Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Inverteres hegesztőtrafó
 
Témaindító: Gabi, idő: Aug 12, 2005
Lapozás: OK   298 / 563
(#) (Felhasználó 46585) válasza Ge Lee hozzászólására (») Aug 13, 2012 /
 
Nehogy azt hidd. Ha gombóccá tekered, akkor az utolsó menetekhez aránytalanul hosszú huzal kell, máris ott a veszteség. És akkor még nem beszéltünk arról, hogy nincs luk a toroid közepén, sokkal rosszabbul hűthető. És sokkal körülményesebb szigetelni a meneteket, szóval, az sem fenékig tejfel. Én két külön csévére tekerném ( E55 ). A primereket sorbakötném, a szekundereket meg párhuzamosan, ha lehet, akkor a diódákat is elosztanám, hogy a szekunderek párhuzamos kötése a diódákon keresztül valósuljon meg. Ebből az is következik, hogy a soros diódáknak a kimeneten páros számúaknak kell lennie. Ha esetleg még több dióda van, akkor lehet azt is, hogy több szekunder tekercs van, a több diódának megfelelően. Így lenne a legjobb a diódák szimetrikus terhelése szempontjából. Ennek a megoldásnak még az is lenne az előnye, hogy a trafók áttéltele jobban közelítene az egyhez, tehát kisebb lenne a szórása.( És megint előjön a vesszőparipám, lehetne a trafó áttételét növelni, így kisebb áram folyna az IGBT-ken. Persze, ehhez kisérletezgetni kell, az meg sok idő. Ez inkább olyan emberkéknek lenne a célja, akiknek már van egy jól működő Macijuk... )
(#) natoz hozzászólása Aug 13, 2012 /
 
Tisztelt hozzáértők.
A maci illesztő trafó III-as tekercsén 25Voltot mérek
a II-es tekercsen 30 Voltot mérek szkóppal.(50%kitöltésű négyszögjelet)
A II-es tekercshez tartozó zeneren6.6 v mérek(meleg a zener)
a III-as hoz tartozó zeneren 5.5 v-ot mérek Dmm-el.
A vasam 35*38mm-es EE mag.
Aki mérte szkóppal legyen szíves írja meg mennyit mért.
Az az érzésem a nagyobb mag miatt több volt jön mind kéne.
Az asszimetria gondolom II-es tekercs 1 vagy két menettel több lett a 32menet- nél
Szkóppal nézve azonos szekunder lábakon(III kezd II kezdés) azonos fázisu a jelalak.Így kell lenni?
Üdv: K Zoltán
(#) granpa válasza natoz hozzászólására (») Aug 13, 2012 / 1
 
A feszültség áttételt, a menetszám áttétel határozza meg, semmi köze a vas-mérethez. Vedd le a + menetet, hogy egyforma legyen. Ha visszaolvasol, le van írva: ~5.5V a jó. Amúgy jó.
(#) natoz válasza granpa hozzászólására (») Aug 13, 2012 /
 
Szia.
És a két szekunder tekercs azonos fézisu?
(#) granpa válasza natoz hozzászólására (») Aug 13, 2012 / 1
 
Mivel egy irányba vannak tekerve, úgy kell lennie. Arra írtam"amúgy jó".
(#) natoz válasza granpa hozzászólására (») Aug 13, 2012 /
 
Köszi.
(#) erdgab válasza natoz hozzászólására (») Aug 13, 2012 / 1
 
A meghajtótrafón az 1,2,3 tekercseknek azonos fázisban kell lenni a 4. tekercs ellen fázisú.Nem létezik,hogy akkora feszültség legyen ott,ha mind a 4 tekercs azonos menetszámú.Esetleg,megszalad a fesz valamiért,pl: szakadt a 200 ohm ellenállás.Ha a segédtáp 12V DC akkor a zénereken DVM-mel kb. 5.1-5.4V mérhető.A 25-30V fesz az IGBT-ket hazavágja,mert a G vezérlőfeszültség max. 20V lehet az adatlap szerint,de szerintem senki nem megy 15-18V fölé.Nagyon fontos a meghajtótrafó pontos és "precíz" kivitelezése,mondhatnám,ezen áll vagy bukik minden.Nem hiába hajtogatom a leírás pontos betartását.
(#) natoz válasza erdgab hozzászólására (») Aug 13, 2012 /
 
Szia Gábor.
Az asszimetria miatt áttekertem a meghajtót.
Ezt mérem most a zenereken.
http://kepfeltoltes.hu/120813/zener_jel_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
Tehát nem jó ,mert nincs ellenfázisban
Üdv:K Zoltán
(#) GyurikaBx válasza natoz hozzászólására (») Aug 13, 2012 / 1
 
Ez így jó! Egyszerre nyit mindkét oldali IGBT!
(#) granpa válasza natoz hozzászólására (») Aug 13, 2012 / 1
 
Bocs, hogy én: a képek közt, a 6. tábla, 25. kép nagyítható; ha aszerint érted a tekercsszámozást, akkor az előbb jó volt. Amúgy a bekötésnél fordítva kötöd be a végeket, és oké, ha nem stimmelne. GyurikaBx beelőzött. Jó a fesz.
(#) natoz válasza GyurikaBx hozzászólására (») Aug 13, 2012 /
 
Köszi.
És az a cca 12v is jó(5 volt/div a szkóp osztói).
(#) erdgab válasza natoz hozzászólására (») Aug 13, 2012 / 1
 
Az a kép szerintem is jó,bár én hüle vagyok a szkóphoz.A negyedik tekercs végzi a lemágnesezést,az egyes tekercs kezdete és a négyes tekercs vége össze van kötve,erre írtam,hogy a negyedik tekercs ellen fázisban van.A 2. és 3. tekercsen egyszerre kell megjelenni a nyitófeszültségnek,egyszerre nyitnak az alsó és felső oldali IGBT-k,ez látszik a szkópon s amennyit én értek hozzá,meg is van a kb. 12V nyitófesz.
(#) natoz válasza erdgab hozzászólására (») Aug 13, 2012 /
 
Köszi a válaszod.
D.M.M-el az 5.5 Volt körüli értéket mérem a zenereken.
Tehát ha így hagyom nyugodtan rárakhatom az IGBT-ket.
letekert áram szabályzó mellet .
Üdv:K Zoltán
(#) granpa válasza erdgab hozzászólására (») Aug 13, 2012 /
 
[OFF] A szerénységi díj már a Tied, nyugodtan feljebb hangolhatsz.
(#) granpa válasza natoz hozzászólására (») Aug 13, 2012 / 1
 
Még ötször átnézed, és ha nincs hiba, akkor gyí! (Ha az összes előírt próbát elvégezted.)
(#) erdgab válasza natoz hozzászólására (») Aug 13, 2012 /
 
Egy kapcsolójelet azért még megsasolnák az IRF540 G lábán valamint az IGBT-k G lábán,köszönöm.
(#) erdgab válasza granpa hozzászólására (») Aug 13, 2012 /
 
Kedves Barátom,köszönöm a díjat,de sajnos akkor sem értek a szkóphoz.
(#) misike01 válasza mpisti hozzászólására (») Aug 13, 2012 /
 
Szia mpisti.Köszönöm a választ,de leirnád hogy melyik a szekunder kör és melyik a szabályzó.Azét irtam hogy a rázós bordára tippelek mert az melegszik a másik borda nem.Üdv Misike01.
(#) mpisti válasza misike01 hozzászólására (») Aug 13, 2012 /
 
A szekunder kör a főtrafó hegesztőkimenet felőli oldala. A két egymással szembe fordított hűtőborda,amelyiken az IGBT-k és a 2 db dióda foglal helyet, az a primer kapcsolófokozat. A 3. hűtőborda, amelyik a ventilátor mögött egyedül van, és egyenirányító gyorsdiódák vannak rajta, az a szekunder kör része. Az egyenirányító után van a kimeneti fojtótekercs, amelyik lehet légmagos vagy ferritmagos is. Az is a szekunder kör része. Ennél részletesebben csak akkor tudnám neked leírni,ha egy pontosan ugyan olyan gép lenne előttem, mint amelyet javítani akarsz.
(#) (Felhasználó 46585) válasza erdgab hozzászólására (») Aug 13, 2012 /
 
Esetleg, ez azt jelenti, hogy nincs is szkópod?
(#) natoz válasza mpisti hozzászólására (») Aug 13, 2012 /
 
Szia István.
Azt szeretném kérdezni hogy mekkora az a maximális
csúcsfeszültség az illesztő trafó szekunderein amit
nem tanácsos túllépni(az IGBT-k kivételével minden alkatrész a helyén van). Cca 2tized volt eltérés van a 13
voltos Zenereken. Ez normális?
A letapadás védelem 13,5Volton
indul be és leállítja a négyszögjelet tisztán .
Ennek így kell lenni?
Üdv:K Zoltán
(#) major696 válasza natoz hozzászólására (») Aug 13, 2012 / 1
 
Szia Zoltán!
Tekintettel arra hogy nem tudom melyik géppel kapcsolatos a kérdés, azt gondolom hogy a Maci lehet a kérdés tárgya -mivel 13V-os zener abban van. Az a 0,2V eltérés nem oszt,nem szoroz a zener diódáknak ennél nagyobb szórása is lehet. Az illesztőtrafó szekunder feszültségét nem érdemes túl magasra választani mert a zener diódán disszipálódik el a feleslegesen nagy feszültség által áthajtott teljesítmény, ami melegíti azt. Tehát célszerűen 15-15,5V-nál nagyobb feszültséget nem kellene előállítani a meghajtótrafónak, ha 13V-os zenert alkalmazol.
A letapadásvédelem jó esetben azt figyeli,hogy a szekunder kör egyenirányított feszültsége mikor esik egy bizonyos beállított érték -jelen esetben 13,5V -alá, ha ez megtörténik akkor a kitöltési tényezőt visszaszabályozza annyira,hogy a zárlati áram értéke az elektróda leválasztását lehetővé tegye. Ez az érték általában a gép minimális kimeneti áramával azonos. Tehát a meghajtójelet teljesen nem szabad lekapcsolnia,mert az elektróda leválasztása után nem biztos,hogy a gép PWM fokozata újraindul. A Maci letapadásvédelmét soha nem elemeztem, de gondolom az is eképpen működik. Ha nem így van akkor a Maci atyja, Erdgab barátom majd kiigazít.
(#) natoz válasza major696 hozzászólására (») Aug 13, 2012 /
 
Köszi a választ.
Üdv:K Zoltán
(#) mpisti válasza natoz hozzászólására (») Aug 14, 2012 /
 
Hoppá, most látom,hogy a srácom nevében írtam választ mivel Ő volt bejelentkezve az oldalra, a választ pedig az Ő gépén írtam. De ez talán a lényegen nem változtat.
(#) Ge Lee válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Aug 14, 2012 /
 
Nem hiszem, hanem tudom mert csináltam már ilyet. A gyűrű közepén csak akkora hely maradt, hogy éppen átfért rajta a 4-es csavar amivel rögzítve van. És meg vannak elégedve vele. A két külön trafó a több szekunderrel jóval nagyobb helyet foglal, mintha összeragasztja a két magot eggyé, és lesz rajta egy primer meg egy szekunder. De nem nekem készül, ennélfogva úgy csinálja ahogy akarja.
(#) (Felhasználó 46585) válasza Ge Lee hozzászólására (») Aug 14, 2012 /
 
" A két külön trafó a több szekunderrel jóval nagyobb helyet foglal, mintha összeragasztja a két magot eggyé, ..."

Igen, nagyobbat foglal, de nagyobb a felülete, jobban tud hűlni. A másik, hogy az összeragasztott magoknál a középső oszlopnak nagyon rosszak lesznek az arányai, vagyis hosszabb huzal kell bele, mintha négyzet ( vagy ami a legjobb: kör ) keresztmetszetű lenne. Emiatt nagyobb lesz a vesztesége, mintha külön trafók lennének. és akkor mégegyszer: kisebb lesz a szórása a két trafós elrendezésnek, ami azt is jelentheti, hogy kisebb áramú tranyók is elegek. Persze, az egy másik kérdés, hogy ezekből az elvekből mit lehet adott esetben megvalósítani a gyakorlatban, vagy mit célszerű. De biztos vagyok benne, hogy van olyan eset, amikor az összeragasztott magokkal nem tudod megcsinálni azt, amit a külön magokkal.
(#) dara válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Aug 14, 2012 /
 
Sziasztok.Belepréseltem a teljes hidast a Pc táp dobozába.A lakatos munka nem az erősségem,ezért a dobozolást vagy két hétig húztam mire rá szántam magam.Pár kép róla.Az élesztés könnyen ment,de egy érdekes dolog:a kapcs üzemű segédtápból ki kellet venni az y kondenzátort mert összebalhézott a fő táppal.A segédtáp negatívja össze van kötve a fő táp negatívjával.Mitől füstölhetett el az y kondi?Egy H magra tekert induktivitást is sikerült belepréselnem,60uH lett,0.5x20 mm lemez két szálból tekertem annyit hogy a dobozba beleférjen.Két vagyis három venti van benne,egy a főtrafó,kimeneti diódák,egy a fetek egy a fő táp diódát hütti.Elöször csökkentett tápról 40V~próbáltam,kipróbáltam az áram szabályzást hogy működök e .Utána 230V soros égő,és ha minden OK végül a 230 direktbe.Én mindig így próbálom a gépeket.
(#) Tubi56 válasza dara hozzászólására (») Aug 14, 2012 /
 
Én gratulálok először!Nem semmi a miniatűröd! Ügyes vagy! Hány percig tudsz vele hegeszteni?
(#) dara válasza Tubi56 hozzászólására (») Aug 14, 2012 /
 
Köszönöm.Még csak terheléses próba volt,itt fenn a tetőtéri mühelyemben már nem próbálok gépeket mert biztosan felgyujtanám a házat,tele van pakolva,az asztalomig csak egysávos hadiösvény van.Valamelyik nap levonulok és referálok.Egyébként a ventik becsületesen fújnak,csak a fetek hűttésén mulik a pálcák száma.
(#) Tubi56 válasza dara hozzászólására (») Aug 14, 2012 /
 
Úgy legyen! Még egyszer gratula az alkotónak!
Következő: »»   298 / 563
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem