Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Masat-1 magyar műhold vétele
Lapozás: OK   2 / 6
(#) zolika60 válasza pucuka hozzászólására (») Feb 13, 2012 /
 
Van olyan, csak nem ez az.
(#) Zsolt36 hozzászólása Feb 13, 2012 /
 
Sziasztok!
Az lenne a kérdésem hogy otthoni stabil állomáshoz van e olyan progi amivel tudom kódolni/dekódolni az adást. Gondolok arra hogy usb ssb fm am meg minden. Ha lenne ilyen progi akkor elég lenne csak egy egyszerű rádió és tudnám fogni a jelet? Aki itt mutatott be vételt neki a programja adni is tud vagy csak venni? Ha csak venni az sem baj. Le lehet tölteni valahonnan?
Zsolt
(#) kadarist válasza Zsolt36 hozzászólására (») Feb 13, 2012 /
 
Szia!
Már szerepelt ez a link a topikban: Bővebben: Link
(#) Zsolt36 válasza kadarist hozzászólására (») Feb 13, 2012 /
 
Kösz. Tudnál nekem ajánlani egy alacsonyabb árfekvésű rádiót és egy ilyen műholdasos antennát?
(#) kadarist válasza Zsolt36 hozzászólására (») Feb 13, 2012 /
 
Nézzél szét itt, vagy keress szkenner (scanner)-rádióra a gugliban. Az adásra is képes rádiókhoz nem árt engedély!
(#) Zsolt36 válasza kadarist hozzászólására (») Feb 13, 2012 /
 
Tudom, hogy kell engedély de ha nem adok akkor semmi baj nem lehet.
(#) laszlo29 válasza pucuka hozzászólására (») Feb 13, 2012 /
 
Már a reggeli órákban se lehetett elérni! Ez most elég rosszul néz ki, hogy a világ minden tájáról várják az adatokat, közben,pedig a szerverüket nem lehet elérni.
(#) Valteri válasza Ferkógyerek hozzászólására (») Feb 13, 2012 /
 
Szia!
Bekínáltam a dekóder programnak az általad feltöltött fájlt wav-ba konvertálva ,de semmi. Szerintem túl nagy a zaj. A mellékletben feltöltöm a demodulátor programot.
(#) Zsolt36 hozzászólása Feb 13, 2012 /
 
Az lenne a kérdésem hogy az ilyen hallgatózásra jó bármilyen gagyi rádió? Vagyis úgy értem hogy nem kell bele ilyen meg olyan dekódolás? Ugye ezt a program elvégzi.
(#) Ferkógyerek válasza Valteri hozzászólására (») Feb 13, 2012 /
 
Szia!
Közben már megkaptam én is a dekóder programot.
Mivel a vétel közben még nem volt meg a dekóder progi, így nem tudtam ráállni az 575 vagy 1825Hz-re.
Talán ezért nem lehet dekódolni, rosszabb esetben az alapzaj miatt.
(#) Ferkógyerek válasza Zsolt36 hozzászólására (») Feb 13, 2012 /
 
A program már csak a hangból dekódol, ezért nem jó akármilyen gagyi rádió.
A rádiónak vennie kell a 437MHz-es sávot, tudnia kell USB-t demodulálni és 100Hz vagy az alatti lépésközökben hangolhatónak kell lennie.
(#) Zsolt36 válasza Ferkógyerek hozzászólására (») Feb 13, 2012 /
 
Akkor EZ jó?
(#) Ferkógyerek válasza Zsolt36 hozzászólására (») Feb 13, 2012 /
 
Nem. A felsorolt három feltételből csak az elsőnek felel meg.
(#) Zsolt36 hozzászólása Feb 14, 2012 /
 
De valaki itt rakott be olyan videót amin volt minden a programban usb demoduláció meg minden kapcsolók.
(#) barzoj hozzászólása Feb 14, 2012 /
 
Sziasztok.!
Az lenne a kérdésem hogy HRD, HalloSat, Orbitron programokba miként lehet be vinni új objektumot.! Ugyan is a TLE adatokat nem tudom mihez rendelni.! NASA adatbásisában meg még nem szerepel a MASAT-1, ill. a fent emlitett progik kepler adatok frissitésekor sem bővül.!
(#) laszlo29 válasza barzoj hozzászólására (») Feb 14, 2012 /
 
Szia! Ez nagyon egyszerű, az orbitronnál tudok nyilatkozni. Kijelölöd a TLE adatokat a BME-nél, kérsz egy másolást, majd pl. jegyzettömben beilleszted, majd mented masat néven. Orbitronban pedig kérsz egy TLE betöltést, esetleg memutatod neki, hogy hova mentetted, ha nem a program TLE könyvtárába. Üdv:Laci!
(#) Valteri válasza Zsolt36 hozzászólására (») Feb 14, 2012 /
 
Az a PCR-1500 kezelőszoftvere volt. Az általad linkelt rádiók nem alkalmasak erre a célra.
(#) Marczilla válasza pucuka hozzászólására (») Feb 14, 2012 /
 
egyébként egy buta kérdés, ha megvan a masat jele, milyen adatokat lehet fogadni? nem értek hozzá, ezért kérdezem, hogy mi értelme, azon felül hogy igen itt van a masat meg van a jel, de egy amatőr mit tud kezdeni ezzel_? "bocs ha ngy hülyeséget írtam"
(#) pucuka válasza Marczilla hozzászólására (») Feb 14, 2012 /
 
Mondatokat kérjük nagybetűvel kezdeni
Olvasd el a Masat honlapját, és megtudhatsz mindent amire szükséged van.
A műhold sugározza az azonosítóját Morse kódban, valamint telemetriai adatokat a környezetéről és saját magáról. Ezeknek az adatoknak a vétele még egy képzett amatőrnek is kihívás, a kis jelszint, és a nagy sebességű mozgás miatt. Az amatőr, ha mindent sikerül elérnie, a vételhez szükséges fejlesztéseket megtette, akkor örül, ahogy Te is örülsz, ha meghallod a szomszédodat a CB -den. Ez az első magyar műhold, mondjuk egy kísérlet, amiből a készítők az amatőrök visszajelzéseiből, és a telemetriai adatokból sok mindent megtudhatnak az űreszköz működéséről, amit egy második építésénél igen jól hasznosíthatnak.
Gondold meg mi lett az első felbocsájtott szputnyikból, ami semmi mást nem csinált, csak Morse jeleket adott.
(#) laszlo29 válasza kadarist hozzászólására (») Feb 14, 2012 /
 
Szia! Nem adom fel! Az orbitron szerint ma is van bőven áthaladás. De ha az nbfm vevő egyesek szerint nem jó (woxi, puxi és társai) akkor dekódolni nem tudom, csak hallgatni a "ciripelést"? Tudod, a video tuneres konverter még most is működik airband sávra cb-hez, amiért pontot adtam neked. Csak kíváncsiságból kérdezem (esetleg meg is építem) FM- es CB- hez használva, a "másik sávrészét" használható-e a masat-hoz? Üdv:Laci!
(#) kadarist válasza laszlo29 hozzászólására (») Feb 14, 2012 /
 
Köszönöm a pontot! Nem is vettem észre. Az NBFM-hez "akármilyen" FM-vevő jó, de arra számíts, hogy a demodulált hangfrekvenciás jel eléggé kis szintű lesz a normál FM vételhez képest. A keskeny sávszélességű KF-fokozatok viszont itt nagyon fontosak!
Azt nem tudom, hogy miért nem jók ezek a kínai vevők. Ha ki tudod csatolni a hangfrekit a belsejéből, akkor nyert ügyed van. A Doppler-effektus már nagyobb probléma, de perigeum és apogeum-pozícióban nem lehet gond ezzel sem.
(#) laszlo29 válasza kadarist hozzászólására (») Feb 14, 2012 /
 
Még 2010- ben volt az a pont, ott meg is köszönted. Ez a tuneres dolog csak egy ötlet volt, hátha, más is gondolt rá. Az NBFM-es dolgot, csak azért vetettem fel, mert nekem is ilyen kínai rádióm van, és igen ki lehet belőle "csatolni" a hangfrekit. Akkor tulajdonképpen akár egy rossz videoból is össze lehet "dobni" egy vevőt a masat-hoz, a többi már csak antenna, és türelem kérdáse!
(#) Zsolt36 hozzászólása Feb 14, 2012 /
 
Tudtok ajánlani egy konkrét rádiót és egy megfelelő antennát ami alacsonyabb árfekvésű?
(#) laszlo29 válasza Zsolt36 hozzászólására (») Feb 14, 2012 /
 
Szia! Rövid válaszom: én nem tudok, mert nekem sincs, csak kínai nbfm vevőm. Az antenna, pedig csak szinte a kézügyességeden múlik, gyári antennám nekem sincs, csak a CB rádiómhoz. Az kell mondjam neked, hogy ha kezdő vagy, akkor igen nagy fába vágtad a fejszédet.
(#) pucuka válasza laszlo29 hozzászólására (») Feb 14, 2012 /
 
Mint mondták többen is, NBFM nem jó, nem is a sávszélesség a probléma. Az adásmód SSB (USB) J1A, és J1B az energiatakarékosság jegyében. Úgyhogy csak olyan rádióval tudod venni, ami ezen adásmódok demodulálására képesek. Az NBFM rádiók nem, az F3E.
(#) Ferkógyerek hozzászólása Feb 14, 2012 /
 
Üdv! Ma délután újból sikerült a vétel, mostmár a dekódoló programmal kiegészülve. Még egyszer köszönöm Gábornak a kliens programot! A tegnapinál mintha egy kicsit gyengébb lett volna a térerő, füllel alig tudtam kihámozni a zajból a hasznos jelet.
De szerencsére a dekóder proginak így is sikerült pár adatcsomagot értelmeznie. A vételről most nem készült videó, csak a hanganyag van meg. Viszont a már dekódolt adatokról készítettem egy kis filmet.
(#) laszlo29 válasza pucuka hozzászólására (») Feb 14, 2012 /
 
Szia! Akkor marad számomra az építés video tuner 38 (27) megára, meg egy SSB-s KF vevő. Attól tartok, hogy mire elkészülök vele, azt már nem éri meg a műhold. Remélem, hogy már gyűjtik a pénzt, a masat 2-re.
(#) hammer14 válasza Marczilla hozzászólására (») Feb 14, 2012 / 1
 
Jó a kérdés én is erre lennék kíváncsi Egy amatőr mi tud ezzel kezdeni mire jó ez? gyanítom fölös idő eltörésére és szórakozni meg közbe tanulni.....
(#) pucuka válasza hammer14 hozzászólására (») Feb 14, 2012 / 1
 
Egy amatőr önmagában nem sokat, de az amatőr társadalom igen sokat. És az amatőrizmus nem az üzletről szól.
(#) laszlo29 válasza pucuka hozzászólására (») Feb 14, 2012 / 1
 
Csatlakozom az előző hozzászóláshoz, és hozzáfűzöm, hogy nekem a hobbim és nem vagyok rádióamatőr, még is szeretnék vele foglalkozni!
Következő: »»   2 / 6
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem