Fórum témák
» Több friss téma |
Hűha! Jól néz ki. Emlékszem, kb akkor szívtál te is ezzel a táppal, mint én. Körbenézek majd, hátha találok valami hasonló IC-t neten.
Az X kondenzátor meg az Y kondenzátor ugyebár tartósan képes elviselni a hálózati feszültséget.
Namost ezt egy normál WIMA fóliakondi miért nem tudja?
Azt szeretném kérdezni, hogy aki a hálózati zavarszűrőt maga tekeri, az hány mH-ra szokta?
Milyen vasmag kell ehhez? PC tápot kettőt is szétszedtem, mindkettőből ki volt spórolva sajna. Ellenben szép színes toroid magokat találtam benne, azokra nem lehet esetleg megtekerni?
A PC tápokban 6-7mH van, van ahol kevesebb, nyilván ki lehet számolni hogy a mellette lévő 220-330nF-al mit fog szűrni vagy mit nem. Ez ferrit, ami porvasra van tekerve az 2-300uH.
Pár száz W-ra nem kell tekerni, egyszerűbb bontani egyet. Nagyobb teljesítményre úgyis más megoldás (mag, huzal) kell, mert ha van rajta pl. 0,4-es drót, az tartósan nem fog örülni mondjuk folyamatos 10A-nek. Tekerhetsz bele 2-es drótot, csak akkor meg induktivitása nem lesz mert nem sok fér bele.
Igen, de olyan most nincs kéznél így nem tudok mutatni.
Köszi az infót.
Igen, én is szerettem volna inkább bontani, de ugye nem volt benne a tápban eleve.
Ilyet kell keress, a legtöbb tápban kell lennie. Ezek ferriten vannak, ami színes toroid van benne, az szerinrem porvas.
Nem az elviselés a kérdés az X és Y kondinál. Mindkettőnek olyan anyagból kell lennie hogy égést nem táplál (önoltó), az X zárlatba mehet átütés után, tehát csak fázis és nulla közé lehet tenni, és olvadóbiztosíték kell elé. Ezzel szemben az Y semmilyen körülmény hatására nem lesz zárlatos, csak szakadt. Védővezető és fázis vagy védővezető és nulla közé csak Y kondit szabad tenni. Ìgy védővezető szakadás plusz túlfeszüség esetén sem lesz hálozat fesz a készülékházon.
Ez a különbség: Bővebben: Link
Sziasztok. Ir2153 ic van szó. Mitől lehet az hogy kap áramot elindul de le is áll egyből az ic? Anno eldurrantak a fetek kicseréltem, nem vettem észre és a greatz ember is zarlatos volt a nagyfesz részén. Nem durrant semmi csak az égő világított amit sorba iktattam. Kicseréltem de az előzőekben leirt a hibajelenseg. Mi lehet még?
nekem amikor a fetek eldurrantak, vitték magukkal az ic-t is.
@lorylaci, katt, Ge Lee és többiek:
Erre senki: Bővebben: Link Nem sértődöm meg, ha nem segítetek(trafóban nem vagyok túl otthon, pláne, hogy ismeretlen az anyaga). A hozzászólás módosítva: Feb 9, 2016
Nem olyan rosszak ezek a meghajtó áramok.
A deadtime miatt nem javasolt 60kHz felé menni. pl egy Qgt=100nC esetén I=Qg*f Kb Ez kb 6mA Ha a deadtime miatt 40% számolunk csak (nem 50% kitoltéssel) A booststrap FET min 40mA tud, tehát lesz 16mA átlagban ez 250nC FET meghajtását is el tudja látni. A másik korlát lehet a 180/260mA (ez 1-2A meghajtást tud néhányszor 10nsec-ig). Ilyen deadtime mellet ez is nagyon sokra elég. Nem megkerülvre a kérdést, bootstrapot nagyon könnyű létrehozni Egy ES1J diódával elidulsz az IC tápról majd rá egy 1µF kondira Itt elő álla a kívánt tápfesz. A kondi másik lába a félhid közepére (bocs a laikus leírásért) Erről tudsz egy emitter követőt táplálni ( ami akár 4A áramokat tud) A hozzászólás módosítva: Feb 9, 2016
Oké, köszi. Nem szeretem határértékre méretezni a dolgokat, és az ícétől a négy fetig is előnytelenül hosszúak lennének a vezetősávok. Ezért kell szerintem fetenként egy komplementer.
A bootstrapot diódákkal fogom kipróbálni, ahogy írtad is... Szerinted hogyan kell berakni a diódákat? A VB1-VB2 lábakon átvezetve, vagy direktbe a Vcc-ről a felső oldali meghajtók lokális puffereire? A hozzászólás módosítva: Feb 9, 2016
Nem mindegy, hogy milyen anyag, ha működik? Rájön még a terhelőáram, stb. lesz mondjuk 70 fok. Pont jó. Mekkora a vaskeresztmetszet?
én nem vezetném át a Vb lábakon.
Találtam neked valamit, olyan, mint amit mondasz. Itt például a visszacsatolás is megoldott.
A hozzászólás módosítva: Feb 9, 2016
Értem, köszi. Ha mégis arra vetemednék, mi baj lehetne? Bezavarna a bootstrap meghajtónak?
Itt van, hogy nagyjából hogyan képzeltem el, de akkor inkább nem ejtem útba a VB-ket. Közben bele javítottam... A hozzászólás módosítva: Feb 9, 2016
Még egy javítás...
Kb ilyen lenne a VB-ket kihagyva. Szerinted jó? A hozzászólás módosítva: Feb 9, 2016
De ic cseréltem csak utána vettem észre hogy a greatz is meghalt. A zarlatos greatz kiuthette az új ic?
A zárlatos graetz mit jelent nálad? ahol +320V-nak kellett volna lennie, ott 230 váltó volt?
Ae=84,3mm2-rel számoltam, ami az adatlapban van, de holnap lemérem tolómérővel.
Amúgy lehet lejjebb megyek a B-vel, hely van bőven 100kHz/100W-ra. A hozzászólás módosítva: Feb 9, 2016
Még egy menetszámot írj meg.
30 menet primer. Skori táblázatába tápláltam be, így jött ki a 153mT.
Jó. Kicsit még csökkenthetsz a menetszámon, akkor melegebb lesz a vas, de talán még elmegy. ( A többi veszteséggel együtt. Bár az is meggondolandó, hogy mondjuk 100 fokos lesz a trafó kompletten, ami neki nem baj, de a környezetének esetleg nem fog tetszeni.)
Nekem tetszik az elrendezés.
Amiért nem gondolom, hogy jó párhuzamosan a bootsrap FET-tel az az, hogy ha a FET maradék feszültsége kisebb mint a dióda nyitófesze akkor hiába lesz ott a dióda. (és ez elég valószínű) A 10µF egy kicsit eltulzottnak találom. (én maradnék egy jó minőségű 1µF-nél) bootstrap_kapacitás_kalk
Értem világos, köszi szépen. Ja, oda mlc kondi megy, X7R (1206)
Van 1µF-os is, ugyanekkorában. |
Bejelentkezés
Hirdetés |