Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Muzeális készülékek-alkatrészek restaurálása
Témaindító: Kutyuli, idő: Márc 29, 2008
Témakörök:
Hát ez a potméter elég érdekes. Össze vissza ugrál a műszerem, ahogy tekergetem. Megpróbálok szerezni bele újat.
Ha a poti kh.-s, ilyen pattogást, villogást annak sem szabadna okoznia.Én a helyedben megnézném a tápszűrö-, és az ECL-re csatlakozó összes kondit, szerintem lesz közte olyan, ami átvezet(C111, 68, 45,90,61,103,102), ezért rángatja a tápfeszejt.
Üdv!
Nem hibás a kondi csak túl kevés ideig mértem...
Lehet, hogy a C45-t mérted? De tréfás lehet hál.trafó sec.-en lévő 2x4,7nF is(C146, 147), ezek csúcsban 310V-ot kapnak(itt 220V eff váltófesz. kell, hogy legyen)! Itt én kihúzott EZ csővel feszejt mérnék-hidegműszerrel(nem DVM-el).
Üdv!
Ebben a rádióban EZ helyett szelén van. Sajnos csak digimultim van. Van egy régi orosz analóg műszerem is, de sajna rossz. Az mitől lehet, hogy csak RH n van megfelelő hangerő, a többi sávon még maxra tekert potival is halk?
Na ja, ha ló nincs, szamár is kincs. Persze,hogy azzal is mérhetsz, csak a méréshatárválasztásnál sokkal jobban figyelj! Az, hogy RH-n jól szól, máshol nem, az lehet: sávváltó(k) koszosak, kh.-sak, esetleg a KH tekercse(i), vagy kondijai nem működnek. Jó segédeszköz "BÉKA" honlapján a "varázspálca". Az osc., és modulátorkör, kf. fokozat ezek szerint jó, különben RH-n sem menne. URH-n a Te lakóhelyeden nem tudom, hogy -akár tükörfrekvencián- bejön-e bármi. A szelén biztos, hogy jó(ezt én még EZ80-al ismertem)?
Üdv!
URH hoz FM konvertert használok. Megnézem a szelént.
Az isostat kapcsolók tényleg kontaktosak. Több olyan kontaktust találtam ami nem érintkezik. Mivel lehet ezeket kitisztítani?
Az igazi az (lenne), ha mindegyik mozgórészt ki tudnád szerelni, a fülecskéket(és a lábakat) tisztítani,majd szorosabbra hajlítgatni, és így visszarak. Lehet, hogy egy elég egy alapos "Kontakt cleaner" többszöri befujkodás is.
Szia!
Hogy lehet egy ilyen kapcsolót szétszedni?
Ha jól emlékszem, a nyomógombot, és a mögötte lévő segereket, rugót kell leoperálni, ezután a mozgórészt lassan hátrafelé ki lehet húzni. Arra vigyázz, hogy a mozgórészben lévő kis kontaktpapucskák a mögöttük lévő rugóval el ne repüljenek! Ha mindegyikkel ezt meg tudtad csinálni, megérdemled, hogy a neved ezek után "Sziszifusz" legyen!
Szia!
Kitisztítottam az összes kapcsolót, de összerakás után a fekete rögzítő fülecskék kiesnek. Mit ronthattam el?
A rugótámasztó, ill. -határolókra gondolsz? Ezek hajdan acéllemezből készültek, ha egyre gondolunk.
Üdv!
Igen, azokra. Amikor egy gombot benyomok kiesik a hozzá tartozó fekete acél "alátét".
Szerintem a szétszedésnél kitágultak. Az U-alak szárait fogóval kissé nyomd össze, hogy a hornyokba "húzósan" tudd visszailleszteni.
Üdv!
Összébb hajlítottam és mostmár nem esik ki. Köszönöm a segítséget.
Összeraktam és kipróbáltam. A búgásos probléma maradt, de középhullámon az érzékenység jelentősen megnőtt.
Járattam egy kicsit és egyszer csak elkezdett recsegni. Mostmár nem is szól csak recseg. Még kiszedett ECL lel is recseg.
Üdv!
Segítséget szeretnék kérni egy elektroncső beazonosításában. Szerintem valami pentóda. Ennyit tudtam megállapítani róla. Nem vagyok még nagy "csöves".Sajnos semmilyen felirat nem látszódik a csövön. Nagyon örülnék ha be tudná valaki azonosítani nekem! Köszönöm!
Így kinézetre EBL21 vagy UBL21. A fűtőszál hideg ellenállása az UBL 21-nél 83 ohm, Az EBL21-é 10 ohm alatti. Ez egy végpentóda két diódával kiegészítve. A diódák demoduláció és AGC szabályzási célra szolgálnak.
Az alulnézeti rajzon 12 és fél kettő óránál lévő láb a fűtésé.
Egyetértek az előttem szólóval: E(U)BL21 gyanús, a Terta T328-amban is EBL21 van és sanszos, hogy így néz ki!
Üdv!
Köszönöm a gyors választ. 1.5 ohm az ellenállás. Akkor EBL 21 lesz Hány W os végfokot lehet vele építeni kb? Érdemes foglalkozni vele? Jó fajta cső? Mi az a demoduláció és az AGC szabályzás? Köszönöm!
A kimenő primerjén 6M ellenállást mérek. Szerintem ez lessz a hiba.
Ez furcsa, most megmértem újra és most csak 230k t mutatott a műszer.
Üdv!
A Terta T328 kb. 1,5-2W-ot tud szinuszos teljesítményben. A maga idejében mindenképpen "jó fajta" cső volt, bár a "jó fajta" megitélése relativ dolog. Annó több rádió típusban is jól szolgált az E(U)BL21. :yes: Ezek szerint kezdő vagy az eletronika/rádiózás terén, de ez egyáltalán ne szegje kedved, azért vagyunk, hogy segítsünk! Demoduláció: Egy rádió adó berendezésben a hangot "ráültetik" a vivő rádiófrekvenciára, vagyis modulálják. Érthető, hiszen ha a hangjelet kellene az éterbe közvetlenül sugározni, akkor brutális, több km hosszú antennák kellenének az adó és a vevő oldalon. No meg aztán hogyan is választanánk szét a sok "adást", amit hangfrekvencián rezgő elektromágneses hullámokkal továbbítanánk? Többek között ezért is használunk fix vivőfrekvenciát a rádiófrekvenciás tartományból hang/kép/adatátvitelre. A modulációnak több fajtája van, a műsorszórásban a legelterjedtebb az amplitudó moduláció (AM) és a frekvencia moduláció (FM). Bővebben itt olvashatsz: Amplitudó Moduláció Frekvencia Moduláció Most már nyilván Te is tudod, hogy a de-moduláció a moduláció ellentéte: vagyis a vivő rádióhullámról leválasztjuk az információt (hangot/képet/adatot). Az EBL21 csőben 2db diódda is van, ebből az egyik végzi ezt a feladatot: de csak amplitudómodulált AM adásokat tudunk demodulálni diódás egyenirányítással. AGC szabályzás: Az automatikus erősítésszabályzást jelenti (Automatic Gain Control). Arra való, hogy a helyi és a távoli, gyengébb jelű rádióadók (hosszú,közép,rövidhullámon főképp) vételi hangereje között minél kevesebb különbség legyen, kb. egyforma hangerővel lehessen hallani az adókat. Ehhez szintén diódával előálítunk egy ún. AGC feszültséget, amivel általában a középfrekvenciás erősítő cső erősítését szabályozzuk az emilített cél elérése érdekében. A helyi adó nagyobb AGC feszültséget produkál, ezért lejjeb veszi az erősítést, míg a távoli kisebbet ezért jobban fog erősíteni. Remélem érthető volt a rövid ismertetés.
A primer egyenáramú ellenállása kb.300ohm lehet, több nem, kivezetéseket, csatlakozásokat, forrasztásokat nézd át, több100Kohm nagyon vad.
Üdv! |
Bejelentkezés
Hirdetés |