Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Kapcsolóüzemű táp autóba Hi-Fi-hez
Hali !
Egyről beszélünk , csak egy kicsit lemaradtál. Ezért kérdeztem "Optóra (sebesség) mennyire érzékeny ?" Tehát a visszacsatolásos tápról diskuráltunk. Csak nekem 24-Volt ra kell.
Az érzékenységét álithatod 100n kodi cseréjével azt hiszem nekem 1n -ra lett cserélve.
Úgy emléxem ez a kapcsolás a kitöltési időt is szabályozza.Akár 0-50% ig.A kimenő fesznek megfelelően.Igaz így jobban figyelni kel majd a tüskékre kimenő tápfeszben .De nekem nem okozott gondot.
Ez bizony pontosan így van.
A TL494 órajele pont a kétszerese a működési frekvenciának, mert két impulzusból adódik a kimeneten egy. Az ic egyik kimenete az egyik jel, a másik meg egy következő jel. Így működik. Szerintem nézd meg az ic adatlapján a koordináta rendszert ami ezt tartalmazza. A Texas Instruments-eset ajánlom. Abban sok minden benne van.
Köszi már utána néztem, és rosszul számoltam, ez push-pull converter így már más a képlet amivel számolni kell, így már 33kHz jön ki. (Fosc=1/(2*Rt*Ct))
Közben megtaláltam az eredeti rajzot a visszacsatolásról.Amit annak idején emmzolee linkelt be.Bővebben: Link
Hali !
Azt hiszem áthurcolkodok a "DC-DC konverter" -be mert közben megtaláltam, és ott a helyem. (itt OFF) Különben egész jól haladok, minden működik, csak még a hatásfokkal van baj, vagyis a mag nem jó, vagy a tekercselés ??
Üdv!
Lenne 1 kérdésem. Nem biszti,hogy jó helyen járok ez ügyben de erősen ide tartozik!! Mivel nem tudok nyákot csinálni ezért vettem egy ilyet. Bővebben: Link ********** Tilos a topicban hirdetni. Ott van az ingyenes apró! Valahogy így! A hozzászólás módosítva: Nov 9, 2012
Üdv!
Vágja valaki ennek a linkjét???Ahonnan le lehet tölteni! Előre is köszi!!!
Következőket kérdezném. Csatoltam egy rajzot, azon bekarikáztam pirossal amit nem értek, hogy miért kell őket egybeforrasztani, mikor itt valaki azt írta nekem, hogy nem kell őket. A másik, hogy a linkelt képnél: Beültetési rajz itt is látszik, hogy az ATX-es táp közös GND-je szét van választva 4 felé, 1 megy az új szekunderhez közös gnd-nek, 2 a +12voltra, egy pedig GND a primer résznél, de azt nem tudom, hogy azt hogyan mérem ki? Előre is köszi.
Amit sárgával bekarikáztál az mind a 3 tápra megy! a két piros pedig a fetekre. A panelon elég idiótán van megoldva ugyan is oda megy a BAT az akkumulátor vagyis a 12 volt. Azt a GND-t nem kel a trafóba be kötni! Az a be táp helye.
Köszi a gyors választ, tehát akkor amit sárgával karikáztam mindegyik a +12voltra megy, a szekunderen (kékkel karikáztam) lévő gnd-t pedig nem kell bekötni? Jah és az 5voltos kimenteket 2-2őt összeforrasztani? (pirosak) Köszi.
Nem egészen!
A mellékelt paint-es ábrán talán érthető.
De ugyanúgy ki kell mérni a vezetékeket, jól mondom?
Én e kép alapján alakítottam a trafót: kép1 kép2 Ez már sokat segíthet de nem mindegyik trafó így van ki alakítva de kiindulási pontnak jó. Az A;B;C;D;E;F kivezetéseknél forraszd szét a drótokat hogy mindegyik külön külön mérhető legyen, majd a másik végén a GND-ket is szedd szét. Szakadás vizsgálóval és papír ceruzával dolgozz! Ha az ábra szerint van a trafód akkor az 1-es 3-as tekercs lesz sorba kötve a szekunder egyik fele és a 2-es 8-as pedig a a másik fele. A maradék 4,5,6,7. lesz a primer egyik illetve a másik fel. Próbáld meg a fénykép alapján kialakítani a kivezetéseket mert akkor nem lesz gond a kezdő ill a vég pontokkal! Vigyázz mert csalóka hisz a trafó eredeti szekunder oldala az átalakítás után a primer lesz és szekunder a régi primer oldalán.
Azért kell párhuzamosan hagyni a az 5 voltos ágakat mert így nagyobb a keresztmetszet és nagyobb áramot lehet bele pumpálni a trafóba.
Ha jól számoltam a csatolt kapcsolás 70kHz-en működik. A másik képen látható átalakított PC trafóval működne vajon? Vagy a frekvenciát lejjebb kellene vinni? Söntöt hogyan tudom kiszámolni?
Üdv!
Segítséget szeretnék kérni?! Meg van minden alkatrész ami kell de nem tudom,hogy kéne össze illeszteni a 2 darabot!Az autóson a trafó szekunder felén be van kötve középső vez. Az elvileg kell oda?? mert a 200W végfokon csak + - van,az autóson meg mégiscsak megy a fogfék icére! ! SORRY ha baromságokat írok!!!Mekkora hűtő borda kéne a fetre és a icére? A fetre elég ami pc tápban van izmosabb borda,végfokra meg félbe vágott proci borda?? Ez van! Ha kevés akkor van 2 db. kis ventim is. Előre is köszönöm!!! A hozzászólás módosítva: Nov 21, 2012
Nem jól számoltad. Az az oszcillátor frekije, amit még osztani kell kettővel tehát kb. 35kHz-en megy, ami nagyjából megegyezik a PC táp trafójának üzemi frekijével. A baj csak ott van, hogy a két szekunder tekercs (amiből itt primerek lesznek) nincsenek szoros csatolásban. Ennek az lesz a végeredménye, hogy még az 50V-os fetek is tönkre fognak menni. Söntöt úgy tudod kiszámolni, hogy az IC 0,75V körül szabályoz. Tehát ekkora feszültségnek kell csúcsban esni a söntön ahhoz, hogy elkezdje visszavenni a kitöltést, vagyis átmenjen áramgenerátoros üzemmódba.
Ha a végfoknak szimmetrikus tápellátása van akkor be kell kötni, ha nincs akkor nem kell.
Nem igen tudom!! itt van!
tápfeszültség: ±10-25V DC max. tápfeszültség: ±32V DC nyugalmi áramfelvétel: 40-125mA (tápfesztől függően) nyugalmi áramfelvétel stand-by állapotban: max. 3mA max. áramfelvétel: kb. 4.4A (U=±25V, Z=8Ω) kimeneti impedancia: 8-16Ω bemeneti érzékenység: kb. 1.4V (P=150W, Z=8Ω) max. kimenőteljesítmény: 150W (U=±25V, Z=8Ω) frekvenciaátvitel: min. 20Hz-20kHz (-3dB) torzítás: 1% (P=120W, Z=8Ω, f=1kHz) 0.01% (P=100W, Z=8Ω, f=1kHz) méret: 70x34mm Bővebben: Link A hozzászólás módosítva: Nov 21, 2012
Az autósnak csak a bal oldali alkatrészek vannak meg! Kell hozzá a jobb alsó alkarészek is???
Ennek szimmetrikus tápellátás kell, tehát be kell kötni. Minek a jobb illetve bal oldala a végfok kit-nek vagy a csupasz nyák-nak? A végfoknak nyilván igen, mert a 2db IC van hídba kötve.
Kell a kékkel jelölt alkarészek is??
Az a végfok helye. Ha azt már megvetted a kit-ben akkor a kékkel jelöltek nem kellenek.
Szükséged lesz a diódákra is.A képen sárgával jelöltem.
Az meg van vagyis 4A híd! Szóval kell a kékkel jelölt is???Ha igen honnan kötöm át a másik nyákra??
Oda nem jó a híd. Gyors diódák kellenek oda, mint ami pl. ottvan, FR302, vagy SF64, UF5408 stb...
Ha gyors híd akkor jó. Egyetlen egyet láttam életemben, egy gyári végfokban volt. Rá volt az is csavarozva a bordára és 25A-t tudott.
Tehát a kék részre nincs szükség!Bejelöltem a képen honnan kell lehúznod a feszültséget.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |