Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Műhelyünk felszerelése, szerszámai
Téma, a műhelyünkben előforduló készülékek, anyagok, szerszámok, eszközök bemutatására, kitárgyalására.
Hát nem tudom, évek ota használom a fekete fejpántos nagyitokat, és semmi gond sem a szememmel, sem a nagyitással. A különbségek inkább a kényelemben vagy a használhatoságban vannak. Szoval nem kellene ilyen sommás kijelentéseket tenni. Ha valoban huzza a szemed, akkor inkább szemorvoshoz kell menni - ök bemérik a szemed.
Nekem egy ilyen nagyitom is van (20x) ezt valoban csak arra lehet használni, hogy leolvassak egy SMD feliratot vagy vizsgálgassam a nagyon sürü SMD NYÁKot. Ezt könnyebb hordozni, mint a nagy nagyitot.
Ki mit tolerál. Embere válogatja. Ha elszédülök vagy fejfájást kapok, akkor számomra használhatatlan. Most voltam szemorvosnál, nullás mind a két szemem. Egy 2000 forintos nagyítótól (előállítási költsége valószínűleg a tizede) nem várok el csodát. A lencsék minősége is olyan, amilyen. Ez a próbálkozás ébresztett rá, hogy nem akarom erőltetni ezt a fajtát, sem a szemüveget. Ha megjön az Amazon-os nagyító és időm engedi, akkor megnézem és írok róla véleményt, de 99%, hogy megy vissza.
Amint korábban írtam, egy távcsőokulárt használok hasonló célra (fordítva nézek bele). Ennek a nagyításra nem tudom mekkora. Apró SMD alkatrészeken nagy méretben látom vele a feliratokat. A hozzászólás módosítva: Jún 10, 2018
A szemed együttfutását is mérték?
Az ilyesmivel rengeteg embernek gondja van, a távcsöben 2 képet látnak, ábrázolo geometrián a 3D rajzok nem emelkednek ki nekik a sikbol stb. Nem tudom, hogy az ilyesmit mérik-e, de emlékszem hajdanán az osztályban volt egy teszt, a szemorvos is ott volt, az osztálykollégák majdnem harmada "nem látott a térben". Nem értek hozzá, nem tudom mitöl van ez, de ez volt az eredmény. Lehet, hogy csak a szemed képtelen igazodni a lencsékhez. A szemüveghez is sokat kell szokni, ha ilyesmire szorul az ember.
Az bizony (tisztességtelen) üzleti fogás, hogy rád sózzák a drága keretet, sőt ha lehet még új lencsét is mert az "hibátlan". Még ha a lencséd jobb is, mint amit ajánlanak. Saját tapasztalat: 3 csili-vili "ingyenes szemvizsgálat, stb." üzletben akartak rábeszélni (levenni 8-15 eFt-ra), hogy új keret, vagy új lencse is; végül szerencsére,- jó tippet kapván-, elvittem egy kis maszek látszerészhez, aki csak annyit kérdezett: megvárom-e? Ja, és csak 400 Ft volt! Sajnos azóta elment nyugdíjba (le is rokkant). Mondjuk a szemüveg azóta is jól szolgál, >10 éve. Ő volt az utolsó igazi látszerész.
Szia ! A csőrébe ragad , hiába kenem . Olaj nélkül a dugattyú is megragad . Lehet , hogy márkásat kellene vennem ?
Ez jó kérdés, nekem egy névtelen, alu házas van. Manapság ritkán használom, de amikor csak az volt, nem volt vele gondom. A dugattyún van tüske, ami ki tudja tolni a csőbe ragadt ónt? Illetve, a vége szilikonos cső?
A hozzászólás módosítva: Jún 10, 2018
Én nem véletlenül linkeltem be azt, amelyik nekem bevált... Olaj helyett inkább szilikonnal kend meg, azzal nem fog megragadni.
Idézet: Csak külön nézték, együtt nem. Nem látok két képet binokulárban és látom a 3D rajzokat. Emellett biztosan igazad van, hogy nem egyforma a két szemem. Alapból rendben van, de egy szemüveg gondolom fokozhatja az eltérést. Mégis volt egy szemüveg, amivel sokkal jobban láttam, mint a többivel. A családtagnak csak olvasáshoz kellett az apró betűhöz. Rövidesen már a nagyot sem látta és megállapították, hogy távolra sem lát jól. Azóta is szemüveges. Jobb nem hozzászoktatni a szemet a szemüveghez. A nagyítólencse szerintem más, mert abba csak bele-belenézek, messzebbről, de nem azon keresztül látok alapból. „A szemed együttfutását is mérték? Az ilyesmivel rengeteg embernek gondja van, a távcsöben 2 képet látnak, ábrázolo geometrián a 3D rajzok nem emelkednek ki nekik a sikbol stb. Nem tudom, hogy az ilyesmit mérik-e, de emlékszem hajdanán az osztályban volt egy teszt, a szemorvos is ott volt, az osztálykollégák majdnem harmada "nem látott a térben". Nem értek hozzá, nem tudom mitöl van ez, de ez volt az eredmény. Lehet, hogy csak a szemed képtelen igazodni a lencsékhez. A szemüveghez is sokat kell szokni, ha ilyesmire szorul az ember.”
Tüske éppenséggel van , de a csőre nem teflon , nem szilikonos . Meg nem olvadt , de ragad rá az ón rendesen . Mindjárt húzok rá csődarabot és szilikonozva kipróbálom .
Most működik ! Köszönöm !
Sziasztok!
Kis kínai barátainktól rendeltem. Nem is tudom hogy éltem eddig nélküle
Én is vettem ilyet, de egy kicsit durvának találom. Föleg az SMD-nél ( állitolag ahhoz tervezték) jobb lenne az érintekezö csucsok finomabbak, meg élesebbek lennének.
Én már mindent ezzel mérek Szabad egy kezem
Tudnál küldeni egy linket az általad megvásárolt konkrét termékről?
Üdv! Hol lehet ilyen zsinórt rendelni,vajon az Ázsia centeren találok?
Már elfelejtettem hol is vettem ebay vagy banggood. De Kinábol jött.
A hozzászólás módosítva: Jún 13, 2018
Nekem a képen látható Zeiss felszerelésem van. Az fontos, hogy sztereóban látok vele, a finom forrasztásokhoz ez a jó. A nagyítása 2.5x, ezzel mindent meg lehet oldani. Mivel a látótérnek csak egy kicsi részét foglalja el, folyton tudom hordani. Sajnos nem lehet ilyet kapni, de ha valaki tudja hol, jelezze. (Édesapámtól kaptam vagy 15 éve...)
A Zeiss mindenféle profi cuccot készít, gondolom aranyárban: Zeiss szemüvegek
A fogorvosomnál láttam ilyet neki a szemüveglencsébe ( nem tudom, hogy dioptriás vagy sem) voltak az extra nagyitok beragasztva. Gondolom valaki profi csinálta, de ma nem igen lenne probléma otthon is megoldani, amiota a lencsék müanyagbol vannak. Akár napszemüvegbe is be lehetne rakni.
Órások használtak hasonlót. Ma is beszerezhető ilyesmi.
Nagyon jó,köszi! Már rendeltetek is a rendszergazdámmal,mert nekem nincs ebay számlám.
Nekem nem jó az órás. Az órás szemüvegek általában csak egyszemesek, és kitakarják a teljes látómezőt. Egyébként a küldött linken látható olcsó kínai kétszemes nagyítókat el kell felejteni. Kollégám vett egyet, semmire se jó. Nem lehet egy tengelybe állítani, a lencséje pocsék stb. ment a hulladékba.
Ez jószemüveg, de 80eFt... Olcsóbban érdekelne ilyesmi.
Ha legörgetsz a LINK-emben a lap alja felé, ott is van hasonló kétszemes. Persze az sem olcsó.
Bocsi hogy csak most... Bővebben: Link
A korábbi fejlámpás-nagyítós problémát egy ilyen fejlámpával oldottam meg. Nagyító nem volt, de nem is kellett, mert a furatba fókuszáltam a fényt, bőven láttam. Az Interspar-ban vásároltam 1600 forintért, 20%-os akciós kuponnal (egyébként 2000 Ft). A fényerő tényleg 160 lumen körül lehet. A fókuszálhatósággal egy ponton sokszorosára növekszik a fényintenzitás, amely rendkívül hasznos. A fókuszgyűrűje kicsit kotyog, nem számít a gyakorlatban. 100%, 50% fényerő és villogás közül lehet választani. A fejpántja átlagos fejméretre túl szoros és kicsit felcsúszik magától. Még éppen elmegy, órákig hordható. Lehet vele hajolni egy bizonyos mértékig. Teljesen oldalra feküdni nem, akkor lecsúszik a pánt. 90°-ban dönthető. Döntésnél két kattanás között elég nagy a távolság, finom beállításra nincs lehetőség (esetleg a fejpánt igazgatásával). A vizet bírja. Csap alatt alaposan megmostam (kénytelen voltam, méreggel dolgoztam és rákerülhetett), kicsit bepárásodott belül a lencse. Felkapcsolás után néhány percen belül elpárolgott.
Mielőtt visszaküldtem a korábban értékelt, fekete fejpántos-lámpás nagyítót, összehasonlítottam a két lámpa fényét. 50%-os fényerőn is akkora különbség volt, hogy csak sejthető volt mellette a másik lámpa fényfoltja. Módosítom a korábbi értékelésemet, az a lámpa semmire sem jó. A hozzászólás módosítva: Jún 16, 2018
Update: Ha a pántot mosni kell, érdemes kitekerni a csavart belőle és különválasztani a lámpától. A lámpa még mindig párás belülről. Eltarthat egy ideig, amíg elpárolog a víz vagy szét kell szednem kiszárítani. A csavar sem bírja a vizet, elkezdett rozsdásodni. Remélem kapok M1-1.5 körüli csavart és anyát rozsdamentesben.
Egyébként nem rossz, egyre több mindenhez használom. Nem próbáltam még ki, hogy akkuról is megy-e (megfelelő fényerővel). 3 db AAA elem van benne.
3db AAA elem az szinte pont egy 4.2V-os lipo akksi. Én vettem az én fejlámpámba egy bele passzoló méretű akksit, elég sokáig kerestem. Talán 2-2.5$ volt, és max. fényerőn világít 10 órát. A te lámpádban ahogy merül az elem, úgy csökken a fényereje, ezt persze nem veszed észre (hozzászokik a szemed), csak amikor elemet cserélsz benne, sokkal jobban fogsz látni vele!
Ez jó ötlet, a képek alapján szerinted belemenne a Lipo akksi? Osztás van az elemek között. Észrevettem, hogy csökkent a fényerő, csak nem akartam írni, amíg nem voltam biztos.
Sajnos felfedeztem mégegy negatívomot. A fő fényfolt nagyjából homogén, de körülötte van egy gyűrű, ahol szökik a fény. |
Bejelentkezés
Hirdetés |