Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kapcsolóüzemű táp 230V-ról

Témaindító: cimopata, idő: Szept 13, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   480 / 782
(#) Kovidivi válasza lorylaci hozzászólására (») Okt 7, 2014 /

Szia!
Köszönöm a választ!
Univerzális fajta, 100V-ról is működik, tehát jók az esélyeim.
A szellőzést mindenféleképpen úgy akarom kialakítani, hogy a trafón keresztül jusson be a hideg levegő, ez még normál terhelésnél is nagyon fontos. Ha 100°C meleg a mag, annak már szaga is van
Szekunder elkó 33µF 400V-os, ez melegedhet, ha túl nagy a belső ellenállása?
Kipróbáltam 15V-on 1.65A-rel, bírja, tehát szuper.
(#) solti_imre hozzászólása Okt 9, 2014 /

Sziasztok!

Tegnap sikerült egy kis időt szakítanom a lorylaci féle táp NYÁK-jának az áttervezésére. Amit sikerült elérnem: 60V-ról megtáplálva a MOSFET-eket, működik (bár már kis (2A-es) terhelésnél is eléggé nagy tüskék vannak az alsó FET gate-jén, ennek okán pedig a szekundér tekercsen is méretes belengések - gondolom a trafó primerrel soros kondenzátor értékén még változtatnom kell).
De ami a nagyobb probléma: Amint ráadom a 230V-ot (Az IRS változatlanul külső +18V -ról van megtáplálva), a vezérlőjelek eltünnek, az IC-nek meg annyi (3 darabot sikerült így kinyírnom). Az IC tápjáról le van kötve mind a trafó segédtápja, mind a bemenő DC-ből előállított indítófesz, +18V -ot kap külső tápról, tehát mikor megkapja az egyenirányított, szűrt 230-at, akkor már vígan dolgozik. Van valakinek valami ötlete, mi okozhatja ezt? Jó lenne, ha az utolsó IRS-em már megmaradna!
A hozzászólás módosítva: Okt 9, 2014
(#) lorylaci válasza solti_imre hozzászólására (») Okt 9, 2014 /

Idézet:
„Tegnap sikerült egy kis időt szakítanom a lorylaci féle táp NYÁK-jának az áttervezésére”

Sajnos ennél több időt kellett volan rá szánnod. A jelenlegi nyák nem sokkal jobb. A nyákot nem rajzolni, hanem tervezni kell.

Már bocsi, de ha nem tudsz nyákot tervezni, akkor miért nem próbálod ki az én nyáktervemet?
(#) solti_imre válasza lorylaci hozzászólására (») Okt 9, 2014 /

Sajna most csak ennyi időm volt - az biztos, hogy a fentebb leírt hiba nem a rajzolat miatt van.
(#) Buvarruha válasza solti_imre hozzászólására (») Okt 9, 2014 / 1

Ez egyáltalán nem biztos, a GND annyira vékony vezetősávval van az IC-re kötve, ami mellett, nem is csoda, hogy tüskés lesz, ez a terv sajnos azt kell mondjam, hogy borzalmas.
(#) solti_imre válasza Buvarruha hozzászólására (») Okt 9, 2014 /

Nem a tüskékre gondoltam, hanem arra, hogyan vághatja haza az IC-t a 320V DC? Kapcsolatban a 320-szal csak a MOSFET-ek gate-jein keresztül van - na de onnan nem kap, hanem küld jelet!
(A terven javítottam, köszönöm az észrevételt!)
(#) fkx válasza solti_imre hozzászólására (») Okt 9, 2014 /

Általában csak olvasom a fórumot, de ez a nyákterv... Már páran leírták, csak túl finoman: a nyákterved egy katasztrófa.
Idézet:
„...az biztos, hogy a fentebb leírt hiba nem a rajzolat miatt van...”

De amiatt van - simán (és teljesen jogosan) kinyírhatja az alkatrészeit ilyen elrendezéssel.
A tervezésnél nem vettél figyelembe semmilyen kapcsolóüzemű tervezési szempontot, anélkül meg sosem lesz jó - csak ha a többiek itt "kijavíttatják veled" az összes hibáját - ami jelenleg nagyobb munka, mint másik tervet csinálni. A másik lehetőség ha visszakeresed ezeket a szempontokat (sajna szétszórva vannak - és ez sok meló megkeresni), és megtanulsz nyákot tervezni.
A hozzászólás módosítva: Okt 9, 2014
(#) lorylaci válasza solti_imre hozzászólására (») Okt 9, 2014 /

Szimplána z vágja haza. Ne felejtsd el, hogy például az IC nem viseli el jól, ha mondjuk bármleiyk láb negatív feszültséget kap. Tekintve, hogy nem jól kötötted be a közöspontot, és csináltál jó 100nH plusz induktivitás a a soruce csatlakozáshoz, és amikr a táp bekapcsol jó >10A folyik nem nehéz megbecsülni, hogy mekkora negatív impulzus keletkezik, ami nyomban hazavágja valamelyik láb antiparralel diódáját például.
Ez csak egy magyarázat, de lehet ezer, mert a nyákterveden ezer hiba van.
(#) solti_imre válasza lorylaci hozzászólására (») Okt 10, 2014 /

Jól értelmezem, hogy akkor a source csatlakozáshoz a negatív ágat közvetlenül a bemeneti elkók lábától kell vinnem és szintén innen, egy külön ágon az IC-hez? Tegnap 110V-ra felvittem a bemenetet, annyira nem látszik vészesnek a dolog - vagy tévedek? (Viszont - utolsó darab IRS-ről lévén szó - 230-ra nem mertem ismételten rákötni...)
Ha esetleg megneveznél az "ezer" hiba közül még néhányat konkrétan, az sokat segítene! Előre is köszönöm!
(#) Tambi hozzászólása Okt 10, 2014 /

Kedves Barátaim! A "SNUBBER" (már a neve is nagyszerű...) méretezéséről leltem ezt a lapot, "megmagyarítottam" excelben. Kérlek nézzétek meg, hátha jó... ... és akkor használjátok egész nyugodtan saját felelősségetekre.

Derűs napot!

Tambi
(#) ferci válasza Tambi hozzászólására (») Okt 10, 2014 /

Nem ajánlanám, hogy használd... se a FET zárófesze miatt, a szórt pedig baromi nagy.
(#) lorylaci válasza solti_imre hozzászólására (») Okt 11, 2014 / 3

Konkréten:
- Ha megnézed mondjuk az sló FET gate-jének bekapcsolását, akkor kimegy az IC 5-ös lábán, 1,5 cm út a gatere, aztán a source-on megtesz jó 5 centit az átkötésig, majd átkötés, majd a teliföldszerűn 6 centit fel majd jó 10 centi az IC 4-es lábáig. Ez így jó 100nH induktivitás. Ezt hogy nem vetted észre? A közös pont az alsó FET source! Így tudod elkerülni, hogy a drain-soruce és gate-soruce áram csak kis páláyn follyon együtt, és ne legyen galiba dolgok. A rengteg parazitikus oszcilláció a vacak nyáktervről árulkdik (mindenhol belengések)

- Mindent TH alaktérszekből raktál össze, az IC körüli összeset ki kell vágni a pébe. Ha már képes voltál SOIC-8-at beforrasztani, akkor igazán vehetted volna a fáradtságot a pihekönnyű 1206-okra. Az IC oszcillátor lábai zajérzékenyeg, mivel áramgenerátor tölti és merti az oszcillátor kondit ezért célszerű oda NP0-t használni, SMD-ben (mivel 300-1000pF jön ki, ezért 1206 de akár 0805 méreteben is van lazán 50V-os, ami kiválló lesz oda).
- C2 elkó nem ér semmit, a poiztív ága zsákutcában van. Sőt negatív ág szempontjából C1 és C2 is zsákutca. Sokat magyarázták: ha nem akarsz EMI ördögöt, akkor tudatosan vezeted a nagy áramú pályákat.
- Az IC szűrésére használt kondik így semmit nem érnek. Nem hiába ajánlatos X7R anyagú SMD kerámia kondikat használni az IC lábához közel. A gate áramok tüskeszerűek, ha az IC tápelleátásnak nagy a forrásinduktivitása, akkor ne lesz normális gate-áramod.

Kezdetben ennyi. Hányszor mondjam el, amit csinálsz az nyákrajzolás, azt mindenki tud. Ha kapcsolóüzemben akarsz kezdeni valamit, akkor a nyákot tervezni kell, ami nem könnyű dolog, de ha nem megy a legjobb az, ha egy-az-egyben átvezsel működő nyákterveket. Ha megmindenképpen magad akarsz nyáktervet, akkor működő tervből induljál ki, ne draftból. Neked lesz egyszerűbb, hidd el.
(#) solti_imre válasza lorylaci hozzászólására (») Okt 11, 2014 /

Nagyon köszönöm, Laci, a hozzászólásod - valami ilyesmit vártam. (Konkrét hibák, megoldásokkal) Az általad javasoltak alapján újratervezem a NYÁK-ot - amint készen lesz, maratok, fúrok, forrasztok, mérek!
(Nyákrajzoláshoz csak annyit: ~ 45 éve, 13 éves koromban kezdtem építgetni ilyen-olyan készülékeket, aztán NYÁK -okat is rajzoltam - de a nagyfrekis, ill. nagyáramú dolgok kimaradtak az életemből. Az utóbbi 10 évben pedig szinte csak digitális áramköröket építettem, programoztam - az utolsó, huzalozásra érzékeny panelem a QUAD405-ös volt '83-ban - de ott is "gyári" megoldásból építkeztem!)
Még egyszer köszönöm az eddigi segítséged!
(#) scooby_ hozzászólása Okt 11, 2014 /

Sziasztok!
Skori Önrezgő tápjánál a primeroldali jelalak berezgése mire utal? Sikerült beállítanom a szinuszos áramot. A soros induktivitás ~55uH.
(#) voodoo válasza scooby_ hozzászólására (») Okt 11, 2014 /

Nekem akkor volt hasonló, amikor próbatápról élesztettem és/vagy bent volt a körben egy soros izzó.
(#) scooby_ válasza voodoo hozzászólására (») Okt 11, 2014 / 1

Nekem bizony leválasztó tápról van élesztve. Gondolkoztam rajta, hogy a szkópot dugom a leválasztóra a tápot meg a hálózatra, aztán elvetettem az ötletet. Ilyet nem játszunk... Remélem nem lesz vele több gond. Még annyit: Azt tapasztaltam, hogy a tápfeszültség 24V helyett 6,3Ohmmal terhelve 60V körül van. Most a műszeremben merül az elem, vagy mi van ilyenkor? Ezt is ez a hirtelen belengés okozná? Aztán nem tudom mitől függően, de egy idő után visszaesik 22-24V köré.
(#) ferci válasza scooby_ hozzászólására (») Okt 11, 2014 /

Hibás a mérés... 60 V / 6,3 ohm.... fél kW lenne..
DC-t mérsz vagy AC-t? AC meghülyíti a műszeredet.
A hozzászólás módosítva: Okt 11, 2014
(#) scooby_ válasza ferci hozzászólására (») Okt 11, 2014 /

Természetesen a kimenetet egyenirányítottam egy MBR20100-as diódával, a trafó középkivezetése lett a GND ami közvetlen egy 330µF-os PC táp-ból bontott primeroldali puffer (Hoppá, az nem LOW-ESR!) negatív lábára és az ellenállásra kötöttem, a diából pedig kétutas egyenirányítást képeztem. Természetesen hibás a mérés, mert 0,5kW-ot biztosan nem bír a leválasztó. A műszer egyenfeszültséget mért. Mi lehet a hibás mérésem oka?

A próbatápod amiről indítod trafó vagy mi?

Valahogy megszórja a freki mégis... ilyenkor kéne a műszer elé egy kis aluláteresztő szűrő.
(#) scooby_ válasza voodoo hozzászólására (») Okt 11, 2014 /

Az egy gyári biztonsági leválasztó traffancs, tud többféle feszültséget is.

Megpróbálkozhatom vele! Mekkora frekvenciára méretezzem? Max. 50Hz?

Nem kell méretezgetni különösebben.. pár mH a meleg ágba, 1-1 smd 1 µF és 5-10 µF elkó eléje, utána és nagyon rövid kábel csavarva a műszerbe.
Megjegyzem, én a követlen egyenirányítók után rögtön 1-2 µF siemenssel kezdek, utána elkó, stb...

Hűűha! Azt hittem, hogy R-C alul áteresztőre gondolsz! Na megnézem mi van itthon hozzá.

A primer puffer mit tud? Kezd gyanús lenni...

Az is jó lehet egy próbára... 1-2 kohm a fojtó helyén.
(#) scooby_ válasza voodoo hozzászólására (») Okt 11, 2014 /

Zavarszűrés elhagyva, csak egy bontott hűmérsékletfüggő ellenállás, egyenirányítás, 470µF 450V puffer.

Rendben, megpróbálom!
(#) etm hozzászólása Okt 11, 2014 /

Szia Ferci! Nézegettem a 3842-es IC adatlapját, belső kapcsolását,és nem tudom azt,hogy az UVLO lába,és a GND között lévő 16 Voltos feszültség forrás mit jelent? Mert benne nincs feszültség forrás a semmiből. Akkor az micsoda?És még az sem világos,hogy a VCC,és GND között 34 Voltos zenner van. Akkor hogyan tud működni 13.8 Voltról? Miért annyi a tápfeszültsége?Miért nem 13.5 vagy 14 Voltos zenner van ott? Bővebben: Link.Előre is köszönöm! Üdv.Tibor
(#) ferci válasza etm hozzászólására (») Okt 11, 2014 / 1

Az UVLO az alsó feszültséghatár, ahol még működik, ill. alatta leáll.
Term. nincs belső feszforrás, hanem 16 volt felett már pompásan megy..
A zener meg azért van, hogy amikor nagyobb tápfeszt kap a trafótól, valamennyire védve legyen. A zenernek ez a fesz alatt ( 34 V ) semmi köze a működéshez.
Következő: »»   480 / 782
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem