Fórum témák
» Több friss téma |
Azért ennyire nem értek hozzá.
Nem tudom mit kellene figyelni rajta.(A feteknél gondolom az áramot.) Meg hol mekkorára mit változtatni ha kell. Bassmestert megvárom,ő szerintem tudja majd.Ő meg is építette. Köszönök szépen minden eddigi segítséget.
Cimopata 1.1-hez nem feltétel kell erősebb meghajtás, csak modernebb FETek. Természetesen a primer kondi mennyiséget durván meg kell növelni.
Én utóbbi időben ráálltam az STP12NM50FP-re, ezekből építek tápokat. Nagyon kicsi gate töltése miatt az IR21531 meghajtóval 125kHz-en nyomatom őket. Ekkor egy ETD29 magra 22 menetes primer elég, így elég jó huzalkeresztmetszetet használhatok. Érdemes mindenképp modern FETeket használni, ugyanis bőven behozzák az árukat. Nagyon ajánlom az IR2153-ak IR21531-re való cserélését. Sajnos 70kHzen az 1,2us holtidő baromi sok. Érdemes jó N87 vagy N97 magokat beszerezni, és pakolni a frekvenciát feljebb. A toroidnak van sok előnye, én azonban nem szeretem, mert bajlódás van a lerögzítéssel, ha csak középen nem fogatod le egy csavarral; kifele lifegő kábelek veszélyesek, amik egyben nagyon rondák is; nehezebb reprodukálhatóság és így nehezebb automatizálás. Egy ETD magnál a forma miatt a nyákterület kihasználása is jobb a négyzetes alak miatt, valamint én pl a rezonáns kondikat a trafó alá szoktam rakni, így elé maximumon van a helykihasználás. Idézet: „hány watt kell egy erősítőhöz” Gyakori kérdés és többször válaszoltam rá. Számold ki az erősítő teljes csúcsteljesítményét (kb szinuszos teljesítmény kétszerese), majd oszd el 4-el (6dB-es crest factor az a határ, amikor átlagos fül keménynek hallja és nem torznak), majd oszd el a hatásfokkal ezen a teljesítményen. Ekkor megvan a maximális átlagos fogyasztás, hűtés, melegedés szempontjából ezt kell kibírnia. Ezek után méretezd úgy a tagogat,hogy a rezonáns határolás csak a csúcsteljesítménynél legyen, valamint kellő rövid ideig a tagok elbírják a csúcsteljesítményt.
Sziasztok! Lenne egy kérdésem: adott egy 230/3,2V DC tápegység, ami egy 1u rackbe szerelt switch-ben van benne. A problémám a következő: valami okból fogva a trafóban valahol ív keletkezik, és erős amperszag érezhető belőle már 2mp működés után is, olyasmi hang kíséretében, mint mikor pl a fémhalogén lámpát bekapcsolom, és a gyújtó ,,cicereg"! Szeretném a tápegységet megtartani, de újra kellene tekernem a trafót! Egy tranzisztor(vagy FET) van a primer oldalon! Szeretném megkérdezni, hogy tudtok-e nekem segíteni ebben, hogy ismét használható legyen? Mármint huzal vastagság, menetszámok, stb! kb 100W lehet a táp, de ez csak a primer oldali adatok alapján saccolt teljesítmény. Előre is köszönöm a segítségeteket! Ja igen! Ne kérdezzétek hogy miért van átütve a trafó, mert nem tudom hogy mitől van átütve, én így kaptam ingyen a switch-et, és egész más kerül majd a dobozába, csak szeretném megtartani a tápegységét!
Inkább az lenne az egyszerűbb szerintem, ha kiszeded a trafót és lebontod a tekercselést. Így az is látszik, hogy melyik tekercs melyik után jön, megszámolni meg nem bonyolult letekeréskor, nem több ezer menetről van szó.
Ez egyszerűbb, mint egy új áramkört készíteni, meg egy új trafót. Vagy mindenképpen át szeretnéd építeni?
Köszönöm a válaszodat, én is gondoltam már a trafó kiszedésre, meg is fogom ejteni majd a szétszedést. Fejlemények később! Az átépítést hanyagolnám, maximum a secunder feszültségeket modifikálnám, de előbb majd a trafót bondom szét!
Ha ragasztott a táp trafó ferrit magja, ne feszegesd.
Főzd fel egy lábasban, hidegről forrásig, majd hagyd kihűlni vízzel együtt és szétjön.
Amit feltettem nyákot, az lazán lead 500W-ot tartósan, tehát nem kell változtatnod semmit ha csak 350-re van igényed.
A nyák primer részén ne nagyon változtass semmit csak úgy találomra! Ez egy bevált nyák, stabil primer résszel. Elég ha csak a szekunder részt rajzolod át a Sprint Layout-tal a saját igényednek megfelelően.
A mag paraméterei:
D=42 mm, d=21 mm, A= (kb) 2,42 cm2, anyaga M2TN-C A Tali Bt. -nél lehet beszerezni. Primer kb 20-22 menet, 60-70 kHz-re.
Üdv. És az úgy nem lenne jó hogy van két ugyan olyan 400W-os pc tápból való trafóm azoknak tekerek mindegyiknek külön primer külön szekunder és a primereket párhuzamosan a szekundert meg sorba kötöm és úgy lesz meg a szimmetrikus fesz.
33as magok.Bontatlanok. A 33asból mér bőven összejönne annyi hogy a hidalt TDA-t ellássa és kettőn hely is van. Az erősítő dobozában meg nem számít a hely.
Esetleg gyártok mégegy ilyet:
Ez pc táp trafóból van két 33as E mag van egymásnak fordítva.Tudom a teljesítmény nem nő így meg viszont 2x annyi a tekerscelési hely.Csinálok mégegy ilyet és akkor ezekkel a primer párhuzamba és a szekunder sorba.
Ezeket a nagyfrekis dolgokat nem lehet csak úgy össze-vissza kötözgetni. A trafó a legkritikusabb eleme a tápnak, pontosan kell méretezni. Ha nincs megfelelő magod akkor még keresgélj, vagy vegyél (én is úgy szoktam).
Sziasztok! Korábban kérdezgettem az itthon talált vasmagokról hogy elbír-e egy 400-450W-os tápot. Úgy néz ki, hogy itthon nincs megfelelő magom. Úgy döntöttem hogy rendelek a REt től. Tehát abban kéne segítség, hogy milyen mag elég nekem 400-450W teljesítményre? A Cimo 1.1 tápjából, h jól olvastam ki lehet venni ekkora teljesítményt. Előre is köszönöm!
A Cimó ETD-34-et használ hozzá nem? Azt nem lehet kapni a RET-ben? Akkor vegyél bele nagyobbat.
Rendben.
SF28G diódát mivel lehetne helyettesíteni? Illetve az 1µF kerámia kondit? Csak mert a HQ-ban nem találtam. IUF4004-es diódát pedig UF4005 diódával helyettesíthetem? Amelyik kondihoz pedig nem írtál feszültséget oda ha 100V teszek az jó?
Szia! De- lehet kapni, viszonylag jó áron is. Csak nem tudom hogy evvel a maggal próbálta-e a 400W os terhelést. Ezért bizonytalan vagyok benne, hogy elbír-e ekkora teljesítményt.
Rezonáns kondikhoz pl MUR 160, BYV26C is jó, de a SUF 4007 is megteszi ha nincs más.
Még egy olyan kérdésem lenne,hogy jóval olcsóbb ha egy 700W-at építek mintha kettő 350W-osat építenék ?
Vagy úgy is kérdezhetem,hogy mennyibe kerül egy 700W vasmag ? Illetve mekkora méretű kellene ekkora teljesítményhez?
Nemrég rendeltem a Lomex-ből ETD-29 magokat, egy Cimopata-féle rezonáns táp építése céljából. Cikkszám utáni rendelés volt, és elkerülte a figyelmem, hogy az általam kiválasztott ferrit bizony légréses. Középen kb. 2mm légrés van. Cimopata cikke szerint ez csökkenti az eredő induktivitást.. szóval gondolom ezek a magok feljtősek. Vagy talán mégsem?
Szia
Én ETD49-bő kb 1.3kW-ot szedtem ki HB-ban 80kHz-n, de az nem rezotáp volt, sima PWM modulációs. Az ETD49 két okból lenne jó neked, bírja a teljesítményt, bőven és elég nagyok az ablakok fér rá jó sok drót és viszonylag hosszú az oszlop és elég széles határok közt tudsz megfelelő értékű soros induktivitást létrehozni, ha rezo táphoz kell.
Sziasztok,
2xIR2153-mal epitek egy full-bridge invertert indukcios hevitohoz amibe szeretnek egy aramszabalyozast beiktatni. Tobb helyen is elakadtam: 1. Nem vagyok benne biztos hogyan kellene egy PWM jelnek kinezni teljeshidas hajtasnal, csak tippem van amit a mellekletben levo kep bal also sarkaba rajzoltam. 2. Amint az a mellekelt, egyszerusitett szimulacioban is lathato a trafo szekunder tekercse erosen tulterhelodik pedig a tekercselesi arany az 4:1 es a kimenet abnormalisan magas. Ennyire felfutna a feszultseg az LC-tol? Mas. lorylaci cikkeben irta, hogy ide lehet eszreveteleket irni a kapcsolassal kapcsolatban. En csak annyit szeretnek hozzatenni, hogy a kondi bankot azt minimum 350V-ra mereteznem mivel a 230V halozati feszultseg csak nevleges. (pl. nalam most 243V) En odabiggyesztettem volna egy halozati szurot is. Amugy tetszik az otlet es a duplanyak!
Több hiba is van:
- Az IR2153 nem tud PWM-et, az fix 50%-os kitöltésű kimenetet nyom - ha még fix kitöltés lenne, akkor is a kettőt szinkronizálni kellene, így teljes hírda 2xIR2153 nem megoldás. Teljes hídra az IR2153 helyet az IR2453-at kell használni (vagy IRS2453 és hasonló névváltozatok), ami fix 50%-os kitöltésű tényezőjű (-DT) teljes hidas meghajtó. A modelledben nincsen rezisztív tag, így könnyen lehet, hogy kifogtál egy "rezonanciakatasztrófát". Teljes hidas PWM-re több megoldás is létezik. Köztük van a 2-szintes és a 3-szintes PWM. A kétszintes megvalósítása talán a legegyszerűbb vezérlésileg. Amúgy a 243V biztos mérési hiba. Hálózati szürős tápaljzat ajánlott, én is ilyet használok.
Hali!
Én azt csinálnám, hogy építenék egy egyenirányító hidat tirisztorokból. Ez után beraknék sorba egy hatalmas 50z-es fojtót az egyen körbe, hogy kellően simítsa az egyenáramot. Erre jönne egy teljeshidas IGBT rész (áraminverter). A teljeshíd két pontjára csatlakozik be a párhuzamos rezgőkör és a hevítőtekercs. Az egésznek a titka hogy a fojtás miatt az áram nem fog megszakadni és ezzel a "négyszög árammal" rugdosod majd a rezgőkört. Ez a megoldás azért hasznos, mert a tirisztoros egyenirányítókkal és azok gyújtásszögével könnyedén tudod állítani majd a rezgőkörben folyó áramot. Sok helyen így csinálják.
Igen, ennek a szimulációját be is tettem az Indukciós hevítő készítése topikba. Ez nagyon szépen működne, de az a baja, hogy nem tud galvanikus leválasztást. Én tettem bele egy trafót, de az a baj, hogy ha a trafót a híd kimenetére teszed, akkor a legkisebb szórási indutivitás már nagy túlfeszt okoz ( hiszen a bemeneti áram nem tud hova folyni ), ha meg a rezgőköri kondi, meg a fojtó közé teszed a trafót, akkor a trafón átfolyik a fojtó meddőárama is, tehát jóval nagyobb trafó kell, mint a szerkezetből kijövő hatásos teljesítmény. A többi része viszonylag egyszerűen megoldható.
Mondjuk ha be van rendesen "dobozolva" valami hőálló anyaggal a tekercs akkor nem is szükséges a leválasztása.
Hogyne, persze. Például, mivel?
Te eladnál egy ilyen berendezést mondjuk egy kovácsműhelybe? Nekem nem lenne egy nyugodt pillanatom sem...
Köszönöm a segítséged.Még gondolkozok rajta,hogy vagy egy ilyen magból csináljam a 700W-os tápot vagy két saját magból ami 350W-os lenne.
Csak mert a kapcsolást amit kaptam azt átkellene tervezni de azt én nem tudom mit kellene benne cserélni mert az csak 500W-ra van. Erről a tápról van szó.Bővebben: Link
lorylaci
Idézet: „Az IR2153 nem tud PWM-et, az fix 50%-os kitöltésű kimenetet nyom” Oke, megneztem a mukodesi diagramjat, a Ct egy flipflop-ot hajt. IR2153 bukott. Kitalalok valami mast a IR2153 helyere. Szoval szerinted a jelforma amit a szimulacio sarkaba rajzoltam az megfelelne? Eredetileg en is IRS2453-mal akartam megepiteni de sajnos nem tudtam beszerezni. Az IRS2153 is tavolkeletrol erkezett. Szinkronizalas az nem gond mivel segedtap+mikrovezerlo hajtana ami az atmeno aramot egy LTA200-S aramerosseg-adobol meri es irja. Egyebkent ezen kapcsolas alapjan kezdtem neki. Idézet: „A modelledben nincsen rezisztív tag, így könnyen lehet, hogy kifogtál egy "rezonanciakatasztrófát".” Csak proba keppen (nem vartam komoly eredmenyt) betettem egy 10ohm-os ellenallast a sorba a ket tekerccsel ami ugyan "megoldotta" a problemat de azon az aron, hogy az osszes teljesitmeny oda megy le (szamitottam ra). Vegyem kissebre a menetszamot a szekunderen? Idézet: „Teljes hidas PWM-re több megoldás is létezik. Köztük van a 2-szintes és a 3-szintes PWM. A kétszintes megvalósítása talán a legegyszerűbb vezérlésileg.” Ismersz olyan integralt aramkort ami ezt tudja es konnyen beszerezheto? Beszerezhetetlent mar talaltam (LM5045). Idézet: „Amúgy a 243V biztos mérési hiba.” Ramertem szkoppal is 240V. cimopata Sajnos a meret/hordozhatosag es a teljesitmeny a legnagyobb kihivas ami 3KW. Az elso valtozat egy PC hazban fog helyet foglalni a hutessel egyutt es egy 13A-es biztositek alatt tartosan kell uzemelnie. Lehet, hogy igy is alabb kell mennem a teljesitmennyel mivel az ETD65 (AL=7800) es a 2.2mF kondibank kicsik lesznek. Az utobbi kettovel kapcsolatban meg annyit, hogy a berendezes 200kHz kornyeken uzemelne es 4x HGTG18N120BND vagy HGTG27N120BN hajtana. Ezek az alkatreszek mennyire optimalisak erre? Koszonom az eddigi segitseget Mindkettotoknek!
IGBT-ket nem szoktat 200kHz-en járatni, legalábbis én nem láttam ilyen magas működési frekit.
Árulnak ilyen hevítő tégelyeket, amivel pl egybe lehetne építeni, akkor már csak kívülről kellene borítani.
Na mindegy. A másik megoldás lehetne, ha tényleg korrekt megoldást akarunk , hogy lenne egy teljeshidas leválasztófokozat ami szimplán a teljesítményt viszi át és egyben az áramgenerátor szerepét is betölti. Erre jönne majd a fentebb leírt áram inverteres teljes híd a kimeneti tagokkal egyben. Így nem szükséges akkora fojtó sem. |
Bejelentkezés
Hirdetés |