Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Léptetőmotorok (vezérlése)
Lapozás: OK   87 / 162
(#) pjg válasza kulzol60 hozzászólására (») Jún 28, 2012 /
 
Nekem ez a fele elég lesz. Egy PIC vezérlőhöz kell. Az lerendezi a többi dolgot.
(#) pjg válasza mrcdcscc hozzászólására (») Jún 28, 2012 /
 
Ez Bővebben: Link 3,5A-es és 12 ezer Ft. Szállítással.
(#) mrcdcscc válasza pjg hozzászólására (») Jún 28, 2012 /
 
Köszönöm a tippeket. Ezekről a típusokról még nem tudtam.
(#) kulzol60 válasza pjg hozzászólására (») Jún 28, 2012 /
 
Szia

Használtál már ilyet ?

Ezeket a tipusokat még az elején gyártották de iszonyt höt termel és fözi a motorokat is . Késöbb valami forumrol lelopták a "sleep mode " lehetöséget és azota gyártják a zöld-piros verziot , viszont azota a kék senkinek nem kell .
(#) pjg válasza kulzol60 hozzászólására (») Jún 28, 2012 /
 
Zöld, vagy piros, vagy zöld és piros?
Nem még nem használtam ezeket.
(#) kulzol60 válasza pjg hozzászólására (») Jún 28, 2012 /
 
Szia

Bár én értenék ehhez a vacak PIC hez

Ha ugy megtudod hajtani akkor nagyon tuti kis IC az , még az iparban profi gépekben is használják ( Gravograph ) .Ök pl ugy csinálják hogy 2db 298 megy egyléptetöre és igy 4A-es motorokat hajtanak vele .
Tudok olyat aki 1988 ota egyfolytában használja de még belülröl nem látta a gépet ( nekem sem engedte hogy belenézzek . )
(#) kulzol60 válasza pjg hozzászólására (») Jún 28, 2012 /
 
Tudja a turo

Piros a nyák lötstopja és zöld csatik vannak rajta .
Sött van most egy ujabb ahol egy szép kis hütöbordás dobozvan van ugyan ez ( picit drágább de legalább van rajta normális hütés ) .Elég sok ilyen IC-t használok de saját topologiával mert az a biztos , föleg a bemeneteknél mert én is egybe épitettem egy LPT levállaszto kártyával .
(#) kulzol60 válasza pjg hozzászólására (») Jún 28, 2012 /
 
Közben meg is találtam .
Ebbe érdemes pénzt ffektetni esetleg .
Bővebben:zöld-piros
(#) lui3 válasza mrcdcscc hozzászólására (») Jún 28, 2012 /
 
Hidd el ne járj más utakon mint a kinai én is épitettem l297-298 párost,sla párost fetes pic-kes végfokot de az eredmény mindig ugyanaz: hiába gyárilag erre tervezték nem lessz jo hosszu üzem közben játszogatni jo de drága mulatság és még kell hozzá a leválaszto kártya amit ugyancsak megépithetsz de soha sem lessz stabil hacsak nem teszel bele jo és gyors optokat ami pénzben megint nem gyerekjáték.
A kinaiban minden bennevan ami neked kell ár/érték arányban verhetetlen,késöbb pedig jöhet az msd most én is azokat használok de az áruk nagyon nagyon borsos de cserébe stabil hiszen ipari rendszerekhez fejlesztették ki.
Üdv
(#) mrcdcscc válasza lui3 hozzászólására (») Jún 28, 2012 /
 
Az msd alatt mit kell érteni?
(#) mrcdcscc hozzászólása Jún 28, 2012 /
 
Azt el tudná nekem valaki magyarázni, hogy STEP+DIR vezérlés elve mi? Ahogy eddig elképzelem, 2 jelet kell a vezérlő szoftvernek az LPT port 2 pinjét felhasználva küldeni. Az egyik azt mondja meg, hogy legyen forgás vagy ne, a másik meg hogy jobbra forogjon vagy balra. De azt nem értem, hogy ha mondjuk az LPT porton keresztül kiadok egy forog+balra jelet mondjuk 10ms-ig, akkor a vezérlő honnan tudja, hogy ez alatt az idő alatt hány lépést kell megcsinálnia?
(#) kulzol60 válasza lui3 hozzászólására (») Jún 28, 2012 /
 
Jézusom !

Ezekez a dolgokat honnan vetted ?

Jol nézne ki az ipar ha MSD vezérlökre és társaira bizná magát !!

Nem vitatom elég stabil koppintás de azért ipari felhasználásuk max az ajto nyitogatás és nem a pozicionálás .
Hobbi szinten tökéletes megoldás lehet .
(#) kulzol60 válasza mrcdcscc hozzászólására (») Jún 28, 2012 /
 
A vezérlö nem tud semmit a lépésekröl csak azt csinálja amit pl a PC küld neki .
A mikrostep és a fázis áram kivételével mindent a PC csinál vagy pl a PIC .
(#) mrcdcscc válasza kulzol60 hozzászólására (») Jún 29, 2012 /
 
Jó, akkor a PC-n az LPT porton keresztül milyen impulzusokat kell kiküldeni STEP+DIR vezérlés esetén a vezérlőnek, hogy mondjuk 3 lépést tegyen meg a motor egy adott irányba?
(#) gulasoft válasza mrcdcscc hozzászólására (») Jún 29, 2012 /
 
3*szor felhúzod 5v-ra és leejted. Ennyi.
(#) gulasoft válasza mrcdcscc hozzászólására (») Jún 29, 2012 /
 
Sőtt igazából csinálhatsz saját vezérlést, mondjuk egy mikrovezérlővel. Én csináltam egy olyat, hogy soros porton kommunikált a pc-vel, a soros porton kapott egy olyat, hogy lépjen 200-at jobbra. A Pc innentől kezdve hátratette a kezét, és várt a végezem jelzésre.
A kínai vezérlőnél az lpt-n annyiszor kell huzigálni fel le a jelet, ahányat lépni akarsz, ezért is rak fel pl. a mach3 egy saját lpt drivert, és izzad a gép mint állat, mert egyszerre akár 3-4 tengelyt is kell mozgatnia.
Egy átlag léptetőmotor 200 lépés/fordulat, ezt ha felezed akkor az már 400 lépés. Egy menetesszár vagy egy finom golyósorsó 2cm-es menetemelkedéssel bír, ha 10 centivel odébb akarod mozgatni, akkor az az 5*400, azaz 2000 fel-le ejtés. Ha valakinek percenként 2-3-5 métert megy a gépe, az hobby szinten nagyon jó, de számold ki ehhez hány lépést kell csak annak a tengelynek csinálni.
(#) mrcdcscc válasza gulasoft hozzászólására (») Jún 29, 2012 /
 
Pont ilyet csináltam én is. Delphi-ben irtam egy programot, amivel USB-soros átalakítóval (Microchip gyártmány) a PIC mikrovezérlőnek küldöm a "fordulatszám"-mal arányos értéket, irányt, indul/ megáll utasítást, és ezeknek megfelelően a 2 db H-híd (bipoláris motort találtam egy szkennerben) 2-2 bemenetére a mikrovezérlő adja az impulzusokat (optocsatolóval leválasztva).

Csak itt kezdtem nagyon ideges lenni, mert 3 probléma lépett fel.
Egyik a melegedés, amit lehet orvosolni, mert egyrészt a bipoláris tranzisztorokon, amiket a H-hídba tettem, még hűtőbora sem volt rajtuk, illetve ahogy utánaolvastam, ki lehet bővítetni ezt a H-hidas kapcsolást egy visszacsatolásos hiszterézises áramszaggatóval.

A másik probléma, hogy a számítógépen futó Delphi vezérlő szoftver, amivel az utasításokat küldöm a mikrovezérlőnek, nem küldi ki jól a vezérlő adatokat. Dejan Crnila-féle ComPort komponenset használok, és amikor a vezérlőprogramban megnyomom pl. a "Indul" nyomógombot, akkor az ennek hatására lefutó procedure egymás utáni 3 db Comport.WriteStr utasítással kiküldi az irány-nak, a "fordulatszám"-nak és az indítás-nak megfelelő byte-okat, amiket majd a mikrovezérlő értelmez. Viszont a valóságban van, hogy csak 1 byte-ot küld ki, van, hogy 2-t. Az összeset sose. Van ebben a kis vezérlőprogramban külön csúszka a fordulatszámnak, meg az iránynak, amelyek módosításakor lefut egy-egy kis procedure, ami kiküldi 1 byte-ban a megfelelő kódot. Ezek kiküldődnek rendesen, de ha egy proceduren belül akarok több byte-ot kiküldeni egymás utána writestr utasítással, akkor teljesen bizonytalan a dolog, amire egyszerűen már napok óta nem jövök rá miért.

A harmadik probléma, hogy nem tudtam lemenni a léptetési sebességgel 1ms-nál lejjebb. Azaz ha a léptetést 2ms-onként vagy lassabban csinálom, akkor szép egyenletesen megy a léptetőmotor, viszont ha már 1ms vagy az alá megyek, akkor csak zizeg a motor, de nem forog. Talán a BD681-es tranzisztorok nem tudnak már ilyen gyorsan nyitni/zárni?
(#) lui3 válasza kulzol60 hozzászólására (») Júl 1, 2012 /
 
Uff igazad van a meleg az agyamra ment rosszul irtam végig,nem msd vezérlöm van hanem smc42 kicsit szét vagyok csuszva sorry akkor az eddigi msd hozzászolásaimat vagyétek ugy hogy az smc-röl beszéltem.
(#) Stewe válasza mrcdcscc hozzászólására (») Júl 1, 2012 /
 
A harmadik problémára: A léptetési ütemet behatárolja a motor tekercselésének induktivitása is, nem mindegy mennyi idő alatt alakul ki a léptetéshez szükséges fluxus. Ha elvégzel egy kísérletet erről meggyőződhetsz: A léptetés ütemét emelve méred a nyomatékot, és az 1ms felé közeledve határozott csökkenést kell mutatnia. Ha ez a helyzet, akkor nem egyszerű a megoldás.
(#) kulzol60 válasza lui3 hozzászólására (») Júl 1, 2012 /
 
Szia

Nem akartalak "lerohanni" , bocs ( szintén a meleg ? ) .

Az SMC-t nem ismerem , illetve amit ismerek az szervo vezérlö és nagyon jo és olcso ( nem modell szervo ) .
A lényeg az hogy az ipari vezérlök nem step/dir rendszerüek .
(#) kulzol60 válasza Stewe hozzászólására (») Júl 1, 2012 /
 
Szia

Nem olyan nagy probléma az .

Az adott távolságot ( szöget ) mikrosteppben kell lelépni !
(#) Stewe válasza kulzol60 hozzászólására (») Júl 1, 2012 /
 
Természetesen igazad van, de szerinted eszébe sem jutott neki, ha alkalmas rá a hajtása? A meghajtó elektronika cseréje pedig véleményem szerint nem kis probléma. Egyébként pedig a sebesség növelése szempontjából majdnem mindegy, hogy egy lépésről, vagy 10 mikrolépésről van szó, a motor korlátja ez esetben a gép korlátja, hacsak emelt feszültségű túllövéses nagy nyomatékú léptető elektronikát kap.
(#) kulzol60 válasza Stewe hozzászólására (») Júl 1, 2012 /
 
Igy van , csak nagyon nehéz " találgatni " a konkrét feladat ismerete nélkül .

Mennyivel könnyebb lenne ha tudnánk is mit kel annak a szerencsétlen léptetönek és a hozzávalo elektronikának csináli
(#) mzozo95 hozzászólása Júl 1, 2012 /
 
Sziasztok!
Nagyon kezdő vagyok a témában, egy szkennerből kiszedett ilyen léptetőmotort szeretnék vezérelni. Bipoláris motor, 10Ohm az ellenállása. Ezt 12V al szeretném hajtani, és egy ilyen motormeghajtóra. Kell valamilyen védőellenállás, hogy csak az adatlapban írt 260mA mehessen át rajta(pl 40OHM), vagy 1az 1ben ráköthetem a meghajtóra? ( a vezérlőt avr el vezérelem)

Előre is köszönöm segítségetek!
Zoltán
(#) mzozo95 válasza mzozo95 hozzászólására (») Júl 1, 2012 /
 
Megépítettem, tettem egy 30Ohm os 3W ellenállást a motor tápfeszére, de egy kicsit melegszik a vezérlő(kb 35'C)( a pwm lábakat direktben rákötöttem +5V ra) Ez a kismértékű melegedés természetes?
(#) pixels válasza mzozo95 hozzászólására (») Júl 2, 2012 /
 
Idézet:
„hogy csak az adatlapban írt 260mA mehessen át rajta”


Én az adatlapban 1A-t látok megjelölve, mint csatornánkénti folyamatos áramfelvétel. Biztos jó adatlapot linkeltél?

Egyébként a melegedés normális jelenség, langyos lehet nyugodtan.

Egyébként a motorvezérlő IC-kre általában lehet hűtő füleket rakni, vagy a panel rézbevonatából kialakítani hőelvezetőt. A mellékelt adatlapon van is példa rá.
(#) pixels válasza mzozo95 hozzászólására (») Júl 2, 2012 /
 
Már nem tudtam szerkeszteni az előző hozzászólást.

Látom hogy a motornál van 259mA megjelölve. Viszont 50 ohm van írva a motor ellenállásának. Szóval még mindig zavaros....

Tekercs
Ha megnézed a gerjesztési diagramot, akkor láthatod, hogy a tekercsen áthaladó áram nem éri el a maximumát abban a pillanatban, ahogy feszültségre kapcsolták. Így van ez a motor tekercseivel is.

Konyhanyelven: ha elég gyorsan kapcsolgatod a tekercseken a feszültséget, akkor a tekercsen áthaladó áram nem éri el a maximális értéket. Hogy pontosan hogyan kell kiszámolni a kapcsolgatás idejét, azt nem tudom megmondani, de van rá képlet.

A léptetőmotornál is kapcsolgatva van a tekercs. Gyanítom, hogy a maximális áramfelvétel működés közben majd normálisan beáll, de akkor a motornak gyorsan kell forognia.

Ha a motort még csak tesztelgeted, és lassan lépteted, akkor biztos kell az ellenállás. Viszont nem tudom megmondani, hogy majd normál üzemben kell-e az ellenállás vagy sem, mert ehhez sok dolgot ki kéne számolni .
(#) mzozo95 válasza pixels hozzászólására (») Júl 2, 2012 /
 
Ez a hozzá tartozó adatlap: m42sp-7
(szemtelen kis weblap, csak a html kódból lehet kivarázsolni a normális pdf állományt, elnézést az előbbi linkért)
Az adatlapban Coil DC Resistance ként 50Ohm ot ír, én direktben rákötöttem a multimétert a vezetékekre(2-2 külön tekercs) és mindkettőn 10Ohm, ot mértem, mint ami rá is van írva a motoromra(mellékeltem képeket a mociról),
Ez az 50 ohm jelentené, az optimális( normális pwm el hajtott) motor ellenállást?
A motorom meglehetősen lassan fog mozogni, kicsit olvasgattam visszafelé, is, mivel egyenlőre nem szeretném pwm es megoldással újraépíteni a vezérlést, megfelelő lesz az előtét ellenállás.
Az ellenállás gyakorlatilag elfűti a felesleges teljesítményt(ezzel csökkentve a motor "erejét" és növelve élettartamát)?
(#) mzozo95 válasza pixels hozzászólására (») Júl 2, 2012 /
 
Rendben!
Ez már egy biztos kiinídulási alap! Köszönöm a segítséget!
(#) pixels válasza mzozo95 hozzászólására (») Júl 2, 2012 /
 
Coil DC Resistance valami egyenfeszültségű környezetben mért ellenállás lehet. Sajnos nem tudom hogy milyen környezetben és milyen időpillanatban mérik ezt az értéket...
Következő: »»   87 / 162
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem