Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » LED-es kivezérlésjelzők

Témaindító: KeserűCukor, idő: Márc 27, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   123 / 151
(#) riddler17 hozzászólása Feb 14, 2015 /

Sziasztok!
Építettem egy mono kivezérlés mérőt duplán, de mind a kettő bemenete ugyan azt az erősítőről jövő kimenetet kapja meg. Az erősítő és a mérő két külön tápról megy. A probléma a következő: ha mind a két mérő bemenetét rákötöm az erősítő kimenetére, akkor a mérő egyik potija belülről basszus hatására nagy hangerőnél szikrázik (fém tokos a poti). Külön-külön használva a mérőt semmi gond nincs. Mellékelem a kapcsolási rajzokat.
Válaszaitokat, tippjeiteket előre is köszönöm szépen!
A hozzászólás módosítva: Feb 14, 2015
(#) proli007 válasza riddler17 hozzászólására (») Feb 14, 2015 /

Hello! Ez így nagyon nem jó. Ilyen perverz módon csak maximum a LINE kimentet lehet szabályozni. Arról nem beszélve, hogy az erősítőd hidalt (ha jól látom), és ott a kimenetén féltápfeszültség van. Ide kondi kell a kivezérlésmérő bemenetére, mert ha csak az egyiket kötöd rá, akkor várhatóan a két kimenet közé kötötted a kivezérlés jelzőt. Kettőnél meg lehet valami zárlat van. Minden esetre egy rajz kellett volna a táplálásról, nem leírás.
(#) kokozo válasza riddler17 hozzászólására (») Feb 14, 2015 /

Én tennék egy ellenállást a diódával sorba meg egy kondit mivel jelen esetben a poti minimumnál szinte rövid zárat csinálsz, ami elégeti a potit is és a diódát is nem beszélve a végfokról.
(#) riddler17 hozzászólása Feb 14, 2015 /

Itt egy rajz az összekötésről és a táplálásról. A két trafó nem egy kétszekunderes trafó része, hanem két darab különálló trafó. A rajzot a neten találtam, igaz, ott segédmotor fordulatszámának kijelzéséhez használták,de mellékelték audio rendszerekhez is az átalakítást. Kokozo ötlete nem rossz, estefele ki is fogom próbálni, mert jó elgondolásnak tartom! Ha a poti minimumnál van, annyi vehető csak észre, hogy nem villognak a LED-ek, szerencsére a végfokot nem cseszteti.

Ez így elég "értelmetlen", de köss a két zöld vezetékkel sorba egy-egy 1kohm-os ellenállást. Akkor működni fog így. A poti viszont lehet már halott, ha szikrázott..
(#) riddler17 válasza proli007 hozzászólására (») Feb 14, 2015 /

Szeretném megérteni, hogy miért gondolod értelmetlennek az összekötést? Így hirtelen arra tudok gondolni, hogy nem "érted", hogy miért kötöm ugyan azt a mono jelet a másik két áramkörre. A válaszom az, hogy ez egy erősítő előlapjára fog kerülni dizájn jelleggel és nem akartam párhuzamosítani a LED-eket, mivel a kimenetein csak 3V-ot ad le, ezért építettem belőle kettőt.

Azért "értelmetlen", mert nem lett volna szükség külön tápfeszültségre a kijelzőnek. Bőven jó lett volna az erősítő 12V feszültsége a kijelzőnek is. Nem kellett volna a híd kimentet használni, csak az egyik felét. Csak az egyenfeszültséget le kellett volna választani a váltóról. Valamint ha a Led-eket nem párhuzamosan, hanem sorba kötötted volna, akkor simán meghajtja egy LM3914 mind két Led-et. (Sőt akár többet is, ami belefér a tápba.)
(#) Cannon hozzászólása Feb 15, 2015 /

Sziasztok!
Szeretném kérni segítségeteket Clip LED készítésében egy előerősítő számára!
A LEDet a bemenetre szeretném kötni, ha lehetséges.

Mi kell hozzá, mit hogyan kéne összekötni?
(#) reloop válasza Cannon hozzászólására (») Feb 15, 2015 /

Szia! Megesik, hogy a googli a keresett fogalom angol megfelelőjére ad találatot, de hogy milyen sokat azon magam is meglepődtem. Próbáld ezzel: signal clip indicator circuit
Nézd meg a találat képeit, válogass kedvedre
Ha beavatsz az indikálni kívánt jelszintbe és elárulod mekkora tápfeszültség áll a rendelkezésedre segíthetek választani.
(#) Cannon válasza reloop hozzászólására (») Feb 15, 2015 /

Az indikált jelszint alatt mit értesz?
Az áramkört minimális tranzisztor, ellenállás elemekkel nem lehet megoldani?
(#) kadarist válasza Cannon hozzászólására (») Feb 15, 2015 /

Szia!
Angolból átvett szó, kijelez, jelez, feltüntet, megmutat.
(#) reloop válasza Cannon hozzászólására (») Feb 15, 2015 /

Úgy is kérdezhettem volna, hány voltnál (millivoltnál) clippeljen. Mi lesz a rendeltetése?
(#) Cannon válasza reloop hozzászólására (») Feb 15, 2015 /

Magas bemeneti jelszintet hivatott jelezni.
Mivel mérjem le a a jelszintet?
A multiméter ugye folyamatosan más-más értékeket mutat.
(#) riddler17 hozzászólása Feb 21, 2015 /

Sziasztok újra!
Vettem két új LM3914-et, kicseréltem az IC-ket, meg a dióda elé egy 1kOhm-os ellenállást tettem, valamint a potikat is kicseréltem. Az erősítőmnek és az LM3914-es körnek külön tápja van, mert a kivezérléshez párhuzamosan kötök még nagyobb teljesítményű fogyasztókat és hogy ne vegye el az erősítőtől a teljesítményt. Egyesével leteszteltem őket, működött. Aztán mind a kettővel egyszerre kipróbáltam, egy ideig ment is, kb. 1 percig, de aztán az egyik megadta magát. Mellékelem a NYÁK rajzomat is, de elvileg hibátlannak kellene lennie.
Valamint az sem megoldás, hogy párhuzamosítom a LED-ket, mert 2 külön potival szeretném állítani az érzékenységet.
A hozzászólás módosítva: Feb 21, 2015
(#) pinyó39 válasza riddler17 hozzászólására (») Feb 21, 2015 /

A két bemeneti potit nem így szokás bekötni, főleg ha végfok kimenetéről vesszük le a jelet. valamint proli007 topiktárs tanácsait sem követted, szinte változtatás nélkül újra bekapcsoltad.
A hozzászólás módosítva: Feb 21, 2015
(#) riddler17 válasza pinyó39 hozzászólására (») Feb 22, 2015 /

Én úgy tudom, hogy ez az erősítő nem hidalt. A kivezérlés mérőnek az 5-ös lába a bemenete, azon van is egy 10µF-os kondi. Mire gondoltál?
(#) V1rusH hozzászólása Feb 28, 2015 /

Sziasztok!

Szeretném utánépíteni ezt a VU metert, LM3916-tal. Kérdésem az volna, egy ág mennyi db ledet tud meghajtani? Láttam olyan képet, ill. videót, ahol 7db ledet hajtott közvetlen egy ág.
Egy standard ledből valóban elbír ennyit?

Köszi a segítségeteket!
(#) proli007 válasza V1rusH hozzászólására (») Feb 28, 2015 /

Hello!
Ez alapvetően a tápfeszültségtől, és a Led-ek nyitófeszültségétől függ. A táp maximuma 25V amit már nem illik elérni. Ha egy kék Led nyitófeszültsége 2,8V és 7 van belőle, az 19,6V. A belső áramgenerátornak minimum 1,5V szükséges, az 21,1V. Tehát 22V-ról meg kell hogy hajtsa a hét kék Led-et.
(#) Csupasz hozzászólása Márc 12, 2015 /

Sziasztok!
Szintén az előző kivezérlésjelzőt készítem, de színes ledekkel. Viszont nem egyforma a nyitófeszültség ( kék 3,2V, piros-sárga 2,2V ).
Gondolom, ezt az LM nem szereti. Mit tudok csinálni?
(#) reloop válasza Csupasz hozzászólására (») Márc 12, 2015 /

Szia! Az LM391x áramgenerátoros kimenetű, tehát közömbös számára a LED nyitófeszültsége.
(#) Csupasz válasza reloop hozzászólására (») Márc 12, 2015 /

Köszi! Akkor marad minden úgy mint eredetileg, csak nem 1 led lesz, hanem 6 sorba.
(#) reloop válasza Csupasz hozzászólására (») Márc 12, 2015 /

A tápfeszültség a legnagyobb nyitófeszültségű LED-füzért 2V-tal haladja meg!
(#) Csupasz válasza reloop hozzászólására (») Márc 12, 2015 /

Azt úgy számoltam, és a 25V-os IC max tápig marad 2v-om.
(#) xszabopeterx hozzászólása Márc 28, 2015 /

Sziasztok ! Épített valaki működő LED-es torony kivezérlényjelzőt plexilapokkal ? Tudna valaki adni esetleg valamilyen pontos leírást ? Megköszönném !
(#) V1rusH válasza xszabopeterx hozzászólására (») Márc 28, 2015 /

Bármely led meghajtó alapkapcsolás megteszi, annyi a dolog "extrája", hogy a ledek nem egy kis panelen vannak egymás mellett, hanem egy lpexi lap élébe készített furatba van elhelyezve egy vagy két led, szélességtől függően és a fénytörés miatt csak az éleket világítja meg. Youtoobe tele van ilyen videókkal.
Bővebben: Link
Itt egy videó egy lehetséges kivitelezésről. Bár nagyon másként nem lehet...
A hozzászólás módosítva: Márc 28, 2015
(#) Rezneki Henrik hozzászólása Ápr 10, 2015 /

Sziasztok! Mono erősítőbe szeretnék a végfok bemenete elé kivezérlésjelzőt készíteni. Többek ajánlására Ezt a kapcsolást gondoltam módosítani (köszönet a készítőknek) úgy, hogy csak egy lm3915 legyen benne. A kérdésem, hogy kell-e és mit kell módosítani a kapcsoláson, természetesen a feleslegessé váló alkatrészeken eltávolításán kívül.
(#) proli007 válasza Rezneki Henrik hozzászólására (») Ápr 10, 2015 /

Hello! Semmit nem kell módosítani. A felesleges csatornát elhagyod..
A hozzászólás módosítva: Ápr 10, 2015
(#) Rezneki Henrik válasza proli007 hozzászólására (») Ápr 11, 2015 /

Köszönöm! LM3915 9. lábat a 12V-ra kössem vagy nyitva hagyjam?
(#) proli007 válasza Rezneki Henrik hozzászólására (») Ápr 11, 2015 /

Az adatlap 8. oldalán elolvashatod. (MODE PIN USE) Ha vonal kijelzést szeretnél, akkor a tápra kötöd, ha pont kijelzést, szabadon hagyod..
(#) Rezneki Henrik válasza proli007 hozzászólására (») Ápr 15, 2015 /

Köszönöm!
Következő: »»   123 / 151
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem