Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Infra távirányítás
Témaindító: Zsolti1980, idő: Feb 10, 2006
Témakörök:
Az IR ledeket nagyon nagy áramokkal is meg lehet hajtani, nagyon rövid idôre. Tehát pl. ha csak megvilágítani szeretnél vele valamit (éjjellátó kamerák pl.) akkor egy átlagos 5mm IR led 20-50mA maximumot visel el. Impulzusban viszont 2 Amert is akár. Ez azért jó neked, mert ha ekkora áramot áthajtasz a leden, akkor 100x több fényt fog leadni. Tehát ha nagyon rövid impulzusokkal hajtasz egy IR ledet (egy tranzisztorral, mert egy 555 nem ad le ekkora áramot) akkor nagyon távolról (10-15m) is tudod majd vezérelni a vevô eletronikád. Tehát a frekvencia ugyanaz, de rövid tüskéket (a példa áramkörödön képein ilyen pont nincs, csak az ellenkezôje) kell kiadj.
Fogalmam sincs mihez fogod használni, az infra adó-vevők általában kódolt impulzus csoportokat sugároznak ki, amit egy mikrokontroller dolgoz fel. Általánosságban elmondható, hogy célszerű 50% kitöltés közeli jeleket sugározni ki.
Nem a kondi kapacitása számít, hanem a paraméterei. A 10..100nF tartományban fólia kondit célszerű alkalmazni. Helyes, ha egy RC időzítő áramkörnél 1%-nál kisebb frekvenciapontosságú és stabilitású áramkörnél pontosabbra nem számítunk.
Semmi extra, csak legózok az alkatrészekkel Egy kis ledes áramkörhöz akarok egy olyan vevőt, amit nem lehet általános távirányítókkal (tv, légkondi, stb) vezérelni, mert nem szeretném, ha minden gombnyomásra be ki kapcsolgatna Ehhez vettem 30 meg 56 kHz-es vevőket hestore-ban, és ezekhez kell majd adót csinálnom. Csak kísérletezgetek, próbálom megérteni mi hogy működik. Ellenállásokból 0,1%-osakat vettem.
A hozzászólás módosítva: Csü, 10:25
Ha nem kódsorozatot küldesz, és azt vizsgálod a vevőnél, akkor akármi is kapcsolhatja majd. Illetve az infra vevők (TSOP...) már demodulálnak, tehát a vivőről leválasztják a hasznos infót, ami nálad egy ilyen adóval nem igazán lesz.
A hozzászólás módosítva: Csü, 11:02
Szétkaptam egy nem használt Samsung TV távkapcsolót, és felpattintottam műszerre, hogy kiderüljön miként állnak a kitöltési tényezőhöz a "nagyok", ne csak a találgatás legyen.
Szóval gyári távkapcsolóban, aminek nem kell nagy távolságból működnie, csak a szobában, 33% kitöltést használ, és 38kHz modulációt, ami a leggyakoribb. Egy tipikus kódsorozat pedig, mivel szóba került, a másik képen látható. Egy 3mm IR LED adatlap részlet (a HEstrore oldaláról), látható hogy impulzusban jól terhelhető. |
Bejelentkezés
Hirdetés |