Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » LED-es kivezérlésjelzők

Témaindító: KeserűCukor, idő: Márc 27, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   122 / 151
(#) djface hozzászólása Jan 18, 2015 /

40V a pozitiv tapfesz es ugye a diodak 0.7Voltonkent nyitnak hogy tudom innen kiszamolni az ellenallast?
(#) reloop válasza djface hozzászólására (») Jan 18, 2015 /

Inkább állítsd be 35V-ról egy potival, elég bonyolult ellenálláshálózatot kellene kiszámolni.
(#) djface hozzászólása Jan 18, 2015 /

Akkor egy 10k-s potit beleteszek inkabb es ugy beallitom hogy az utolso led meg a clip elott villanjon
(#) reloop válasza djface hozzászólására (») Jan 18, 2015 /

Felhúzhatod 40V-ról is potival, az utolsó LED bekapcsolásakor visszaméred a poti értékét és a rajta eső feszültséget, innen már csak a jó öreg Ohmtörvényt kell elővenni
(#) djface hozzászólása Jan 19, 2015 /

Nos elkészítettem a nyákot egyenlőre így mutatom csak ,hogy a hibák jobban észrevehetőek legyenek ,esetleg akinek van erre kis ideje átnézné,hogy jó e?
a nyák magában foglalja a kivezérlés jelzőt és a clip áramkört
Előre is köszi!
(#) gernerakos válasza djface hozzászólására (») Jan 19, 2015 /

Nem akarok beleszólni, de a hozzászólások feletti zöld csík jobb oldalán ott van egy gomb: válasz. Használd egészséggel.
A hozzászólás módosítva: Jan 19, 2015
(#) reloop válasza djface hozzászólására (») Jan 19, 2015 /

Szia! A Clip 100µF kondenzátora és a tranzisztorának emitter-ellenállása nem látnám, hogy negatív tápra menne.
(#) djface válasza reloop hozzászólására (») Jan 19, 2015 /

orvosoltam a problémát,ha mindenigaz
(#) reloop válasza djface hozzászólására (») Jan 19, 2015 /

Így már jó lesz, remélem.
(#) zoka hozzászólása Jan 27, 2015 /

Sziasztok!

Korábban készítettem ilyen kivezérlésjelzőt. Most ugyanezt építem meg, de bővítettem 16 LED-re, és még egy két apró módosítást kapott, de a bemenetet ellátó rész ugyanaz.

A gondom a következő. Van egy stereo jel, ami megy rá értelemszerűen 2 erősítő bemenetre (jobb és bal csatorna). Az lenne a feladat, hogy 1 kivezérlésjelző mutassa a 2 jelet méghozzá úgy, hogy mindig a nagyobbat jelezze ki. Tehát ha a jelszint L=125mV, R=127mV, akkor a 127mV kerüljön kijelzésre. (Nyilván a példámban 2mV különbség esetén ugyanannyi LED világítana, de mutatja, hogy mi a tervem) Ötletem már van, csak kíváncsi lennék más hogy oldaná meg...

Fontos: ez nem sima 2 ellenállásos jel közösítés, vagyis nem stereo > mono átalakítás!
Egy egyszerű példából kiderül, miért.
A, L=250mV, R=10mV
B, L=250mV, R=250mV
Ha a stereo>mono átalakító a B esetben 250mV-ot ad ki, akkor A esetben biztosan kevesebbet. Nekem az a célom, hogy A és B esetben is 250mV legyen a kimeneten.

Köszi,
zoka.
A hozzászólás módosítva: Jan 27, 2015
(#) Massawa válasza zoka hozzászólására (») Jan 27, 2015 /

Szerintem téves az elméleted. Ha a két jelet 2 darab R26-s ellenálláson összegezed az R39-n, akkor egész más lesz a helyzet. Az A esetben elvben 250+10mV lesz a B esetben 250+250mV azaz ott az összeg lesz, igy a következö detektor az összeget fogja egyenirányitani és a diodákra vezetni, igy mindig a nagyobb szintet fogja mutatni, függetlenül, hogy melyik csatornábol jön a nagyobb szint.
Ha valoban külön akarod választani akkor duplázd a bemenetet a detektorral együtt majd egy diodás összegzö áramkörön tölts egy kondit a magasabb szintü jellel. Ilyenkor a LED-ek az erösebb csatorna jeleire fognak reagálni.
(#) zoka válasza Massawa hozzászólására (») Jan 27, 2015 /

Nekem a szimulátor progi DC feszültségek esetén A esetben 130mV-ot, B esetben 250-et ad. Ha egyik bemenet 0V másik 250, akkor 125-öt.
(#) zoka válasza zoka hozzászólására (») Jan 27, 2015 /

Ezt a megoldást találtam ki. Az lm324-es "előfok" megoldja a jel összehasonlítást. Gyakorlatilag +/- 1-2 mV pontossággal működik, tökéletesen megfelel.
(#) Massawa válasza zoka hozzászólására (») Jan 27, 2015 /

Akkor valami baj van a szimulátorral ( vagy a kezelésével ). Ha valamihez hozzáadsz valamit az eredmény nem lehet kevesebb. Márpedig az 250mV-s jelhez a 10-t hozzákevered....
(#) proli007 válasza Massawa hozzászólására (») Jan 27, 2015 /

Csak elfelejted, hogy a két ellenállás nem csak "összead", de egyben le is oszt a felére..
(#) Massawa válasza proli007 hozzászólására (») Jan 27, 2015 /

Az azért nem egészen igaz. Ha az egyik bemeneten nincs semmi (0V) a másikon van mondjuk 100 mV akkor az oszton megjelenik egy bizonyos jelszint ( kb 30 mV,- ha mind a 3 ellenállas egyforma, most lusta vagyok számolni). Ha most a másik bemenetre is ráadsz 10 mV-t akkor az oszton csak több lehet!
Egyet elnéztek, egyenáramu szempontbol mindkét bemenet a 0V-n van ( akkor is ha van rajtuk jel, mert a jelforrás kimeneti impedanciája 0). Azaz a két ellenállás bemenete ebböl a szempontbol földre van kötve, és ezen jelenik meg a modulácio. ( Kevesebb csak akkor lehetne ha a másik jel ellentétes fázisu azonos jel lenne, akkor kiölhetné a két jel egymást, de ebben az esetben ez nem releváns).
A hozzászólás módosítva: Jan 27, 2015
(#) zoka válasza Massawa hozzászólására (») Jan 28, 2015 /

Idézet:
„Szerintem téves az elméleted. Ha a két jelet 2 darab R26-s ellenálláson összegezed az R39-n, akkor egész más lesz a helyzet. Az A esetben elvben 250+10mV lesz a B esetben 250+250mV azaz ott az összeg lesz, igy a következö detektor az összeget fogja egyenirányitani és a diodákra vezetni, igy mindig a nagyobb szintet fogja mutatni, függetlenül, hogy melyik csatornábol jön a nagyobb szint.”

Nekem az a lényeg, hogy a 2 ellenállásos összegzés ebben az esetben nem elég.
Ha így működne ahogy írtad, az nem jó.
Írok egy példát. Tegyük fel, hogy L és R csatornához külön-külön kivezérlésjelző tartozik. Van A és B hangszóró. Egyik kap "100W-ot", tegyük fel, hogy itt 8 LED világít, a másik kap 50W-ot, az 3dB-el kevesebb, tehát ott 7 LED világít. Na most én 1 LED-sorral akarom kijelezni kettő helyett. Ekkor 100 vagy 50W közül nyilván a 100W-ot kell kijelezni vagyis 8 LED-nek kell világítani. Ez úgy lehetséges, ha a 100W-hoz tartozó mV jelenik meg a kivezérlésjelzőn. Vagyis kettő jel közül a nagyobb.

Ezzel szemben, ha simán összegezném a jelet, a következő lenne.
1, vagy összeadom a 100 és 50W-hoz tartozó jelet
Ha ezt lefordítom mondjuk 4 Ohm terhelés mellett, az 20V illetve 14,14V, ez ugye a felerősített kimenőjel, de lényegtelen, akár bemenőjel is lehetne. 20+14,14=34,14V. Így 20*log(20/14,14), az 3dB és 20*log(34,14/20), ami 4,64dB vagyis ha 3dB/LED, kb 8 helyett 9-10 LED világítana, ami nem jó.
2, átlagolom, a 2 jelet. 20 és 14,14 átlaga= 17,07, ami 20*log(20/17,07)=1,37dB, ami kb 7-8 LED. Ezt lehetne cifrázni, mondjuk 100W és 0W, ekkor. 20V és 0 átlaga 10V, ami -6dB, tehát becsapna -2 LED-el. Remélem valaki tudja követni.

Tehát A és B eset sem jó, azért kell úgy megoldani, hogy a két jel közül az aktuálisan nagyobb legyen kijelezve. És ehhez jó lesz az én kis áramköröm.
(#) pinyó39 válasza zoka hozzászólására (») Jan 28, 2015 /

Egyik megoldás hogy veszel kétszínű 3 lábú LED-eket és a két áramkörrel meghajtod a sort, amíg együtt fut a két csatorna szintje, sárgán világít, ha valamelyik oldal megugrik, akkor a sor vége zölden vagy pirosan ég. (Hosszú évek saját tapasztalata hogy a legkorrektebb és leglátványosabb a két különálló sor min 20-20 LED-el hogy lássunk is valamit.)
A hozzászólás módosítva: Jan 28, 2015
(#) zoka válasza pinyó39 hozzászólására (») Jan 28, 2015 /

Köszi! Nem rossz ötlet. De nem azért szeretném egy sorral megoldani, mert spórolok vagy valami, a gond az, hogy ez egy 8 csatornás erősítő, és 4-nél több LED-sor már elég zavaró lenne, a végén azt hinném, hogy spektrum analizátor
Így is 4x16 LED, megőrülök mire beforrasztom, ráadásul egyedi komparátorokból építem, lm339-ből, amihez külön kiszámoltam az ellenállás értékeket a kívánt dB-nek megfelelően. Mindez smd-ben megy, nagyító nélkül.
Úgyhogy lesz egy front, rear, center és subwoofer LED-sor.
(#) proli007 válasza zoka hozzászólására (») Jan 28, 2015 /

Nem kell ezt ennyit ragozni, az összegzés nem egyenlő a maximum képzéssel. És két ellenállás, még az összegzést sem korrekt módon végzi..
(#) pinyó39 válasza zoka hozzászólására (») Jan 28, 2015 /

Ha otthoni házimozizáshoz lesz, nem látom sok értelmét a sok kivezjelzőnek, inkább gyártanék magamnak egy "dzsojsztikos" távot hogy egy mozdulattal oda húzzam a hangképet épp ahol ülök, ha kellő tartalék van a rendszerben akkor a kivezérléssel nem sokat kell foglalkozni, mert félhangerőnél már hívják a szomszédok a rendőröket.
(#) Massawa válasza zoka hozzászólására (») Jan 28, 2015 /

Mintha ezt irtam volna neked tegnap....., ha te a csucsot keresed azt csak logikai eljárással lehet kimutatni (OR).
(#) zoka válasza pinyó39 hozzászólására (») Jan 29, 2015 /

Konkrétan azért kell, mert attól tartok, hogy szétszabja a hangszórókat. És fülre nehéz megállapítani, hogy most 10W megy rá vagy 100. Amúgy elméletileg 8x300W 10%THD 1kHz szinusz jellel , van tartalék bőven, megfelelő hangsugárzókkal kisebb diszkót behangosít.
A kis hangszórók 12 centisek, a sub 30, egyedül a subhoz nem kellene. Persze később szeretnék nagyobb hangszórókat, csak ahhoz el kéne költöznöm
A hozzászólás módosítva: Jan 29, 2015
(#) Justo hozzászólása Jan 29, 2015 /

Sziasztok! Ma indult be először az erősítőm!
Egy olyan "problémám" lenne, hogy a kivezérlésjelző csak félig tekert hangerő után kezd el jelezni.
Kivezérlésjelző
Hangszínszabályzó
Végerősítő
(#) BEMcorp hozzászólása Feb 5, 2015 /

Üdv!
Az LM3915-ös ICnek létezik SMD verziója?
Vagy olyan - elérhető- smd IC ami ilyen 10-12LED-es kivezérlésjelzőhöz való?
(#) Kovidivi válasza BEMcorp hozzászólására (») Feb 5, 2015 /

Én kerestem már, nincs smd belőle, vagy csak nagyon drágán. Végül arra jutottam, hogy egy Atmega328-as Arduino mini annyiba kerül, mint az IC, és az Arduinoval tudsz kb. 20 LED-et hajtani. Rá a program fél óra alatt kész, ami annyit tud, mint az LM3915. És még smd is. 32KB programmemóriába pedig mindenféle animáció belefér. De ez már a ló másik oldala
(#) Lacika14 hozzászólása Feb 5, 2015 /

Sziasztok lenne egy kerdesem.Van egy Par ledem 151 led van benne van DMX bemenetele es hogyan tudnak egy vezrlot csinalni hozza (usb keresztul szamitogephez)
(#) erdeidominik1999 hozzászólása Feb 10, 2015 /

Sziasztok! Nem tudom jó topikban vagyok-e, az lenne a kérdésem, hogy olyan led létezik-e, ami a feszültség hatására változtatja a színét?
(#) Csupasz válasza erdeidominik1999 hozzászólására (») Feb 10, 2015 /

Olyan létezik, ami polaritáscserére változtatja.
(#) reloop válasza erdeidominik1999 hozzászólására (») Feb 10, 2015 /

Következő: »»   122 / 151
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem