Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Labortápegység készítése
Egyéb népszerű labortáp témák:
- SMPS labortáp
- Labortáp javítása
Lapozás: OK   556 / 844
(#) janikukac válasza ktamas66 hozzászólására (») Márc 26, 2014 /

Lehet igazad van. 102-es kódú kerámia kondin van ott, ami azt jelenti, hogy 1nF-os, pedig a kapcsolás 100pF-t kíván. Nem tudom hogy hogyan követhettem el ezt a baklövést, de érdekes , hogy eddig nem okozott gondot. Jól sejtem,hogy csak ennyi az egész??
(#) ktamas66 válasza janikukac hozzászólására (») Márc 26, 2014 /

Reméljük . Ha még gyorsabbra akarod rakj be 56pF-et (ez kb. 5 mérés/mp, az 1nF az kb 3 másodpercenként mér).
A hozzászólás módosítva: Márc 26, 2014
(#) Ghoost válasza szebee hozzászólására (») Márc 26, 2014 /

Szia!

akárhány V-os digitális alapműszer V1 NYÁK.pdf Ez lesz az amit keresel, szerintem
A hozzászólás módosítva: Márc 26, 2014
(#) janikukac válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Márc 26, 2014 /

Hát valóban ez a baklövés okozta a rejtélyes problémát. Most már tökéletes. Már csak a fránya kapcsolót kell szépen, helyesen bekötnöm, és mehet rá a fedél. Kb. 10perc után a 60W-os izzó által még langyosnak se nagyon lehetett mondani a tranzisztorokat, a ventilátor is épp csak, hogy forgott. Meg vagyok elégedve. Remélhetőleg hétvégére már büszke képekkel fogok jelentkezni...
(#) szebee válasza Ghoost hozzászólására (») Márc 26, 2014 /

Így van! Ez az ami nekem kell! Köszönöm!!!
(#) janikukac válasza janikukac hozzászólására (») Márc 29, 2014 /

Csak nem akar ez a kapcsoló ügy megoldódni, hiszen most újra kimértem a kapcsolókat, szépen működnek. Ha BE-re van kapcsolva zár, ha nem, akkor nyit. A DC-OFF kapcsoló viszont akár milyen pozicióba van, ha rá van dugva a tápegység paneljére, akkor nem működik, csak a KI-kapcsolt állapotban szabályoz 0-0,9V között. Hogy ez miért van, nem értem... Az bezavarhat, hogy a relés védelemnek a DC-OFF része is be van oda kötve??? Másra már nem tudok gondolni...
(#) janikukac válasza janikukac hozzászólására (») Márc 30, 2014 /

Valami ötlet?
(#) janikukac válasza janikukac hozzászólására (») Márc 30, 2014 /

Jól elbeszélgetek magammal... Az volt a gond, hogy a relé is oda volt kötve a DC-OFF-hoz. Tudtommal úgy működik a védelem, hogy a relé egyik fele az NTC-FAN paneljára megy, ami be is van kötve, a másik fele meg a DC-OFF-ra, hogy ha eléri a maximális megengedett hőmérsékletet a borda, akkor a DC-OFF-ot kapcsolja be, tehát ne legyen feszültség a kimeneten. Ám ha bekötöm így, ahova a kapcsoló is megy, akkor fellép a gond. Na, ebben kellene már csak egy apró segítség..
(#) Ghoost válasza janikukac hozzászólására (») Márc 30, 2014 /

Szia!
En igy kotnem be.
A hozzászólás módosítva: Márc 30, 2014

bekot.jpg

(#) lenkopi hozzászólása Márc 30, 2014 /

Üdv!
Az edison14-féle labortápegységgel (Stabilizált labortápegység 0-30V 2mA-3A) lenne egy kis problémám, amihez segítséget kérnék.
Megéptés után tökéletesen műkdött a feszültségkorlát és az áramkorlát is. Építettem hozzá egy egyszerű műszert ms430-al lcd kijelzővel stb. és tesztelés során egy 2,2ohmos 10W-os ellenálláson folyattam 2,5A-t, hogy az árammérést be tudjam kalibrálni. Nagyjából 10 másodperc alatt bekalibráltam, ám utána az a drága már nem volt hajlandó sem a kimeneti feszültséget szabályozni, sem az áramkorlátot működésre bírni.
Az áramkorlát jelző led továbbra is úgy működik, mintha megtörténne az áramkorlátozás, viszont a feszültség fixen a maximumon van és áramkorlát nélkül.
Sejtéseim szerint a 2N3055-ösöket kapcsolgató Q2 tranzisztor ment tönkre, mivel a bázisán csücsülő R15-ös ellenállás terhelés nélül, üresen járatva is felforrósodik 2-3 másodpercen belül.
A műszeremmel probléma 99%-al nincs, mert már le lett próbálva más táppal is, én a Q2 megmurdelésére gyanakszom (talán ezért izzad R15!?).
Ha valaki tud érdemben hozzászólni, kérem igazolja vagy cáfolja az ötletem! Köszi!
(#) Travolta válasza lenkopi hozzászólására (») Márc 30, 2014 /

Valamelyik áteresztő tranzisztor adta meg magát. Hány tranzisztorral építetted meg?
(#) lenkopi válasza Travolta hozzászólására (») Márc 30, 2014 /

2-vel, ahogy a cikkben is írva van.
(#) Travolta válasza janikukac hozzászólására (») Márc 30, 2014 /

Kicsit pontosabban kéne a bekötést definiálni. Mit értesz azon, hogy relé egyik és másik fele? Van behúzó tekercse és nyitó és/vagy záró kontaktja.
De ha úgy kötöd be, ahogy Ghoost javasolta, biztos működni fog!

Kösd ki egyesével a tranyókat, ha szerencséd van, akkor csak az egyik szállt el!

Köszönöm szépen a segítséget, megpróbálom!

Szívesen! Reméljük evvel meg is oldódik a problémád.

Köszönöm mégegyszer, a probléma valóban megoldódott. Amikor olvastam, hogy az áteresztőkkel van a baj szerinted, kapásból le is esett a tantusz, mert mikor élesztettem megfigyeltem, hogy az egyik kb. 3szor jobban melegszik a másiknál, így egyből megtaláltam melyik pusztult meg. Pótlom holnap és újra vidámság van.

Ha az egyik ilyen mértékben jobban melegszik, akkor túl nagy a szórás a két tranzisztor között.
Elképzelhető, hogy hamis példányt sikerült kifognod. Másnak is volt problémája a 2N3055-ös tranyókkal. Szerintem érdemesebb lenne más tranzisztort alkalmazni.

Esetleg valamit tudnál ajánlani 2N3055-helyettesítésére? Megfontolandó a csere, nem tudtam, hogy ilyen gondok szoktak lenni ezekkel.

Ha jól emlékszem, akkor valaki a 2N3773-at használta helyette.
(#) janikukac válasza Travolta hozzászólására (») Márc 30, 2014 /

Szia Ghoost és Travolta!
Van egy kis panel, amire többek között a relé is fel van forrasztva. Ahogyan a képet is mellékeltem, úgy van bekötve a Takamisawa TV-5-ös relém, tehát az NTC-FAN panel RELÉ csatlakozójára megy az ON és a COM, a másik kettő végén található rész pedig csatlakozott a DC-OFF két csatlakozójára.. Mi a gond akkor?

rele.jpg

Ha jól értelmezem a képet, akkor Te a relé behúzó tekercsét kötöd a DC-Off kapcsoló helyére. Ez így működésképtelen! Nem ismerem az NTC-FAN kapcsolást, de gondolom a ventilátort vezérli, és túl magas hőmérsékletnél egy relét kéne behúzzon, ami kapcsolja a DC-Off ot. Tehát a relé behúzó tekercsét kéne az NTC-FAN ra kötni, és a záró kontaktusát pedig a DC-Off kapcsolóval párhuzamosítani. Remélem érthetően írtam...

Szóval akkor ehhez kaphatnék egy egyszerű rajzot? Az a gond, hogy amit Ghoost csinált, az kicsit furcsa nekem, olyan fajta relé jelölést még nem láttam..

Amit Ghoost használt rajz, az a relé áramköri jele. Egy linket vagy kapcsolást tudnál mutatni arról az NTC-FAN ról.
Amit csatoltál rajzot, azon gondolom egy stabilizátor van, az mihez stabilizálja a feszültséget?

Ez a cikk alapján készült , az pedig valóban egy stabilizátort, az a rész felelős az NTC-fan táplálásáért!

Értem. Ha minden igaz, semmi mást nem kell tenned, mint a relé kivezetéseit felcserélne. Rgo ami most a FAN-ra megy vezeték, azt átrakod a DC-Off-ra és vice versa. Remélem érthető.

Igen, én is erre gondoltam már az előző hsz-odnál.
Anno, tavaly, amikor készült, valaki arra utasított, hogy nem jól kötöttem be, pedig pont úgy csináltam volna, ahogy te is mondod most. Most már elég nehéz lesz ezt megoldanom , mert már minden be van kötve..

Elég a relés panelen megcserélni a 2-2 vezetéket. Sőt!
Ahogy nézem csatlakozókkal van megoldva a kötés, simán fel tudod cserélni.
Ami a táp panelen van csati,az megy a FAN panelra és ami a FAN panelen van az pedig megy a táp panelra.

Így van. Közben már meg is tettem ezeket a lépéseket, szépen működik, köszönöm szépen! Este jönnek a képek!

Nehéz szülés volt, de csak összejött.
Következő: »»   556 / 844
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem