Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Labortápegység készítése
0.8V a feszültség esés, javuló tendenciát mutat. 0.8mv mérek a 680-as 2 végén. A rövidre zárástól rosszabb lett.
0.8V is nagyon sok. A kimeneti kapcsokon levő feszültség osztónak pontosan a kimenetre kell kapvsolódnia, alul és felül is! Az IC 7-es lábát, és mindent helyezz át oda. Ha ezek után is van feszültség esés, akkor más a baj. 0.8V az rengeteg. Ha a 860 ohm-ra nincs ajánlásom, nézz meg hasonló kapcsolásokat, hogyan oldják meg ezt a részt. Számomra ez a hibajelenség innen a távolból misztikus. Ezt helyben kellene méregetni, lépésről lépésre.
A kimeneti feszültséget ugye az R13 és RV2 között méred? Ott kellene stabilnak lennie, de a méréseidből az látszik, már ott sem az. Tisztítsd le a nyákot denaturált szesszel, a nyákból kilógó rövidítsd le amennyire csak lehet. Több ötletem nincs, esetleg még annyi, hogy építsd meg Alkotó egyik labortápegységét, nyákterv is van hozzá, nálam is az muzsikál, nincs feszültség esés. A hozzászólás módosítva: Jan 14, 2017
OK, nézegetem még, hátha kijön belőle valami. Nem fedeztem fel elkötést. Mennyire számít, hogy nem 1% tűrésűek az ellenállások?
Igen, a kérdésre a válasz. Miért érdekes a denaturál szeszes mosás, mitől lesz jobb (azon kívül hogy tiszta lesz)? A hozzászólás módosítva: Jan 14, 2017
Gyanta maradvány = ellenállás = áram folyhat ott, ahol nem szabadna.
Szia
A 3 és a 12 lábon a feszültség esés nem jelentős (0,7 V) Én azt mondom hogy a trafó, dióda hid és a kondenzátorok jónak mondható. Viszont a 10 és a 11 lábon igen csak jelentős. A max terhelő áram: 0,6 V ( a 2 és a 3 láb között ) 0,6/sönt ellenállás 0,6/0,165=3,6 A tehát a sönt az 3,6 A környékén lép be. Ha megnézem a R2 ellenállás az 7,6V on van a másik fele meg RV1 en ami ha 1Kohm nál nagyobb, akkor mindig áram korlátba van. Tisztelt Kovidivi "Az a baj, hogy az 5-ös lábon fix feszültséget kellene mérned. " most vagy én nézek rossz kapcsolást, vagy nem tudom, de a én olvasatomba R1 =10 K ohm R3 = 1,5 k ohm ami a 5 lábon, terhelés nélkül, 0,9913 V ot jelent. Terheléssel ez feljebb mehet. Én általam nézett rajz :Bővebben: Link Ha nem erről van szó elnézést kérnék, és a hozzászólásom tárgytalan. Az megint más kérdés hogy elvileg ez a kapcsolás 7V kimeneti feszültség alá nem igazán mehetne, és akkor a 5 lábnak is valahol ott kellene hogy legyen. mert 0,99 V ami megy egy tranzisztora ami 0,6 V marad 0,39 V hogy szabályozzon lefelé. (Nehéz kérdés.) Tisztelt tsab A 723 IC 2 és a 3 lábát ki tudnád szedni az áram körből? Figyelem csak akkor, ha a 0,35 A folyik Elvileg akkor az áram korlát nem szól bele. Ha nem szabályoz a Rv2 állításával, 2 lépésbe a 723 IC 11 lábát leszedném a tranzisztor bázisáról, és átkötni a tápnegatív pontjára, így tápfeszültség -1,4 V körül kellene mérned a kimeneten. Figyelem azt írtad hogy a táp 18,7 V így két egyforma (watt számra, és feszültségre ) izzót kell sorba kötve, a kimenetre tenni. Így 16.....17 V közötti feszültségnek kell, a kimeneten lenni, ha leszeded a táp negatívjáról, a Q1 bázisát akkor 0V -nak kell, a kimeneten lenni. Ha ez nem lesz meg akkor a Q1, Q2, Q3 tranzisztor valamelyike rossz. Az megint más kérdés hogy a 723 IC hogy szabályoz le mert a 11 lábat kell a test felé vinni, de a 10 láb ami levinné az mindig a kimeneti feszültséget kapja. ( nekem jobban tetszene, ha a R7 hozzá lenne kötve a kimeneti testhez, nem a kimenet, pozitív táphoz. ) Elnézést, hogy sokára válaszoltam, de tegnap délután, nem ültem a gép előtt. üdv.
Köszönöm, hogy rászántátok az időt. Ezt még kipróbálom, átgondolom. Ha nem megy, kukázom de ha menne is, akkor is újat készítenék, szanaszét van vagdosva Elő fogom szedni Ge Lee eredeti nyákját, módosítom a egyenirányítós részt és meglátom. Most már csak kíváncsiságból (Nem akartam nyáktervet kuncsorogni, így nem kérdeztem, most meg bíbelődhetek a saját hibáimmal)
@Kovidivi 0.8V azt lehet rosszul írtam az éjszaka közepén, de nem emlékszek már a pontos adatokra. A többi viszont helyes. Az mondjuk érdekes lenne ha 2 db ic is rossz lenne, de szerintem most is az ember tévedett(én)
Szia
Ha lehetőséged van, ne hagyd félbe. A hiba megtalálásával, lehet a legtöbbet tanulni. Az más kérdés, hogy ha sok mindent faragtál a panelon azt működőképes állapotnak megfelelően, kell javítani / újra készíteni. üdv. Idézet: „Tisztelt Kovidivi "Az a baj, hogy az 5-ös lábon fix feszültséget kellene mérned. " most vagy én nézek rossz kapcsolást, vagy nem tudom, de a én olvasatomba R1 =10 K ohm R3 = 1,5 k ohm ami a 5 lábon, terhelés nélkül, 0,9913 V ot jelent. Terheléssel ez feljebb mehet.” Nem mehet feljebb, mivel a referenciából osztjuk le, ami valóban fix. (névlegesen 7,15V, viszont gyártási szórás miatt 6,9-7,3V között vannak, igazából nem számít.) Az 5-ös láb tehát a 6-os láb és a föld között levő osztóra kapcsolódik, szóval mindig Uref*1,5k/(1,5k+10k) feszültség lesz rajta, ami valamivel kevesebb mint 1V.
Szia
Én úgy gondolom, hogy a söntön eső feszültséggel, feljebb mehet. De mV nagyságok, és nem ezért nem működik. De köszönöm, a észrevételt. üdv.
Nem a sönt bal oldalához viszonyítunk, hanem a jobbhoz, ami az IC 7-es lába is.
Persze, nem ez a probléma forrása, csak a tisztánlátás végett írtam le.
Egyébként ha megnézed, a sönt "utáni" részt tekintjük földnek, így az IC földje, illetve az osztó is oda kapcsolódik. Mivel ehhez képest alakul ki a referencia is, így a söntön eső feszültség nem befolyásolja, hogy mi kerül az 5-ös lábra. Szerk: bocs, nem vettem észre, hogy Kovidivi is írt közben. A hozzászólás módosítva: Jan 15, 2017
Szia
Lehet nem figyeltem annyira, de a 7 lábról többször írtatok hogy a kimeneten kell lenni. Eszt félre értetem. Rajzon úgy van, de ha még nem került át, akkor lehetséges. De mindössze 0,7V. Ezért írtam hogy változhat. Az összes aggályom hogy a 5 láb 0,9.....1V közötti feszültséget kap. Ezért a műveleti erősítő kimenete szerintem, vagy nagyon keveset, vagy nem tud zárni. üdv. A hozzászólás módosítva: Jan 16, 2017
Látom komoly problémába ütközik ezen egyszerű áramkör működésének a megértése. Az 5-ös láb a nem invertáló bemenet. Nem viccből van rajta az 1V körüli referenciafeszültség, hanem azért, hogy ahhoz képest szabályozza az invertáló bemenetre érkező, a kimenetről visszacsatolt jelet.
"vagy nagyon keveset, vagy nem tud zárni. " - semmit nem befolyásol, adhatnánk neki 0.2V-ot is, annyi változna, hogy a kimeneten levő feszültség osztót át kellene méretezni.
Nem egészen. A bementi lábak feszültsége kötött..
Sziasztok!
Ezt a labortápot szeretném megépíteni kisebb-nagyobb átalakításokkal.A problémám a következő: A referencia feszültséget előállító IC1 miért a sönt jobb(kimeneti) oldalán van földelve? Ha jól logikáztam, akkor így a referencia feszültség is változik a puffer negatív oldalához (legyen most ez a GND), ezáltal az áramerősséget beállító 3-as feszültségosztón is változik a feszültség, így a komparátor is később billen.Nyilván nem szignifikáns ez a változás a referencia feszültségben, az a max. pár száz mV a 11 volthoz képest szinte elhanyagolható (illetve mégsem, a referencia lényege pont az lenne, hogy fix legyen).De így nem stabil a kimeneti feszültség sem, hiszen IC2 is a referencia feszültséget kapja leosztva. (Egyébként a kapcsolás (általam ismert) legrégebbi, kicsivel bonyolultabb változata a cseh ELEKTROinzert 96/6-7 számában jelent meg Bővebben: Link.Itt még a puffer negatív sarkára van földelve a referenciát előállító IC.) Miért ezt a megoldást választotta a költő? Miért jobb/rosszabb jelenlegi állapotában? Visszaköthetem a GND-re?
Hello!
- Egyszerűen azért, mert az a táp negatív kimeneti pontja, és egyben a vonatkoztatási feszültség szint is. - Semmi komparátor nincs az áramkörben, mind analóg üzemmódú szabályzó. - A cseh kapcsolásban is a kimenti ponton van a referencia.
Sziasztok!
Újraépítettem Ge Lee nyákjával az áramkört és ugyan az lett az eredmény, de csak nem hagyott nyugodni és elkezdtem piszkálgatni a kondikat, A 13 és 4 lábnál lévő kondiknak az értékét változtattam meg, és javult a szabályzás. C5 helyett jelenleg egy 473K és 102, C6 helyére 471 és 101 kombinációja van. 2 kérdésem lenne: - Miért lett jobb tőle? - Ha ez nem utal más hibára, milyen értékekkel lenne a legjobb? Ezzel a módosítással 10V-ról 9.95V-re esik a 0.12V-0.2V helyett. Üdv. A hozzászólás módosítva: Jan 21, 2017
Nos. Nem tudni hogy a 473 és a 102 közül melyik az érték, előbbi 47nF utóbbi 1nF. Utóbbival nincs nagy gond, de a 47nF-dal jelentősen lelassítod a szabályozás időállandóját, tehát ha megnézed szkópon a táp dinamikus viselkedését, akkor elég érdekes dolgokat fogsz látni. Egyébként az adatlapon ott általában 100pF van.
Leírom, most már tényleg utoljára. Semennyit sem eshet a fesz a terhelés hatására! Tehát ha beállítasz mondjuk 10,00V-ot és ráteszel 1A terhelést, akkor ugyanúgy 10,00V-nak kell lennie a kimeneten. Ha ez valóban ennyire érthetetlen vagy hihetetlen, akkor veszem majd a fáradtságot, kibontom az egyiket a toronyból, és készítek egy videót az elmondottakról, azzal a nyákkal, és azokkal az értékekkel.
Szia!
Elsőre is felfogtam, hogy nem eshet a feszültség, de mégis esik és még mindig elhiszem, hogy neked működik, nem kell bizonyítani. Én az okot keresem, hogy az enyém miért nem megy. Értem hogyan kellene működnie, de nem úgy viselkedik és most már kíváncsi vagyok az okra. Most ezt találtam ezért írtam meg. Üdv.
"kell lennie a kimeneten." - inkább a vonatkoztatási pontokon. Már az se mindegy, hogy a banánhüvely melyik oldalán méred a feszültséget, ugyanis egy ilyen csatlakozásnak is van ohmos ellenállása. Lehet, hogy csak 0.01ohm, de 1A-nál máris 10mV a feszültség esés, a pár centi vezetéken is esni fog feszültség, stb.
Ha a rajzom szerint vannak összekötve az alkatrészek, a nyákomra építetted meg, és minden passzív alkatrész is hibátlan, akkor valamelyik tranyó vagy az IC nem működik megfelelően, más ok nem lehet.
Gondolom ezt a hsz-t is csak viccnek szántad. Nyilván annyi esze talán a kérdezőnek is van, hogy a műszert ugyanarra a pontra teszi mint ahova a terhelést, vagyis a kimeneti pontra. És ott nem változhat a feszültség.
Szia
"A 13 és 4 lábnál lévő kondiknak az értékét változtattam meg, és javult a szabályzás." A 13láb a hibajel erősítő kimenete. (ez megy a 11láb (collektor) 10láb ( emiter ) és a 13 láb (bázis) a kimeneti tranzisztornak. Elvileg a C5 ~100pF körüli értéknek, kellene ott lenni. Ha gerjed a hibajel erősítő, akkor 13 és a 4 láb közötti kondenzátor csillapítja. " Miért lett jobb tőle? " Gerjedhet, a 723. üdv.
Sziasztok!
Új vagyok az oldalon. Bele olvastam a fórumba, és a segitségeteket szeretném kérni. Egy szabályozható labortápot szeretnék épiteni(jelzem, kezdö vagyok) 2x0-30V, 0-5A. ha valaki tud segiteni egy rajzzal és leirással nagyon megköszönném. Elöre is köszönöm a segitséget' A hozzászólás módosítva: Feb 1, 2017
szia!
itt van a hiba: Idézet: az olvasást el kell végezni „Bele olvastam ..” Idézet: pl: Mr Kereső ? „..ha valaki tud segiteni ..” ilyenen szavakra keres Pionner, Alkoto, Proli007 A hozzászólás módosítva: Feb 1, 2017
Bocs, csak a "sajtóhibát" javítom: Pioneer a helyes változat...
Szia!
Csak hogy segítség is legyen, ne csak szellemes huhogás. Keresd alkotó 2.7.4 tápját. |
Bejelentkezés
Hirdetés |