Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Ki hogy kezdte?
 
Témaindító: keko, idő: Aug 27, 2008
Lapozás: OK   2 / 3
(#) zoly15 válasza lapose hozzászólására (») Aug 29, 2008 /
 
Nekem nincs is ott olyan gomb mint neked sőt jó ha a fele megvan abból ami neked van
(#) lapose válasza zoly15 hozzászólására (») Aug 29, 2008 /
 
Milyen böngésződ van?
(#) valve válasza zoly15 hozzászólására (») Aug 29, 2008 /
 
IE -alatt probáld! Firefox alatt nincs menü. Amgy én-is most töltögetem lefele!
(#) lapose válasza valve hozzászólására (») Aug 29, 2008 /
 
Miért ne lenne? Lásd:
Bővebben: Link
(#) banyaiakos hozzászólása Júl 10, 2009 /
 
Látom már rég nem írtak ide de énis leírom...
Mindig is az érdekelt hogy hogyan működnek a dolgok... sose elégestem meg az "azért" és a "mert" válaszokkal. 6-7 évesen én is mindent szétszedetem (nagyi zseblámpája stb... később észrevettem hogy egy tvből kiszerelt valami elemre kapcsolva egyik irányba meleg lett másikba nem. Fogalmam se volt még akkor hogy mi lehet az... Komolyabb fejlődés érettségi után következett. Fel kerültem Pestre. "Motorkerékpár szerelő és javító" Jól hangzott... Hála jó tanáraimnak jól elsajátítottam az alapokat, megszeretették velem az elektronikát. Így 2007 októberében beregisztráltam ide és fejlesztettem tudásom. Idén végeztem, megvan a szakmám és beadtam a jelentkezésem a kandóra...
(#) hondaVFR hozzászólása Júl 10, 2009 /
 
sziasztok :wave: én nem nagyon emlékszem a 6-8 éves csinytevéseimre, kivéve a terepasztalt amit automata mosogép ujonnan szerzett időkapcsolos órájával kevés segitséggel vezéreltem de akkor már lehettem 11 is de a továbbiakra igen ami 13 éves koromtol volt, AY-3-8500 zal kezdtem majd TDA 2020D,és TMS 1122 ezek a mai napig müködnek ja volt még egy saját fejlesztésü aktiv szürős müveleti erősitővel Fényorgona. rengeteg 555 ös kapcs, UAA 170, 180 , futófény variálhato, digitális fordmérő simsonra, led soros ladába
és ami nem készült el :nemtudom: az idő hiján az a 7216 és a 11C90 nel a freki mérő ehez az alkatrészt pedig ausztriábol hoztam 1100 schilingért szorozva 3mal 1986 ban amikor a havi fizetés kb 3000ft volt de azota csináltam egy egyszerübbet pic cel .
megjegyzem akkor a zx81 szgép volt a menő ill a zx spectrum 16kb+32kb, GB rol álmodni sem mertünk
de jo is volt
(#) alfa007 hozzászólása Márc 19, 2010 /
 
Sziasztok.

Én ha jól emlékszem kb. úgy 6 éves korom körül kaptam az apám tol kaptam egy csöves rádiót, amit nem szétszedni akartam, hanem meg javítani (valószínű hogy elősző életemben szerelő voltam?!) Persze utána úgyis szétszedtem, hátha e tapasztalatokat máshol felhasználhatom (és ezt a mai napig NEM bántam meg!). Így elkezdtem szétszedni mindent (főként híradástechnikai: TV, rádió,). Ez az időszak tartott úgy 12 éves koromig. Egy nap arra gondoltam, mi lenne ha... ha.. most próbálnám meg megjavítani a dolgokat. Forrasztó pisztolyt először 13 éves köröm köröl fogtam a kezembe (ELSŐ égési sérülés). Első multimétererem 14 évesen karácsonyra kaptam, és kapásból a 220-at mértem meg a konnektorban..., és JÉÉ tényleg annyi! Most már nem volt vissza út, elektromos és elektronikai dolgok lettek a mindenem.
Volt olyan időszak is, mikor számítástechnikai dolgokkal is foglalkoztam.
Most az utóbbi 1-2 évben ilyen dolgokkal foglalkozok, ha időm engedi. E remek oldalt immár 8-9 hónapja olvasgatom, tagja lassan egy hete.
Remélem sikerül új tapasztalatokat szereznetek.
Sikeres építést kívánok mindenkinek, és vigyázzatok magatokra, valamint egymásra.
(#) patexati hozzászólása Márc 19, 2010 /
 
Sziasztok!

Úgy látom itt mindenki korán kezdte Én nem tudom mikor mert nem emlékszem rá de talán 2-3 évesen első szavam közé tartozott a villanyszerelő és gyakorlatban sem tétlenkedtem találtam egy konnektort mi nem volt ledugaszolva és egy bicikli macskaszemet akartam működésre bírni valami rátekert dróttal Sikeresen lecsapta a biztosítékot minden hol és csak dél körül lett villany mikor fater hazajött ebédezni (ő is villanyszerelő) mert ugye a porcelán biztit nem lehetett visszanyomni meg elég magasan is volt édesanyám számára (meg a vérnyomása is magas volt nekem meg fájt a valagam)! Utána nagyon rám figyeltek meg el is vertek párszor mert hát nem hagyott nyugodni semmi mi elektromos! Kaptam egy jó pár gyerekeknek való szerelőkészletet tele foglalattal izzóval motorokkal stb.Fater is hozott mindig valami selejtes cuccot haza mivel "el lesz a gyerek" Utána iskolába mentem és erősáramú berendezésszerelő lett belőlem mit utólag bánok is kicsit mivel ez a gyengeáram jobban érdekel. Iskolás koromban volt a DICO őrület és rengeteg erősítőt hangfalat fényorgonát javítottam,készítettem (örültek mikor mentem vásárolni és a négy csatornás Qad405 erősítőt ruháztam fel új végtranzisztorokkal) el is fogyott vagy 10 kiló! Aztán egy ideig csak javítgattam meg diszkóztam kb 10 éve megint belemerültem és mióta van internetem (KB 8 éve) azóta egyre több mindent csinálgatok. Most kb egy éve ismerkedtem meg a mikrokontroller (PIC) világával és ez irányban akarom ismereteimet bővíteni mert teszik a sokoldalú és egyszerű alkalmazása. Ezt az oldalt látogatom az elektronika világában 99%-ban és napi 2 órát minimum lógok itt! Valamikor egész nap ránézek mert kezdek függő lenni!
(#) pilotitalia válasza bbatka hozzászólására (») Feb 9, 2011 /
 
Sziasztok!

Az lenne a kérdésem,hogy honnan lehetne leszedni az Ezermester folyóirat ídág megjelent lapszámait?Illetve ha meg van valakinek és eltudná küldeni nekem akkor azt nagyon megköszönném.
Már elég régen olvastam ezeket az ujságokat még amikor kezdtem a szakmámat.Minden segitséget előre is köszönök.Remélem jó helyre írtam a kérdésemet ha nem akkor elnézést mindenkitől!
(#) kadarist válasza pilotitalia hozzászólására (») Feb 9, 2011 /
 
Szia!
Az Ezermester oldaláról letölthetőek a lapszámok.
(#) Zoliii hozzászólása Márc 23, 2011 / 1
 
Üdvözlök Mindenkit!!! Elég rég építgetek különböző készülékeket és gondoltam, hogy írok ide egy rövidebb hozzászólást. Ennek két oka is van, de majd a leírás végén utalok rá pontosan.

Soha nem fórumoztam, és amikor én még kezdtem az elektronikával kapcsolatos ismereteim beszerzését, akkor még nem volt net, és Junoszt TV-n gyakoroltam és követtem el műhibákat, amelyeket a TV szerelő nagy káromkodás közepette szüntetett meg, amiből én nagyon sokat tanulhattam. Az életem legnagyobb építése egy kalózrádió létrehozatala volt még 1999-ben. Akkoriban még könyvtárba kellett járni és bőszen tanulmányozni a dolgokat, mivel nem, vagy csak nehezen lehetett hozzájutni információkhoz. Tehát életem nagy álma volt egy kalózrádió működtetése. A működtetés mellett a megépítés, üzemeltetés. Olyan mint amikor az autóversenyző a saját autóját építi és javítja.

1994-ben kezdetem az építgetést (ekkor 14 éves voltam). Akkor még azt sem tudtam, hogy miért kell mikrofon erősítő, azt sem tudtam mi az hogy árnyékolás, és nem árt ha tisztában vagyunk az elektrolit és fólia kondenzátor fogalmával

Szépen lassan megtanultam és megtapasztaltam mindent. Ezernyi kis kézi adót építettem a CCIR sávra. Persze ezek nevetségesen rosszul működtek, de örültem hogy a magnó által lejátszott Horváth Charlie kazettája a szomszéd kertjében még szól a rádióból. Teltek múltak az évek. Megismerkedtem az antennákkal is, és egyre jobban belemélyedtem a rádiók lelki világába. Kb 4 évembe tellett hogy elkészüljön egy olyan saját fejlesztésű és tervezésű rádió adó, amit már bátran felmertem tenni egy tetőantennára. 1999 nyarán elkezdődött az adás. Kölcsön kapott CD-játszóról ment a zene minden este. Mondanom sem kell, hogy ez a CD játszó hibás is volt. Időnként elkezdett ugrálni, meg meg akadni a CD. Persze nem tudtam hogy valaki hallgat e, vagy sem, de egy barátomat áthívtam hozzám és neki már volt mobilja, mert ugye ez is elég ritka volt akkoriban. Bemondtuk a telefonszámát adásba és akkor kattant be valami. Nagy meglepetésünkre több mint 30sms érkezett és rengeteg hívás. Álmomban sem gondoltam, hogy vannak hallgatóim. Ettől a naptól kezdve még többet és még lelkiismeretesebben foglalkoztam a rádió adással. Minden nap délután 16:00-tól másnap reggel 07:00-ig ment az adás. Hétvégén NON STOP. Eszméletlen sok pénzt fektettem bele CD-k vásárlásába, keverőpultba, fejhallgatókba. Erre a pénzt diákmunkából kerestem. Voltam én már minden, csak akasztott ember nem Rengeteg ismerősöm lett, rengeteg zenekar keresett meg, újságírók, más rádiók műsorvezetői (Boros Lajos) és sok sok sok sok lelkes hallgató. Voltak hullámhegyek és voltak hullámvölgyek, de mindig új erőre kaptam. Két helyről is megkerestek, hogy mi lenne ha én lennék a DJ szombat éjjel. Elvállaltam. Hihetetlen élményt szerzett nekem ez az egész rádiózás. Eszméletlenül megváltoztatta az élethez és az emberekhez való viszonyomat. Kinyílt számomra a világ. Igaz, hogy két évet elszúrtam a főiskolán, mert nem tanultam, és csak a rádiónak valamint a lemezlovászkodásnak éltem. De úgy érzem megérte. Soha semmire nem cserélném el azt, amit ez a rádió adott nekem. Mesélhetnék hetekig, hogy milyen dolgok történtek velem. Teltek múltak az évek és közben bejött a nagy szerelem is az életemben. Utólag már lehet hogy inkább bánom, de egy lány miatt elkezdtem hanyagolni a rádiózást. Nem foglalkoztam vele. Legtöbbször már automatikus ki-be kapcsolás volt és számítógépről ment a zene. 2005-ben pedig jött az NHH márciusban és elvitt mindent.
Eltelt 6év. Ez hosszú idő. De egy percét sem bánom. Örülök, hogy megélhettem azokat az örömöket amiket szereztem egy olyan készülék segítségével amit saját kezűleg fejlesztettem és építettem. Örülök, hogy vannak akik még ma is azt kérdezik, hogy mikor lesz újabb adás. Örülök, hogy még vannak, akik nem felejtették, hogy létezett valaha Aktív Rádió az FM 88,5-ön. Örülök, hogy megismerhettem rengeteg embert, és örülök, hogy megváltoztatta az életszemléletemet ez a pár év, és örülök, hogy sok sok embernek okoztam örömet azzal, hogy adhattam nekik valamit, amire akkoriban volt igény mindezt úgy, hogy nem volt reklám, nem voltak határok, nem voltak olyan felettem álló erők akik befolyásoltak abban hogy mikor mit hogyan mondhatok. Szabad kezet kaptam 100%-ban mert akkor még működött és volt igény a KALÓZ RÁDIÓZÁSRA. Örülök, hogy létezik elektronika.
(#) bankimajki válasza Zoliii hozzászólására (») Márc 23, 2011 /
 
Kár hogy manapság kevés olyan ember van, mint te. Becsületre méltó az önzetlen munkásságod. Jelenleg én is hasonló módon cselekszem, igaz nem rádiózásban. (Ez is egy kicsit a suli rovására megy, de ha más szemszögből nézzük, akkor egyre jobban átlátom ezt a szakmát.) És jó eséllyel, egész jó helyen fogok melózni a nyáron. Helyileg merre felé vagy? Szívesen összehaverkodnék veled. Jó az ilyen emberekkel beszélgetni. Manapság már kihaló félben vannak az igényes normális gondolkodású emberek.
(#) Zoliii válasza bankimajki hozzászólására (») Márc 23, 2011 /
 
Helló! Budaörsön lakom, illetve már inkább a XI.kerületben. Sajnos a világ már más irányba kanyarodott. Én sem építkezek már otthon elektronikailag. Egyszerűen nincs igény rá. A munkám miatt persze naponta szívom a forró ónból származó gyanta illatát (nem ónmentes forrasztóónból ), de otthon max a konnektorokat javítom
(#) Abukodonozo válasza Zoliii hozzászólására (») Márc 23, 2011 /
 
Ritka az ilyen hozzászólás a fórumon, én is örvendek, hogy vannak még ilyen emberek. Ezt nem fogom egyhamar elfelejteni!
(#) newman92 hozzászólása Márc 23, 2011 /
 
Hy All!

Én is tele vagyok szép emlékekkel! Na akkor lássuk:

Már ovis koromban szétszedtem a játékaimat (távrángatós autó) meg hasonlók. Fájt is a hátsóm.
Lomtalanításkor meg csak néztek a szüleim mert mindenféle panelt felhordtam. Kisiskolás koromban motorokkal meg elemekkel szórakoztam. A keresztapám adott egy fél magnót (eleje a mechanikával) nagyon tetszett a szerzemény, ahogy hazaértünk szétberheltem pillanatok alatt. Aztán kapcsolók is bekerültek az érdeklődési körömbe elem+moci+kapcsoló próbálkoztam és egyszer csak működött, örültem mintha feltaláltam volna a spanyolviaszt.
Aztán elkezdett foglalkoztatni, hogy működik az a tekerős bigyó amit potméternek hívunk.
vagy 20-at elégettünk a haveromékkal a próbálóuzásaink során. Elem motor közé raktuk direkt módon.
Egy bibi volt drága az elem, mi meg ha elemünkben voltunk óránként kinyuvasztottunk egy 9V-ost. Egy szép napon kaptam egy 9V-os dugasztápot, hajjaj mit rá nem kötöttünk, hanem haver leejtette és letört róla a dugója. Szomórúak voltunk, aztán a bolhán vettem egy csengőtrafót. Tudtam hogy, mit csinál de az egyenirányításról gőzöm se volt. Aztán valamilyen töltőből elővarázsolt panel megoldotta a gondot
megnéztem hogy volt a saját trafóján és rátettem az enyémre. Jött aminek jönnie kell, be a cuccot(ami egy VL 100 kistévé dobozába lett belegányolva) a konnektorba, bekapcs, semmi átkötöttem a kapcsolót, bekapcs... És működött! A haverokkal rendesen ünnepeltünk. Aztán rájöttem arra is hogy működik a dióda, 2 diódával csináltam egy egyenrángatást.
szépen működött aztán megbolondítottuk két számlapos dupla kapcsolóval váltóáramunk is lett.
A kondit is felfedeztük a TV szerelő bujtott fel erre minket. Azt néztük ,hogy a kondit beiktatva gyorsabban forognak a mocik. A kondi volt a második tápomban a turbó fokozat, ki be lehetett kapcsolgatni.
A gyártástechnológiáról, dióhéjban annyit, hogy: Ragasztópisztollyal összegányolt ,kontaktos, érintésvédelmi, katasztrófa volt alkotásaink többsége akkoriban.
Középsuliban megtanultam panelt készíteni. Azóta már jók a cuccok és nem veszélyesek.
Azóta is leginkább tápokkal foglalkozom.
(#) pinyó39 hozzászólása Márc 23, 2011 /
 
Nálam furcsán kezdődött az egész, gyerekkoromban csak az olvasás érdekelt szinte kizárólag, 12évesen (82-ben) vidéki nyaralásra "utaltak be" a nagynénémékhez. Már előre utáltam hogy nézhetem, hogy nő a fű a réten, meg merre tekeregnek a tehenek. Na de kiderült, hogy nagybátyámnak az akkori időkhöz képest szupi könyvtára volt (Sipos sárga erősítők, elektronika sorozatok, ezermester, és a Hifi magazin az 1-es számtól). Annyira jól sikerült az ismerkedés a szakirodalommal, hogy négy év alatt fejlődtem annyit, hogy az első eladásra szánt erősítőm is elkészült (Quad405, mi más), ami azóta is működik egy barátomnál. Aztán jött vagy 10 év amikor szinte mindent építettem, műszerektől erősítőn át a hangdobozig, munka és szabadidőben egyaránt, de ez már a folytatás. Szegény nagybátyám időközben meghalt, így a könyvtára rám maradt.
(#) saraha hozzászólása Márc 23, 2011 /
 
Sziasztok,akkor már én is leírom a történetem.
Én négy éves koromban szembesültem először életem egyik legkedvesebb dolgával az elektronikával, amikor egy vidéki kis istállóban 84"-ben felálltam apám satupadjára és bedugtam a konnektorba a saját magam gyártotta világítótestet ami nem állt másból,mint egy 100W-os izzóból és egy 28"-os bicikliküllőből.Igazán meghatározó,felejthetetlen és e megrázó élményben volt részem...apám rendesen kiporolta utána a nadrágomat, de én jó makacs gyerek módjára nem hagytam magam... :yes:
(#) Steven19 hozzászólása Márc 24, 2011 /
 
Sziasztok. Én kézfogás által ismerkedtem meg az árammal takaréktrafó kimenetét martam meg ez volt a kézfogás az árammal (5-6 évesen), teszem hozzá a trafó elfüstölt bizti kiolvadt én meg itt vagyok . Azóta Járművillamosság szerelő vagyok. És lelkes hobbista.
(#) keko hozzászólása Jún 9, 2011 /
 
Ezt a gyönyörűséget ma találtam, a volt sulim előtt.Valaha Ő "rontott meg" anno 1982.

SAM_0174.JPG
    
(#) pucuka válasza keko hozzászólására (») Jún 9, 2011 /
 
Egy ilyet kidobni, bűn. Pedig milyen jó állapotban van.
(#) mandor hozzászólása Jún 9, 2011 /
 
Sziasztok!
Én anno a hűtőkábel elrágásával kezdtem
Aztán kaptam egy forrasztót majd így jöttek a műszerek/alkatrészek.. Lassan kb 10éve vagyok az elektronika terén. De úgy néz ki nem csak hobbi marad
(#) keko válasza pucuka hozzászólására (») Jún 9, 2011 /
 
Beszéltem az igazgatóval azt mondta hogy "nem fér bele a tanagyagba"
(#) pucuka válasza keko hozzászólására (») Jún 9, 2011 /
 
Akkor vajjon mi fér be? Aztán itt a fórumon meg jön a kérdés, hogy van egy motrom. . .
(#) keko válasza keko hozzászólására (») Jún 9, 2011 /
 
Lomtalanítás volt.Úgy látszik a villamosság alapfokú ismerete már nem része az alapműveltségnek.
(#) Gafly válasza keko hozzászólására (») Jún 9, 2011 /
 
Na arra azóta sem tudtam görcsöt kötni, hogy a színusz hullám szemléltetéséhez való panelen csak ellenállás és kondenzátor volt...
(#) Gafly válasza keko hozzászólására (») Jún 9, 2011 /
 
Erre inkább nem írok semmit. Pontosabban ez is egyféle állásfoglalás...
(#) Steven19 válasza Zoliii hozzászólására (») Jún 22, 2011 /
 
Zoliii! Én is szoktam kalózrádiózni néha.Csak jelenleg nincs rá időm. De idén nyáron megindítom megint.Én már neten csinálom.Beszélni nem szoktam csak zenélek szünet nélkül.
(#) Bagyula hozzászólása Jún 22, 2011 / 1
 
Szép az én eddigi szakmai életutam is .Detektoros rádiók csak nem akartak működni, nem is tudom honnan vettem a kudarcok ellenére a töretlen lelkesedésemet ,de aztán egyszer csak megszólalt és onnan kezdve nem volt visszaút .Villogók, sípolók, hangerősítők ,tápegységek, rádiófrekis áramkörök stb .Míd a haverok fociztak,csavarogtak én forrasztottam .Most egy nagyvállalatnál dolgozok elektronikai területen, de jól esik néha újra detektoros rádiót építeni .Mostmár működik elsőre .
(#) (Felhasználó 54221) hozzászólása Jún 22, 2011 /
 
Nekem első igazi elektronikai "sikerem" alsós koromban egy Sokol rádió 9 V DC tápegységbemenetébe belepasszíroztam egy 230V AC szabványos dugasz, a tovább ugye mondanom se kell hogy mi történt ezután...
(egyik fórumtémában részletesen kitárgyaltuk)
(#) kristikoma hozzászólása Jún 24, 2011 /
 
Én úgy kezdtem kb. 5 éve, hogy általánosban eljártam elektro szakkörre, ahol készült 2 LED-es villogó, fényorgona szintén LED-ekkel, valamint egy 10 W-os tranzisztoros erősítő 2db 2N 3055-össel. Utána jött Kókavecz András barátom, és megadta a nagy löketet, végül szakközépben is csak elektro minden mennyiségben
Következő: »»   2 / 3
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem