Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kombikazán működési hiba
 
Témaindító: gpepe79, idő: Nov 29, 2009
Témakörök:
Lapozás: OK   557 / 579
(#) racsp hozzászólása Okt 24, 2023 /
 
Sziasztok

Van egy Baxi Fourtech 24F kazánom aminél a szivattyú légtelenítő folyik, néha sprivveli a vizet. Ez gondolom cserés.
Ki lehet a légtelenítőt venni, hogy az ember szétszedné a kazánt?
vagy a szivattyút mindenképp le kell csavarozni?

Illetve ha lenyomom a légteleytő kis kupakját igy zárom és nem folyik okoz-e gondot, vagy osztó-gyűtjőn lévő légtelenítő is kiviszi-e levegőt?

Köszönöm
(#) VIM válasza andrew_j_j hozzászólására (») Okt 24, 2023 /
 
Szia! Most őszintén, hogyan képzelted el a delektor kérdéses részét darabokban javítani ill. alkatrészekre bontva javítókészletet forgalmazzon valaki hozzá? Azt vedd számításba, hogy hány évet szolgált és milyen körülmények között. Ha visszaosztod meglepően olcsó a fenntartása a mostani készülékekhez képest és majdnem, hogy örülni kellene, hogy kapni lehet hozzá alkatrészt. A tömszelence az filléres alkatrész. A vízkő az sajnos helyrajzi adottságoktól is függ, hogy mennyi bosszúságot okoz a lerakódása de ha rendszeresen karba van tartva a készülék akkor ezek idejekorán orvosolhatók. A HMV-vel kapcsolatban pedig csak annyi, hogy télen tél van ... a többi az fizika, ne kelljen ragozni a velejárókat de a "gyakorikérdések"-ben is fel lehet tenni ilyen kérdést.
(#) andrew_j_j válasza VIM hozzászólására (») Okt 24, 2023 /
 
Remélem a másik 8000 hozzászólásod nem ilyen lekezelő nesze semmi fogd meg jól stílusban írodott.
Minek írsz, ha nem tudsz konkrétumokat írni a feltett kérdésre? Javítókészlet, meg örüljek neki, meg ha rendszeresen karban van tartva, stb.
Pont karban akarom tartani, eddig is minden évben ki volt tisztítva. Még működik. 23 éve.
De jelenleg nem tudok 50ezret áldozni egy szerelőre, hogy kijöjjön, kitakarítsa, kicserélje a szelencét meg a deflektort. Pesten ennyibe fáj a művelet.
Ezért életemben először kénytelen vagyok saját magam megcsinálni. Mivel csak 2-3 éve fűti ki nehezebben a vizet, nem hiszem, hogy csak annyi lenne hogy télen tél van ... a többi az fizika.
Légyszi ne válaszolj, lapozz tovább.
(#) VIM válasza andrew_j_j hozzászólására (») Okt 25, 2023 /
 
Ne haragudj nem volt célom, hogy bántó legyek veled szemben de be kell látnod, hogy amire megoldást keresel nem sok lehetőséged van. Ha a delektor azon részét akarod kijavítani akkor a sérült részt ki kell szedned és arról szabásmintát kell készítened kartonból, hogy később majd rá tudd rajzolni egy tűzihorganyzott vagy saválló 0.8-1mm-es lemezdarabra amit nem tudom, hogy hol tudsz beszerezni a környékeden ilyet. Talán egy bádogosnál vagy "mohu" telepen ha egyáltalán van eladás hulladékból. Ha tehát megvagy ezzel a beszerzéssel akkor már a többi az szerszámozottság és kézügyesség dolga. Kizártnak tartom, hogy bármilyen mesterember ezt ingyen legyártaná olyan formára amilyenre szükséges. Hasonlót lehetne csinálni de abban nem lesz benne a merevítés amit a bádogos zikniző görgőkkel nyom bele, hogy az a lemez ne tudjon meghajolni.
A 3. pontra válaszolva valószínű, hogy a zárt égőtér nem zár megfelelően ezért a fő gázszelep nem tud maximumra modulálni. Ellenőrizni kellene a min.-max. beállítást a szelepen amihez jó lenne egy hozzáértő szakember de ha bevállalod akkor a leírásában megtalálsz ehhez mindent.
(#) VIM válasza racsp hozzászólására (») Okt 25, 2023 /
 
Szia! Ha tudnál róla képet mutatni az jó lenne, mert szivattyúja válogatja, hogy melyiken milyen van. A sárgaréz anyagút azt talán szét ill. ki lehet csavarni a helyéről és vízkőoldóban ki lehet áztatni. A műanyag azt nem biztos, hogy szerelhető. A fűtési kör csapjait ha elzárod a kazán alatt és a készülékből leengeded a vizet akkor szerelheted.
(#) joetata válasza VIM hozzászólására (») Okt 25, 2023 /
 
Még nem próbáltam, de holnap igen.
(#) Fats Domino hozzászólása Okt 26, 2023 /
 
Jó reggelt a tisztelt fórumozóknak!
Kombicirkó , Radiant, kb. 20 éves , a fürdő és a konyha melegvízcsap egyszerre való használatánál a fürdőnél eltűnik a melegvíz.Kérdezem a tisztelt hozzáértő Urakat, Ha a melegvíz csövet nagyobb átmérőjűre cserélem megszűnhet ez a probléma? Vagy van erre estleg más megoldás is? Cirkócserén kívül... vagy ne fürödjünk,csak mosogassunk..
A hozzászólás módosítva: Okt 26, 2023
(#) Udvari Zsombor válasza Fats Domino hozzászólására (») Okt 26, 2023 /
 
Ha a konyhai csap közelebb van a kazánhoz, akkor az megmagyarázhatná a jelenséget, vagyis ne mosogassatok és fürödjetek egyszerre.
(#) VIM válasza Fats Domino hozzászólására (») Okt 26, 2023 /
 
Szia? Csatlakozom az előttem szólóhoz és annyit tennék még hozzá, hogy a vízhálózatban bekövetkező nyomásesés a nyitott csapoknál a hőtermelőhöz közelebbi helyen fog érvényesülni hiszen a távolabbi helyhez nem jut el a megfelelő mennyiség. Ez vonatkozik mindkettőre a hidegre és melegvízre is. Ha a hideg csapot nyitod ki közelebb akkor a távolabbinál melegebb lesz az előzőleg beállított vízhőmérséklet és fordítva.
(#) Fats Domino válasza VIM hozzászólására (») Okt 26, 2023 /
 
A konyhai van távolabb egyébkent. Ekkora hőmérséklet esés eddig nem volt jellemző. Ha a melegvízcsövet nagyobb átmérőre cserélem, javíthat valamit?
(#) robis01 válasza Fats Domino hozzászólására (») Okt 26, 2023 / 1
 
Valószínű hogy elvízkövesedett a hőcserélő, így csak kevesebb vizet tud felmelegíteni. Érdemes lehet kitisztítani, esetleg cserélni.
Ha van központi vízkezelő is beépítve a rendszerbe akkor azt is érdemes megnézni.

Alternatív lehetőség hogy orosz barátainktól rosszabb minőségű gázt kapsz mint eddig
(#) Fats Domino válasza robis01 hozzászólására (») Okt 26, 2023 /
 
Tisztítani lehet teljes szétszerelés nélkül? Nagyobb átmérőjű melegvíz cső?
A hozzászólás módosítva: Okt 26, 2023
(#) fenyibaba hozzászólása Okt 26, 2023 /
 
Azt hittem valakinek lesz majd egy jó ötlete a hibával kapcsolatban!
(#) racsp válasza VIM hozzászólására (») Okt 26, 2023 /
 
Szia

Itt van egy kép róla, hátul van a légtelenítőú és ahogy nézem egy kis félkör fémgyürű fogja amit talán hátrafelé ki lehetne tolni és az égőtér alja pont ott ugy van kiképezve mintha kicsit meg lehetne emelni és elbillentve kihúzni a helyéről.
Ezt jól gondolom?
nyilván elzárva a csapokat akkor ezt igy különösebb szétszerelés nélkül ki lehetne cserélni.
(#) robis01 válasza Fats Domino hozzászólására (») Okt 26, 2023 /
 
Nem ismerem a kazánt, meg kell nézni a szervizkönyvét hogyan lehet szétszedni.

Ha vízköves, eldugult a hőcserélő akkor hiába kerül nagyobb cső a kazán mögé, a hőcserélőn akkor is szűk keresztmetszet marad. videó-ban szétvágnak egyet, és mutatják is hol dugult el. Viszont nem csak a kazán tud vízkövesedni hanem a csővezeték, vagy akár a csap is.
Tegyél egy nagyobb lábost a mosogatóba mérd meg mennyi idő alatt telik meg, majd ismételd meg a mérést a fürdőben is. Ha csövek, szerelvények jók nem szabad sok idő különbségnek lenni a két mérés között.

Lehet hiba ok még a váltócsap hibája is, ami valamiért nem tud teljesen kinyitni.
A hozzászólás módosítva: Okt 26, 2023
(#) Gombszem válasza Fats Domino hozzászólására (») Okt 27, 2023 /
 
Ha jól értem a meleg víz tűnik el, nem a víz. Tehát hideg víz van.
Ha csak a meleg víz csapok vannak nyitva, akkor is eltűnik a meleg víz?
Mert akkor dugulás lehet a két csap között. De ha a hideg is nyitva van a konyhában, akkor lehet, hogy a hideg víz visszamegy a meleg ágba, és az folyik ki a fürdőben. Ez azért lehet, mert a meleg ágban a cirkóban, vagy utána olyan szűkület van (pl. vízkő), ami csökkenti a nyomást. A hideg ágnak így nagyobb a nyomása, és visszafolyik a csapon keresztül a meleg ágba.
(#) VIM válasza racsp hozzászólására (») Okt 27, 2023 /
 
Szia! Próbáld kivenni úgy ahogy előzőleg írtam a csapokat elzárva és ha szét tudod szedni akkor áztasd be vízkőoldóba.
(#) gyunix hozzászólása Okt 27, 2023 /
 
Sziasztok!

Egy probléma megoldásában szeretném a segítségeteket kérni. Adott egy Ariston bs 24 ff típusú gázkazán. Tisztítás és karbantartás miatt szét lett szedve. A hőcserélők ki lettek savazva, a váltószelep blokk is teljesen ki lett takarítva. Összerakás után a következő hibát produkálja. Meleg víz készítésekor mikor elindul a kazán begyújt. Ez tart kb. 2 mp-ig majd a gyújtást le is veszi. És ennyi. Továbbiakban nem történik semmi. Még annyi érdekesség, hogy a meleg víz megnyitásakor elég sokára indul el a kazán. Kipróbáltam a fűtést is és úgy néz ki, hogy az jó, mert begyújtás után szépen üzemelt tovább a kazán.

Tudna valaki ötletet adni, hogy mi lehet a gond? Én váltószelepre gondoltam, de kicseréltem egy másikra, mert volt tartalék és ugyanaz a probléma. Begyújt majd néhány másodperc után leáll.
(#) robis01 válasza gyunix hozzászólására (») Okt 27, 2023 /
 
Gyanús az áramlás érzékelő. Ha jók az elektromos csatlakozások, és a reed relé, akkor bele kerülhetett valami tisztításkor.
A hozzászólás módosítva: Okt 27, 2023
(#) gyunix válasza robis01 hozzászólására (») Okt 28, 2023 /
 
Kicseréltem az áramlásérzékelőt, de ugyanaz a probléma. Azt vettem még észre, hogy bekapcsolás után megtörténik a légtelenítés majd random bekapcsol a kazán kis lángon és nem kapcsol ki. Ilyenkor a reset-re sem reagál csak a power gombra. Kikapcsolás majd újra bekapcsolás. Egy kis ideig semmit nem csinál a kazán majd önmagától bekapcsol.
(#) gyunix válasza robis01 hozzászólására (») Okt 28, 2023 /
 
Kimértem a reed relét és úgy tűnik, hogy az jó. Viszont amikor kiveszem a helyéből, akkor nyitott állásban van, viszont amint beteszem a helyére záródik. Elindítom a kazánt és kb. 1-1,5 perc múlva elindul automatikusan és begyújt. A reed relé viszont folyamatosan zárt állapotban van.
(#) VIM válasza gyunix hozzászólására (») Okt 28, 2023 /
 
Szia! A reed relét ebben a részben található mágnesek "valamelyike" működteti. Talán fel van akadva és azért zárja a reed-et. Ennek kiszereléséhez csak a hálózati vizet kell elzárni és feszteleníteni a csövet egy csap kinyitással. Kompletten
(#) gyunix válasza VIM hozzászólására (») Okt 28, 2023 /
 
Most eresztettem le a kazánból a vizet, közben multiméterrel figyeltem a reed relét. Lejött az összes víz, kiszedtem a HMV hőcserélőt, de még akkor is zárva volt. Amikor az áramlásérzékelőt kivettem a helyéből, akkor nyitott. Kijött a maradék víz is, majd amikor visszatettem az áramlásérzékelőt, akkor már nem zárt vissza. Kíváncsi vagyok, hogy mit fog csinálni ha feltöltöm vízzel a rendszert.
(#) VIM válasza gyunix hozzászólására (») Okt 28, 2023 /
 
Beszéljünk már egy kicsit érthetőbben ezzel kapcsolatban. Nem értem, hogy miért kellet leereszteni a kazánból az összes vizet, mikor ez a rész a víz-víz hőcserélő szekunder oldalán van azaz a hidegvíz oldalon a bemenet utáni részen abban a hosszúkás hengeres tokban ami működteti a mágnes körgyűrűvel a kívülről odaillesztett reed relét. Azt az alkatrészt nézd meg ami színes műanyagon mágnesgyűrűt tartalmaz abban a tokban, hogy akadálymentesen tud e mozogni a helyén, hiszen azt a gravitáció tartja az alsó helyzetében és a víz áramlása (csap nyitáskor) ragadja magával és emeli fel a reed relé magasságába, műgésbe hozva azt.
(#) gyunix válasza VIM hozzászólására (») Okt 28, 2023 /
 
Pont azért engedtem le, hogy ki tudjam venni az áramlásmérőt, mert nyomás alatt ezt nem tudom kivenni. Megnéztem amit írtál és szabadon mozog ahogy kell neki.

Amikor újra feltöltöttem a rendszert, elindítottam a kazánt és lemértem, hogy mikor kapcsol be. Kb. 1 perc után hozzányúlt a váltószelephez és újabb 1 perc után elindult a kazán kis lángon. Úgy tapasztaltam, hogy a fűtés indult el, mert a radiátorok melegek lettek. Megpróbáltam hosszabb ideig nyomni a reset gombot és annyi történt, hogy max. teljesítményen égett a láng. A probléma ezzel még az, hogy nem kapcsol le.

Egyébként a panelt most vettem használtan. Elképzelhető, hogy panel hiba okozza ezt?
(#) VIM válasza gyunix hozzászólására (») Okt 28, 2023 /
 
A váltószelep motorja az eredeti vagy azt is cserélted a háromutú szeleppel együtt? Ha a szelepmozgató motor nem áll át (mint most nem régen nálam is előffordult ez egy Junkersnél) akkor hasonló helyzet áll fenn, mert mindkét oldal nyitott marad részlegesen és a szivattyú működése mindkét üzemállapothoz szükséges és az az oldal üzemel amelyik prioritása megmaradt előzőleg. Ha leveszed a szelep motorját a helyéről, hogy ne álljon át HMV készítésre és a reed relét is leveszed a helyéről akkor hogyan viselkedik a vezérlő, mert ekkor csak fűtésre volna szabad dolgoznia és modulálnia. Ezután azt kell próbálni, hogy a reed relét feltenni a helyére, hogy akkor van e állapotváltozás (a szelepmozgató motor még nincs a helyén!). Ha nincs változás akkor már csak a motor és annak működése lehet kérdéses amiről itt fentebb raktam is fel képeket, hogy miért nem akar átállni ha kontakthibásak az érintkezői.
A hozzászólás módosítva: Okt 28, 2023
(#) Alfa147 hozzászólása Okt 31, 2023 /
 
Sziasztok!
Adott egy Junkers Euroline ZW23 KE23 kombi gázkazán. Elkezte azt csinálni, hogy fűtés-nél,illette melegvíz adásnál letiltja a kazánt. Begyujtás után egytől. És csak a hőfok visszajelző villog.Gondoltam első sorba vezérlők hibára. De ki lett zárva, mert kicseréltem. Volt itthon egy cseredarabom. Fórumokon találtam egy olyan leírást,hogy ilyen hibát
NTC sensor is produkálhat. Működés közben megmozgattam a csövön lévő NTC sensor, és beindult a kazán.
Próbáltam keresni ilyen NTC-t,de sajtos google nem volt a barátom.
Valaki tudná benne segíteni, hogy honnan tudnék rendelni hozzá alkatrészt??
Képét mellékelve csatolom.
Köszönöm!!
(#) proli007 válasza Alfa147 hozzászólására (») Okt 31, 2023 / 1
 
Hello! Én előbb megnézném a csatlakozókat-vezetéket nem korrodált-e. Valamint hogy a szenzor a csőre termikusan jól illeszkedik-e.
(#) VIM válasza Alfa147 hozzászólására (») Okt 31, 2023 / 2
 
Szia!
Idézet:
„És csak a hőfok visszajelző villog.”
.... de melyik érték villog?, mert, hogy ez hibakód volna. A kereső pedig biztosan a barátod lenne ha az NTC-n lévő adatokra kerestél volna rá pl.:Bővebben: Link A pdf-ben pedig a 10. oldalon vannak ehhez az információk. A felső sor számai a fontosak, mert az az értékére vonatkozik az alatta lévő a csőátmérőre való érték maximuma az alsó adat pedig a dátum. Ha csak kisebb átmérőjűt kapnál akkor sincs probléma ha a most meglévő klipsz még jó, mert csak át kell cserélni a "betétet" és fel lehet tenni a helyére. Hővezető paszta nem ártana arra a felületre.
A hozzászólás módosítva: Okt 31, 2023
(#) Alfa147 válasza VIM hozzászólására (») Okt 31, 2023 /
 
Nagyon szépen köszönöm a információkat. Így már mindent értek!
Van vidóm is a kazán működéséről. Csak sajnos nem engedi fölteni.
Következő: »»   557 / 579
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem