Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Labortápegység készítése
valoban! ujra merve mar nalam is 73-74 volt. sorry a teves infoert
A 80VA kevés lesz, mivel a táp 30V-on lead 3A-t, ami 90W. Ezt a trafónak is tudnia kell leadni. Ezt nem úgy kell számolni, hogy a bemenő váltófeszt megszorozzuk a kimenő egyenárammal. Ha 90W-t kell leadnia, akkor minimum 90VA kell legyen a trafó, ha veszteségekkel nem számolunk.
Egyszerűsített, tapasztalati képlet alapján Pt=1,24xPki. tehát 90x1,24=112VA a szükséges trafó teljesítmény. Eleve ha a pufferkondinál 3A egyenáram folyik, akkor kb. 3,6A váltóáram folyik a trafón.
Uraim!
A mondatkezdő nagybetű használata nem kiváltság, hanem elvárás!
Egy labortáp rendszerű, de tartós terhelést elviselő eszközt szeretnék kezdőként építeni.
Kérdés: milyen kapcsolások, rendszerek szükségesek, jönnek jól?
Sziasztok!
Egy régi labortápegységet szeretnék modernizálni Tr 9158 ez még nem a /A típus ,de az alapja ugyanaz tr9158/A. Mivel úgy nézem ,hogy annak idején nem a tervezett elavulás jegyében készítették ,mint a mostani tápokat tehát "enyhén" túlméretezték. Elviselné a trafója ,15A-re átalakítanám a tápot,és mennyivel lenne lassabb a reakcióideje az elektronikának,ha az áramot áramváltón keresztül szabályoznám?
Jogos!!
Maximum 5A áramerősség 0-12V -ig 0,5V -ként változtatható feszültség rövidzárvédelem.
A pioneer féle táp alapesetben 30V-ig és 3A-ig működik, de korábban többször említett számításokkal tág határok között változtathatóak a paraméterei, így 12V/5A-is megoldható. Figyelni kell az alacsonyabb tápfesz. miatt az IC táplálására. De van több más megoldás is, ha kicsit visszaolvasol.
Kösz a segítséget, bár a programozás még nem ismert a számomra.
Az emlegetett tápot átlinkelnéd nekem? Köszi
Mit szeretnél programozni egy analóg tápon??
Linkelhetnénk is neked de akkor sosem tanulod mg használni a keresőt! Ott találod a zöld Új hozzászólás gomb mellet alatt a lehetőséget.
Igaz.
Valamit félreérthettem, mát késő volt nekem.(az erősítő IC-ket ) Hagyományos, mutatós műszereket szeretnék beépíteni. Ehhez elég egy részleges áttervezés?
Nem kell semmit áttervezni mutatós műszerhez, Mindössze az osztókat kell a műszernek megfelelő értékűre állítani.
A táp paramétereinek számítását és állítását az ellenállásokra és zener diódákra értettem. Ez nem mikrokontrollerrel megy.
Sziasztok!
Megépítettem az Alkotó rajzolatú 2.7.4b labortápot, a szintén Alkotós rajzolatú 200mV-os alapműszerrel és a relés előválasztós tápban lévő, Proli007 által tervezett hőfokfigyelős ventillátor szabályzót. A táp jól működik, de bekapcsolás után a kimeneten terhelés nélkül van kb. 50mV, majd ez lassan felmegy kb. 130mV-ra. A másik hogy a graetz híd nagyon melegszik. 1,5A terhelésnél kézzel csak pár másodpercig lehet megfogni, kb. 50fok lehet. A ventillátor szabályzó szépen teszi a dolgát, 35foknál elindul a ventillátor, ha leveszem a terhelést a tápról 30 foknál kikapcsol. A reléjét rákötöttem a DC OFF kapcsolóra. Ha lehúzom a ventillátort a panelről 45foknál lekapcsolja a tápot, és 1-2fok különbséggel kapcsolja vissza. Ha ilyenkor visszadugom a ventillátor, nagy fordulattal megy és szépen visszahűti a bordát, közben csökkentve a fordulatot. Az előlap feliratozása nem lett szép, de volt egy kis kapkodás az előlap elkészítésénél.
Szia!
Idézet: „de bekapcsolás után a kimeneten terhelés nélkül van kb. 50mV, majd ez lassan felmegy kb. 130mV-ra.” Ez érdekelne engem hogy mitől lehet! Ha leterheled a tápot akkor is megmarad az 50-130mV vagy leesik nullára?
Szia!
Leterhelve lemegy 5mV-ra és lassan emelkedik. Most úgy húsz perc alatt felment 8mV-ra. Terhelés nélkül most 150mV. A terhelés 4x27ohm párhuzamba. Poti nullára tekerve, DC OFF-nál ugyan ez a helyzet. Eléggé meleg a doboz 1-2 óra után, mert a segéd táp két Makrai trafója is elég jól fűt. A graetz melegedése jobban zavar, mert a mostani beépítési helyzetben pont a műveleti erősítőt melegíti. Már tettem egy kis bordát is a graetz-re. 10A-es graetz.
Az semmiképp nem jó ha a műveleti erősítők melegszenek, főleg hogy az LM324 amúgy sem az alacsony offset-driftjéről híres.
Ha terheléssel leesik a feszültség akkor a hibát a tranzisztorok szivárgóárama okozza. Próbaképp tegyél 1-1db 100k-t a három áteresztő tranzisztor emittere és a puffer elkó negatívja közé! Szerk.: A tokozott graetz helyett használhatsz schottky diódákat is mert azoknak alacsonyabb a nyitófeszültsége és ezért nem fognak annyira melegedni. A hozzászólás módosítva: Jún 24, 2013
Idézet: „A graetz melegedése jobban zavar, mert a mostani beépítési helyzetben pont a műveleti erősítőt melegíti. Már tettem egy kis bordát is a graetz-re. 10A-es graetz.” Olvass adatlapot, mérjél, és számoljál. 1.5A esetén egy átlagos graetz sacc/kb. 1V*2*1.5A = ~3W hőt kell disszipáljon. A B40C4000/7000 (4/7A-es) Diotec graetz adatlapja szerint (éppen ez volt a gépemen) Rthja ~15K/W, azaz 3Wattnál 45 fokot melegedne (30 fokos szobához képest tehát 75 fokra), a tied valamivel combosabb, így nyilván kicsit jobban tud hűlni, ezért nekem dT = 20fok nem tűnik irreálisnak. Az a személyes véleményem, hogy ezeket a graetzeket az Alkotós labortápban mindenképpen hűteni kell, így mérsékelten látom az értelmét annak, hogy rá van pakolva a panelra...
Köszönöm, ahogy lesz időm megpróbálom. Az áteresztők amúgy is gyanúsak mert csak típusszám és dátum van rajtuk, gyártói jelzés nincs. 2N3773-ak.
Nagyon gondosan csináltad meg, gratulálok.
A kimeneti feszültség "értelmes" értékeknél is ingadozik? Én ilyen híddal próbáltam, és nem volt vele gond. Enyhén melegedett, de egy minimális borda megoldotta a kérdést.
Adatlapot azt tényleg nem néztem. Az megfordult a fejemben hogy leveszem a panelről, és a dobozhoz hátuljához, vagy aljához csavarozom. Valószínű ez lesz a legjobb, 2mm alu a doboz az elviszi a hőt.
Köszönöm, igyekeztem hogy jó is , szép is legyen. Miután "bemelegedett" nem ingadozik a feszültség. A max kimenő fesz 31V-ra van állítva, ez 1-2 óra múlva 31,2V lesz és nem ingadozik.
Nekem KBPC1010 a diódahíd.
Ingadozik az, csak ilyen nagy feszültségen arányaiban már kisebbnek tűnik az ingadozás. Ráadásul minél nagyobb a kimeneti feszültség, annál kisebb a fesz az áteresztő tranzisztorokon, és ezért annál kisebb a szivárgó áram. Tehát a probléma inkább alacsony feszültségeken jelentkezik.
Szerény álláspontom az hogy ha egy labortáp kimenetét lekapcsolom akkor 0,00V-ot mutasson a panelmérő (és annyi is legyen a kimeneten), ne 0,05V-ot ami ráadásul idővel megnő 0,15V-ra. Engem ez zavarna. Próbáld ki azt a három ellenállást! Sőt, most nézem hogy az emitter-ellenállások nincsenek árammérésre felhasználva, ez esetben elég csak 1db ellenállás a pozitív kimeneti pont nagyáramú része és a puffer elkó negatívja közé. Mondjuk első körben 10k.
Szép munka! ... Bár a trafók kicsit csenevésznek tűnnek...
A két szürke trafó csak a segédtáphoz kell. Egyikről a két műszer megy a másikról hőfigyelős ventillátor. A fő transzformátor ezek alatt van.
Beraktam a 10k ellenállást a javasolt helyre. Javult a helyzet, most 24mV bekapcsoláskor és 42mV-ig megy fel. A graetz hidat meg kiköltöztettem a hátfalra, most jó a hűtése.
Próbáld meg egy 0,6W-os 2,2k-val!
Nem lenne úgy jó, ha lekötné a tranyókat és egyesével visszarakná és figyelné, melyiknél kezd el "szivárogni"?
Lehet az egyik tranyó elvadult.
Valószínűleg ez nem az alkatrész hibája hanem egyszerűen ilyen a szivárgóárama a tranzisztornak. A szivárgóáram a tranzisztorok egy természetes tulajdonsága, bár ha meghibásodik akkor valóban megnőhet. De alapból is van neki.
Megpróbáltam, így 12,7mV. Egyenlőre így hagyom, van egy másik gyári tápom, ezt csak tartaléknak csináltam. Köszönöm a segítségeteket.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |