Fórum témák
» Több friss téma |
Ez alapján még jobb is lenne a 740-es mivel annak 36nC, 730-nak pedig 38nC. Qg vagyis Total Gate Charge-t kell nézni nemdebár?
Nem tudom hol nézted ezt, de biztosan hibás, mert az IRF730-nak kisebb a gate-töltése biztosan. Ezek a fetek ugyanolyan technikai szinten (20 éves) vannak és technológiával készülnek, vagyis sok is FET van egy lapon párhuzamba kötve, ezeknek a számával csökken az Rdson, de a gate töltés, a kimeneti kapcitás nő, meg a többi hasonlóan. Szóval az IRF740 és az IRF730 ugyanolyan, de az előbbi több cellát tartalmas.
A következő cél: VLRA akksikhoz háromlépcsős automata töltő, esetlegesen impulzusos regeneráló funkcióval. A cél a táp esetén a jó szabályozhatóság, különösen az utóbbi esetben. Viszont úgy vagyok vele: először a kapcsolóüzemű tápegység működjön, aztán lehet kísérletezni. főleg az impulzusüzemmel. Legelőször nyitóüzemű együtemű tápban gondolkodtam, egyszerű primer oldali korlátozással, ám az inkább teljesítményre korlátoz. Meg is tekertem egy nyitóüzemű trafót, UC3842-vel képzeltem el a vezérlését (ilyenem van is), kíváncsiságból kipróbálom. A jobb hatásfok miatt viszont flyback-en is gondolkodom. A folyamatos 3 lépcsős töltést szerintem könnyedén le tudja bármelyik szabályozni, az impulzusos esetet azonban még szerintem pár kísérlet meg fogja előzni. Ott ugyanis a szabályzásnak fürgének kell lennie, márpedig célom egyéb szekunder oldali (sem lineáris disszipatív, sem pedig kapcsolóüzemű) beavatkozás nélkül, tisztán a primer oldalon beavatkozva szabályozni.
Itt néztem. Most hogy mondtad megnéztem több gyártó adatlapját és nagyon eltérőek az adatok. Csak az ST és SGS-Thomson gyártmányú darabnak kisebb mint 35nC.
Ha jól tudom, ST Microelectronics és az SGS-Thomson egy és ugyanaz
Az előbb meg elírtam: VRLA
Kisebb teljesítményre (szerintem úgy 150W-ig) megfelelhet a Fairchild FPQ5N50-ese is. 13nC átlagosan a gate töltése, 75pF a Coss, 8,5pF a Crss, és 500pF körüli a Ciss. De ahogy (legtöbbször) lenni szokott, ezek az RDS_ON rovására mentek, ami 1,4 ohm körüli. Valamint a maximális folyamatos drain-áram 4,5A.
[OFF]Nem tudom mennyire kapható ez a FET a kereskedelemben.. nekem van egy fél marék működő példányom.. bontottam
Elsősorban azért jutottak eszembe ezek a FET-ek, azok közül, amik vannak nekem, mert szerintem ha nem szükséges a folyamatos nagy teljesítmény (pl. egy otthoni használatra készített erősítőnél), a viszonylag nagy RDS_ON nem fog túl nagy vezetési veszteséget eredményezni, a kis kapacitások miatt pedig nagyobb mágnesező induktivitás használható az általam megcélzott 70...100kHz-es tartományban ZVS alkalmazásnál, akár a 600us-os holtidejű IR21531 esetén is, ami a veszteségek csökkenését eredményezi pl. egy IRF740-hez képest üresjárásban vagy kis terhelésen, ami lássuk be, egy szobai erősítőnél sűrűn előfordul. Szóljatok, ha esetleg rosszul gondolom.
[OFF] Igen, most egyszerre több szálon is gondolkodom Mivel szét tudtam szedni a PC magjaimat, most már erősítő meghajtásra én is inkább ZVS-ben gondolkodom, emellett meg töröm a fejem a PWM szabályzott akkutöltőn is. Lehet sokan nem támogatják a bontott cuccos dolgokat, de mivel a témában még viszonylag zöldfülű vagyok, nem is célom a teljesítmény-határokat feszegetni. Célom inkább a tapasztalatszerzés, és tőke híján ezen bontott dolgok segítségével próbálom a velük elérhető technikákkal saját egyedi igényeknek megfelelő dolgokat csinálni.
A kisebb áramú fetekkel az a gond, hogy az induláskor folyó nagyobb áramot is bírnia kellene. Tehát ezekhez nagyobb szórt induktivitás is kell(ene), amit viszont nem tudsz akármeddig növelni.
Szerintem próbálj ki egy önrezgőt (gyürüvasmagos visszacsatolással, IC nélkül). Építettem bontott kompaktfénycső gyürüvasmag + bontott PCtáp trafóval, és üresjárásban 2W alaltti a fogyasztása. Szerintem ennek az 1...2W-nak a nagy részét is elsősorban a trafó fogyasztja el.
A mostani ZCS tápomban 2SK2746-os FET-ek vannak, 7A folyamatos, 21A csúcs drain árammal. Az 5N50 18A csúcsot bír, bár kétségtelen, hogy kicsit karcsúbb a SOA-ja impulzusra is, mint a Toshibának. Egyébként Skori leírása alapján az a sejtésem, hogy az önrezgő topológiának nem gond, ha kicsit nagyobb kapacitásúak a FET-ek.
Ha esetleg 5 Wattos ellenállást raknék az megoldás lehetne?
Persze, és akkor az ellenállás értékét változtatsd 22-39kOhm-ra attól függően, hogy mekkora meghajtóáram kell.
Fogalmam sincs mekkora meghajtó áram kell de vettem 2db 56K ohm-ost vagyis 1-et beteszek vagy kettőt párhuzamosan és akkor lesz 28K ohm. Mit javasolsz?
Mellékelek egy doksit, ami leíja a számítás menetét. Azonaban ha feltételezzük, hogy midnen másra elég 1mA, akkor szinte csak a gate meghajtáshoz szükséges áram a meghatározó, ami : I=2*Qgate*fswitching
2 db 56kOhm 2W párhuzamban az megfelelő lesz biztosan, cserébe üresjáratban fűteni fog neked.
Próbáltam megkeresni a nekem lévő IRF740 adatlapját, hogy megnézzem mennyi a Qgate de nem tudom eldönteni, hogy milyen gyártmány. Milyen lehet vajon?
International Rectifier avagy mostanság Vishay
Az IR logoja más. A képen látható FET a gyanúm szerint inkább Infineon. Ezt a következő link is megerősíti:
ÁrVill IRF740
Bocs.. Ha nem is IR, de Vishay lehet.. lehet, hogy a disztribútor nézte el.. Az Infineon logoja sem pont ez. Inkább tényleg Vishay. Mert arra a keresésre csak ilyen képeket találtam.
Kösz!
Zupp87: Összehasonlítottam a Vishay meg az IR adatlapját és ugyanaz a kettő úgyhogy biztos az.
Megtekercseltem a trafót. Először laza csatolással próbáltam de nem sikerült mert amit tettem a cséve közepére elválasztó az nem volt elég merev így szétcsúsztak a rétegek. Majd próbáltam szoros csatolással és így már sikerült igaz csak 36 menetet a 40 helyett. A primer induktivitása 9,5uH lett ezért kell csinálnom egy másik tekercset a trafóval sorosan. A képen látható gyűrűre tekerhetem?
A szórási induktivitást akarod növelni a soros tekerccsel?
Az a mag csak akkor lesz jó ha csinálsz bele légrést valahogy.
Vagy ha alacsony AL-ű porvasmag.. pl. a PC táp folytó toroidja is jó lenne, ha nem lenne olyan nagy a vesztesége.. valaki szerint 160W-nál már tűz forró. Amiket én bontottam porvasmag gyűrűket, azok 70...120nH-s AL-lel rendelkeznek.
Igen azt szeretném növelni. Légrés nem csak trafónál kell?
Rezonáns induktivitást légréses EE, ETD ferritmaggal lehet csinálni, vagy pedig toroid gyűrűvel, pl. amik a PC táp sárga fehér fojtói.. csak jó minőségű gyűrű kell hozzá, aminek kicsi a vasvesztesége. Lomexnél van olyan, amit én is vettem, 70nH-s Al értékű ETD29 mag. Ha induktivitást akarsz készíteni ferritmagból, mindenképp kell légrés, különben (főleg kis induktivitás esetén) az adott menetszám adott feszültségen túlgerjesztheti a magot, akár telítésig, ha csak nem speciális anyagú gyűrűmag, aminek rés nélkül is kicsi a fajlagos induktivitása.
Megmértem úgy hogy feltekertem 6 menetet és kereken 10uH volt. Skori kalkulátora szerint ezek alapján az AL 278. Ez jó vagy nem?
Azokat a sárga magokat 50Wig se lehet használni, kipróbáltam.
(#1152422) Leadtek Szerintem nem jó, még ha kis terhelésnél nem is melegszik, akkorse használnám légrés nélkül, mivel a rövidzárlati áramon se szabad telítenie. A legjobb lenne a trafót megtekerni megfelelő szórással.
Pedig muszáj lesz külön tekercset csinálnom mert a trafót laza csatolással kizárt hogy megtudom csinálni, szorossal meg nem lesz meg a kellő induktivitás akárhogy tekerem. Van egyébként sárga magom is annak az AL 95. Kénytelen leszek beszerezni egy új vasmagot vagy valahogy meglehet csinálni a gyűrűre úgy hogy jó legyen?
Próbáld meg laza csatolással. A legjobb dolog a telefonkártya, vagy a tictacos doboz, ebből papírsbalon segíségével vágd ki a két megfelelő félgyűrűt (papíron kröző, vonalzó hazsnáata nem árt). Majd ezt ragaszd rá a csévére epokittel (kiválló szigetelő).
Az az igazság, hogy tegnap óta csinálom a trafót és azóta nagyon sokat szenvedtem vele. Örülök, hogy végre kész lett, eszem ágába sincs szétbontani. Ha hamarabb tudom meg amit írtál biztos úgy csinálom. Köszönöm a tanácsot, a következő trafómnál már alkalmazni fogom. Egyébként mi történne abban az esetben hogyha a trafóval soros induktivitás telítésbe megy?
Akkor az ugynaaz, nmitnha ott sem lenne, így gyakorlatilag a rezonáns működés adta rövidzárvédelmed eltűnik.
Akkor olyan mintha ott se lenne(nagyon lecsökken az induktivitás). Növekszik a kapcsolási veszteség, rövidzárlatnál pedig valószínűleg tönkremennek a fetek.
Megelőztek |
Bejelentkezés
Hirdetés |