Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Inverteres hegesztőtrafó
Nehogy azt hidd. Ha gombóccá tekered, akkor az utolsó menetekhez aránytalanul hosszú huzal kell, máris ott a veszteség. És akkor még nem beszéltünk arról, hogy nincs luk a toroid közepén, sokkal rosszabbul hűthető. És sokkal körülményesebb szigetelni a meneteket, szóval, az sem fenékig tejfel. Én két külön csévére tekerném ( E55 ). A primereket sorbakötném, a szekundereket meg párhuzamosan, ha lehet, akkor a diódákat is elosztanám, hogy a szekunderek párhuzamos kötése a diódákon keresztül valósuljon meg. Ebből az is következik, hogy a soros diódáknak a kimeneten páros számúaknak kell lennie. Ha esetleg még több dióda van, akkor lehet azt is, hogy több szekunder tekercs van, a több diódának megfelelően. Így lenne a legjobb a diódák szimetrikus terhelése szempontjából. Ennek a megoldásnak még az is lenne az előnye, hogy a trafók áttéltele jobban közelítene az egyhez, tehát kisebb lenne a szórása.( És megint előjön a vesszőparipám, lehetne a trafó áttételét növelni, így kisebb áram folyna az IGBT-ken. Persze, ehhez kisérletezgetni kell, az meg sok idő. Ez inkább olyan emberkéknek lenne a célja, akiknek már van egy jól működő Macijuk... )
Tisztelt hozzáértők.
A maci illesztő trafó III-as tekercsén 25Voltot mérek a II-es tekercsen 30 Voltot mérek szkóppal.(50%kitöltésű négyszögjelet) A II-es tekercshez tartozó zeneren6.6 v mérek(meleg a zener) a III-as hoz tartozó zeneren 5.5 v-ot mérek Dmm-el. A vasam 35*38mm-es EE mag. Aki mérte szkóppal legyen szíves írja meg mennyit mért. Az az érzésem a nagyobb mag miatt több volt jön mind kéne. Az asszimetria gondolom II-es tekercs 1 vagy két menettel több lett a 32menet- nél Szkóppal nézve azonos szekunder lábakon(III kezd II kezdés) azonos fázisu a jelalak.Így kell lenni? Üdv: K Zoltán
A feszültség áttételt, a menetszám áttétel határozza meg, semmi köze a vas-mérethez. Vedd le a + menetet, hogy egyforma legyen. Ha visszaolvasol, le van írva: ~5.5V a jó. Amúgy jó.
Szia.
És a két szekunder tekercs azonos fézisu?
Mivel egy irányba vannak tekerve, úgy kell lennie. Arra írtam"amúgy jó".
A meghajtótrafón az 1,2,3 tekercseknek azonos fázisban kell lenni a 4. tekercs ellen fázisú.Nem létezik,hogy akkora feszültség legyen ott,ha mind a 4 tekercs azonos menetszámú.Esetleg,megszalad a fesz valamiért,pl: szakadt a 200 ohm ellenállás.Ha a segédtáp 12V DC akkor a zénereken DVM-mel kb. 5.1-5.4V mérhető.A 25-30V fesz az IGBT-ket hazavágja,mert a G vezérlőfeszültség max. 20V lehet az adatlap szerint,de szerintem senki nem megy 15-18V fölé.Nagyon fontos a meghajtótrafó pontos és "precíz" kivitelezése,mondhatnám,ezen áll vagy bukik minden.Nem hiába hajtogatom a leírás pontos betartását.
Szia Gábor.
Az asszimetria miatt áttekertem a meghajtót. Ezt mérem most a zenereken. http://kepfeltoltes.hu/120813/zener_jel_www.kepfeltoltes.hu_.jpg Tehát nem jó ,mert nincs ellenfázisban Üdv:K Zoltán
Ez így jó! Egyszerre nyit mindkét oldali IGBT!
Bocs, hogy én: a képek közt, a 6. tábla, 25. kép nagyítható; ha aszerint érted a tekercsszámozást, akkor az előbb jó volt. Amúgy a bekötésnél fordítva kötöd be a végeket, és oké, ha nem stimmelne. GyurikaBx beelőzött. Jó a fesz.
Köszi.
És az a cca 12v is jó(5 volt/div a szkóp osztói).
Az a kép szerintem is jó,bár én hüle vagyok a szkóphoz.A negyedik tekercs végzi a lemágnesezést,az egyes tekercs kezdete és a négyes tekercs vége össze van kötve,erre írtam,hogy a negyedik tekercs ellen fázisban van.A 2. és 3. tekercsen egyszerre kell megjelenni a nyitófeszültségnek,egyszerre nyitnak az alsó és felső oldali IGBT-k,ez látszik a szkópon s amennyit én értek hozzá,meg is van a kb. 12V nyitófesz.
Köszi a válaszod.
D.M.M-el az 5.5 Volt körüli értéket mérem a zenereken. Tehát ha így hagyom nyugodtan rárakhatom az IGBT-ket. letekert áram szabályzó mellet . Üdv:K Zoltán
[OFF] A szerénységi díj már a Tied, nyugodtan feljebb hangolhatsz.
Még ötször átnézed, és ha nincs hiba, akkor gyí! (Ha az összes előírt próbát elvégezted.)
Egy kapcsolójelet azért még megsasolnák az IRF540 G lábán valamint az IGBT-k G lábán,köszönöm.
Kedves Barátom,köszönöm a díjat,de sajnos akkor sem értek a szkóphoz.
Szia mpisti.Köszönöm a választ,de leirnád hogy melyik a szekunder kör és melyik a szabályzó.Azét irtam hogy a rázós bordára tippelek mert az melegszik a másik borda nem.Üdv Misike01.
A szekunder kör a főtrafó hegesztőkimenet felőli oldala. A két egymással szembe fordított hűtőborda,amelyiken az IGBT-k és a 2 db dióda foglal helyet, az a primer kapcsolófokozat. A 3. hűtőborda, amelyik a ventilátor mögött egyedül van, és egyenirányító gyorsdiódák vannak rajta, az a szekunder kör része. Az egyenirányító után van a kimeneti fojtótekercs, amelyik lehet légmagos vagy ferritmagos is. Az is a szekunder kör része. Ennél részletesebben csak akkor tudnám neked leírni,ha egy pontosan ugyan olyan gép lenne előttem, mint amelyet javítani akarsz.
Esetleg, ez azt jelenti, hogy nincs is szkópod?
Szia István.
Azt szeretném kérdezni hogy mekkora az a maximális csúcsfeszültség az illesztő trafó szekunderein amit nem tanácsos túllépni(az IGBT-k kivételével minden alkatrész a helyén van). Cca 2tized volt eltérés van a 13 voltos Zenereken. Ez normális? A letapadás védelem 13,5Volton indul be és leállítja a négyszögjelet tisztán . Ennek így kell lenni? Üdv:K Zoltán
Szia Zoltán!
Tekintettel arra hogy nem tudom melyik géppel kapcsolatos a kérdés, azt gondolom hogy a Maci lehet a kérdés tárgya -mivel 13V-os zener abban van. Az a 0,2V eltérés nem oszt,nem szoroz a zener diódáknak ennél nagyobb szórása is lehet. Az illesztőtrafó szekunder feszültségét nem érdemes túl magasra választani mert a zener diódán disszipálódik el a feleslegesen nagy feszültség által áthajtott teljesítmény, ami melegíti azt. Tehát célszerűen 15-15,5V-nál nagyobb feszültséget nem kellene előállítani a meghajtótrafónak, ha 13V-os zenert alkalmazol. A letapadásvédelem jó esetben azt figyeli,hogy a szekunder kör egyenirányított feszültsége mikor esik egy bizonyos beállított érték -jelen esetben 13,5V -alá, ha ez megtörténik akkor a kitöltési tényezőt visszaszabályozza annyira,hogy a zárlati áram értéke az elektróda leválasztását lehetővé tegye. Ez az érték általában a gép minimális kimeneti áramával azonos. Tehát a meghajtójelet teljesen nem szabad lekapcsolnia,mert az elektróda leválasztása után nem biztos,hogy a gép PWM fokozata újraindul. A Maci letapadásvédelmét soha nem elemeztem, de gondolom az is eképpen működik. Ha nem így van akkor a Maci atyja, Erdgab barátom majd kiigazít.
Hoppá, most látom,hogy a srácom nevében írtam választ mivel Ő volt bejelentkezve az oldalra, a választ pedig az Ő gépén írtam. De ez talán a lényegen nem változtat.
Nem hiszem, hanem tudom mert csináltam már ilyet. A gyűrű közepén csak akkora hely maradt, hogy éppen átfért rajta a 4-es csavar amivel rögzítve van. És meg vannak elégedve vele. A két külön trafó a több szekunderrel jóval nagyobb helyet foglal, mintha összeragasztja a két magot eggyé, és lesz rajta egy primer meg egy szekunder. De nem nekem készül, ennélfogva úgy csinálja ahogy akarja.
" A két külön trafó a több szekunderrel jóval nagyobb helyet foglal, mintha összeragasztja a két magot eggyé, ..."
Igen, nagyobbat foglal, de nagyobb a felülete, jobban tud hűlni. A másik, hogy az összeragasztott magoknál a középső oszlopnak nagyon rosszak lesznek az arányai, vagyis hosszabb huzal kell bele, mintha négyzet ( vagy ami a legjobb: kör ) keresztmetszetű lenne. Emiatt nagyobb lesz a vesztesége, mintha külön trafók lennének. és akkor mégegyszer: kisebb lesz a szórása a két trafós elrendezésnek, ami azt is jelentheti, hogy kisebb áramú tranyók is elegek. Persze, az egy másik kérdés, hogy ezekből az elvekből mit lehet adott esetben megvalósítani a gyakorlatban, vagy mit célszerű. De biztos vagyok benne, hogy van olyan eset, amikor az összeragasztott magokkal nem tudod megcsinálni azt, amit a külön magokkal.
Sziasztok.Belepréseltem a teljes hidast a Pc táp dobozába.A lakatos munka nem az erősségem,ezért a dobozolást vagy két hétig húztam mire rá szántam magam.Pár kép róla.Az élesztés könnyen ment,de egy érdekes dolog:a kapcs üzemű segédtápból ki kellet venni az y kondenzátort mert összebalhézott a fő táppal.A segédtáp negatívja össze van kötve a fő táp negatívjával.Mitől füstölhetett el az y kondi?Egy H magra tekert induktivitást is sikerült belepréselnem,60uH lett,0.5x20 mm lemez két szálból tekertem annyit hogy a dobozba beleférjen.Két vagyis három venti van benne,egy a főtrafó,kimeneti diódák,egy a fetek egy a fő táp diódát hütti.Elöször csökkentett tápról 40V~próbáltam,kipróbáltam az áram szabályzást hogy működök e .Utána 230V soros égő,és ha minden OK végül a 230 direktbe.Én mindig így próbálom a gépeket.
Én gratulálok először!Nem semmi a miniatűröd! Ügyes vagy! Hány percig tudsz vele hegeszteni?
Köszönöm.Még csak terheléses próba volt,itt fenn a tetőtéri mühelyemben már nem próbálok gépeket mert biztosan felgyujtanám a házat,tele van pakolva,az asztalomig csak egysávos hadiösvény van.Valamelyik nap levonulok és referálok.Egyébként a ventik becsületesen fújnak,csak a fetek hűttésén mulik a pálcák száma.
Úgy legyen! Még egyszer gratula az alkotónak!
|
Bejelentkezés
Hirdetés |