Zénerek helyett is lehet kisebb teljesítményűt használni. Nekem 0.5W-os van bent és bírja (még a 200Wot is.)
A bemeneten lévő puffer az nem Low Esr, hanem Snap In.
Ja, és a feteket is nyugodtan cserélheted kisebbre. Nálam az IRF730 van benne. 250W-al terhelve a kimenetet nem melegedett semmit!!

A TR1 az egy érdekes dolog. Nálam nem jött be a 13 menet, pedig Al:2300 volt a mag. Be se akart indulni terheletlenül ennyi menettel. Aztán el borult az agyam, és tekertem rá 2X30 menetet. Na azzal már be indult, de alacsony frekin. Aztán letekertem belőle míg jó nem lett a freki. Végül is 2X26 menet lett a jó. Így 52.6KHz-en pörög. Pont jó, mert a pc trafó bírja.

* Az alanti rajz módosított változata, megtalálható itt
A hozzászólás módosítva: Márc 21, 2013
(#) emmzolee válasza CHZ hozzászólására (») Aug 14, 2011 /
 
Nem tudom mérted-e? A nyugalmi áramfelvétele ennek a tápnak 4.5mA! Az 225V-nál pontosan 1W!
Nagyon tetszik. 50-80W-hoz ideálisak ezek az alkatrészek amikkel meg építettük. Viszont amikor 200W-al terheltem, amit simán bírt észre vehetőek lettek a kimeneten a brummok. A bemeneti puffer miatt, ami 68uF, 5V lett az ingadozás (100Hz). A 470µF-os kimeneti puffer miatt meg lett 0.2Vos brumm is 52KHz-en.
Tehát ha nagyobb táp lesz, akkor érdemes a bemeneti puffert jócskán meg növelni.
A kimeneten lévő pufferre nem olyan érzékeny, mert amikor 200W-al terheltem, akkor 400nS volt a fet Uds fel, és lefutó ideje. Azaz a kitöltési tényező a kimeneten az egyenirányítás után majdnem 100%. Nagyon kis idöre kell besegítenie a kondinak.
(#) CHZ válasza emmzolee hozzászólására (») Aug 15, 2011 /
 
Első indításnál mindig mérek áramot, hátha.., nagyon meglepett ez az alacsony érték, azt hittem , hogy valami baj van, nem is működik. Persze működött, csak szokatlan volt ez a néhány mA, eddig épített rezonáns tápokhoz viszonyítottam.
(#) kisfesz válasza emmzolee hozzászólására (») Aug 15, 2011 /
 
Köszi a javításokat, megvallom őszintén én nem vagyok jártas a kapcsolóüzemű tápokba, csak szeretném utánépíteni. A C6, C7-es kondik értékét az itt közreadott paneltervből vettem, bár nekem is furcsa volt, hogy Skori tervén 56nf-os érték szerepel. Még trafót sohasem tekercseltem ezért érdeklődnék, hogy az EE19-es magra hány menetet tekertél, és hogyan kell 1mm légréssel tekerni? Ja és milyen átmérőjű vezetéket használtál a Tr1 és az L4-nél? Bocsi a sok kérdésért.
(#) emmzolee válasza kisfesz hozzászólására (») Aug 16, 2011 /
 
A C6, C7-es kondik értékét lehet változtatni. Hozzá kell igazítani a soros induktivitást. Én azért javasoltam a 47nF-ot, mert azzal nálam is jól működött.
Idézet:
„Még trafót sohasem tekercseltem ezért érdeklődnék, hogy az EE19-es magra hány menetet tekertél”

Az enyémre azt hiszem 45-55 menet kellett. Nem tudom fejből. Sok mindentől függhet. Függ a mag alapanyagától, a légrés méretétől is.
Meg kell mérni. Ha nincs mérőd, akkor csinálj egyet.

Bővebben: Link Nagyon egyszerű. A rezonancia frekvenciából vissza tudod számolni a Thomson képlet segítségével. Én is ezt használom, csak 10nF-os kondikkal. Eléggé pontos. Ezen a trafón akkora áram fog folyni, amekkora a nagy trafón is. szerintem max 2A. Ezt 5A/mm2 áramsűrűséggel számold ki.
A TR1 trafónál a két 13 menetes tekercs lehet vékonyabb huzalból is. 0,4mm-eset használtam. Ezen nem fog nagy áram folyni. Az 1 meneteshez használj ugyanolyan vastagot, mint az L4 tekercshez. Én be húztam egy teflon csőbe, nehogy gáz lehessen egyszer vele, és át üssön.
(#) kisfesz válasza emmzolee hozzászólására (») Aug 19, 2011 /
 
Köszi, azt hiszem, így már megbirkózok az L4-es tekercs elkészítésével. Megrendelem az alkatrészeket és nekiállok az építésnek, ha kérdésem lesz, jelentkezek addig is jó fórumozást.
(#) emmzolee válasza kisfesz hozzászólására (») Aug 19, 2011 /
 
Az L4 légréséről nem írtam. Az 1 mm-es hézagot úgy készítsd el, hogy az E mag középső oszlopát reszeld meg. A szélső kettőt pedig ne.
Vagy megoldhatod úgy is, hogy egy 0.5mm vastag távtartót beteszel a légrés nélküli E magok közé.
(#) StripeZ hozzászólása Okt 1, 2011 /
 
Sziasztok!
Digitális forrasztoallomast epitek,mindjárt kész vagyok,de kicsit elakadtam,és a segitsegeteket kérném.
Az alábbi pakat fogom hozzá használni:
http://www.hestore.hu/prod_10029548.html
A futoelembol piros, kék, fekete, fehér kábelek jönnek ki.
Jól gondolom,hogy a piros,és a kék a fűtés,és a másik 2 a hofok? Ill.hogy tudom kideríteni,hogy a fehér vagy a fekete a pozitív?
Segitsegeteket előre is koszonom.
(#) El_Pinyo válasza StripeZ hozzászólására (») Okt 1, 2011 /
 
Mérd ki multiméterrel. Ellenállás mérő funkcióban megméred páronként az ellenállás értékeket. A hőelem esetén 0 Ohm körüli értéket kell mérned, a fűtőbetétnél pedig (24V)^2/50W = 11,5 Ohm körüli értéket. Általában a fűtőbetét vezetéke vastagabb a hőeleménél. A hőelem polaritását kimérheted úgy, hogy pl. 12 V feszültséget kapcsolsz a fűtőbetétre (lehet 24V is, csak vigyázni kell, nehogy túlfűtsön a páka), majd feszültséget mérsz a hőelem kivezetésein. Ha polaritáshelyesen csatlakoztattad a multit, akkor az eredmény pozitív lesz, ellenkező esetben negatív. Ha K-típusú hőelem van benne, akkor nagyjából 10-20 mV nagyságrendben fog feszültséget leadni a mérés során.
(#) StripeZ válasza El_Pinyo hozzászólására (») Okt 1, 2011 /
 
Nagyon szépen köszönöm a segítséget,így már menni fog.
(#) shield válasza emmzolee hozzászólására (») Okt 7, 2011 /
 
Szia!

A kisebb teljesítményű tápnál találtam egy hibát. A Tr1-nél az L1 tekercsnél a 10R ellenállásnak a tekercs másik végénél kell lennie, mert így nincs értelme hogy sorba van kötve a 390k ellenállással.

Nézd meg hogy jól gondoltam-e!

skory.jpg
    
(#) shield válasza mate_x hozzászólására (») Okt 7, 2011 /
 
Szia!

Sikerült már megoldani azt a kis hibát?
Idézet:
„Megoldandó probléma még, hogy a felmelegedés közben az LCD-n jelzett valós érték kissé ugrál.”


Megvettem hozzá minden alkatrészt csak a rezonáns táp elkészítése miatt húzódik a megépítés. A trafót szeretném kiváltani. Igaz közben összedobtam az Attila86 féle digitális állomást, trafóval. Még egy AVR-es állomást is szeretnék összehozni. Mániákus lettem!?
(#) vicsys válasza shield hozzászólására (») Okt 7, 2011 /
 
Ha három kezed van és tudod a száddal adagolni az ónt, akkor semmi esetre sem mondanám azt, hogy mániákus. Inkább azt mondanám: jó munkaerő...!
(#) shield válasza vicsys hozzászólására (») Okt 7, 2011 /
 
Nincs három kezem, de megtetszettek a kapcsolások. Te még nem voltál úgy vele, hogy nincs rá szükséged de mégis kell?
(#) vicsys válasza shield hozzászólására (») Okt 7, 2011 /
 
De igen. Sajnos azóta sem tudtam megvenni azt a kis piros Covette-t.
(#) shield válasza vicsys hozzászólására (») Okt 8, 2011 /
 
Ami késik az...nem pontos
(#) mate_x válasza shield hozzászólására (») Okt 8, 2011 /
 
Szia!

Őszinte leszek, hogy még nem foglalkoztam ezzel Nekem, így is tökéletesen megfelel, ahogy most van, remekül működik.
De valószínűleg csak a programban kell majd beállítanom, hogy mintákat vegyen, és ne írja ki őket egyből csak az átlagukat, így nem lesz kiugró érték.
Nyugodtan megépítheted, így is, van rajta programozó csatlakozó, tehát ha majd átírtam a programot, csak rádugod és újraprogramozod a PIC-et.
Sikeres utánépítést!

Üdv, Máté
(#) shield válasza mate_x hozzászólására (») Okt 8, 2011 /
 
Szia!

Én sem találom kirívó hibának, ez nem befolyásolja a használatot.

Láttam hogy Te is érdeklődtél az LCD modulok iránt az "Apróhirdetés"-ben. Talán készül megint valami új szerkezet?
Következő: »»   12 / 96
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem