Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Labortápegység készítése
Az imént írtam, hogy csoda, hogy nem ment tönkre az IC... hát úgytűnik tönkrement, mivel a ref bemenetén 4,5V van, ami elvileg lehetetlen egy 22k és 1k-s fesz osztóból... még akkor is ha 9V a táp amit leosztunk... úgyhogy ICL és 7805 /79l05 csere... aztán meglátjuk. Köszi a segítséget!
Sziasztok!
Finombeállítást szeretnék a 2.7.4-es táphoz a feszültség beállításhoz, de nem kapok sztereo 1k0-s lineáris potit. Milyen más megoldás jöhet még szóba? Üdv Laslie
Sziasztok!
Megépítettem próba panelon Pioneer-Alkotó féle táp 2.7.4-es verzióját. A kapcsolás tökéletesen működik, és szerintem elég flexibilis, ugyanis ahogy fentebb említettem nekem egy 15V AC trafóm van és ehhez szerettem volna módosítani. A célom egy 0-15V, 0-3A kimenettel rendelkező táp volt, és ehez mindösze 3db alkatrészt kellet módosítani az itt megtalálható 2.7.4-es kapcsoláshoz képest. A Z3 Zénert 24V-osról 12V-osra cseréltem ennek megfelelően módosítottam R2 értékét, valamint R3 értékét kellet még megváltoztatni a 15V maximális kimeneti feszültséghez. Egy két apróság amit még változtattam: a -5V-ot egy 7905-ös IC-vel hoztam létre, ill. a T3,T4,T5 teljesítmény taranzisztoroknak TIP35C-ket használtam. Most tervezek nyákot és szépen megépítem dobozolva. Köszönöm a munkáját mindenkinek aki dolgozott a kapcsolásirajz és a részletes leírás elkészítésén.
Mindenkitől elnézést kérek, gyártom itt a nem létező problémákat... Kicsit zavaró, hogy a kapcsolásban 3 egymástól független tápegység van... ezért nem mindegy, hogy melyik testponthoz képest mérem a feszültségeket... A jó testhez képest mérve a stabilizátorok jók... az IC tápfeszültségei jók! a referencia feszültséget beállítottam 100mV ra, de állandóan ingadozik... ugyan olyan mértékben mint a kijelzés, ez lehet akkor a gond?? mert így, hogy minden jó (mégiscsak...), akkor ismét nincs ötletem, hogy mi okozhatja a kijelzés ugrálását... Még egyszer elnézést kérek mindenkitől... benéztem a földpontot...
szép reggelt!
A 10k-s legyen stereo, s az 1k-s mono. Nalam igy mukodik, igaz en az arambeallitasra hasznalom. A hozzászólás módosítva: Okt 19, 2012
Szep reggelt.
Nincs Attila felée tapom; csak hasonlo muszerem. Nalam az okozott ilyen gondott, hogy a muszer tapfeszultsege nem megfelelo terhelhetosegu trafo-ra volt kottve. Igy amikor a "1.888 kijelzes kepet kaptam a szegmensek aramfelvete miatt a tapfesz leesett, s ezert minden ugralt. A hozzászólás módosítva: Okt 19, 2012
Hogy ez miért nem jutott eszembe!?
Köszönöm.
Azert kerlek tisztelettel,
mert a legpiszlicsarebb dologra nem gondol az ember. En se gondoltam ra, eloszor, aztan Alkotoval tortent beszelgetesunk soran, Ő mondta, hogy nezzem mar meg.
Hali, Köszönöm a választ, erre én is gondoltam már, meg is fogom mérni, hogy mi a helyzet vele, de az a legnagyobb gondom, hogy a mikor még nem volt a dobozban, akkor még nem csinálta ezt... Azért megnézem, hogy miféle áramok folynak. Köszi!
Amire válaszoltam, hsz, erről mi a véleményetek!
Sokat olvasgattam visszafele, vegyesek az érzelmeim. Azért faggatlak titeket, mert én kezdőnek tartom magam és tapasztalatlannak bizonyos téren. Ha ezek nagy igazságok, amiket leír a kolléga, akkor nálam mégis alkotó 1.4.2 tápja a nyerő. Viszont a segédtápokat valószínűleg külön kis trafókkal oldanám meg. Később az Alkotó-s tápba még beépíthatő az előszabályzó, ha most nem is kerül megépítésre?
Hello!
Talán egyszerűbb lenne, a kapcsolási rajzon lévő alkatrészek pozíciószámára hivatkozni (ha már van ilyen), mert akkor talán lehetne követni mit írsz. - A P1 az áram szabályzó, míg a P2 a feszültség szabályzó poti. Mind két esetben a potira jutó maximális referencia feszültséget lehet beállítani P3 és P4 trimmer potival. Vagy is ezzel meghatározva az áram és a feszültség maximális végértékét. - A kimenő feszültség maximális értékét, a P2 poti maximális feszültsége (két végpontja között mért feszültség) és az U2b műveleti erősítő erősítése fogja meghatározni. Így az Uki=Uref*Au az "Au" feszültség erősítést az R13 és R12 ellenállások határozzák meg, az Au=1+(R13/R12) összefüggés alapján. Tehát, U2b erősítése Au=1+(22k/2,2k)=11. Tehát a P2-vel beállított feszültséget a fokozat, mindig 11-szeresére erősíti fel. Ha pld. a referencia feszültséget a P2 potin 2,2V értékre állítjuk be P4-el, akkor Uki=2,2V*11=24,2V lesz a kimeneti feszültség maximuma. - Ez alapján lehet ellenőrizni a feszültség szabályzó U2b működését. Ha a számított érték, nagyobb feszültséget eredményezne mint maga a tápfeszültség, akkor természetesen a kimeneti feszültséget tápfesz határolja. Így csak akkor fog a kimeneti feszültség csökkenni, ha az Uki=Uref*Au kisebb értéket ad mint a tápfesz. Vagy is ha pld. az erősítés megnövekedik, mert megnőtt az R13 vagy lecsökkent az R12, akkor előfordulhat az az eset, hogy csak a poti félállásától lefelé csökken a kimeneti feszültség, mert akkor teljesül csak az összefüggés. Mivel a P13 "tetejére" a kimeneti feszültséget egy átkötés vezeti a kimeneti pontról (ha az általam tervezett nyákot használod) és ott kontakt hiba van, akkor az átmeneti ellenállás értékével R13 értéke, így az erősítés is megnövekedhet. A leírt +-1V ingadozás, is valami kontakthibára enged következtetni. - Egyébiránt, ha a feszültség szabályzó a szabályzási tartományban van még, akkor az R12 ellenálláson pont ugyan akkora feszültséget lehet mérni, mint a P2 feszültség beállító poti csuszka, és a tápegység + kimenete között. (Mert ebben a kapcsolásban ez a közös GND vonatkoztatási pont.) - A DC-off működése arra utal, hogy a végfok életképes. üdv! proli007
Hello!
Ha a digitális poti 5V-ig használható, akkor lehet nem célszerű az LM317-et használni, hanem a potiról a feszültséget levéve, majd azt felerősítve egy műveleti erősítővel, lehet vezérelni egy tranyót, vagy FET tranyót. Ekkor a kívánt 14V simán elérhető.. LM317 Esetében a potira jutó feszültség maximuma, úgy is Ukimax-1,2V lesz, valamint 0-ra nem szabályozható le. üdv! proli007
Sziasztok!
Két kérdésem lenne: - Ha egy labortáphoz elő szabályzót használunk, akkor a kimeneti feszültséget állító potméter –alacsony puffer feszültségnél- a teljes forgatási tartományában szabályoz? (lévén az Ukimax beállító trimmerrel a max. feszültség értéket, max. bemenő puffer feszültségnél állítjuk be) - Megvalósítható-e, kell-e, a külön tekercses segédtáp elő szabályzó használatakor?
Ha jol tudom - az okosabbak majd kijavitanak ha nincs igazam --
Az eloszabalyzo a tapegysegre juto bemenetifeszultseget valtoztatja, a kimeneti feszultseg fuggvenyeben. Tehat amikor kicsi kimenofesz van beallitva akkor az 1fokozat van kapcsolva. S ahogy emeled a kimeneti feszultseget, az elovalaszto ugy kapcsol 2-3 vagy akar a 4-dik fokozatba. Idézet: „...kell-e, a külön tekercses segédtáp elő szabályzó használatakor?...” Igen. Itt ir errol Alkoto. Hisz a szabalyzast el kell lattni feszultseggel, ami esetenkent magasabb, mint a betap erteke. S az eloszabalyzo is feszultseggel megy A hozzászólás módosítva: Okt 21, 2012
Hello!
Köszi, igen, az első kérdésre nekem is így logikus a válasz. A másodikra mellékelek két képet, (az egyik Alkotó-féle elgondolás, a másik az enyém) miként gondoltam megoldani külön segédtáp nélkül. Van egy szabvány több leágazásos trafóm 220/380V 12-24-42V 160VA gyári kivitel, hegesztett EI lemezes. Elég méretes darab, kicsit szűkös lesz a hely a dobozban, nem nagyon férne el már benne még egy trafó segédtápnak. Ebben a felállásban-talán- nem kell a külön segédtáp.
Sziasztok!
A segítségetek kérném! Elakadtam az Alkotó-féle 2.7.1-es táppal. Most raktam össze egyet magamnak (0-45v 0-4A), de nem sikerült az élesztés. Illetve az sikerült, de amikor az áramkorlátot teszteltem elszállt mind a 3db 2N3055-es tranzisztor. Kicseréltem őket 2N3773-ra, gondolván arra, hogy kicsi a teljesítményük. Terheletlenül megint csont nélkül elindult. Áramgenerátoros üzemmód teszt, és lőn.... ismét elszállt a 3db végtranyó. Most ott tartok, hogy raktam bele 1db TIP3055-öt. bekapcsolom, és annyiban lett más a helyzet, hogy a feszültség szabályzó potméter a feléig szabályoz (23V-ig) utána hiába tekerem tovább nem nő a kimenő feszültség 23V fölé. Itt akadtam el. Referencia feszültség (9,89V) megvan. IC 12-es lábán a feszültség szabályzó poti hatására 0-9,89V között. IC 13-as lábán a poti függvényében 0-5,4V. Az IC 14-es lábán poti függvényében 0-24V. Tehát itt van a baj. IC-t cseréltem, T1-et cseréltem, T2-őt cseréltem, mégsem jó. Valaki segítsen, hogy mi romolhatott el, mert kifogytam az ötletekből. Kontakthiba nincs, vezetősávokat nem forrasztottam össze. (Nagyítóval is átnéztem, semmi összeforrasztás, vagy ilyesmi. Mi csinálhatja ezt a hibát. Míg el nem felejtem a TIP3055-öt is kicseréltem, és semmi javulás. D5, D6, D2 egy-egy lábát kiforrasztottam. Mondanom sem kell: a helyzet változatlan. 0-23V-ig van csak kimenő feszültségem. A hozzászólás módosítva: Okt 21, 2012
Szia
A tranzisztorok hűtőbordára voltak szerelve mikor az áramgenerátoros üzemmódot tesztelted? Mert ha nem, akkor attól szálltak el a tranyók. Én valami kontakt, forrasztási hibára gondolok, ha előtte jó volt. Azt mondom nézd át még egyszer alaposabban az egészet.
Én is összeraktam ezt a tápot két példányban, ennek első rúgásra indulnia kell. Alaposan nézd át az alkatrészek értékeit, hogy minden rendben van e.
Sziasztok!
Megvagyok az elso aramkorommel, igaz ehhez meg tapasztalt segitseget kertem, picit karcos is lett, de elsonek megteszi. 1.4.2 -es tap lesz.
Üdv mindenki, megosztanák egy pár mérési eredményt, hátha akkor többet tudtok segíteni. Szóval észrevettem, hogy a ICL 7107 es referencia lábán a feszültség ugyanúgy ugrál, mint a kijelzőn a mért érték, ez okozhatja szerintem a gondot... De, hogy miért ingadozik a referencia azt nem értem. Méregettem AC állásban a szkóppal, és érdekes dolgok jöttek ki... Csináltam egy kis szemléltető képet, hogy mi is történt. Szóval a referenciát egy heli potival lehet beállítani. A tápon a testhez képest semmilyen AC összetevő nincs, stabil a fesz. De a testhez képest azon a testponton ahol a heli poti lába testelve van 50Hz-es tüskék vannak, méghozzá eléggé nagyok, kb 40mV osak ( a referencia feszültség elvileg 100mV kell hogy legyen). Nem értem, hogy honnan kerülnek oda... Ha a táp túl is van terhelve, akkor azt a stab IC kimenetén is látni kellene hullámokban nem? és kipróbáltam külső nagyobb áramú trafóról is a panelmérő táplálását, de akkor is ugrált a kijelzés. Valamint a képen látható diódás stabilizátost is kipróbáltam, de smmi haszna nem volt szegénynek... Mit lehet tenni szerintetek?
Előre is köszönöm a válaszokat! Idézet: „De a testhez képest azon a testponton ahol a heli poti lába testelve van 50Hz-es tüskék vannak, méghozzá eléggé nagyok” A két testpont között - amik nincsenek azonos potenciálon - lehet egy szimpla forrasztási gond, de lehet az is, hogy olyan valaminek az árama folyik arra, aminek nem kéne (és ugye áram * ellenállás = feszültségesés). Végig kéne követni, hogy merre megy az a "test" kapcsolat, és melyik szakaszon jelenik meg ez a zaj.
Sziasztok!
A kérdésedre válaszolva a tranzisztorok hűtőbordára vannak szerelve. Átnéztem mindent tüzetesen. Sem rossz forrasztás, sem rossz alkatrészérték nincs. Viszont meglett a hiba. A teljesítménytranzisztorok emitter ellenállása mind megszakadtak. A bd244c szolgáltatta a kimenő 23V-ot, amit gondolom korlátozott a 39K-s ellenállás. Tehát az egyik, szemem örül, mert meglett a hiba, amit kijavítottam. A másik szemem sír, mert a táp gond nélkül elindult, de kb 25V 0,5A-nál rövidre zártam a kimenetet, aminek az lett a hatása, hogy a tranzisztorgarnitúra elszállt megint... Aki megcsinálta már ezt a tápot próbálta rövidre zárni? Ha igen kibírták a tranzisztorok? Mert nekem kezd nagyon úgy tűnni, hogy valami nem jó ebben a kapcsolásban...
Szia!
Az áramgenerátor üzemmód nem működik, azért szállnak el a tranyóid. Azon a részen kell még keresgélned a hibát. Kezdve az Rx ellenállással. A kimenetet először ne zárd rövidre, míg meg nem bizonyosodtál meg a táp hibátlan működéséről. Először valami műterheléssel kell kezdeni. A hozzászólás módosítva: Okt 22, 2012
Szia!
Erre én is gyanakodtam, de kiforrasztottam őket. (3db 0,68Ohm) Pontosan nem tudom megmérni őket, mert a multiméter zsinórja nagyobb ellenállású, de a színkód alapján 0,68Ohmosnak kell lenniük. Annyit változtattam a kapcsoláson, (a javítás után), hogy a nagy végtranyók emitter ellenállásait 0,15Ohm/3W-ra cseréltem, illetve a T2 meghajtó tranzisztor emitter bázisa közé a 39K helyett 2K2 van bent, és ugyanezen tranzisztor kollektora és a kimenet közé 100Ohm van téve. (ahogy a 2.7.4-es változatnál szerepel.) R22 1Kohm, R12 5,6K. R23 kiforrasztva, ahogy korábban egyik hozzászólásodban valakinek ezt javasoltad. A mostani mérésem alapján a nagy tranyók megmaradtak, csak a meghajtó T2 pusztult el. Terhelésként rátettem egy 12V 20W-os halogén izzót. Alacsony árammal kezdve. A LED világított folyamatosan, majd szépen lassan tekertem fel az áramhatárt. Kb 12V 0,6-0,7A-nál nagy villanás, és T2 ismét halott, a kimeneten meg kint a teljes egyenirányított szekunder feszültség. (A 3db TIP3055 végek ismét megmaradtak). A hozzászólás módosítva: Okt 22, 2012
Sziasztok!
Lassan a befejezéséhez érkezem a 2.7.4-es labortáp építésének. Átfutottam a topikot, de nem találtam egy összefoglaló leírást a táp élesztéséről (vagy csak én voltam figyelmetlen). Megtenné valaki, hogy leírja lépésről-lépésre a táp élesztését és üzembe helyezését? Előre is köszönöm. Üdv Laslie A hozzászólás módosítva: Okt 22, 2012
Én a 2.7.1-et építettem meg, és alapvetően nem változtattam semmilyen alkatrészen. Egyedül az áramkorlát trimmere 10K. Minden más érték pontosan ugyan az és ugyan az a típus. Ahogy olvasom, nálad több dolog is módosult. Szerintem használd pontosan azokat az értékeket, és típusokat.
És kész lett a második panel is, ami műnyomó papírral készült (az első fotózással)
Viszont mindkét panelon van egy-egy hiba. Meg van karcolva a vezető sáv. Forrasztással jó, ha korigalom, vagy új panel? A karc a fotós nyákon látható is, az első második áteresztőnél hosszan. A hibák a .ZIP A hozzászólás módosítva: Okt 23, 2012
Továbbá érdekes még, hogy R14 és D4-nél a fotós nyákon elég vékony a vezetősáv.
Elvileg vastagabbnak kéne lennie, nem tudom, okoz-e gondot? Hogy mitől lett vékonyabb? Talán a fólia rögzítése nem volt megfelelő és bevilágított kis mértékben alá? Bővebben: Link Még egy kérdés: táp puffernek 10.000 µF helyett a 8700µF megteszi? A hozzászólás módosítva: Okt 23, 2012
Szia!
Kész! Vége! Feladom! Képtelen vagyok rá, hogy megcsináljam... Megjavítom, akkor terheletlenül szabályozza a feszültséget. Ha az áramkorlát teljesen le van tekerve, akkor a led világít, úgyhogy egy picit feljebb kell tekernem. (Ez már a legelső indításkor így volt.) A szekunder fesz 40V. A trafó 4,5A-s. A IC tápfesze nem 24V, hanem 25,1V. A -5V az valójában -5,4V. Minden alkatrészt kiforrasztottam, megmértem, majd visszaforrasztottam. Minden érték a megfelelő volt. Ha a tápot elkezdem terhelni, teljesen mindegy, hogy milyen feszültségérték mellett és eléri a kb. 0,5-0,6A-t a táp elszáll. Pontosabban a T2 tranzisztor. Ötletem sincs, hogy mi csinálhatja ezt. Nagyítóval néztem végig nincs szakadás, zárlat, forrasztási hiba, semmi. Mégsem megy a táp. Kimerültem... Biztos én nézek el valamit, de nem tudok rájönni, hogy mit... Az zavar, hogy látszólag minden jó, de terhelve egy bizonyos áram elérése után elromlik. Feladom! Nem érdekel tovább ez a táp.
Szia!
Ne add fel ily könnyen,én is voltam hasonló helyzetben és később neki fogtam újra és akkor pihent fejjel sikerült,Kitartást! |
Bejelentkezés
Hirdetés |