Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Ki mit épített?
 
Témaindító: Dióda, idő: Jan 26, 2006
Ez a téma ha úgy tetszik a mi "kiállítótermünk", nem pedig a ki mit csinált volna másképpen, mások helyett, és legfőképpen nem javítós téma. Minden készüléknek van saját témája, ott kell kitárgyalni a részleteket!
FONTOS! A kapcsolási rajzok keresésére is van saját téma, ott keressetek rajzokat!
Lapozás: OK   134 / 1680
(#) Fery válasza Tom025 hozzászólására (») Okt 20, 2007 /
 
Már bocsi fiúk de elolvastátok rendesen ezt a topicot???
Ezt a cuccot egy 12 ÉVES gyerek hozta össze.
50 évesen több mint 30 év elektronikai gyakorlattal leveszem előtte a kalapom. Persze mindent tovább lehet fejleszteni de 12 évesen ezt megcsinálni nem akámilyen teljesitmény.
(#) Fery válasza Fery hozzászólására (») Okt 20, 2007 /
 
Rosszul irtam 12.-es de akkor is ez a helyzet.
(#) Attila86 válasza Attila86 hozzászólására (») Okt 20, 2007 /
 
Sikerült feltöltenem néhány képet a négydigites panelmérőmről:
Kép1
Kép2
Kép3
Kép4
Kép5
Kép6
Kép7
Kép8
(#) Fery válasza Attila86 hozzászólására (») Okt 20, 2007 /
 
Ez Igen. Elismerésem, ez tényleg szép. Milyen tokkal csináltad ?
(#) Attila86 válasza Fery hozzászólására (») Okt 20, 2007 /
 
ICL7135-el.
(#) watt válasza Attila86 hozzászólására (») Okt 20, 2007 /
 
Végre egy normális kivitelű cucc! Itt már lassan mindent megdícsérnek! De ez igazán szép munka!
(#) Attila86 hozzászólása Okt 20, 2007 1 /
 
Miért nincs pirulós smile?!
(#) watt válasza Attila86 hozzászólására (») Okt 20, 2007 /
 
Jogos kérdés.
(#) Tom025 válasza Fery hozzászólására (») Okt 20, 2007 /
 
Ha nekem szántad, igen, elolvastam. Én 12. osztályosra gondoltam, és a munkáját elismerem, csak a publikáció, olyan amilyen.

Attila, ez tényleg nagyon szép! De a háttérben lévő egyen-dobozolású cuccok is nagyon tetszenek! Ilyen kijelzési móddal dolgozik még IC a 7447-esen kívül, hogy nincs a 6osnak és a 9esnek vége? Vagy a fölső kis IC pont 7447? Szeretem, mert nem olyan kommersz..
(#) Attila86 válasza Tom025 hozzászólására (») Okt 20, 2007 /
 
Bizony, az az ic 74LS47.
A működés örömében fürödve eszembe sem jutott hogy a hatos éa a kilences számok kijelzésképének milyensége nem is az ICL7135-től függ, hanem a 74LS47-től.
(#) Fery válasza Tom025 hozzászólására (») Okt 20, 2007 /
 
Ebben teljesen egyetértek a fotók is nagyon gyengére sikeredtek. Én is csak az elektronikára és az ötletre adtam elismerésem.Lehet,hogy félreértettem és te is csak a publikációra gondoltál.Az tényleg lehetett volna gondosabb is.
(#) Collector válasza watt hozzászólására (») Okt 20, 2007 /
 
Jah, én is pont akartam mondani, azért ha valaki valamit összetaknyol azt nem kéne dicsérgetni, igenis a kellő kritikával kell szembesíteni az építőt. Az, hogy valami jól néz ki, nem csak azt jelenti, hogy a szoba dísze is lehet, hanem áttekinthető.
(#) Petroimro válasza Collector hozzászólására (») Okt 20, 2007 /
 
Én 11-es vagyok és gond nélkül meg tudtam csinálni.
(#) titi válasza Attila86 hozzászólására (») Okt 20, 2007 /
 
Grat!

A számok "szépítésével" kapcsolatban keresd meg a Hobby Elektronika 1994/5 számának 165-167. oldalát.

Üdv!
(#) Attila86 válasza titi hozzászólására (») Okt 21, 2007 /
 
Köszönöm a tippet!
Engem nem zavar hogy így írja ki a kilenceseket és a hatosokat, bár mivel tulajdonképpen két egyszerű diódával megoldható a kijelzéskép módosítása, elgondolkodom rajta hogy beépítsem-e az áramkörbe.

Üdv.!
(#) Medve hozzászólása Okt 21, 2007 / 1
 
Ki mit épített?

Gondolkoztam egy darabig, hogy ezt beírjam-e fórumba, de hagyom tovább érlelődni Collector felszólalása után...Arra gondoltam, hogy a kinézet, az az én megitélésem szerint másodrendű, de most a dobozolásra gondolok, nem az belső áttekinthetőségre. Habár, ha a konstrukció olyan, hogy nem számít a huzalozás, vagy sosem kell javítani, hát akkor lehet dzsumbuly, nemde? Más okból viszont a belső szerelésnek is szépnek kell lenni, és ez az ember maga. Egyszerűen jobb kedvel gondol rá és használja azt, még jobban is bízik benne, ha a dobozon belül is rend van. Szóval itt lehet választani.

A másik a "szobadísz". Itt inkább elektronikáról van szó. Amit nagyon hiányolok ebben a topicban, hogy:

-Ezt az erősítőt építettem stb, de a hangjáról, műszaki adatairól már ritkán kapunk infót, legalább egy összehasonlítás bármivel, teljesebb képet adna a konstrukcióról.

-Nagy sláger az óra: csillivilli mendegyik, de fogysztás, pontosság?

-tápegységek: fontos eszközünk. De Hogyan reagál a terhelésre? U-I tartományok? Milyen referenciát használ az illető? (lehet válogatni is a diódákat!) Valamiféle védelem? Műszer hitelesítése? A PC-s tápok is megérdemelnek ilyen vizsgálatot, főleg a szűrés milyenségét illetően. Ezekről már ritkán beszélünk

-Fényorgona? Milyen szűrőt használ? RC? kettős pí? optó? Nullátmenet? Bármiféle tapasztalat?

Összefoglalva, ne csak megmutassuk, hanem beszéljünk is róla és ne csak szép legyen, de jó is.
(#) Fery válasza Medve hozzászólására (») Okt 21, 2007 /
 
Sok mindennel mélységesen egyetértek a felvetétésben,de sajna lesz vele néhány probléma.
Nagyon sokan általában ez első kipróbálás után teszik ide gyártmányaikat ami a készülékkel szerzett tapasztalatok mennyiségét erősen korlátozza. Másrészt kis hazánkban a hobby szinten elektronikával foglalkozó amatőrök műszerezettsége a fejlettebb országokhoz viszonyitva nagyjából egyenlő a nullával. Természetesen ezt nem hibaként emlitem hanem a gazdasági okként. Mint mindnyájan tudjuk a magyar fizetésekhez mérve a normálisabb műszerek árait, hááá..t...... mintha nem is egy bolygón élnénk a műszerekkel. A nagy részük csak annyira elérhetetlen számunkra mint egy másik galaxis. Ez sajna mindjárt behatárolja azokat a specifikációkat amit esetleg kaphatnánk. Egyetértek abban, hogy azért kicsit bővebb és pontosabb leirással tegyük ide a mondandókat.
Azt azért még hozzátenném, én rosszul vagyok a kábeldzsumbujjal összetákolt dolgoktól. Hiába gyönyörű egy készülék kivűlről nekem soha nem fognak tettszeni a az összevissza drótozással készült gépek.
(#) watt hozzászólása Okt 21, 2007 /
 
Egyetértek, hogy vannak bizonyos készülékek, aminél nem számít a kivitel, csak jól működjön.

DE! Ilyennel nem kéne dicsekedni! Vagy ha még is, jelezni, hogy ez viccnek van szánva!

Ha ide feltesz valaki egy művet, azzal magát minősíti. Persze, lelke rajta, hogy milyen irányban!
(#) Frankye válasza Attila86 hozzászólására (») Okt 21, 2007 /
 
Ez nagyon baró lett! Lesz belőle cikk is, ugye?! (Mondd, hogy igen, lécci-lécci-lécci! )

De tényleg! Nagyon profi munka, komolyan!
(Ezt szeretem Attila munkáinál: precíz, áttekinthető, jól dokumentált, és könyen utámépíthető! Szuper! Ja, és nem utolsó sorban ötletes (ld.: két NYÁK panel derékszögben összeforrasztva... Hogy ez nem nekem jutott eszembe... ))
(#) Medve válasza Fery hozzászólására (») Okt 21, 2007 /
 
Valóban, talán már az is szerencsés szűk hazánkban aki egy munkahelyen hozzájut valami hasznos és pontos műszerhez. De vannak ügyes trükkök, melyekkel lehet pl átviteli karakterisztikát mérni, s nem kell hozzá egy 100000-es wobbler. A HF tartományban pl nagyon egyszerű. De ez más téma...kellene egy műszer topic? Ha van égetőnk, egy frekimérő sem nagy ügy ma már. Ezzel egy tápegység gerjedése, vagy szűrése is ellenőrizhető, ha nincs szkóp. Vagy ott a GDO, milyen egyszerű műszer, és mennyi mérés elvégezhető vele. Bár itt a HE-n a rádiós témák elég ritkák.
(#) Fery válasza Frankye hozzászólására (») Okt 21, 2007 /
 
Érdekes, pedig biztos vagyok benne,hogy Te is - mint mi is sokan - csináltál már kissebb dobozt nyákból összeforrasztva ahol derékszögbe forrasszuk egymáshoz a doboz oldalait.
Attila86 - mindenféle dicséretet megérdemel ezekért a munkákért. Egy dolgot kérdeznék : Ahogy ezt a nagy nyákot elnézem ennek valami egyéb funkciója még van a DPM-en kivül. Mi lessz ebből a végére ?

Modiknak : Csináljatok már neki egy pirulós smile-t, annyit dicsérjük meg már reklamálta is.
Ezenkivül ki kellene találni valamit ezzel a pontrendszerrel. Sokan érdemelnének meg a hsz-ért,cikkekért,művekért pontokat de ha nem új topic indul akkor nincs pont, viszont az sem működik hogy minden kérdésre topicnyitás legyen. Persze teszem hozzá hogy eddig mindig ha valaki úgy itélte meg,hogy valaki nagyon megérdemli akkor lehetőség volt megkérni a modikat,hogy adjunk neki pontot,de ki kéne találni ennek valamilyen egyéb módját. Nekem sajna nem sok minden jut eszembe de hátha valakinek lesz ötlete. Bocsi az OFF-ért de mivel most jutott eszembe és itt is aktuális ezért nemigen tudtam máshova irni.
(#) Attila86 válasza Frankye hozzászólására (») Okt 21, 2007 /
 
Na ná hogy lesz belőle cikk. Mint korábban említettem; ez lesz a technikusi vizsgamunkám.
A négydigites DVM csak a panelmérő, hozzá tartozik egy 40V 10A-es kapcsolóüzemű előszabályozós táp, egy nevetséges mérető hűtőbordával...
(#) Attila86 válasza Fery hozzászólására (») Okt 21, 2007 /
 
Idézet:
„Ahogy ezt a nagy nyákot elnézem ennek valami egyéb funkciója még van a DPM-en kivül. Mi lessz ebből a végére ?”


Valóban. A kisebbik tápomhoz hasonlóan a panelmérő csak a függőleges panel. A vízszintes panelen van a táp többi része, és ennek a panelnak a szélessége határozta meg a műszer panljának szélességét. Azért olyan nagy és "szellős" ez a panel.
(#) Fery válasza Medve hozzászólására (») Okt 21, 2007 /
 
Abszolute igazad van. Egy gondom van ezzel. Nagyon sokan épitünk műszereket, részben mert rá is vagyunk szorulva /Hába a "muszáj" nagy úr / meg igen sokat is lehet tanulni belőle de a legfontosabb a hitelesités hiányzik. Nem lehet egy ötezer Ft-os multival hitelesiteni egy tápot mert ezeknek az olcsó multiknak a hitelessége is megkérdőjelezhető. Persze hobby szinten elmegy de azért ma már vannak olyan dolgok amiket hobby szinten épitünk és bizony komlyabb a specifikációja mint némelyik gyári gépé, HA be tudnánk lőni hitelesitett műszerekkel.
(#) Fery válasza Attila86 hozzászólására (») Okt 21, 2007 /
 
Sejtettem mivel kezelőszervek helyei látszanak. Ez az előszabályzós táp igen izgalmasan hangzik kiváncsian várjuk a folytatást.
Mégegyszer GRATULÁLOK.
(#) Medve válasza Fery hozzászólására (») Okt 21, 2007 /
 
Igen, én is foglalkoztam "panelműszerekkel" és ott akadtam meg. Volt egy referencia elem...merülőfélben.. hmmm...Majd összegyűjtöttem, ami volt, LM723, (az nem rossz ref) és még néhány "pontos" cuccot. A haver bevitte a céghez, egy sokdigites műszerrel meg egy hajszárítóval megmérte...Csak remélni tudom, hogy most is annyi. Ez volt a második gondolaltom Attila86 munkájánál, hogy 4 digit, de mivel hitelesült a műszer? ...Ami a legpontosabb lehet egy hobbilaborban az a frekvencia. A rádiósok szerencsések ebből a szempontból.
(#) Attila86 válasza Medve hozzászólására (») Okt 21, 2007 /
 
Igen, a referencia még kérdéses. A képeken lévő áramkörben LM336 van, de ez csak próbának lett belerakva. A kész áramkörben még gondolkodok hogy mi legyen.
Az a baj, hogy olyan referencia-forrást szeretnék beletenni, ami azon felül hogy elég jól hőkompenzált még könnyen be is szerezhető. Mert nekem ugyan vizsgamunkának teljesen mindegy hogy mit teszek bele, de ha fölteszem netre hogy mások is utánépíthessék, akkor nekik nagyon nehéz dolguk lesz...
ICL8069 lenne a legjobb, de nem lehet kapni sehol. Azt meg nagyon nem szeretném hogy mindenki aki meg akarja építeni a tápot, ingyen mintákat rendelgetne a Maximtól.
(#) pbalazs válasza Attila86 hozzászólására (») Okt 21, 2007 /
 
Ha jól emlékszem, a 74LS247 teljesen kompatibilis a 74LS47-tel, és a 6-osnak, meg a 9-esnek rajzol "farkat".
(#) Tom025 hozzászólása Okt 21, 2007 /
 
Bemutatnám a Skori-féle mini tesla-tekercsemet. Még nem teljes készültségű, de nagyon szépen működik.
A kapcsolás és a leírás
Képek az én tekercsemről
Terveim között szerepel zenélősre átalakítása is, meglátjuk mit sikerül majd összehozni belőle...
A tekercstestet 6cm átmérőjű PVC lefolyócsőre csináltam, 0,15mm-es drótból tekertem meg 16cm-t a csövön. Kb 1000 menet lehet. Volt is vagy 4 óra amíg elkészültem vele... A kapcsolás pedig az utolsó verzió Skori honlapján. A kis toroid trafót PC táp fojtó magjára készítettem.
Üdv!
(#) Doncso válasza Attila86 hozzászólására (») Okt 21, 2007 /
 
Attila, ahogy elnéztem az egyik képedet megláttam a forrasztóállomásodat, az nem véletlen a Fery-féle forrállomás? Mert nekem pont ma lett kész a Fery-féle, gondoltam felteszek képet róla. Még egy két dolgot kell belöl huzalozni de már müködik.
Ja és köszi a rajzot Fery-service

DSC02980.png
    
Következő: »»   134 / 1680
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem