Fórum témák
» Több friss téma |
Régebben olvastam egy könyvben, ha jó emlékszem "Mikroprocesszor hobbi" volt a címe. Egy SN74154-re épülő kapcsolás volt benne, ami, ha jól dereng, 128 kapcsolható (címezhető), kimenetet eredményezett. A kapcsolás nem volt túl bonyolult, de kellett még néhány tároló. Egy kontrollerrel 128 kapcsolható kimenet azért nem rossz. Csak az a baj, hogy nem találom. Viszont az elgondolás nem rosz!
Szia!
kipróbáltam oda kötöttem a két gombot és semmi bajuk.
Még nem ismertem, de egészen jó dolognak néznek ki. Nem is kerülnek túl sokba. Na majd egyszer... Ezeknél a kis MSP prociknál nagyon hamar elfogynak a lábak
Elvileg nagyobbakat is lehet programozni vele...
Szívesen
Ezt a pic-es könyvet a sulikönyvtárból is kitudom hozni, de azért köszi. Most éppen a 3. kiadása van nálam a C-s része hasznos tud lenni. Más: rendeltem a TI-töl mintát de csak 2452 volt raktáron a 2553 sokkal később lett volna. Menyi idő kb mire ez megjön? És ugye a vámot sem kell fizetni?
Nem kell semmit fizetni. Kb 1 hét. Am backorderelhetsz is nyugodtan.
Ha jól tudom 30$-ig nem kell vámot fizetni. Szerintem beleférsz. Mintát nem rendeltem még, de a launchpad kb. 1 hét alatt jött meg. Gondolom ez is hasonló idő lehet.
Szia!
Nincs még kész véletlen a 3510i lcd unitod ? Ha kész van nagyon megköszönném ha megosztanád velem, akad még itt 3510i kijelző is Üdv!
Szia!
Egy meló miatt félre kellett tennem, mindenképp meg fogom írni mert van egy, majdnem kész állapotban lévő forrasztóállomásom amihez színes kijelzőt akarok. Ha van kedved és nem akarod kívárni míg elkészülök vele akkor ebből kiindulhatsz igaz PIC alá van írva de nem nehéz átírni. A forrasztóállomás szoftja már teljesen kész van 2553 procival megy ilyen pákával már csak a kijelző driver hiányzik és a dobozolás.
Így néz ki az MSP430 Launchpad nagyobb testvére, az MSP-EXP430FR5739 Experimenter Board. A kártya csak egy picivel nagyobb a Launchpadnál. Felül ugyanaz az USB FET programozó/debugger található, mint a Launchpad kártyán. A kivezetések száma láthatóan több, van 8 db LED, a RESET gomb mellett két másik nyomógomb, NTC ellenállás, s egy háromtengelyű gyorsulásmérő. A kép alján látható csatlakozók a Texas Instrument RF bővitőkártyáinak csatlakoztatására szolgálnak.
Az MSP430FR5739 mikrovezérlő különlegessége a FRAM programtároló memória, amely gyorsabb és sokkal többször újraírható (2^14-szeres újraírhatóságot adnak meg), mint a flash, tehát adattárolásra is használható (pl. adatgyűjtőkben, vagy önmódosító programokhoz).
Sziasztok!
Én csak most fogom elkezdeni az ismerkedést ezzel a szerkezettel. Olvastam ,hogy a kimeneti feszültsége nagyon kicsi, ezt szeretném felerősíteni valamilyen egyéb áramkörnek is elfogadható erősségűre( legalább 5V ra). Lényeg hogy minél olcsóbban és egyszerűbben erősítőt( lehetőleg integráltat, chipes) szeretnék hozzá erősítőt építeni... Tudna segíteni valaki? Zoltán
Ezt megoldhatom pl 2 TL 064 CN-el: Bővebben: Link invertáló kapcsolással, ( műveleti erősítőt még sosem készítettem, tapasztalatlan vagyok)
Ha jól gondolom akkor az invertáló kapcsolás megfordítja a polaritást( esetünkben pl -0,3 ból -(-0.3)*10= +3V ot csinál?) Jól gondolom?
Az MSP430 mikrovezérlők 3,3 V-os tápfeszültséggel dolgoznak. Ez nem feltétlenül kicsi, hiszen a TTL áramkörök 2,2 V-tól magas szintűnek érzékelik a jelet. A gond hamarabb jelentkezik a fordított irányban, ugyanis az MSP430 mikrovezérlők bemenetei nem tolerálják a 3,6 V-nál magasabb feszültséget. Egyszerű esetben az egy feszültségosztóval megoldható.
Ha mindenképp magasabb jelszint kell, akkor ne erősítőben gondolkozz, hanem olyan 5 V-os TTL kapuáramkörben, amely a bemeneti oldalon az említett 2,2 V-tól már magas szintűnek érzékeli a jelet, a kimeneten pedig az 5 V-os tápfeszültséget megközelítő jelszintet produkál. Kétirányú vonalak esetében is van megoldás van megoldás a szintillesztésre.
Rengeteg jó megoldás van a probléma kiküszöbölésére, pl. SN74LVC4245A.
Sziasztok!
Köszönöm mindkettőtöknek! Megtudtam, hogy téves információkat tudtam, a kimenő feszültsége tehát 3,3V. Ez a legtöbb esetben bőven elég, de arra is adtatok megoldást, hogy ezt felvigyem 5V ra, ami pedig már tökéletes.. Köszönök mindent! Zoltán
Esetleg valami ilyesmit is használhatsz: Bővebben: Link
Itt egy eléggé jól terhelhető kimeneted lesz.
Sziasztok!
Szükségem lenne arra hogy a program egy elágazásában megemeljem az órajelet 8Mhz-re majd ez a rész végén vissza állítsam 1Mhz-re , meglehet ez valósítani?
Ezzel a programrészlettel átál 8Mhz-re de ha ennek az 1Mhz-es változatát is berakom bárhova a programba a következő hibaüzenet fogad : Fatal Error[e89]: Too much object code produced (more than 0x1000 bytes) for this package Mit írna ez , nem nagyon értem ?
Vagy akár optocsatolókkal is lehetne "erősíteni"...
pl 2db ilyennel: LTV 847. Az optocsatolók 1,5khz frekvenciájú jelet( servo vezérléhez át tudnak vinni? Az optocsatolóknál a 'led' elé kell tenni ellenállást? Zoltán
Azt jelenti, hogy az előállított kód nem fér bele a kontrolleredbe ! Lehet, hogy már nagyon kihasználtad eddig is a programmemóriát és még ez a pár sor sem fér bele ( a C nyelven írt egy sor sok gépi kódú utasítássá alakul és "zabálhatja" a programmemóriát! ) ?!
Steve
Szia.
Megvan mi volt a gond! IAR-ban írtam a programot és az le van korlátozva 4K-ra, a kódot CCS-be áthozva egyből működött és írta hogy 4.4K helyet foglal. Furcsa is volt hogy 8K-s UC-be ez a pár sor nem fér bele mikor enélkül a 4K-s ba is belefért. Köszönöm a segítséget. Idézet: „Az optocsatolók 1,5khz frekvenciájú jelet( servo vezérléhez át tudnak vinni?” A linkelt tipus 80khz-ig működik (adatlap szerint ) Idézet: „Az optocsatolóknál a 'led' elé kell tenni ellenállást?” Az ellenállás kell.
Sziasztok!
Engem is megcsapott a 430-as füstje megvan a Launchpad, már az alapdolgokon túl vagyok. icserny, nagyon köszönöm a cikkedet, igazán alapos munka, ettől jött meg a kedvem a 430-hoz. Kiváncsian várom a folytatást, az órajel beállításról és esetleg lcd-hez, telefon kamerához való illesztésről. PIC-eket már programoztam assemblyben, de most szeretném a C nyelvet is megismerni. Ehhez a legjobb eszköz most a 430-as. Jelenleg 6110-es lcd életrekeltésével foglalkozom, találtam néhány linket (pl. ezt), de ha tudtok még konkrét megoldásokat Launchpaddal, megköszönném.
Üdv a klubban! Sok sikert a Launchpad-dal történő ismerkedéshez! A második rész már majdnem kész van (az utolsó oldalán dolgozom), de szeretnék előre lehűteni mindenkit: ez a rész nem látványos alkalmazásokról fog szólni, hanem az MCU belső egységeiről, tehát egy kicsit elvont lesz.
Köszi szépen! Amin dolgozol, nagyon fontos számomra (is), mert legalább megismerjük a 430-ast, tehát várjuk nagyon.
Mellesleg lenne egy kérdésem: A Nokia LCD 9 bites SPI vezérlést kíván, amit PIC-eknél csak szoftveres úton lehet megoldani. Könnyít, vagy egyszerüsít-e a programozásban, hogy a 430-as 16 bites? Idézet: Nyilván segít, ha 8-nál több bitet egy egységként lehet kezelni. De én azt sem tartom kizártnak, hogy a 16 bites USI egység hardveres támogatását is igénybe lehet venni. Ebben a fórumban azt írják, hogy a 16 bites USI 9 bit küldésére is használható, csak arra kell ügyelni, hogy az utolsó 9 bit legyen hasznos adatokkal feltöltve. A nem használt 7 bit pedig egyszerűen kicsorog a slave shift regiszteréből. Én nem tudom ezt mivel kipróbálni. „Könnyít, vagy egyszerüsít-e a programozásban, hogy a 430-as 16 bites?”
Egy "könnyűsúlyú" printf() megvalósítást mutat be a 43oh portál. Ebben nincs támogatás a lebegőpontos változókhoz, viszont kicsi a memóriaigénye, tehát belefér az MSP430G2231-be is.
A BRIGHAM YOUNG UNIVERSITY ECE124 kurzusán a Texas Instruments MSP430 eZ430-F2013 fejlesztőkészletre alapozva oktatják az MSP430 mikrovezérlőket. Fantasztikusan jó a honlapjuk, elérhetők az előadásvázlatok (Slides), a laborgyakorlatok (Labs) a hivatkozások részben pedig sok hasznos információ és tananyag (többek között John Davies könyve is...).
Érdemes nézegetni, minimális angol tudással el lehet boldogulni!
Üdv Mindenkinek!
Az alábbi problémával szembesültem a tegnap. Nálunk volt a keresztlányom 1-2 percre kimentem és Ő azzal foglalta el magát, hogy a Launchpadot folyamatosan ki húzta bedugta az USB -be. Azóta a Launchpadot egy gépem sem ismeri fel, bedugom semmit nem csinál csak a power led világít. Van valakinek ötlete, hogyan tudnám működésre bírni? |
Bejelentkezés
Hirdetés |