Fórum témák
» Több friss téma |
56ohm vagy 23ohm már sok lenne leválasztónak?
10 ohm már bőven elegendő ahhoz, hogy az esetleges földhurokban kialakuló áramokat elfogadható mértékűre csökkentse.
A túl nagy érték azzal a veszéllyel jár, hogy a jelforrástól jövő kábelre rácsatolódó rádió és TV adások ( M1 ) zaja percegés, brumm formájában ( képváltási frekvencia) hallhatóvá válik. Ezen kívül módosítja a sztereo hatást, hiszen a két csatorna különbségi jelei nagyobbak lesznek, mint az összeg jelek. A hozzászólás módosítva: Ápr 19, 2013
Köszönöm az eddigi segítségeket.
A bemeneten az 1k értéke változhat? 750 ohm-om van, vagy összerakjak egy 680 és egy 330 ohm -os ellenállást? Ugyanitt a 220pF értéke? A trimmerek miért fontosak az áramkörbe? Nem rontanak azok véletlen a kimeneti jelen? Leginkább Q4 bázisán lévő potira gondolok. A hozzászólás módosítva: Ápr 20, 2013
Trimmer azért kell, mert a végtranzisztorok bétája esetleges, így a nyugalmi áram is, márpedig valahogyan be kell állítani. A jelen nem ront, mert a visszacsatoló hurok belsejében van és a visszacsatolás remekül kijavítja, ha torzítást vinne be.
A bemeneten változhat az 1k, de az 1k és a 220pF értékeinek szorzatát igyekezz tartani, mert ez határozza meg a felső határfrekvenciát.
Na még két ellenállás kérdéses, ezeket is vagy több értékből teszem össze, vagy esetleg tudtok alternatívát.
A 39k-s R3, láttam olyan rajzot, amin ez 39k/22k -ként volt jelölve. Egyébként gondolom sejthető, 33k van hozzá nekem legközelebbi értékem. A másik az az egyik rajzon R8 a másikon R7, 2,7k. Ehhez legközelebbi értékem a 2,2k. Úgy sejtem a legjobb megoldás az, ha 2 értékből kirakom ezeket.
A 2,7k-t tartani kellene, ez a kapcsolás meghatározó eleme. A 39k-t változtathatod, az első trimmerrel be fogod tudni állítani a legnagyobb kimenő jelet.
Sziasztok !
Ha mondjuk nekem nagyobb bemenő jelem lenne mint 0.6 Vbe, mondjuk 2-3 Vbe, akkor az első tranzisztor elhagyható lenne ? Persze gondolom át kellene kicsit variálni az elejét, de akkor is hozná a JLH hangzást, vagy borulna az egész ? Kösz !
Miért borulna?
Ugye te sem gondolod komolyan a kérdésed, csak unatkozol? Ha tudnál belevezetni 20-30V eff.-t, akkor csak hangszóró kell... A hozzászólás módosítva: Ápr 20, 2013
Úgy értem hogy nem vezérlődne túl egyik tranzisztor sem ?
Tehet ez a kapcsolás ugyanígy elműködne 2-3 Vbe -vel is ?
Tudod van az a háromlábú izé, aminek olyan bordázott nyele van. Mifelénk hangerő szabályozó potenciométernek nevezik. Sokat tud ám segíteni az ilyen megoldhatatlan problémákon.
A hozzászólás módosítva: Ápr 20, 2013
Mifelénk meg köztudott hogy az ilyen potméterek * az erősítő hangját.
A hozzászólás módosítva: Ápr 21, 2013
Ja, és még mifelénk az emberek bíznak a fülükben és nem szkóppal döntik el hogy valami jól szól-e.
Aha... szerintem meg nincsenek műszereik, ezért inkább az eszmékben hisznek...
Való igaz, hogy egy poti, különösen ha valamilyen hosszabb kábellel kötik be, megváltoztatja kissé a hangot. De ez nem a poti hibája, hanem egyszerűen megnő a forrásimpedancia néhány ohm-ról néhány tíz kohm-ra. Az egyik erősítőnek ez jót tesz, a másiknak meg rosszat.
Azt végképpen nem lehet mondani, hogy elrontaná a hangot, megváltoztatja nagyon kicsit. Ráadásul nagyon jó hangú műsor és jelforrás kell ahhoz, hogy ez komolyan hallható legyen. Először össze kell hozni egy láncot, ami megbízhatóan működik, ki kell tapasztalni a hangját, sok-sok féle kábellel, többféle tápegységgel ( a kapcsoló üzem és egy trafós, diódás, RC szűrésű a két véglet). Erősítője általában kétféle van egy átlag megszállottnak. Az egyik arra jó, hogy minél hallgathatóbb legyen rajta a saját zenegyűjteménye, a másik pedig arra, hogy a tenyésztett ECM, Stockfish, Nordic Record, stb 24bit, 384kHz ezoterikus felvételekkel fehérre sápassza a haverjait. A potin agyalni csak a második kategóriában érdemes.
Visszatérve erre a bemenetre, az eredeti kapcsolásban ez az 1k 220pF nem is szerepel?
Amikor a kapcsolást tervezték még nem volt UHF sávú televíziózás és adás.
Értem és köszi!
Kerámia lehet ez a pF-es kondi?
Lehet, igen.
Ezt az értéket az alábbi képlet alapján szokás meghatározni?:
, ha ezzel számolok, 723Hz-et kapok felső határfrekvenciának az eredeti értékekkel (1000 ohm és 0,00000022F). Ez így ok? Nem kevés ez? Hogy őszinte legyek, valami 40+kHz-re számítottam A hozzászólás módosítva: Ápr 22, 2013
723, de nem Hz, hanem kHz. Nem érdemes különösen küzdeni vele, mert egy 50k-os poti félállásban 12,5k-os belső ellenállású, ( feltételezve, hogy kis impedanciáról van hajtva) ami még hozzáadódik az 1 K ohm-hoz, így kb 40kHz felső határfrekvencia jön ki.
Idézet: „Az IC tápot egy zenerrel megfoghatod, tud 40V felett is dolgozni, ez is benne van az adatlapban” Konkrétan nem leltem rá a TI-s adatlapon erre az infóra, de arra gondolok, hogy a VCC- láb és a GND közé vagy a VCC+ láb és a +táp közé egy néhány (2.8)V-os zenert kellene betenni. Ez lenne a megoldás?
Lapozz az adatlap 8. oldalára és tekintsd meg a 7. ábrát! Az alkatrész értékeket a 4. oldal 1. táblázatban találod a 45V sornál.
Nézegettem ezt a lebegő tápos megoldást, de az alkatrészértékek a táblázatban a kimeneti 45V-ra vonatkoznak nem? Nekem meg 28V kell. Legalábbis az az oszlop output voltage címen szerepel, gondolom ez nem értem...
A hozzászólás módosítva: Máj 3, 2013
Az 7. ábra szerinti kapcsolást P1-gyel be tudod majd állítani. Amit javasolsz az is tökéletes megoldás, talán azaz egyszerűbb lévén szó pár voltnyi túlfeszültségről
Hol van ott P1? R3 lenne az?
Ja értem már. Szóval R1 és R2 közé ebben a változatban is ha teszek egy P1-et , akkor szabályozhatom ezt lejjebb is a 45V alá. Vajon a 28V még menne? Mindegy, ha szerinted is okés, akkor maradok az egyszerűbb megoldásnál. A hozzászólás módosítva: Máj 3, 2013
Közben megvilágosodtam, a 45V kiementi értéknél ha az adjustable output oszlopértékeket veszem alapul, akkor a kimenet 39V és 58V között lesz beállítható, ha P1 értéke 2,2k, akkor 27,5V az alsó határ.
A hozzászólás módosítva: Máj 3, 2013
Maradj az egyszerű IC tápfesz korlátozásnál. Ha mégis a lebegő szabályzót szeretnéd használni, menjünk át feszültség stabilizátor témába.
Na megvan a java az első tesztpanelnak. Holnap fogom kipróbálni a táp részt és az erősítőt külön külön majd egyben (ha lesz addigra L idom...)
A tranzisztorokat felülre csak illusztrációként tettem be. Az áteresztő tranzisztor lába sajnos nem lesz elég hosszú, így azt majd patkolni kell.
Nagyon szép de kezdhetted volna az erősítővel és most már lenne összehasonlítási alapod a táphoz kell e az áteresztő táp.
Köszi.
Ez egy tesztpanel, majd ha minden jó, akkor kipróbálom azt is ugy is ha lesz hangulatom. A hozzászólás módosítva: Máj 16, 2013
|
Bejelentkezés
Hirdetés |