Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Multiméter - miért, milyet?
Lapozás: OK   7 / 126
(#) Pet91 válasza Pet91 hozzászólására (») Júl 24, 2008 /
 
ebben csak az bánt hogy nem tud mérni tranyót, a 25034 tud de az meg elvileg pontatlanabb. most mi legyen???
(#) Pet91 válasza Pet91 hozzászólására (») Júl 25, 2008 /
 
naaa valaki!!!
(#) szamóca válasza Pet91 hozzászólására (») Júl 25, 2008 /
 
A Maxwell-nek nincs 25034 tipusszámon multija.confused:
Az pedig hogy a pontosság, vagy a hfe teszt a fontosabb számodra, (esetleg egy másik tipus ami mindkettőt tudja,) azt neked kell eldöntened. Nekem jelenleg 5 multim van, mert az évek folyamán mindig volt valami ujdonság ami miatt vettem egyet.
(#) Pet91 válasza szamóca hozzászólására (») Júl 25, 2008 /
 
bocsi 25304 :vigyor4:
végülis a régi multiban van hfe, de nem tom mennyire megbízható. 2k-s tatományban még ok, de legutóbb 1M helyett 500k-t mért. ezek után hogy bízzak benne.
(#) szamóca válasza Pet91 hozzászólására (») Júl 25, 2008 /
 
Akkor válaszd a pontosságot, ezzel meg méricskéd a tranyókat .
(#) Pet91 válasza szamóca hozzászólására (») Júl 25, 2008 /
 
ok. végülis úgyis csak azt kell látnom hogy jó-e tr.
(#) szamóca válasza Pet91 hozzászólására (») Júl 25, 2008 /
 
Én is így gondolom.
+Ha párba akarsz válogatni, ahoz meg jó ez is Külömben is a beta mérés minden müszeren más értéket mutat.
(#) SzervízMacska válasza Attila86 hozzászólására (») Okt 19, 2008 /
 
Szia Attila!

Én is rendeltem 1 ilyen 25210-est. Érdekelne a véleményed a megbízhatóságáról, gondolok itt elsősorban a kezelőszervek stabil működésére. Vagy egyáltalán volt-e már bármi gondod vele? Olyan boltban rendeltem, ahol régóta vásárolok, tehát még nem késő lemondani, ha gázos.
(#) Attila86 válasza SzervízMacska hozzászólására (») Okt 20, 2008 /
 
Üdv.!

A véleményem az, hogy ez egy nagyon jó kis multiméter. Bár amióta megvan, a true rms képességét nem használtam ki, noha épp ezért vettem (vetettem meg a volt iskolámmal).
Az automatikus méréshatár-váltás miatt olyan méréseknél, ahol csak egy multiméter kell ott már csak ezt használom. Ellenben volt már olyan, hogy az adott mérésnél az automata méréshatár-váltás hátráltatott, de szerencsére manuális méréshatár-váltásra is van lehetőség. Az analóg bar-graph kijelző is sokszor nagyon jól jön. A dióda vizsgálat és a sípolás üzemmód közt egy gombbal kell átváltani (de amíg erre rá nem jöttem, addig a multimétert szidtam). A kék háttér-világítás nagyon jól néz ki, ha lefényképezek egy mérési összeállítást, akkor tök jól mutat a fényképen.
Nagy előnye, hogy 40000µF-ig tud kondenzátort mérni, erre volt is már szükségem. A min/max érték tárolás is jó dolog, bár ritkán használtam még. A relatív-érték mérés is jó lehet, de én eddig nem láttam szükségét. A HOLD gomb viszont jó barátom.
Az is tök jó, hogy a 20A-es mérésen kívül mindent tud mérni úgy, hogy a mérőzsinór ugyan abba a mérőcsatlakozóba van bedugva.
A hőmérés és a frekvencia-mérés is jó hogy van a multiban.
No meg persze a valódi effektív érték mérés. Én emiatt választottam ezt a multimétert.
Ja és a 3 3/4 digites kijelzés is nagyon de nagyon jól jön némely mérésnél.
Az automata kikapcsolás is jó hogy benne van, ráadásul csipogással jelzi is mielőtt kikapcsol.

Egyetlen hátrányát tudom csak mondani:
uA és mA méréshatárokban sajnos nagy a belső ellenállása. Olyannyira, hogy ha beiktatom egy mA nagyságrendű áramot felvevő kapcsolás tápágába, akkor a multiméter annyira lekorlátozza az áramot, hogy a kapcsolás nem működik, ergo a multiméter sem jelez ki szinte semmit.
Nem tudom, hogy ezt hogy gondolták Maxwelléknél, de ez egy komoly hiba.
Szóval kis áramok mérésére más multimétert kell használni.

Én úgy fogalmaznék, hogy az vegyen 25-210-es multimétert, akinek már van otthon legalább egy másmilyen multija és fontosnak tartja a valódi effektív-érték mérést. (Ez a kapható legolcsóbb true rms-es multiméter!)
De aki ebben az árkategóriában (~15000Ft) vesz multimétert, azok általában az induktivitás-mérést szokták szem előtt tartani, na azt ez a multi nem tud. De nagyon frankó induktivitás-mérőt lehet építeni sokkal olcsóbban...

Üdv.: Attila
(#) KTobi válasza Attila86 hozzászólására (») Okt 20, 2008 /
 
Szia!

Érdekelne az a frankó, olcsó induktivitásmérő. Itt vagy, a weblapodon.

Üdv. Tóbi
(#) Attila86 válasza KTobi hozzászólására (») Okt 20, 2008 /
 
Üdv.!
Ez az, én is ilyet építettem:
Bővebben: Link
(#) SzervízMacska válasza Attila86 hozzászólására (») Okt 20, 2008 /
 
Köszi a gyors és kimerítő választ. Nekem a kis mérete és a csúcsérték-tartás tetszett meg elsősorban. Mióta feltörték a kocsimat, csak 1 kis ládát hurcolok magammal, minden mást kipakoltam - már amit nem pakoltak ki a "srácok". Ha megjön a 25210, kirakhatom a nagy Metexet, így plusz szerszámok is belekerülhetnek a kis ládába. Örülök, hogy elégedett vagy vele, így már nincs para, várom a hívást a boltból.
(#) SzervízMacska válasza Attila86 hozzászólására (») Nov 4, 2008 /
 
Sziasztok!

Végre megérkezett az új műszerem ( MX-25 210 ). Az első próba alapján nagyon tetszik. Logikus, felhasználóbarát a kezelhetősége. A legfrankóbb az, hogy csupán a 10A-es áramméréshez és a hőmérsékletméréshez kell a mérőzsinórt bolygatni, az összes többi 1 helyről megy. Az automata méréshatárváltás tényleg megfelelő sebességgel működik és a manuális üzemmód is profi. A Metexnél macerás volt egy tartomány lerögzítése, csak azt a méréshatárt lehetett lockolni, amelyben már megmértünk egy értéket. Itt mérés előtt lehet a tartományt kiválasztani. Nem akarom az egekbe magasztalni ( dehogynem! ), szívesebben használnék egy Escort multit, vagy Fluke 289-et, meg valóban nincs benne induktivitásmérő és beépített jelgenerátor, ám a hazai piacon lévő hasonló "mosóporokkal" összehasonlítva állja a próbát! Kis méret nagy kijelzővel és sok hasznos funkcióval társul - talán kissé alul is van árazva. Átolvasva a használati útmutatót, számomra csak az homályos: AC reakció és frekvencia tartomány címszó alatt is mindenhol 50-60Hz-et emlegetnek. Létezik, hogy csupán ebben a szűk tartományban képes TRMS mérésre, vagy csak ezen a 2 frekvencián? Az gondolom, elég gáz lenne.
(#) Attila86 válasza SzervízMacska hozzászólására (») Nov 4, 2008 /
 
Üdv.!

Ma délután megyek haza, majd megnézem én is a használati útmutatóját.
De azt előre meg tudom mondani, hogy a multiméterek nem képesek nagyobb frekvenciát mérni, elsősorban a mérővezeték és a csatlakozók miatt. Nem véletlen teljesen más például az oszcilloszkópok és a multiméterek mérőzsinórja.

Üdv.: Attila
(#) SzervízMacska válasza Attila86 hozzászólására (») Nov 4, 2008 /
 
Én már láttam sok TRMS műszer specifikációjában, hogy pl. AC sávszélességként 1000Hz, vagy akár 100kHz (!) is volt megadva. Ezért csodálkoztam el ezen az 50Hz-en. A másik amit még nem értek, ahol a frekimérés táblázata van, ott alatta 0,5V RMS-nél, meg 5V RMS-nél is 1MHz-et ír. Akkor ez mire vonatkozik?
(#) Attila86 válasza SzervízMacska hozzászólására (») Nov 4, 2008 /
 
Frekvenciát ilyen vezetékekkel is lehet mérni, mivel a vezetékek miatt ugyan torzul a jelalak, a frekvencia ettől még nem változik.
Amplitúdót viszont már nem igazán lehet ezekkel a mérőzsinórokkal mérni (magasabb frekvencián).
(#) kendre256 válasza SzervízMacska hozzászólására (») Nov 4, 2008 /
 
A legtöbb multiméter csak alacsony frekvencián mér váltóban. Általában egyébként 400Hz-et szoktak megadni, ritka az olyan multiméter, amelyiknél ennél magasabb frekvenciára garantálnak pontos mérést. Amelyik multiméter kilohertzes tartományban is mér, az rendszerint már PC felé is tud kommunikálni valahogy (RS232, vagy USB), de azok a magasabb kategóriába tartoznak (magasabb árral).
A TRMS mérés szerintem egy szűk tartományban működik, de nem csak a két frekvencián. A TRMS mérést elvileg integrálással lehet megoldani (lehetnek más megoldások is persze), ez indokolhatja az alacsony frekvenciát.
Mindezektől függetlenül nagyon jó kis műszernek néz ki.
(#) SzervízMacska válasza Attila86 hozzászólására (») Nov 4, 2008 /
 
Itt igazából azt nem értem, miért korlátozza fél vagy 5V feszültségnél a frekvenciamérést 1MHz-re, meg miért kellett odaírni, hogy RMS. Másik kérdés, ha valóban 50-60Hz közötti tartományban képes csupán TRMS mérésre a műszer, akkor a gyakorlatban ez mihez elegendő? Gondolom, pl. egy kapcsüzemű táp hatásfokát már nem lehetne megmérni?
(#) Attila86 válasza SzervízMacska hozzászólására (») Nov 4, 2008 /
 
Idézet:
„Itt igazából azt nem értem, miért korlátozza fél vagy 5V feszültségnél a frekvenciamérést 1MHz-re, meg miért kellett odaírni, hogy RMS.”


Ezt nem tudom pontosan, hülyeséget meg nem akarok írni.

Idézet:
„Másik kérdés, ha valóban 50-60Hz közötti tartományban képes csupán TRMS mérésre a műszer, akkor a gyakorlatban ez mihez elegendő?”


Például hálózatról működő eszköz áramfelvételének mérésére, vagy hálózati trafó utáni áram mérésére...

Idézet:
„Gondolom, pl. egy kapcsüzemű táp hatásfokát már nem lehetne megmérni?”


A kapcsolóüzemű tápok is hálózati feszültséget kapnak a legelején (már amelyik).
Bár Pafi pár hónapja ecsetelte nekem hogy kapcsolóüzemű táp teljesítmény-felvételének méréséhez nem jó a valós effektív-érték mérés. De már akkor sem értettem teljesen hogy miért.
(Ha valaki tudja, akkor elmagyarázhatná! Mondjuk Proli007!? )
(#) SzervízMacska válasza kendre256 hozzászólására (») Nov 4, 2008 /
 
Tudom, hogy a kHz-es sávszélességgel mérő műszerek méregdrágák, csupán azon agyalok, így mi értelme a funkciónak. Remélem, az okosok majd úgy nyilatkoznak, hogy ez még így is értékes funkció, nem csak arra jó, hogy többet kérhessenek érte, mivel TRMS műszer ( papíron). Nálam a napi használatban ez jelenleg semmit sem számít, csak arra lennék kíváncsi, ha egyszer szükségem lesz rá, számíthatok-e a műszer fent nevezett funkciójára, vagy akkor vehetek majd csupán ezért 1 igazán méregdrága másik multimétert? Egyébként belekukkantottam a Co..ad katalógusba: szutyok Voltcraft TRMS multik 40-400Hz között mérnek, a 860-as tipus 45Hz-1kHz-ig. Magánvéleményem, hogy egyikre sem cserélném el ezt a jó kis Maxwellt, főleg, ha az üzemmódváltója is bírni fogja a strapát. A PC-s kommunikáció és a mérési értékek memorizálása meg végképp nem hoz lázba. Ezek a Metexemben is csak azért vannak, mert egy szint fölött már ha kell, ha nem, belerámolják.
(#) proba válasza SzervízMacska hozzászólására (») Nov 4, 2008 /
 
Én 10-20 Khz néztem egy pár műszert de katasztrófa az egész .A metex például szintmérésben (a segédkijelző feszültséget mutatott) mást mért mint ugyan ott AC feszültség mérésben.És a 3 különböző tip (bár csak egyik volt metex) közül kettő sem ment együtt . Én nem nagyon használnám őket ilyen célra.(igaz +4..-20 dB környéki feszültségek és szinusz esetén próbáltam.)
(#) Attila86 válasza SzervízMacska hozzászólására (») Nov 4, 2008 /
 
Hazaértem és megnéztem felhasználói kézikönyvét, de nem lettem okosabb.

De van egy ötletem! Létezik egy program PC-re, ami a hangkártyából jelgenerátort varázsol. Változtatható benne a jelalak, az amplitúdó és a frekvencia is. Ki kellene próbálni hogy növelve a frekvenciát hogyan alakul a multiméter kijelzése (azonos amplitúdó mellett).

Üdv.!
(#) deltapinty hozzászólása Dec 25, 2008 /
 
Üdv

Először is a legfontosabb: Boldog Karácsonyt Mindenkinek !

Postkarácsonyi ajándéknak nézegettem multimétereket. Egyiknél szakadási tesztről, másiknál folytonosságiról beszél.

Ez annyit takar, hogy ha folytonossági tesztet tud, akkor abban az esetben sípol, ha az ellenállás R-->0, ha meg szakadási tesztet tud, akkor meg R-->°° esetben sípol ?

konkrétan


szakadás

folytonosság

Üdv, deltapinty

U.I. A kettő közül melyiket ajánljátok jobban ?
(#) SzervízMacska válasza deltapinty hozzászólására (») Dec 25, 2008 /
 
Természetesen a két funkció ugyanaz, vagyis rövidzárnál és azt közelítő állapotnál ( tip.: 0-pár tíz ohm-ig sípol bármelyik műszer. Ha megvagy a hfe mérés nélkül, válaszd az újabb tipust!
(#) Doszpot válasza deltapinty hozzászólására (») Dec 25, 2008 /
 
Szia!
Szerintem akkor sípol, ha az ellenállás kb. nulla. Elvégre ha akkor sípolna, ha az ellenállás végtelen, akkor folyamatosan adná a hangot, ha ez a funkció be van kapcsolva, és mondjuk csak az asztalon van két mérés között. Az meg azért idegtépő lenne.
(és nem is találkoztam még ilyennel, ami folyamatosan zajongana)

módosítás: SzervízMacska gyorsabb volt.
Ja, és
itt fent vannak a használati útmutatók is az egyes készülékekhez. Érdemes végignézni őket. (nekem segített annak idején a döntésben)
(#) deltapinty hozzászólása Dec 25, 2008 /
 
Hmm, most hogy mondod, bele sem gondoltam

Igen, akkor valszeg multiméter & riasztó 2 in 1 néven árulnák

Köszönöm a segítségeteket !
(#) beri5tib hozzászólása Dec 30, 2008 /
 
Sziasztok. Ismeri valaki ezt a multimétert? Amire kíváncsi lennén, hogy mennyire pontosan méri meg a frekit mert elég nagy a méréshatára. Árban viszont elég normális ára van.
(#) SzervízMacska válasza beri5tib hozzászólására (») Dec 31, 2008 /
 
Szia! Szerintem biztosan elégséges a pontossága egy ilyen kategóriájú kézi multiméterhez képest. Nagyságrendet bármelyikkel tudsz ellenőrizni, atomórát meg egyikkel sem tudsz kalibrálni...
(#) beri5tib válasza SzervízMacska hozzászólására (») Dec 31, 2008 /
 
Ez igaz. Én is úgy gondolom, hogy itthoni használatra megfelelő pontosságú. A Fluke márkájú multimétereket ismerem, abból van sok nálunk a melóban, azok nagyon jók, de sajnos az áruk is elég magas.
(#) SzervízMacska válasza beri5tib hozzászólására (») Dec 31, 2008 /
 
Bizony, erről van szó! Azok a Fluke műszerek is inkább a hosszú élettartamukkal, megbízhatóságukkal, precíz mechanikai kivitelükkel vívták ki főleg az elismerést. Nem utolsó sorban a páratlan garanciális idejükkel. Precíz frekvenciamérésre egyik sem alkalmas, legfőképpen a hőfüggőség kompenzálatlansága miatt. Na, ezt jól megaszondtam! Azért annyiban cáfolnám is magamat, hogy van 1 kézi, akksis-bnc antennás frekimérőm, ami 0-30 Celsius fok között remekül mér. VHF-UHF adók ellenőrzésére szoktam használni.Ez az. Amúgy ez sem olcsó, elég komoly multimétert lehet venni az árából...
Következő: »»   7 / 126
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem