Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Inverteres hegesztőtrafó

Témaindító: Gabi, idő: Aug 12, 2005
Lapozás: OK   401 / 564
(#) zbartalos válasza GPeti1977 hozzászólására (») Ápr 25, 2014 /

Köszi a választ. Tehát az igbt g/s lábai közé tegyek egy 10nf kondit és nézzem meg úgy? A dioda neve nem RURP6030 akar lenni?
Üdv.: Zoli!
(#) GPeti1977 válasza zbartalos hozzászólására (») Ápr 25, 2014 /

Ha az igbt már be van forrasztva akkor ne így jó, a dióda RURG 3060CC 600 V 2 X 30 A TO-247 Tr=55ns.
A hozzászólás módosítva: Ápr 25, 2014
(#) korozsi válasza zbartalos hozzászólására (») Ápr 25, 2014 /

Szia. Itt néz körül http://www.kontel.hu/ itt van 60APU04 és még sok minden.
(#) zbartalos válasza GPeti1977 hozzászólására (») Ápr 25, 2014 /

Az IGBT-k rajta vannak a bornán de nincsenek beforrasztva. Igazából a kerámia szigetelő lap miatt tettem be hogy biztos elég lesz-e, és ráfér-e még a hőkapcsoló is mellé vagy sem
Kondit simán tudom forrasztani a helyére
Üdv.: Zoli
(#) zbartalos válasza korozsi hozzászólására (») Ápr 25, 2014 /

Ok. Köszi a tippet meglesem mi van náluk. Én a www.tme.eu-ról szoktal rendelni
(#) kivancsi4 válasza zbartalos hozzászólására (») Ápr 25, 2014 / 1

Szia Zoli!
Volna pár kérdésem.
Hova fogod forrasztani a 2µF/630V -os kondenzátort?
A kicsi ventilátor feltétlenül szükséges?
A diódák hűtőbordája, megfelelő nagyságú?(ne ez legyen a leggyengébb láncszem)
A főtrafót úgy vitelezed ki mechanikailag, hogy tartsa a diódás hűtőbordához rögzített plusz hűtőbordát?
Nem azért választottad ketté az IGBT-ék bordáját, hogy ne keljen alájuk szigetelő, ami eleve rontja a hővezetést?
Mi a neve a hűtőbordáknak ?(van ilyenem bontásból 40 cm, szeretnék még vásárolni belőle)
A segédtápfeszültségre fokozottan ügyelj.
Egyébként idáig jól néz ki.
(#) zbartalos válasza kivancsi4 hozzászólására (») Ápr 25, 2014 /

Upsz A kondi lemaradt a panelról, de elméletileg a főtrafó lábainál marad elég hely neki, még bele is tudom fúrni a panelba A kis ventilátor azért került rá a graetzhídra, mivel nem tudom mennyi hő fog rajta keletkezni. A hűtőborda mérete elég kicsi. A diódák hűtőbordája nem a végleges, csak ezt találtam panelra szerelhető kivitelben. Mivel mérete nem a legnagyobb így ez majd a főtrafó beültetése után változni fog. Gyakorlatilag rá lessz hegesztve plusz hűtőfelület ami majd a főtrafó főlé nyúlik, bordákkal a trafó felé, hogy az előlapba szerelt ventilátor a lehető legnagyobb hatásfokkal üzemeljen. De nem ér hozzá majd a maghoz. Igen az IGBT hűtőbordája azért lett ketté választva hogy ne kelljen az IGBT alá szigetelés, viszont ettől függetlenül a HFA diódák is erre vannak szerelve, és ezek alá viszont kell a szigetelés. Segédtápnak van egy impulzusüzemű 12V/3A tápom, amiket itt a cégnél nagyüzemben használunk 24/7-ben. 110V-tól már üzemel és amióta itt vagyok a cégnél még egy sem romlott el belőle (10éve) Remélem nekem sem fog Csatolok 1 képet a nyáktervről. Itt találod a hűtőbordát
(#) korozsi válasza zbartalos hozzászólására (») Ápr 25, 2014 /

Én már sok helyről rendeltem, Kína. Bulgária és persze itthonról is, mindig próbálom megkeresni a legolcsóbb helyet. Persze külföldi rendelés az kb 2 hét az itthoni 2 nap persze ha van.
(#) zbartalos válasza korozsi hozzászólására (») Ápr 25, 2014 /

Sajnos mivel én külföldi vagyok, így a Magyarországi webshopok nem igazán szállítanak ki hozzám Ezért maradnak azok, melyeknek van képviselete nálunk is
Üdv.: Zoli.
(#) zbartalos válasza GPeti1977 hozzászólására (») Ápr 26, 2014 /

Szia. Hazaértem, hamar beforrasztottam a kondikat és íme a képek.
(#) GPeti1977 válasza zbartalos hozzászólására (») Ápr 26, 2014 /

Jó lesz!
(#) zbartalos válasza GPeti1977 hozzászólására (») Ápr 26, 2014 /

Ok. Akkor próba képen mennek bele IRFP460-ak, abból van itthon bőven IGBT-k majd csak próba után. Ha jól néztem az adatlapot oldalanként 2db olyan 26-30A körül bír ki 100 fokon.
Üdv.: zoli
(#) dara válasza zbartalos hozzászólására (») Ápr 27, 2014 /

Sziasztok.
Kész lett a MMA TIG-es gépem is,mivel közben egy macit is összedobtam.Pár kép róla,bekapcsolt állapotba elfelejtettem lekapni,üresjárati fesz 80V,freki 50KHz.A nagyfesz gyujtás nem az erederi rajz szerinti,az is működik csak nekem volt egy javíthatatlan nagyfeszgyujtásos gépem és arra építettem rá a vezérlést.
(#) zbartalos válasza dara hozzászólására (») Ápr 27, 2014 /

Szép munka. Sajna az én macim még csak készülget. Még nem érkezett meg a főtrafó magja sem, de azért én is folytattam a munkát vele
(#) dara válasza dara hozzászólására (») Ápr 28, 2014 /

Sziasztok.
Ma kipróbáltam a gépet,szépen hegeszt.TIG módban a nagyfesz folyamatosan rajta van,minden gép így működik?Vagy van időzités és X idő után kikapcsol?
(#) maszek0005 válasza dara hozzászólására (») Ápr 28, 2014 /

Szia Sándor!

A gyári gépeken a nagyfesz csak egy kis ideig van rajta, pár másodperc az ív begyújtása után. Ha az ív nem gyullad be, akkor kétszer- háromszor próbálkozik, majd leáll.
A hozzászólás módosítva: Ápr 28, 2014
(#) erdgab válasza dara hozzászólására (») Ápr 28, 2014 /

Szia Sanyi!
Meg kell,hogy mondjam,s ez nem hízelgés,de nagyon büszke vagyok rád!
(#) mpisti válasza dara hozzászólására (») Ápr 28, 2014 /

Szia Sanyi!
Ha a gép tudja az AC üzemet is, ott rajta van a nagyfesz hegesztés alatt is, bár ezt is gépe válogatja. DC üzemben a nagyfesz gyújtás mindig kikapcsol abban a pillanatban, ahogy az ívcsatornában a hegesztőáram kialakult.
(#) GPeti1977 válasza mpisti hozzászólására (») Ápr 28, 2014 /

Lehet még kell bele egy kis logikai vezérlő elektronika.
(#) mpisti válasza GPeti1977 hozzászólására (») Ápr 29, 2014 /

Igen, pontosan így van. A legtöbb gyári gépben figyelik a szekunder áramot és ha az a minimálisan beállítható áram értékét elérte, a nagyfesz kikapcsol. Egy komparátor IC és némi kiegészítés és már működik is.
(#) dara válasza mpisti hozzászólására (») Ápr 29, 2014 /

Köszönöm Gábor,és a többiektől az építő jellegű hozzászólást.Tegnap túl fáradt voltam agyilag,a vezérlésnél van egy pont ahol rá tudok mérni hogy lekapcsol-e vagy folyamatosan rajta van.Volt egy érzésem hogy nem lehet folyamatosan rajta,mert a gyári gyújtást egy két áramkörös kapcsolón keresztűl kapcsoltam TIG állásba,és a nagyfesz most rossz helyen csattog.Na mérek és javítok.
(#) dara válasza dara hozzászólására (») Ápr 30, 2014 /

Sziasztok.Ott tartok hogy minden rendben.Raktam be egy időzítést,ami Kb 6 sec után lekapcsolja a nagyfeszt.Minden gomb nyomásra újra indítja.A szikra köz a fet cseréjével lecsökkent KB2mm-re a 4 helyett,de azért begyujt rendesen.Na itt tartok,de szerintem ezzel végeztem.
(#) mpisti válasza dara hozzászólására (») Ápr 30, 2014 /

Sanyi! Ne időtaggal kapcsold le a nagyfeszt, mert a varrat kezdetén gondot fog okozni a varratminőséggel, hanem a szekunder áram figyelésével. Ezt egy mágnestér érzékelővel is megoldhatod, amelyik előtt elvezeted pl. a test kivezetését.
(#) GPeti1977 válasza mpisti hozzászólására (») Ápr 30, 2014 /

Ha gondolod rajzolok egy egyszerű vezérlést.
(#) dara válasza GPeti1977 hozzászólására (») Ápr 30, 2014 /

Hú az nagyon jó lenne.
(#) GPeti1977 válasza dara hozzászólására (») Ápr 30, 2014 /

Az első bekeretezett kapcsoló az áram kapcsoló, ez lehet egy reed relé-re tekert munkakábel vagy bármi megoldású áram kapcsoló. A másik kapcsoló a pisztoly gombja lenne de ne ezt kösd az áramkörbe hanem egy relén keresztül, a relé tápja ne a vezérlés tápja legyen a zavarok elkerülése miatt.
Az első kapunál a 470k 1µF adja a gáz előáramlást, a 2. ésnem kapu kimenete L szint ha nem folyik az áram ÉS nyomjuk a gombot, ezt az időt limitálja a kimenetén RC tag, a relé kapcsolja a szikrát, a kapcsolás alsó fele a gázszelepet kapcsolja, ha megnyomjuk a gombot azonnal be kapcsol ha folyt áram akkor még kb 5 másodpercig bekapcsolva marad.
Ellenőrizzétek így jó lesz-e!!!

awivez.JPG

(#) Phile80 válasza dara hozzászólására (») Ápr 30, 2014 /

Egyszer csináltam ilyet egy MMA géphez. 0,6 sec-es időzítéssel tökéletesen működött.
(#) zbartalos hozzászólása Máj 1, 2014 /

Sziasztok! Kezd alakot ölteni a maci Még a szekunder diódák hiányoznak és nincs átalakítva a hűtőbordájuk sem. Még nem tudom hová teszem a 2,2µF 630V kondit, de majd kitalálok valamit A vezérlés főle kerül még a segédtáp.
Üdv.: Zoli!
(#) Temela válasza GPeti1977 hozzászólására (») Máj 1, 2014 /

Szerintem nem az áramot figyelik, hanem a feszültség változást, mert azt könnyebb... - a mellékelt rajz alapján én azt gondolom.
(#) Phile80 válasza zbartalos hozzászólására (») Máj 1, 2014 /

Szerintem az a fojtó nagyon fog melegedni. Erről a képről úgy látszik hogy teljes takarásban van. Ha megy majd a gép, kis járatás után ellenőrizd mi melegszik a legjobban és arra tedd a hőkapcsolót.
Következő: »»   401 / 564
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem