Fórum témák
» Több friss téma |
Mert az optocsatolók lábtávolsága többnyire kisebb, mint 8 mm. És a 8 mm-es kúszóútnak meg kell lennie a panelen, a bemeneti- és a kimeneti oldal között. Ha nincs meg, pl. az optócsatolóknál, akkor egy rést kell bele fűrészelni, így nem tud a nyák felületén átütni, mert közben van ez a "légrés". Pc tápokban lehet ilyesmiket látni.
Köszönöm,igen láttam már ilyet sokszor de nem gondoltam volna,hogy az átütés miatt.
Tiszteletem mindenkinek!
Kapcsolási rajzot keresnék.! Ami kb:~150-260v közötti feszültségről menne és ~220-230v szolgáltatna .Kapcsoló üzemben és min 20A tudjon de inkább akár 60A. Fontos lenne hogy a kimenet a fenti határokon belül ingadozzon! (stabil legyen) Ehhez kellene egy kis segítség. Az árával ne foglalkozzunk inkább a meg valósításával. Előre is köszönöm a segítséget!
12kW... nem kevés! Kell egy egyenirányító, majd egy step-up konverter 560V-ra, ez pedig rákapcsolható egy olyan frekvenciaváltóra ami 3 fázisra készült!
Jobban jársz,ha veszel egy frekiváltót.Ami nálunk van a cégnél az 180V-ról is stabilan tartja a 230V kimenetet és 2 kW-os.Mi is direkt a hálózati ingadozás miatt vettük.
Line conditioner címszó alatt érdemes kutakodni.
Helló!
Köszönöm a segítséget mindenkinek! A freki váltó eszembe se jutott.
Szervusztok Hozzáértők!
Kaptam 4 db. eredeti csomagolású (ESD!!) TPS51200DRCTG4, mini /SMD/IC-t (REG SINK/SOUCRE DDR).Én nem tudom felhasználni, ezért ingyen felajánlom; annak aki tudja használni(End equipment:power inverter). Szombaton viszem a Börzére! Előbb is lehet jelentkezni! Üdv:Kálmán :lama:
Hello
Ma megint tudtam a tápommal foglalkozni. Bele tettem a toroidomat. Tudod amit csináltam. A trafóm adatai: 27 menet a primer menetszám, 6 szál 0.43-as huzalból, a szekunder menetszám 3 menet, és az meg 60szál 0.43-as huzalból van. A trafó keresztmetszete 2,26cm2. 7,02uH a szórási induktivitása. Az nem rossz szerintem. Ezzel is meg volt őrülve a tápom. Sistergett össze-vissza. A szekunder oldalt is át rendeztem Ez alapján Na így már sokkal sokkal jobb lett a helyzet. Így már rendesen működött, de a feszültség 80W-nál erősen zuhanni kezdett. Meg mértem a primer feszt. Minden rendben volt. Nem zuhant be. A szekunder fesz nagyon gagyi volt. (teszek be képet) Olyan tüskék vannak benne, hogy ihaj. Ez az előző trafóval is ilyen volt. Valami csak nem jó itt.
Hol tartasz, másik nyákot csinálsz?
Úgy látom ethosz2 nyáktervét alakítottad át, neki működött ezzel az elrendezéssel. Én már véglegesítettem, bedobozolva várja feladatát.
Sziasztok!
Gondolom hallottatok már az IRS27951S és IRS27952S ICkről. Ezekkel nagyon *** stabilizált rezonáns tápokat lehetne csinálni, az IR2153 család továbbfejlesztettjei. Olyan kérdésem lenne, hogy honnan lehetne ezeket beszerezni? Se Farnell, se TME, se Digikey-nél nem láttam őket. IRF-től lehet közvetlen mintákat rendelni (mint texastól)? Valaki foglalkozott már ezekkel az ICkkel?
Szia.Szép lett gratulálok.
Működik nekem is ethosz2 átdolgozott nyáktervével.Tekercselési problémáim voltak vele.. De pimi9 tervezett hozzá egy biztonságosabb nyákot mert az enyémen nem voltak meg a szigetelési távolságok úgyhogy azt csinálom meg inkább majd az ünnepek alatt.Most nem tudok vele foglalkozni mert nincs időm meg átmentek fullvezetőbe a supressorjaim is...
Nálam 17uH volt a szórt induktivitás, biztos nem a trafó a gond.
Esetleg fotózd körbe a jelenlegi állapotot, hátha rájövünk valamire, mert ezek a szkóp fotók nem túl beszédesek.
Ez nagyon szép és jó, de mit fog hajtani a táp? Gondolom, valami csöves erősítőhöz lesz ugye?
Említettem már, hibrid kísérletekhez készült, amelyik megérdemli meg is kapja. Külön dobozolás szerintem zaj szempontjából is jobb megoldás lehet.
Ja de mondjuk majd a végfok dobozán belülre nem árt mindegyik tápfesz érpárját átvezetni egy bifilláris folytón. Nálad 3 db ilyen kellene.
Ferrit gyűrűre tekerek néhány menetet bekötő vezetékekből, talán ez is elég lesz. Kipróbáltam, van olyan magom amin már 4 menet 100uH ad.
Azt hiszem félreérted a dolgot. A vezetett zavarokat kell eltüntetni, ehhez nem elég pár uH induktivitás. Rendkívül magas AL-értékű ferritmag kell. Ezek a kapcstápokba való "bifilláris" (gyűrű két oldalán van megtekerve) tekercsek közös módban 10-50mH értéket tudnak általában! Kell is ennyi. Differenciálisan meg a gyűrű két oldalán kap gerjesztést azonos irányban ezért úgy viselkedik, mint egy ferritrúd (óriási a "légrés", ezért több A-nál sem telít be). Differenciálisan is szokott 100uH nagyságú induktivitás is lenni, így a tápfeszültséget is prímán szűri egy CLC tagban alkalmazva. Persze, csak akkor nem telítődnek ezek a vasak, ha mindkét tekercset megfelelően bekötve használod.
Az én tápomba két ilyen tekercs van mindkét végfoknak. Ezek még az 50Hz-en létrejövő földhurkot is megszüntetik a két végfok között, olyan nagy az nx10mH reaktanciája 50Hz-en.
Lenne egy kérdésem! Hol lehet venni többszáz uH-s tekercseket készen, amik elbírnak 8-10A áramot. Csak két pufferblokk közé kéne a rezonáns tápomba 6db. 1mV alá akarom szorítani a nagyfrekis zajt a tápban (500uV már elfogadható)
Találtam szép porvasra tekert torroid tekercseket, a HQ-ba, amik jók is lennének de 700Ft 1 darab, ezt meg azért sokallom. Mindjárt 4000Ft fölött lenne csak a tápfolytók ára. Sajnos 6 tekercs kell, mert 3 független +- tápfesz lesz.
"Differenciálisan meg a gyűrű két oldalán kap gerjesztést azonos irányban ezért úgy viselkedik, mint egy ferritrúd (óriási a "légrés", ezért több A-nál sem telít be)."
Nem egészen. Pont az a lényege, hogy a bekötéssel azt lehet elérni, hogy az egyik tekercs egyik irányba mágnesez, a másik pedig másik irányba, így az eredő gerjesztés zérus. Természetesen, csak akkor, ha az áramok nagysága és a menetszámok azonosak. Így sosem telíthet be, legfeljebb az áram túlmelegíti a tekercset. Ebből következik, hogy nem kell bele légrés sem, tehát nem fog úgy kinézni, mint egy ferritrúd. Az is következmény, hogy pl. egy kapcsitáp bemenetén egyáltalán nem esik rajta 50 Hz-es feszültség, hiszen az induktivitása az azonos gerjesztés hatására 50 Hz-en zérus.Viszont azokkal a zavaráramokkal szemben nagy impedanciát jelent, amelyek nem egyformán gerjesztik a vasmagot. Nyilván, a zavaráramok különbsége sem lehet túl nagy, mert az betelítheti a vasmagot. Ez viszont nem fordul elő a gyakorlatban, lévén, hogy azért a zavaráramok nagyságrendekkel kisebbek, mint a felvett áram. ( Nagynak csak a zavarméréseknél tűnnek, amikor nem akarnak "eltűnni".)
Szerintem csinálj ilyet. Ferritre, csak légréses legyen, különben az egyen gerjesztéstől betelíthet. Ne tekerj rá csak egy sor tekercset, mert különben több sor esetén nagy lesz a kapacitása és nem fog szűrni nagyobb frekin. Ha csak gyűrű ferrited van, akkor befogod gumilemezek között a satuba és flexszel vágsz bele légrést.
Többszáz uH az jó nagy lesz ilyen áramokkal.
Lomexban lehet kapni ferrit gyűrű néven T106-40 magot, 34 ft/darabért, kettőt összefogsz, majd megtekered 35 menettel (4x0,4-es huzalból ennyinek rá kell férnie egy rétegben), az 200uH és 10A-t el kell bírnia (B=0,32T lesz akkor, és ekkor kb 50°C-ot kell melegednie). Ez elég olcsó megoldás?
Értem , az erősítő dobozában a csatinál lesz hely ennek a kialakítására is.
Az első próbálkozás nyákja készül.
Ezzel nem értek egyet, mert bizony betelít akkor is, csak sokkal nagyobb áramon! (sőt a hozzászólásod egyetlen pontjával sem értek egyet, bocs). Nem visel el akármekkora gerjesztést. A "légrés" pedig akkor is megvan, ha nem látod: A gyűrű alja és teteje között van egy nem kis távolság. Ha a két oldalán azonos irányú gerjesztést kap (tehát két db félkör alakban megy a fluxus), akkor triviálisan belátható, hogy nem zárt mágneskörként viselkedik. Ha a gerjesztések "iránya megegyezik" (körbe megy a fluxus), akkor van a "közös módú" induktivitás. Ez a közös módú áramoknál lép fel a tekercselési irányok miatt. De az oda-vissza folyó áramok tekercsben keltltett flukszusa két pólust (É-D) hoz létre a gyűrű alján és tetején ezért viselkedik ferritrúdként és ezért van differenciális induktivitása is.
Ha nem így lenne, akkor szerinted miért nem úgy tekerik, hogy összefognak két drótót és ténylegesen bifillárisan tekerik föl? Egyszerűbb lenne nem? Azért nem, hogy legyen differenciális induktivitás is. Pafinál mértünk egyet, annak 25mH közös módú és 100uH differenciális induktivitása volt....
Ha nem értetted meg, hát arról nem tehetek...pedig próbáltam úgy fogalmazni, hogy a legegyszerűbben, nem használtam diferenciális, meg egyéb kifjezéseket, hogy azok, akik ezt nem ismerik, azok is megértsék.
Szerintem, olvasd el mégegyszer, amit leírtam. Én nem azt írtam, hogy nincs nagy induktivitása, mert van, hiszen rajta van a tekercs. De, ha mindkét tekercsen ugyanolyan irányú áram folyik, akkor az eredő gerjesztés zérus, tehát, olyan, mintha nem lenne a körben csak az ohmos ellenálása. ( Ugye, ezt azért jól érthető: ha az egyik tekercs kezdetén folyik be az áram a tekercsbe, akkor a másik tekercs kezdetén folyik ki az áram.) Ha meg ellenkező irányú áramok folynak, akkor ( pl: az egyik tekercsen kezdetén befolyik az áram, a végén meg kifolyik. A másik tekercsnek szintén a kezdetén folyik be az áram és a végén kifolyik, akkor olyan, mintha a két tekercs sorba lenne kötve, persze, így lesz egy jó nagy induktivitása, mégpedig egy tekercs induktivitásának a négyszerese, mert az induktivitás a menetszám négyzetével arányos. Miután nincs légrés a gyűrűben, - bár nem kell éppen gyűrűnek lennie, - már nagyon kicsi áramnál be fog telíteni, hiszen nincs benne légrés.) együtt gerjesztik a vasat, egy irányba. "Ha nem így lenne, akkor szerinted miért nem úgy tekerik, hogy összefognak két drótót és ténylegesen bifillárisan tekerik föl?" Azért, mert ezeket többnyire hálózati feszültségre gyártják, mondjuk 230 VAC-re. A sima zománcozott huzal szigetelése nem bír ki ekkora feszültséget és átütne. Vagyis szép nagy zárlat keletkezne. Emiatt a vasmagra elkülönítve tekerik. Egyébként, lehet, hogy egyszerűbb lenne, bár még nem láttam olyan toroid tekercselő gépet, ami egyszerre két huzalt teker egymás mellé. A differenciális induktivitásra inkább betesznek jobb helyeken egy "rendes" fojtót, légréssel. Illetve kettőt a betáp két ágának megfelelően. "Pafinál mértünk egyet, annak 25mH közös módú és 100uH differenciális induktivitása volt...." És, hogy mértétek a 100uH? Kérlek, írd le, a mérés menetét!
Szerintem úgy lett az mérve, hogy a két vége össze lett kötve, az a 100uH meg a két fél közötti szórás lesz.
Igen, de nem kellett volna lelőnöd a poént...
|
Bejelentkezés
Hirdetés |