Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » LED-es világítás

Témaindító: xodak, idő: Aug 6, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   181 / 182
(#) uniman válasza palko0125 hozzászólására (») Szept 28, 2024 /

Ilyen "dimmable" LED-eket is használok...majd egyszer kipróbálom triakos szabályozóval.
A hozzászólás módosítva: Szept 28, 2024

Led3.5W.JPG

(#) Suba53 hozzászólása Szept 28, 2024 /

Az Auchanban láttam először, de most a weben is látok 2500 lumenes LED izzót jó áron.
Rendeltem is párat, mert a nagy fényerőt szeretem a lakásban. Pláne a műhelyben.
(#) KBal76 válasza Suba53 hozzászólására (») Szept 28, 2024 /

Véleményem szerint (tehát tévedhetek) ezeknek a hűtése nincs megoldva, azaz minél nagyobb teljesítményű, annál hamarébb tönkremegy (hacsak nem hűtőházban használod).
Látszólag nagyon igényes kivitellel is találkoztam már, ahol tényleg AL hűtőborda az alja a körtének, de szétszedve (elromlott) kiderült hogy snassz üvegszálas PCB van LED-ek alatt, tehát adtak a sz.rnak egy pofont a hűtőbordával.
(#) uniman válasza KBal76 hozzászólására (») Szept 28, 2024 /

Az sem alumíniumból van, hanem ötvözet (spiáter), ami rosszabb hővezető az "Al"-nél!
(#) Hutty válasza Suba53 hozzászólására (») Szept 28, 2024 / 1

Nekem ilyen van a konyhában, hogy a fene vigye a vakoskodást.
(#) palko0125 válasza Massawa hozzászólására (») Szept 30, 2024 /

Hello,
Nos csak haladok tovább ezzel a dologgal és úgy voltam belenézek már egy ilyen LED-be, hogy mégis milyen "elektronikája van".
ennyi az egész viszont a rajta levő IC-ről semmilyen adatot nem találok neten. Az IC típusa: BP5176G.
Jól gondolom, hogy ez a "gyér" elektronika simán lehet a forrása annak, hogy ilyen instabil?
Írod, hogy a szabályzó illeszkedésében van a hiba (feltehetően) akkor a fázishasításos szabályzón kívül milyet tusz ide elképzelni? Mert én ezen kívül semmilyet az ég világon nem látok, hogy létezne.
Köszi szépen.
(#) uniman válasza palko0125 hozzászólására (») Szept 30, 2024 /

Az az IC egy árangenerátor lesz, gyártója: Shanghai Jing Feng Ming Yuan Lin Semiconductor
Az áramgenerátor működése meg megmagyarázza a villódzást. "Kondenzátoros" LED tápok alkalmasak a szabályozáshoz (némi korláttal)...de azok meg csak kisebb teljesítményekhez használatosak. A szabályozós led tápoknak külön szabályozó bemeneteik vannak...: 1-2 példa...
(#) palko0125 válasza uniman hozzászólására (») Szept 30, 2024 /

Szia!
Köszi a választ, de ez amiket linkeltél 12-24V-os LED-ekhez való. Az enyém, amiről szó van 230V (AC)-os LED. (ha valamit elnézek akkor bocsi)
(#) uniman válasza palko0125 hozzászólására (») Szept 30, 2024 /

Ezekkel csak úgy lehet a ledeket szabályozni, ha a LED csak LED-chippekből ál, elektronika nélkül.
Az áramgenerátoros táp a szabályozó által lekorlátozott tápfeszültséget igyekszik korrigálni. De ezt csak bizonyos min. feszültségig tudja megtenni, utána feledja és elkezd villogni. Azaz lekapcsolja a ledekről az áramot, terhelés nélkül a betápfesz megnő, erre újra bekapcsolja a ledeket és így megy a végtelenségig...ezt akartam leírni, most szájbarágósabban.
Ha nem dimmelhetőt vásárolsz, akkor azt fogadd el, hogy nem véletlenül írták rá.
Én mindig külön modulokat és hozzávaló tápokat használok. Drága, de működik...
A hozzászólás módosítva: Szept 30, 2024
(#) Janszi válasza palko0125 hozzászólására (») Szept 30, 2024 /

Idézet:
„A bajom az, hogy hullámzik a fényereje a dimmelhető ledeknek.”

Visszaolvastalak,szépen elkanyarodtunk.
SkyDance S1-B, Triac dimmer nem alkalmas ilyen kis led lámpák szabályozására,van minimális terhelés -ehhez a típushoz is,mint a led dimmerekhez is...
Schneiderről típust nem írtál,egy olcsóbb típus beállítását mellékelem,meg kellene sasolnod a sajátod mit ír erről.
Azt viszont kipróbálhatnád,hogy egy szabályozóra kettő vagy több led lámpát kötnél,mit csinál,lehet kevés a minimális terhelés,ezért is villoghat.

min.jpg

(#) palko0125 válasza uniman hozzászólására (») Szept 30, 2024 /

Akkor valami nem volt világos, ez a LED, amiben az előző képen látható elektronika van dimmalhetőként vettem.
(#) palko0125 válasza Janszi hozzászólására (») Szept 30, 2024 /

Itt két külön dologról beszélsz. A minimum terhelés rendben, mert a szabályzó spec szerint min 20W terheléssel működik. Egyik esetben 24 másik esetben 78W-nyi LED-el terhelem. A min beállítás, amit a képen csatoltál az a beállítás, hogy mennyi legyen a legkisebb fényerő, amit majd lehet eszközölni a forgatógombbal. Azóta vettem egy Legrand szabályzót is, aminek a minimum terhelése 5W, 24W-nyi LED van rajta és kifejezetten van egy kapcsoló rajta amivel ki lehet választani, hogy LED vagy hagyományos fényforráshoz használod. És ezzel is hullámzik, még talán rosszabb, mint a Schneider vagy a Skydance.
(#) palko0125 válasza Janszi hozzászólására (») Szept 30, 2024 /

Habár az igaz, hogy hiába van rajta 24W led ha a minimumot lehuzom 5 alá vagy közelébe, ami a szabályzó minimum terhelése akkor már meg is van a baj. Viszont így nem tudok lemenni nqgyon fényerővel. Most kipróbáltam, hogy csak a tekerővel magasabb fényt állítottam, hát így is hullámzik azért. Holnap megmérem, és úgy állítok be min 5W-nyi áramot. Aztán lássuk úgy milyen.
(#) Massawa válasza palko0125 hozzászólására (») Szept 30, 2024 /

Egyet el kell fogadnod. A LED minden fázishasitos szabályzora villog, mert egyszerüen nincs rejta semmi ami az áramtalan idöszakaszokban ellátná a LEDeeket energiával. Ha meg még érzékeny is vagy a villogásra akkor ez mindig zavarni fog.
Probálkoznak mindenféle trükkökkel a burán ( foszfor stb) de én meg jot nem találtam. Az alacsonyfeszültségü LEDekkel gond nélkül meg lehet oldani a feladatot, de a hagyományos triakos szabályzokkal nem . Měg a Samsung LEDek a legjobbak, ( és a legdrágábbak) de azok is kb 1/3 állapotban szintén villognak és melegednek.
Vannak olyanok ( még drágábbak) amik az 100-500W halogén izzokat hivatottak helyettesiteni azokban belül komoly elektronika meg egy nagy kondenzátor van és kb 40-60 V megy csak a LEDekre ( ugy néz ki mint a kukorica), azok nem villognak, de sajnos az elektronika csak 2-3 évig müködik.
(#) erbe válasza Massawa hozzászólására (») Szept 30, 2024 /

Vannak komoly mennyezeti lámpák. Távirányítóval vezérelhető. Többféle szín, többfajta fehér árnyalat, éjszakai vagy takarékos világítás, a teljes fényerő fokozatmentesen szabályozható. Na, az nem villog.
(#) Massawa válasza erbe hozzászólására (») Szept 30, 2024 /

Nem mert abban sem triak szabályozza a fényt.
Azok másik baja, hogy a beépitett tápok eléggé zavarnak ( meg az FM tartományban is). És miután a tápok folyton müködnek (esetleg StandBy üzemmodban) igy a zavar állandoan jelen van.
(#) palko0125 válasza Massawa hozzászólására (») Szept 30, 2024 /

Ez a lényeg tehát. Nem ismetem a 230v-os dimmelhetőket, most próbáltam először és saját alkalmazásra, hát becumiztam.
Korábban mindog alacsony feszültségűeket használtam.
Viszont mielőtt megvettem, olvastam róluk és sehol nem lehet erről olvasni.
Akkor ugy fest cserélnem kell alacsonyfesztségűre. Hát nem egy felüdülő érzés .
(#) proli007 válasza palko0125 hozzászólására (») Okt 4, 2024 /

Hello! 2.2 részt ajánlom figyelmedbe.
Én ugyan nem próbáltam ilyesmit, meg "dimmelhető Led"-em sincs, de vagy 10 évvel ezelőtt is olvastam róla, de nem tudom hol..

"Azonban szinte az összes kereskedelmi forgalomban kapható fényerő-szabályozó csak 2 vezetékes, és gyakran rosszul teljesít elektronikus terhelés esetén (például CFL vagy LED lámpák)."
(#) palko0125 válasza proli007 hozzászólására (») Okt 4, 2024 /

Hello,
Köszi a gyors választ, elolvasom az egész cikket. Zavaró nagyon, hogy akár, ha bekapcsolom a vízforralót akkor is látszik egy fényerő esés, habár a hálózati fesz szinte smemit nem változik műszerrel mérve.
Ha elolvasom utána hátha okosabb leszek.
(#) proli007 válasza palko0125 hozzászólására (») Okt 4, 2024 /

Nem tudom. Nekem eddig egyetlen fényerő szabályozás sem volt szimpatikus. Állólámpában volt 280W-os vonalizzó (ha jól tévedek), mindig csutkán ment. Zörgött a gyűrűmag, kitöltéstől függően. Leszabályozva megváltozik a színhőmérséklet, elromlik a hatásfok és a halogén sem szereti. A Philips drága volt, a Kanlux olcsó, de egy napig ment. Most egy 3eFt-os Led pogácsa van benne, szabályzót kikötöttem (végre). maxon megy két éve, grátiszként a 47nF-os zavarszűrőn keresztül, gyengén világít kikapcsolva (azóta is). Szinte nem fogyaszt semmit, de nem esel hasra a szobába, ha lekapcsolod a lámpát.Nem tudom milyen, kidobtam a dobozát anno. Kis tápegység van hozzá. Pont jó volt a vonalizzó helyett, csak a porcelán foglalatát kellet kidobni. olyan rugós füle van, mint a "konyhai Spot lámpáknak" csak nagyobb. Még egy furatot sem kellett készítenem. A tápot bedobtam alá, összenyomtam a rugót és beugrott a vonalizzó alatti lyukba.
De meggyőződésem, hogy nem szabályozni kell hanem kevesebbet/kisebb teljesítményűt is felrakni sokkal célszerűbb. Ilyen szívváltós izéktől meg hányingert kapok. Az maradjon meg a búcsúsoknak. Én a 3000K-eset preferálom. De ez persze csak az én fixa ideám..
(#) Massawa válasza palko0125 hozzászólására (») Okt 4, 2024 /

Pali ezt már kitárgyaltuk egy másik topikban, és azota tudomásom szerint nem változott a fizika.

Vannak dimmelhetö LEDek, de nem olyan kivitelben ami neked kellene. Mert ahhoz elég bonyolult elektronika kell. A 230 V - elöször csinál egy vezérlö DC jelet ( a fázishasitott 230V-bol, majd egy belsö kapcsitáppal csinál egy kb 20-40 V voltos, de hangfrekvenciás PWM jelet ahol a kitöltési tényezö a 230V-bol nyert vezérlö jel függvénye. Ez az egész elektronika sajnos nem fér el egy hagyományos G10-s stb. világitotestben.

Ebben a világitotest belsejében (kb 3,5x8 cm csö) van a fent emlitett elektronika. És eléggé melegszik mert a 230 V fázishasitott feszültséghez kell egy nagy ellenállás ( különben bizonytalan a triac, amin megjelenik a fázishasitott jel, majd innen egy oszton keresztül tölti a kondit ami adja a szabályzo jelet. Az egy optokopleren megy a kapcsitápba ami kb 40 V hangfrekvenciás PWM jelet ad es annak vezérli a kitöltési tényezöjét. Az ilyen LED nem villog láthatoan ( még a videokamera felvételével sem interferál) , és elég szépen szabályozhato. ( meg elég drága).
Ennek is vannak gondjai, mert induláskor ( amig a fázishasitás nagyon kis teljesitményt ad, nincs elég energia a kapcsitápnak. Azért a feltekerés ugrással jár ( kb 30%) de utánna már vissza lehet tekerni akár 10% fényeröre is. ( lásd a másik képet). Innen már folyamatosan szabályozhato 10-100 % tartományban.
A hozzászólás módosítva: Okt 4, 2024
(#) palko0125 válasza Massawa hozzászólására (») Okt 4, 2024 /

Szia!
Igen, csak lehet nekem nem volt akkor egyértelmű hogy az én LED-jeim akkor sz..rt sem érnek (vagyis szabályozhatóség szempontjából egy sz..r) és próbálnék valami megoldásra jutni. A benne levő elektronikát is kérdeztem több helyen, mert az IC típusa alapján nem találok smemit. Megnézném, hoyg hogyan is működik. Gondolkodtam abban, hogy egyenirányítót teszek a LED elé, hotha javít rajta valamit...erről mi a vélemyéned?

Továbbá, ha ez semmiképp sem fog működni, akkor kimondhatjuk, hogy dobjam ki a p..csába ezeket és cseréljem 12/24V-osra?
Köszi.
(#) Massawa válasza palko0125 hozzászólására (») Okt 4, 2024 /

A multkor elmondtam. A LEDnek nincs miböl világitania ha a triac megszakitja a hálozat szinuszát, azaz azonnal elalszik. A kis világitostekbe nincs hova betenni valamit ami át tudná hidalni az árammentes szakaszokat. Te meg ráadásul érzékeny vagy a villogásra igy itt zárul a kör.
Ha egyenirányitot teszel a LED elé alapbol meg jobban fog villogni, mert most 100 Hzel villog utánna meg 50 Hz-el fog.
A LEDben amugy is ott van a hid (4 dioda) mert a LED maga egy dioda és nem szereti a rossz polaritást. Egy kondit lehetne beletenni, de annak a mérete a gond. ( akkor feszültségre meg akkora kapacitásu kondi már nem elhanyagolható méretü.
Hát nagyon ugy néz ki, hogy ilyen igényeid miatt kuka az egesz. Azt is már elmondtuk, hogy vegyél rádiotávvezérlövel kapcsolt LED paneleket, azok nem villognak és szabályozni is lehet. En odaragasztottam a távirányitot ahol a fali kapcsolo volt. Esetleg ha még van a boltokban, probálj ki egy Samsung dimmelhetö LEDet. Azokba vagy 10 éve a Samsung beleadott mindent, hogy müködöképes legyen ( de 3x drágább volt mint a nem dimmelhetö LED) , igy eltünt a boltokbol. Nekem egy csillárba van 12 darab, ezekkel meg a triaknak voltak gondjai, alacsony fénynél tulmelegedett és tönkre ment már vagy 3 darab.
(#) palko0125 válasza Massawa hozzászólására (») Okt 4, 2024 /

Értek mindent… ebben a ledben amit csatoltam is képet nem volt egyértelmű, hogy hogy van megoldva az egyenirányítás mert csupán a két egyforma chip van, de ahogy végigkövetem a kapcsolást az egyikben van greatz, meg van egy 1,5µF pufferkondi is, csak az a panel tuloldalán van.
Épp ezért gondoltam, ha a lámpára teszek párhuzamosan egy graetzet es egy nagyobb pufferkondit, akkor simítom a feszt és amikor a triak kikapcsol akkor az áthidalja azt a szakaszt.
Visszatérve a “villogásra” ne úgy képzeld, hogy az 50hz-es vibrálást látom, hanem mintha a tekerő gombbal egy-egy kattanásinyit vennéd lejjebb majd feljebb, de néha még finomabb fényerőváltozás is tapasztalható. Ezért gondoltam, ha pufferelném talán stabilabb lenne.
A cserét akarom elkerülni, ahogy látod elég erősen mert ezek már be vannak épîtve, gipszkarton mennyezetbe. Mást már nem akarnék, főleg, hogy elég sokat költöttem erre. (Legalább olyan tapasztalatnak jó, hogy az ilyen ledeket messziről kell kerülni.)
Írod, hogy próbáljak samsungot, a doboza szerint ez is samsung chipet tartalmaz, ez mondjuk még édes kevés lehet.
És köszönöm a kitartó segítséget. Nem komplett idióta vagyok, csak már belehajszolom magam az őrületbe, hogy nem tudtam, hogy ezek nem olyan stabilak, mint egy 12 vagy 24V-os rendszer.
(#) Tylla1 hozzászólása Vas, 17:29 /

LED adapter érték

Kedves Csoporttagok!

Egy kérdésben kérnék megerősítést vagy cáfolatot!...egy szekrény rejtett led világításának az adaptere sajnos meghalt...nagyritkán villan egyet a ledsor. Az adapter kimenő értéke 12V, 100mA (1.2W)...ilyen értékkel helyben nem találok, de 12V, 1A (12W) értékű van. Jól gondolom, hogy ezzel ki lehet váltani az eredeti adaptert? (a nagyobb amper/watt érték nem probléma?)

Előre is köszönöm a válaszokat!
(#) pipi válasza Tylla1 hozzászólására (») Vas, 17:37 /

Csak akkor jó, ha a ledeket nem áramgenerátorosan(a tápon belüli) hajtotta a táp.
Esetleg fotózd be a tápon lévő tipust/feliratokat
(#) Tylla1 válasza pipi hozzászólására (») Vas, 18:00 /

Küldtem
(#) pipi válasza Tylla1 hozzászólására (») Vas, 18:59 /

Szerintem ez mezei táp, nem áramgenerátoros, mehet helyette. Persze óvatosan, megfigyelve...
(#) Tylla1 válasza pipi hozzászólására (») Vas, 19:01 /

Köszönöm a választ!...akkor beszerzem
(#) palko0125 hozzászólása Sze, 15:32 /

MR16-os LED lámpa

Sziasztok!
Kínlódtam itt a közelmúltban a 230V-os dimmelhető lámpákkal, amikkel nyilván nem jutottam tovább, hogy jobbak legyenek.
Azóta azon gondolkodtam, hogy milyen 12V vagy 24V-os megoldásra tudnám cseréélni. Az MR16 foglalatú LED lámpák illenének a GU10 helyére és 12V-osak. Viszont a szabályozhatóságukról megintcsak millió féle, leginkább megbízhatatlan infot találok. Néhány eladó is csak annyit tud mondani, hogy "talán lehet talán nem ..." Ezektől kivagyok.
Szóval a kérdésem az lenne, hogy használt e már valaki MR16-os LED lámpát és azok a klasszik áramgenerátoros PWM vezérlőkkel szabályozhatóak e. Én azt gondolom, hogy azok a a lámpák sem kellene, hoyg különbözzenek egy LED szalagtól, de nem tudom biztosan, emiatt kérdezem.
Előre is köszi.
Üdv, Palkó.
Következő: »»   181 / 182
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem