Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Li-Po - Li-ion akkumulátor és töltője
 
Témaindító: yokesz, idő: Máj 30, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   38 / 322
(#) putr4 hozzászólása Feb 14, 2012 /
 
Sziasztok!

MCP73832-vel szeretnék egycellás lipo akksi töltőt. Nem baj, ha melegedés miatt felére csökken a töltőáram csak 200mAh akksiról van szó. A lényeg ami miatt írok, hogy usb-re akarom rácsatlakoztatni, de nem tudom ez mennyire jó ötlet. Az usb gnd és Vbus lábait ráköthetem a bemenetére az icnek vagy kell vmi előtét ellenállás is?
(#) Mr.C hozzászólása Feb 17, 2012 /
 
Olyan kérdésem lenne, hogy az itt látható kapcsolási rajzban a THREF lábból kiinduló szálon lévő, számomra ismeretlen jel /mintha egy ellenállás át lenne húzva egy nyíllal/ mit ábrázolna? Elsőre potméter jutott az eszembe, de utána elgondolkoztam, hogy annak több lába van.
Esetleg egy NTC lenne? és akkor mit mérne?
Köszönöm a válaszokat!
(#) pipi válasza Mr.C hozzászólására (») Feb 17, 2012 / 1
 
lásd adatlap. termisztor a cellahőmérséklet figyelésére
(#) boldogblog válasza bankimajki hozzászólására (») Feb 19, 2012 /
 
Erre van egy ötletem! Sok pólusú csatival dugod össze a gépet és az aksit, illetve a töltőt és az aksit (Pl. régi din szabványú video dugó. Az 6 pólusú + a testelése. Az már 7 cellára elég.) A gépben sorba kapcsolod és ott van a cellánkénti figyelés is. A töltőben meg cellánként tudod tölteni.
(#) bankimajki válasza boldogblog hozzászólására (») Feb 19, 2012 /
 
Ezt a technikát már réges régen alkalmaztam. Azóta inkább a mindent egybe híve vagyok.
Félreértés ne essék, tudom hogyan kell a Li-ion, Li-po akkukat tölteni. Összesen van vagy 40 cellám. És elég sok típus. Töltőkből is rendelkezem jó néhány fajtával.

Üdv.: Miki
(#) nagy hoho hozzászólása Feb 22, 2012 /
 
Kezd alakulni a töltőm, ma beültettem a nyákokat.
(#) SzAndras00 válasza nagy hoho hozzászólására (») Feb 22, 2012 /
 
Az igen! És jól láttam, hogy milliméterpapíron született meg a terve? A 2. lábra mi az a 16V 4.7 feliratú alkatrész?
András
(#) nagy hoho válasza SzAndras00 hozzászólására (») Feb 22, 2012 /
 
Elkó, 4,7 µF 16 Volt. Jól láttad mindig milliméter papíron tervezek. Ekkora alkatrészeket pasztával kellene forrasztani, de klisé nélkül macerás felvinni a pasztát. És nem olcsó. Így maradt a páka. Az én koromban az sem volt egyszerű.
(#) mate_x hozzászólása Márc 3, 2012 /
 
Sziasztok!

Arra a következtetésre jutottam, hogy egy li-po akkumulátor(de lehet más akku is) belső ellenállása és a kapacitása között valamilyen összefüggés van. Minél nagyobb az akku kapacitás(Ah) annál kisebb a belső ellenállás és fordítva. A gond csak az, hogy sehol nem találtam erről valamilyen grafikont, táblázatot vagy képletet. Valaki nem tud valami könyvet vagy akármit amiben ez az összefüggés le van írva? Előre is köszi.

Üdv, mate_x
(#) Novak válasza mate_x hozzászólására (») Márc 3, 2012 /
 
A következtetésed helyes, hiszen egy nagyobb kapacitású lipo cella fizikailag nagyobb méretekkel rendelkezik, ebből adódóan értelemszerűen az egyes elektródák felülete is arányosan nagyobb.
De ez az összefüggés ahhoz szerintem túl összetett, hogy találj rá egy képletet. Gyártástechnológiától, felhasznált anyagoktól, cella kivitelezésétől függ. Minden egyes akkunál más és más lesz.
Legfeljebb megnézel pár gyártót, és végignézed néhány sorozatának az adatlapját, amiből jobb esetben megrajzolható egy grafikon arra az adott típusra.
(#) mate_x válasza Novak hozzászólására (») Márc 3, 2012 /
 
Köszi a választ. Pedig jó lett volna ilyen egyszerűen meghatározni egy akku kapacitását, de akkor mindegy
(#) petemazi hozzászólása Márc 6, 2012 /
 
Sziasztok!
Mobiltelefon akksikban jól tudom, hogy be van építve a töltő elektronika? Szóval elég csak ráadni a 4,2V-ot, és intézi magának, vagy kell hozzá egy külön töltő? Amúgy egy nokia BL-5B akksiról lenne szó. (Egy hordozható füleserősítőt akarok összedobni a telefonomhoz, méretben, és kapacitásban is jó lenne egy ilyen akksi, viszont ha töltő elektronikát kéne mellé építeni, akkor már túl nagy lenne szerintem a készülék..)
(#) gerenk válasza petemazi hozzászólására (») Márc 6, 2012 /
 
Akkuban a védő elektronika van, de nem mindegyikben.
Megakadályozza a túlzott kisütést és az extrém töltőáramot.
A töltő elektronika általában a mobil készűlékekben található.
(#) menyus válasza gerenk hozzászólására (») Márc 6, 2012 /
 
+ azt hogy a felső feszültség határérték fölé töltsék az akkut. Általában 4,25 - 4,3 V nál lekapcsolja az akkut az a töltő elektronikáról.
(#) menyus válasza petemazi hozzászólására (») Márc 6, 2012 /
 
Mindenképpen kellene hozzá egy normális töltő, csak a "vészfékre" bízni a töltés lekapcsolását elég veszélyes. Pl nem egy kínai cuccot láttam (5 dolláros hardverek...) amikben így van megoldva a töltés...életveszélyes! 5 V al töltik a Lion akkut (!) egy ellenálláson keresztül, majd a védőelektronika lekapcsolja a töltést ha 4.2 V felett van a kapocsfeszültség. Ez egészen addig működik is míg a védőelektronika teszi a dolgát, ha megadja magát akkor tüzijáték van...lakás / autótűz..stb. nem érdemes ezen spórolni mert sokba kerülhet.
(#) Endlos hozzászólása Márc 7, 2012 /
 
Amit itt láttam töltő áramköröket, hogyan lehetne módosítani, hogy akár 96 voltot lehessen velük tölteni? Mi a legegyszerűbb megoldás?
(#) petemazi válasza menyus hozzászólására (») Márc 7, 2012 /
 
Esetleg egy 78L05-öt be tudnék mellé szorítani a kimenetén sorosan egy shottky meg egy sima dióda, az kb 0,8V-ot ejtene. Így feszgenerátoros töltést kapna az akksi, 100mA áramkorláttal.

Még jobb lenne USB 5V-ról tölteni, szintén soros Si+shottky dióda, meg egy ellenállás áramkorlátnak.
(#) menyus válasza petemazi hozzászólására (») Márc 7, 2012 /
 
Értem én hogy keresed a minél egyszerűbb megoldást, de azt már nem hogy amit pár HSZ el lejjebb "Nagy hoho" is említette, gyakorlatilag minden akkumulátor fajtához létezik gyári töltőkapcsolás. Azaz egy IC ami mellé esetenként kell még 2 - 3 külső alkatrész és készen van a töltő. Úgy tölti az akkut ahogy "kell", több féle biztonsági korlát van benne (timer, hőmérsékletfigyelés...stb.) töltés státusz kijelzés, töltés error visszajelzés...stb. Egy ilyen IC kb 300 Ft körül (MCP73832.kb 2 - 300 mA töltőáramig alkalmas...pl) van, de a nagyobbak (1,5A töltőáram) sincsenek 1000 Ft felett. Ezért bátorkodom megkérdezni..miért nem lehet ezeket használni...? És beszerezni sem nehéz mert bedobod a kosárba és másnap kihozza a futár.
(#) petemazi válasza menyus hozzászólására (») Márc 7, 2012 /
 
Láttam én is az IC-t, (és tényleg ezt kéne alkalmazni) de gondoltam ha megoldható olyan alkatrészekből, amelyeket bármelyik sarkon utánam dobnak, sőt, még itthon is van belőlük egy rakással, akkor egyszerűbb ezekkel építkezni.
(#) Endlos válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Márc 8, 2012 /
 
Vmi iesmire gondolsz?: Integrált lítium-ion akkumulátor felügyeleti egység 60/72V-ig VAgy ez nem a töltés közben "ballanszálja" őket, csak a kisütésnél fékez, kapcsol ki?
(#) ih.he válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Márc 12, 2012 /
 
>a Litium akkuk nagyon érzékenyek a túltöltésre, így >az lenne a legjobb ha külön töltögetnénk őket . Mivel
>ez nagyon macerás, így kitalálták a balanszer nevű
>áramkört, ami igyekszik cellánként figyelni a
>feszültséget rajtuk, de minél többet kötsz sorba,
>nnál nagyobb az eltérés is a végeredményben, ezért
>a 3 - 4 cella még jó eredményt ad, de többet én sem
>tennék sorba .
Csak azt nem ertem, ha a balancer jol mukodik egymagaban egy cellan, akkor mukodnie kene 100db balancernek is 100db sorba kotott cellan, elvegre egyik balancer sem tud a masik balancerrol.
Termeszetesen vannak gyartasi szorasok a balancerek kozott, de ezek akkor is igy vannak, ha cellankent vagy ket cellankent hasznaljuk oket.
>minél többet kötsz sorba, annál nagyobb az eltérés is a végeredményben
Mire gondoltal pontosan ebben a mondatban? Nem ertem
(#) nagy hoho hozzászólása Márc 19, 2012 /
 
Épített már valaki MCP 73861-el töltőt? Én négy panelt készítettem és mindnél ugyan az a hiba jelenség. Az ic + töltő kimenete -10, 11. 12 lábak - és a test között totál zárlat van. Pedig a lábak nem érnek hozzá más lábhoz, mivel itt három láb van összekötve az is az ic-n kivűl tehát semmihez nem ér hozzá. Mindössze egy 4,7 µF-os kondival csatlakoznak a földhöz, azokat kimértem sőt kikötöttem Ráadásul három panel be sem lett huzalozva tehát szüzek még. Van valakinek tippe?
(#) vzoole válasza nagy hoho hozzászólására (») Márc 19, 2012 /
 
SOIC tokban 12-13-14 a töltő kimenet.
(11 láb a negatív)
MCP 73861
(#) nagy hoho válasza vzoole hozzászólására (») Márc 19, 2012 /
 
Nagyon hálás vagyok Neked! Ezt benéztem rendesen. Csak a kapcsolási rajzot néztem,abból van kettő is, ezek egyformák. Nem találtam utalást, hogy a SOIC 16-nak más a láb kiosztása. Most már látom.Még abban kérem a segítségedet, hogy tudom levenni az ic-ket a nyákról? Hőlégfúvóval esetleg?
(#) nagy hoho válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Márc 19, 2012 /
 
Megpróbálom amit mondasz, de kíváncsi vagyok vzoole véleményére is. Valahol olvastam, hogy egy nagyon vékony acélszálat kell a ic alatt áthúzni az egyik végét rögzíteni a másikat az ic lábak alatt kihúzni miközben melegíted. De nincs ilyen vékony szálam.
(#) nagy hoho válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Márc 19, 2012 /
 
Sajnos 4 db ic van az 64 csapás.
(#) vzoole válasza nagy hoho hozzászólására (») Márc 19, 2012 /
 
Ha jársz kövesden, leveszem neked...
Amúgy hőlégfúvó.
(#) yello hozzászólása Márc 19, 2012 /
 
Hali.
Olyan kapcsolást vagy íc-t keresek ami 4.2V os cellához való mély kisülést gátol meg, egy védő áramkörre lenne szükségem ami 3 - 3.1v körül lekapcsolja a cellát, tudtok valami egyszerűt lehetőleg kis méretben?
Üdv Gábor.
(#) nagy hoho válasza yello hozzászólására (») Márc 19, 2012 /
 
A kis méret mekkora? SMD komparátor ic-vel (van ilyen oldal) is csinálhatsz.
(#) B.I válasza yello hozzászólására (») Márc 20, 2012 /
 
Szia. Nem kifejezetten arra készült, de arra is használható Bővebben: Link .
Következő: »»   38 / 322
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem