Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Labortápegység készítése
Egyéb népszerű labortáp témák:
- SMPS labortáp
- Labortáp javítása
Lapozás: OK   217 / 844
(#) dj.csont hozzászólása Jan 29, 2010 /

Amúgy vezérlés meg megy rendesen szabályoz csak ezt írja ki! :S köszi segítséget előre is ha tudok valami okosat!
(#) dj.csont hozzászólása Jan 30, 2010 /

Üdv. Mindenkinek már meg oldottam problémát én voltam figyelmetlen ugyanis a ICL 7107-nél az OSC1 és OSC3 lábánál 100nF -et tettem 100pF helyett véletlen kicseréltem és lás csodát működik rendesen mér meg minden És így meg van kettő fel labortápom annyi változtatással hogy 50V 2A tudnak. Ehhez csak annyit csináltam egy két ellenállást cseréltem 1w - osra 5600µF / 80V puffer kondi van benne és BD245 le lett cserélve egy kicsit erősebbre BD249 -esre. Hamarosan dobozolás következik És küldöm fotókat
(#) gydanee hozzászólása Jan 30, 2010 /

Sziasztok!
Sajnos tönkrement a PC tápom, amibe raktam egy kis tuningot, és mivel szépre meg csináltam a PC táp előlapját, úgy döntöttem hogy belerakok egy trafót, és egy pár stabilizátort, hogy az előlapon szereplő értékeket tudja. Valamint egy LM350T-t is hogy legyen szabályozható része.
Készítettem egy kapcsolást, ami ezeket tudja. Átnéznétek, hogy jó lesz-e így? Kb 24V-34V váltó áram érkezik majd a bemenetére. Attól függ hogy sikerül majd letekerni a toroidom.

Táp.JPG

(#) MolnarG válasza gydanee hozzászólására (») Jan 30, 2010 /

Azt nem tudom, hogy a 24 V-os stabilizátorok párhuzamosítása jó-e így, azt majd más megmondja. Viszont a stabilizátorok sorba kötését nem tartom jó dolognak. Csak egy példa: terheled az 5 V-osat 1 A-rel, az terheli a 12 V-osat, amiből már nem tudsz teljesen kihasználni és így tovább a 12 V-os pedig a 24 V-ost... ördögi kör, nem tudod őket egyszerre teljes teljesítménnyel üzemeltetni. Ez az én meglátásom, inkább több szekundert külön tekernék arra a toroidra

Ja és a kondik, azokat az egy µF-okat ugye nem gondoltad komolyan? Feltételezem, hogy nem pár milliamperrel akarod terhelni őket. Amperenként 1000 µF-ot szoktak javasolni.
(#) gydanee válasza MolnarG hozzászólására (») Jan 30, 2010 /

Szia!
A stabilizátorok 3A-esek, kivéve a 7824-eket ami 2A-es szóval, ha a 7824esek így működnek akkor a 7812-re jut 4A. A 7812-esem 3A-es, és a 7805ösöm is. Szóval még ha 3A-el terhelem a 7812-t akkor is marad 1A az 5V-os ágban. Eddig max 600mA terhelés volt az előző labortápomon, amit használtam. Az én igényeim ez biztosan kielégítené.

A kondik értékét tényleg ennyire meg kell növelnem??
(#) MolnarG válasza gydanee hozzászólására (») Jan 30, 2010 /

Oké, te tudod én csak elmondtam a véleményem nem kötelező megtartani .
(#) gydanee válasza MolnarG hozzászólására (») Jan 30, 2010 /

Örülök is neki hogy elmondtad a véleményed! Teljesen helyénvalónak tartom az általad elmondottakat, csak itt most minél nagyobb teljesítményt akarok bezsúfolni egy PC táp dobozába. Ezért minden cucc mérete ki van centizve, kezdve a trafóéval...
Amúgy a kondik mérete mennyire lényeges? A fizikai méret miatt kérdezem. Bár ha a 7805, és 7812 előttit megnövelem 2200µF-ra akkor még bőven elférek.
(#) gydanee hozzászólása Jan 30, 2010 /

potyo kérdésere válaszolok: (Bővebben: Link)
Nekem kaqkk barátom ajánlotta hogy tegyek mind a kettő 7824 után egy-egy diódát, mivel idézek:
Idézet:
„a diódák azért kellenek hogy ne tudjanak egymásra dolgozni a 7824-ek. Van szórásuk és amelyiknek picivel magasabb a kimenőfeszültsége az kilövi a másikat”
(#) csikinkyra hozzászólása Jan 30, 2010 /

Üdv mindenkinek!
Megépítettem Attila labortápját (30V;2A) Első bekapcsolásnál minden jónak tünt, de amikor terhelésnek rákötöttem egy 12V/21W-os égőt, akkor 2A helyet maximum 0.6A jött ki a tápból. Amikor nincs rajta terhelés a feszültség fölmegy 37V-ra, és nem tudom beállítani 30V-os maximális feszültséget.
Légyszíves adjatok valami ötletet, hogy merre lehet a gond. Előre is köszönöm.
(#) potyo válasza gydanee hozzászólására (») Jan 30, 2010 / 1

Ha megnézed a 7824 belső kapcsolási rajzát, akkor abból látod, hogy ha eltérnek egymástól, akkor se fogják egymást lelőni. A 7824 csak adni tud áramot, szívni nem, tehát ha a kimenetére 24,2V kerül kívülről, miközben ez csak 24V-ot adna, akkor csak annyi fog történni, hogy az áteresztőtranzisztorát nem fogja vezérelni, mivel a kimeneten nagyobb a feszültség, mint aminek lennie kellene. Tehát nyugodtan lehet párhuzamosan kapcsolni.
(#) gydanee válasza potyo hozzászólására (») Jan 30, 2010 /

aha, azt hiszem értem.
Ezzel el is készült a kapcsolási rajz, ami elméletileg most már rendben van. Kondenzátorokat is nagyobbra cseréltem.

táp.JPG

(#) proli007 válasza gydanee hozzászólására (») Jan 30, 2010 /

Hello!
De ha már úgy is áttekered a toroidot, akkor miért nem készítesz rá egy középkivezetést. Innen leveheted az alacsonyabb feszültségű részekhez a plusz tápot. Sokkal jobb lesz a teljesítmény kihasználása és nem is fog akkorát fűteni.
üdv! proli007
(#) proli007 válasza csikinkyra hozzászólására (») Jan 30, 2010 /

Hello!
Csak éppen azt nem írtad, hogy első bekapcsoláskor szabályozható volt a feszültség és a jó tartományban? És most még az?
üdv! proli007
(#) Sir-Nyeteg válasza potyo hozzászólására (») Jan 30, 2010 /

Egy kérdésem lenne:
nekem úgy tanítottátok (Ti a fórumról), hogy a 78XX nem viseli el, ha a kimenetén nagyobb a feszültség, mint a bemenetén. Emiatt van az, hogy a bemenetén 330nF a kimenetén meg 100nF van, ill. egyen- és szűrt tápon a kimenetére tilos rakni elkót, ha mégis, akkor a bemenetén is legyen, de jóval nagyobb.
Na most, ha ez igaz, akkor a kimenetére kell a dióda, mert különben pont az előbbi lép fel, és elhalálozik a kisebb feszültségű darab.
Vagy ez téves?
(#) csikinkyra válasza proli007 hozzászólására (») Jan 30, 2010 /

Helló!
Igen, azt nem írtam. Ha a P4-et (10k) tekerem akkor kb félállásig változik a fezültség (35.5V-ig), viszont ha tovább tekerem már nem változik.

Hello!
Ennek a tápnak a maximális kimenő feszültsége 30V. 35V nem jöhet ki rajta, ha minden rendben működik..
- Mérd meg a tápfeszültségeket a GND ponthoz képest. (jelenleg ez a táp kimenetének pozitív pontja)
AzIC-n +-5V és a referenciának (TL431 katódján) 6,25V-nak kell lenni.
- Ha az IC foglalatban van, vedd ki és a kimeneti feszültségnek le kell esni 0V-ra.
üdv! proli007
(#) potyo válasza Sir-Nyeteg hozzászólására (») Jan 30, 2010 / 1

Idézet:
„nekem úgy tanítottátok (Ti a fórumról), hogy a 78XX nem viseli el, ha a kimenetén nagyobb a feszültség, mint a bemenetén

Ez igaz, csak itt ez a helyzet nem fog előállni, mert nem lesz egyiknek sem nagyobb feszültség a kimenetén, mint a bemenetén. Vagy ha lesz, akkor mindkettőn lesz, de az ellen a bemenet és a kimenet közé kötött diódával kell védekezni, nem a kimenettel sorbakötött diódával.

Hello!
Megmértem amiket írtál.
- Az IC-n megvan a -5V a +5V helyet 4,9V-ott mértem.
- A referencián is megvan a 6,25V .
- Ha kiveszem az IC-t -0,06V van a kimeneten.
Van még egy gond amit eddig nem írtam ,az hogy az R17-es ellenállás elégé melegszik, nem tudom hogy ez így normális-e?
Köszönöm hogy segítesz.

Hello!
Eddig ez jó.
- Most kivett IC mellett, nézd meg a terhelhetőséget. Az R5-R12-R11 közös pontját, tedd fel a +5V-ra. És terheld meg a tápot. De ha lehet, ne azzal a 12V-os izzóval, vagy ha nincs más, akkor három sorba kötött izzóval. Mérd meg a kimenő feszültséget, és az R1 Shunt ellenálláson eső feszültséget.
- Ha így közel kijön a táp pufferkondin mért feszültsége, akkor lehet tovább lépni.
- Vedd ki az R12-es ellenállást, és nézd meg szabályozható-e a kimeneti feszültség. De óvatosan először terhelés nélkül, majd kis (pld 100mA-es) terheléssel. Nehogy rövidre zárd, mert most nincs áramkorlátozás!!

Jut eszemben az Attila féle módosítást elkészítetted benne? Amivel az IC-k reteszelődése meg lett akadályozva?
Sajnos mára viszont be kell fejezni, mert alvás a program..
üdv! proli007

Hello!
Ezt a mondatot nem teljesen értem:"Most kivett IC mellett, nézd meg a terhelhetőséget. Az R5-R12-R11 közös pontját, tedd fel a +5V-ra."
Kimeneten álítsam be az 5V-ott? Ha nincs bent az IC nem tudom áltani a feszültséget. (sajnos még kezdő vagyok)
Többit holnap megmérem.
Attila féle módosítást nem csináltam meg .
Üdv:Csikinkyra
(#) proli007 válasza csikinkyra hozzászólására (») Jan 31, 2010 /

Hello!
Bocs! Arra gondoltam, hogy ha az ellenállások közös pontját rákötöd a +5V feszültségre, akkor a végfokozat az R5-ön keresztül, teljesen nyitva lesz. Ilyenkor a táp maximálisan terhelhető, persze a kimenő feszültsége közel akkora lesz, mint amekkora pufferkondin van és persze nem szabályozható. De a módszer a teljesítmény fokozat ellenőrzésére megfelelő. (Az IC persze ilyenkor nem tesz semmit. Alapvetően ki sem kellene venni, csak gondoltam véletlenül ki ne nyírd.

Egyébiránt, ha terhelhető az átkötéssel a tápegység, akkor már csak a szabályzó áramkörnél lehet hiba. Lehet az is gond, hogy az R12/R11 ellenállás nem megfelelő értékű, így a feszültség szabályzó nem tudja kellő képen lehúzni R11-en keresztül az R12 áramát. De ha az IC-t kiveszed, akkor ellenállás mérővel ez egyszerűen ellenőrizhető. De ugyan ez a helyzet áll fenn, ha az IC-nek pld. nincs meg a negatív tápfeszültsége. Remélem a +-5V tápfeszültséget az IC lábain mérted, nem a táp kimenetén.

Pedig jó lenne ha a módosítást beépítenéd, mert ha az IC belül reteszelődik (és erre többen panaszkodtak bekapcsoláskor) akkor nem szabályozható a kimenet.
üdv! proli007
(#) csikinkyra válasza proli007 hozzászólására (») Jan 31, 2010 /

Hello!
Megmértem mindent.
- Ha rákötöm az ellenállások közös pontját a +5Vra akkor terhelhető. A kimenő feszültség 35.5V, és a pufferen is ennyi.
- Ha kiszedem az R12-t (IC-t visszaraktam) nem tudom szabályozni a tápot.
- Mindkét ellenállás 2,2k-s.
- A +-5V-ott úgy mértem ahogy írtad , viszont a +5V helyet 4,3V van, ha kikapcsolom meg megint be akkor meg 4,9V van.
üdv:csikinkyra

Hello!
Hát ez a táp mizéria elég érdekes. Nem füstöl ilyenkor az Ic vagy a stabi?
De ez is a reteszelődés felé mutat.
Minden esetre, meg kell mérni az IC ki-be menetei feszültségeit a GND-hez képest. A két bemenetnek illik kvázi nullán lenni. (Az áramkorlát részt most még ne kösd vissza.) A feszültség szabályzó potiti tedd közlépállásba.
üdv! proli007

Hello!
Megmértem az IC összes lábán a feszültséget.
1:-0,11 ; 14:0
2:-2,1 ; 13:-0,11
3:0 ; 12:0
4:0 ; 11:-4,91
5:0 ; 10:0
6:0 ; 9:-2
7:5,01 ; 8:-2
Ezeket az értékeket mértem a GND-hez képest.
Nem füstöl és nem is melegszik semmi,kivéve azt az R17-es ellenállást.
Azt a módosítást csak hétfőn tudom megcsinálni, mert most nincsenek hozzá alkatrészeim. Ez az a módosítás ? Bővebben: Link
üdv:csikinkyra

Hello!
Elég fura feszültségek vannak. Egyáltalán az RC4136 van az áramkörben?
- A 8-as lábon nem lehetne -2V, tekintettel arra, hogy az egy ellenállóláson keresztül a GND-re van kötve.
- Az IC mind két kimenetén 0V van. Holott, ha a 14-es lábon 0V és a 13-ason -011V van, akkor a 12-es lábon, -5V körüli feszültségnek kellene lenni.
- A 13-as lábon az áramszabályzó poti állásától függően, 0..+0,3V

Amit belinkeltél, az a kapcsoló előszabályzós táp rajza, de alapvetően ide is jó, ha az IC funkcióját nézzük és nem a lábszámait.

Az R17 nyugodtan melegedhet, mert azon rajta van szinte az egész nyers tápfeszültség.
üdv! proli007

Hello!
Amikor ezeket az adatokat mértem, nem volt bent az IC, mérés ellőt vissza kellet volna raknom ?
Még egyszer átnéztem az összes alkatrész, minden jó helyen van. Utána átnéztem a fólia oldalt, ott viszont találtam egy zárlatot az IC 8-as és 9-es lába közt. Azt kijavítottam és most be tudom állítani a maximális 30V-ot, és tudom is szabályozni, de még mindig csupán 0,6A jön ki a tápból. Lehet hogy a zárlat miatt károsodott az IC ?
Üdv:csikinkyra
(#) dj.csont válasza csikinkyra hozzászólására (») Jan 31, 2010 /

Hali! És mekkora trafód amin a delej megy???
(#) csikinkyra válasza dj.csont hozzászólására (») Jan 31, 2010 /

Hello!
Az van ráírva hogy 63VA. Ez egy elég régi darab (1983-as). Szerintem azzal nem lehet gond.
(#) dj.csont hozzászólása Jan 31, 2010 /

akkor nem mivel azon kiveszel 2Ampert simán
(#) lui3 válasza proli007 hozzászólására (») Jan 31, 2010 /

Sziasztok
Én is ezt a tápot épitettem meg,eddig jol müködött habár az áramkorlátja soha sem volt tökéletes,eddig.
Kicsit nagyobb terhelést sikerült ráakasztani és elötte a 2-amperes biztit.Kicseréltem de nem hajlando azota csak4,5 voltot kiadni az felett bekapcsol az áramkorlát.ha beállitott 3 voltnál probálok ráakasztani fogyasztot akkor is bekapcsol az áramkorlát.De ha a kimenet nem aktiv és ugy probálom meg fentebb tekerni akkor is bekapcsol az áramkorlát,mindig tudnátok segiteni merre keresgéljek?ill:A modositott rajz az mit is takar?Nekem is játszotta mindig bekapcsoláskor a szabályozás mellözését
de nem tudtam hogy van hozzá modositás tudnátok adni rolla egy kapcsolást?
Köszi.
Következő: »»   217 / 844
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem