Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Léptetőmotor méretezés
 
Témaindító: Ismir, idő: Márc 27, 2008
Témakörök:
Lapozás: OK   1 / 1
(#) Ismir hozzászólása Márc 27, 2008 /
 
Sziasztok!

A segítségeteket szeretném kérni! Egy két léptetőmotorból álló rendszer kell megterveznem. Nagyjából papíron minden kész, egyedül a léptetőmotoroknál van még egy kis űr. Méreteztem, sín tömegétől függően kijött, hogy kb. 0.3-0.6Nm-es nyomatékra lesz szükségem. Mi történik, ha 0.5Nm-es motort használok 0.6Nm-es nyomaték esetén? Mi történik, ha szükséges nyomatéktól függetlenül 1Nm-eset használok? Milyen problémák adódhatnak ebből?

Kétsínes rendszerről van szó, az egyik léptetőmotor mozgat egy sínt, meg a sínen egy nagyjából 1kg-s pyrométert. A másik sínen van rajta az első sín is, tehát az némileg többet cipel.

Még valami: hol lehet aránylag olcsón, akár a neten, de Budapesten bárhol ilyen gépészcuccokat venni, mint sín, fogaskerekek, stb?

A válaszaitokat előre is köszönöm!
(#) Szebence válasza Ismir hozzászólására (») Márc 27, 2008 /
 
"A túlméretezés nem baj, csak drága"
.............................................................. Magi István
(#) kobold válasza Ismir hozzászólására (») Márc 27, 2008 /
 
Ha méretezés után az jött ki, hogy
Idézet:
„kb. 0.3-0.6Nm-es nyomatékra lesz szükségem”
, az nem mondható valami túl precíz méretezésnek, inkább csak sacc...
Ettől függetlenül, a gépészet úgy általában túlméretezéssel dolgozik (akár drága, akár nem), persze nem ész nélkül (mint a szovjet megoldásokban), hanem a biztos és tartós működést szem előtt tartva. Ha neked elvileg kell 0.6 Nm, de a motorod csak 0.5-re képes, akkor az vagy bejön, vagy nem; 1 Nm-es motor biztosan jó lesz, viszont ha van a szerkezetnek gyenge pontja, akkor egy megakadásnál deformálhat, elszakíthat valamit a nagyobb nyomatéka miatt.
A sínek kiválasztását sok dolog befolyásolja (működési sebesség, hőmérséklet, elvárt precizitás stb.), néha olcsóbb lehet egy ismerős segítségével legyártatni, mint megvenni, illetve néha egyszerűbb megoldásokat is be lehet vetni. Pl. a garázsomban a világítás, hogy ne kelljen teleraknom a mennyezetet lámpákkal, oldalirányban mozgatható lesz, a "sínszerkezet" pedig méterben kapható fióksínből készítem, ami az én elvárásaimnak tökéletesen megfelel.
(#) ha6pc válasza Ismir hozzászólására (») Márc 28, 2008 /
 
Google-zzál,keresd a hobby CNC oldalt!!
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem