Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Labortápegység készítése
De, csak gondolkodom valami elegánsabb megoldáson, csak tranzisztorokkal...
Idézet: „Egye fene... Lesz TL431 referenciának a maga 50ppm-ével...” Sajnos a TL431 soha nem fog nekem 3V-nál többet adni 5V-os tápfeszültségről. Merthogy a PIC-nek minimum 3V referencia kell. Szimulálgattam, méricskéltem, kísérletezgettem, keresgéltem más olcsó referenciákat de sajnos arra jutottam hogy a 825Ft-os REF198-at nem lehet elhagyni. Ezzel kb 750Ft-al lett volna kevesebb a PIC-es panelmérő II alkatrészköltsége. Ha esetleg van valami ötletetek szóljatok, én már mindent végigzongoráztam...
Szia!
Sajnos nincs náluk. Megkérdem a HEStore-ban.
Szia!
A pic kimenete egy BS250 gate-jére menjen, a source elektróda a pic tápjára. A drain egy ellenállásosztón keresztül a negatív tápra. A műveleti erősítő bemenete és a föld között egy másik BS250, aminek a gate-ja az ellenállásosztó középső pontjáról veszi a jelet. Ha a pic kimenete magas, az első fet lezár, a második negatív gate feszültséget kap, kinyit. Ha a pic kimenete alacsony, az első nyit, a második lezár (a gate feszültsége az ellenállásosztóval beállítható 0V-ra). Az első fet helyett lehet pnp tranzisztort is használni bázisellenállással.
Szia!
Elkészült a labortáp. Tökéletesen működik. Saját tapasztalataim és a tesztelés során fényderűlt arra, hogy a Trimmer jobb ha 100K. (Jobb közeli értéket álíhat be az ember). Első indítás után kicsit csodálkozva ücsörögtem, mikor az áram potit 0-ra tekertem lement a feszkó 0v alá. (-0,04) és a led világítani kezdet, de próba képpen beforrasztottam egy 220ohm ellenálást a 8-as kimenetre a poti elé és ha letekerem a potit 0-ra akkor tökéletesen 0v mérhető és a led sem világít.
Üdv!
Van egy kis gond. Valamit elszúrtam. Ampert akartam mérni kimeneten és a R23, R7 (1,2ohm) ellenálás nagyon feltűzesedett. ésw szerintem valami megadta magát mert, hiába csavargatom a potikat, illetve az áram potit, csak 1v az ingadozás. 32-ről lemegy 31-re és kész, nem megy le 0v-ra. Q2 melegszik, szinte tűzes. Vajon mi lehet a gond??? Melyik alkatrész nyírtam ki?? üdv szabi
Ha Q2 melegszik, akkor vélhetően nem megy a teljesítménytranyó. Kezdetben nálam is ez volt. Amúgy a kimeneti sönt forró lesz 2-3A esetén. Nem baj. Ill. baj, de nagyon nem tudsz ellene tenni. Hiába van 10W-os az ellenállás, az a 4-5W hőteljesítmény szépen felforrósítja.
Minél nagyobb söntöt teszel oda, annál jobban. Nem hiába mondtam, hogy szorítkozz a gyári 0.47 ohmos sönthöz. Nincs nagy eltérés, de azért kevésbé fűtene. P=I*I*R. 3A végállásnál: 0.47 Ohm-on 4.23W 0.6 Ohm-on (2db 1.2Ohm párhuzamosan, ez van Nálad): 5.4W Bár Nálad ez ketté oszlik, úgyhogy kb ugyanolyan jó vagy
Van valami ötleted, hogyan tudnám behatárolni a probléma forrását?
Nem tudom szabájozni az áramot 0-32v közt. Ha elcsavarom a potit csak 1 volt az esés, nem megy le 0v-ra. Hogyan tudnám kimérni a problémás alkatrészt?? segítséged előre is köszi. Idézet: „Ha Q2 melegszik, akkor vélhetően nem megy a teljesítménytranyó” Ebből mit nem értettél meg? Kösd le a végtranyó(i)dat és mérd ki dióda-állásban egy multival ! Valószínű az(ok) lesz(nek) zárlatos(ak). Tegyél fel egy képet, hogy hány végtranyó, mekkora bordán van, mert amúgy bírnia kéne a zárlatot, ha jó az áramszabályzás.
Üdv!
A melléklet rajz szerinti kapcsolás van nekem bedobozolva tápegységként. A képen látható műszerrel mérem a potméterrel beállított feszültséget. Az a kérdésem, hogy a mutatója lengését lehet-e valahogy csillapítani. Ugyanis ha nem 0 állásban kapcsolom be, hanem mondjuk 10 V feletti értéknél, akkor csak nagy kilengések után veszi fel a beállítást. Köszi.
Hello!
Egy analóg műszernek, általában belső csillapítása van. Ez részben elektromos, részben mechanikus lehet. Ha a műszert kézzel rázogatjuk, láthatjuk, hogy csillapított vagy sem. Ha a műszer tekercsét rövidre zárjuk, akkor jelentősen csillapodik a mozgása, mert a mozgás hatására a tekercsben indukálódott áram olyan irányú, ami ellene hat az erőnek. (Lenz törvénye). Így ugyan azon alapműszer ha árammérő shunt-re dolgozik sokkal kevesebbet leng. Mert a shunt kis értékű párhuzamos ellenállása az ellenindukált feszültséget is söntöli. Feszültségmérésnél az a gond, hogy a műszer előtti soros előtét ellenállás nem képes az indukált áramot söntölni. Ezért jobban leng. Ez a műszer, ha jól látom gyárilag van kalibrálva a 30V-ra. Így gyanítom, hogy az előtét ellenállás a dobozon belül van. Így csak annak szétszerelésével lehetne csökkenteni a lengést. például úgy, hogy egy elkót kapcsolsz a műszer két pontjára. Ekkor a feszültség nem "hirtelen" fog megjelenni. Másik lehetőség lenne, hogy a műszerrel párhuzamos ellenállással csökkented a műszer alapérzékenységét, (az söntöli a műszer mozgását) és az így kapott műszer érzékenységhez új előtét ellenállást alkalmazol (számítasz ki). De mind kettőhöz gyakorlat szükséges. Esetleg megoldást adhat az is, ha "lágy indítást " építesz be a tápba. A 4,7kohm-os potival párhuzamosan teszel egy 100µF-os kondiból és egy 1kohm-os ellenállásból álló tagot (kondi plussza, a táp plusza felé). Ekkor a kimeneti feszültség bekapcsoláskor lassabban jelenik meg (kb. 0,1sec). Ki kell próbálni, hátha ez elegendő.. üdv! proli007
Készül a PIC-es panelmérő II.
Bővebben: Link
Sziasztok, találtam ezt a kapcsolást, gondoltam beküldöm.
http://elektro.zolee.hu/rajz_mutat.php?mutasd=108
úgy fest, hogy a jelen verzióban nem közölnek teljes kapcsolási rajzot... Az is lehet hogy ez szándékos, és csak a kit részeként szeretnék azt eladni.
Tessék parancsolni. Bővebben: Link
Hali
Ha még nem sikerült kideríteni a hiba okát , akkor cseréld ki a Q2-t egy uj ra , és nézd át jo alaposan , hogy a végtranyók kivezetései jo helyre vannak e forrasztva. Nálam ez volt a gond és miután meghalt a Q2 , utána én sem tudtam tovább szabályozni a feszültséget .
Hát, ez alig valamiben tér el az általam linkelt weboldalról letölthető kapcsolástól... mivel olvastam mind az általam küldött kapcsolás leírását, mind pedig a #769232 helyen linkelt leírást, a legújabban 8 fokú ellenálláslétrát vártam volna (valahol benne egy RC szűrővel), ehhez képest mindkettőben 10 fokú van (RC szűrő meg sehol), ami az általam linkelt régebbi verzióra utal.
Ennyit tudtam tenni az ügy előrehaladásának érdekében.
Nem tűnik annira rossznak deeee azért annyira nem tetszett meg hogy megépítsem . Se a zajról se a dropról semmi infó amugy a nyomógombos vezérlés tetszene de a pic is tudja ehhez nem kell x ezer forintos gyors atmega8!A kommunikáción azért mosolyogtam, i2c ezt meg átalakítani egy FT232 vel meg 2 optóval usb-re hát nem elegáns és drága is. Szerintem.
1800 ért láttam tényleg az 580+Fa nem is sok. Egy kicsit utána olvastam sokan megépítették amugy ezt a kapcsolást nekik működött.Az LCD kicsit szivacs volt de kajlival is rendesen kijelzett. Amit kifogásoltak az az, hogy lassú volt relatíve tehát sokat kellett nyomni a gombot a fesz és az áram változtatáshoz. Sajnos egyre szimpatikusabb a fent említett hibái ellenére is. Valszeg az LCD lassítja le, sok a wait de ez nem biztos hogy baj . Sőt egy olyan gondolatom is támadt hogy mára olyan népszerű HIFI-böl ismert ricnis tekerővel milyen korszerű lehetne !
Sziasztok!
A 2N3055 teljesítmény tranzisztorral sokan építkeznek. Nekem sikerült egy párat tönkretennem...Pár fotó a lehetséges felhasználást illetően. A fotók mobiltelefonnal készültek hetope fórumtárs műhelyében.
Ne má! Fogantyúnak?? Ez már kimeríti az előre megfontoltan elkövetett észnélküli pazarlás fogalmát!
Sziasztok!
Elkészítettem az edison féle labortápot, viszont van egy olyan gondom, hogy terhelés alatt világit a piros led! de milyért?? (Egy sima mezei tetkógépet kötöttem rá próbaképpen.)
A LED az áramkorlát bekapcsolását jelzi. Le kellene mérni, hogy mekkora áramot vesz fel a tetkógép. A labortápodról is és a hozzávaló tápegységről is, hogy tudjuk mennyit venne fel normál esetben. (Az is lehet, hogy több mint amit a labortápod maximum tud és akkor az áramkorlát mindig megszólal ha rákötöd).
|
Bejelentkezés
Hirdetés |