Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Muzeális készülékek-alkatrészek restaurálása
Témaindító: Kutyuli, idő: Márc 29, 2008
Témakörök:
Üdv mindenkinek. Megint nagy a csönd, írkálok kis olvasnivalót, ha nem bánjátok. Kb 1 éve szeretnék építeni egy ládarádiót, erről már többször írtam, meg az alkatrészek gyártásáról is szóltam. Most elfogadható közelségbe került a dolog, mert szereztem egy roncsot egy ószerestől, amit már érdemes lesz újjáépíteni. A dobozt már valaki fejújította, fényes fekete, de nem lakkozva van, nem oldja a higitó, nem tudom mivel csinálták. Jelenleg az előlap cseréjével foglalkozom.
Mivel eredeti ebonit lapot már nem lehet szerezni, próbáltam valami hasonlót kiagyalni. Az alap egy plexi lap, először kalapácslakkal, vagy zsugorodó festékkel akartam befújni, de ma az egyik áruházban találtam a karácsonyi kellékek között ezt a dísz csomagoló zacskót, és gondoltam kipróbálom, mint olcsó megoldást. Valami impregnált papír alapú műanyag lehet. Szétvágtam, és műanyag ragasztóval felkasíroztam a plexire. Nem biztos, hogy ez marad majd véglegesen, de nem néz ki rosszul, elég stabilan fel is ragadt, úgy hogy még lehet gondolkodni rajta. Csak a fénykép kedvéért, próbára raktam rá a kezelőszerveket, talán így fog kinézni, ha kész lesz. A többit a képeken.
Üdv !
Talán ez? A kép azóta sem jön. Öreg T.
Tényleg nagy a csend, de itt egy kis félcsemege, mert nem tudtam életre kelteni a kicsikét, valaki nagyon belepiszkált (de ez most nem is fontos), sajnos egy gomb és a hátlap nincsen meg, de igy is a legszebb a kezdetleges gyüjteményemben.
Szép estét mindenkinek! Rég jártam erre, gondoltam megosztom veletek: A Puskás börzén vettem kemény 400Ft-ért egy lemezjátszókart, sima Standard "S" kar. Kerestem rá ellensúlyt és átalakítottam a hangszedő befogadó perselyét a Supraphon PS16-os elektrodinamikus hangszedőhöz, amit szintén felújítva lehet használni 78-as fordulatú lemezhallgatásra, az eredeti illesztőtrafóját el kell felejteni, mert rettentően rossz minőségű a vas és nagyon lerontja az átvitelt. Egyszerűen egy 30 K-s lezárással használom a csöves RIAA előfokomhoz, egészen kiváló minőségben szólal meg. A kivitelezés még kísérleti jellegű, hétfőn érkezik meg a Lenco L78-as lemezjátszóm, annak a fadobozán fog helyet kapni az átalakított kar.
A második képen a felújított Dynaco ST70-es 1959-ben gyártott erősítőm, elég romos állapotban került hozzám, a harmadik képen látható a kezdeti állapot.
Üdv.Tudna e valaki segíteni egy BG 23 magnó kapcsolási rajzal,találtam a netten egyet, de nem eléggé nagyítaható.http://www.radiomuseum.org/r/messge_zwo_bg23_bg_23.html .Tulajdonképpen egy kiégett ellenállást értékére vagyok kíváncsi.
Nem azt mondtam, hogy itt is tedd fel a kérdésed, hanem azt, hogy ide való
A választ a csöves topikban megadtam.
Üdvözletem!
Azon gondolkodtam volt, hogy a rádiók hátlapját mivel lehetne pótolni? Gondoltam már vékonyka falapra, de egy nagyobb rádiónál (pl.Terta 422) talán már túl törékeny. Esetleg valami eredetihez hasonló papír-szerűséget kellene előállítani. Ti, személy szerint, milyen anyaggal szoktátok pótolni a hátlapot?(Esetleg milyen vastaggal?) Köszönettel:Máté.
Nosztalgia börzénéken van egy úriember aki ilyesmiket gyárt és árul.
Ha nekem kellene csinálni, akkor vastag kartont impregnálnék. Mondjuk az ovális kivágáshoz szerszámot mindenképpen kellene csinálni. Valamint a felíratozás is jó kérdés... Azaz, szerintem ha járatos típus, akkor szerintem következő börze Addig meg hátlap nélkül is elketyeg a gép...
Köszönöm a választ! Az impregnáláson már gondolkodtam, esetleg több rétegben. Sajna börzéről (ami rendszeres) Debrecen városában nem tudok, Budapestre meg igen-igen ritkán megyek. A helyzet az, hogy mióta megvettem így "ketyeg", de nem túlzottan biztonságos, hogy így leledzik (nagynénémnél van, Ő pedig nem egy nagy szakértő, ki tudja mi koccan, esik bele). Ha már szóba jött, mit szoktatok használni impregnáláshoz?
Máté.
Telefonon is elérhető, hátha postán is kapsz hátlapot:
06 20 534 2733 Bereczki Lajos a hátlapos! Nem túl olcsó de amit csinál az profi, mint az eredeti!
Ha nem a korhűség a lényeg, akkor én egy síma (de jó nagy) bőrlyukasztóval esnék neki egy jó vastag karton lemeznek.
Impregnálni mivel? Korhűség ismét: - Lenolajkence? - Ikea " fanemesítő"? - Átlátszó matt lakk (Trinát jól hígítva)? Nekem ezek vannak itthon, én ezzel kísérleztenék... Szerencsére nem értek hozzá (neked meg nincs annyira tétje ha nem az eredeti hátlapot akarod megmenteni, hanem csak ideiglenesen pótolni). Ami gond lehet szerintem, hogy impregnálás után jól el fog vetemedni
Üdvözlet!
Egy nagy kéréssel fordulok minden kedves fórumozóhoz , egész pontosan arról volna szó hogy édesapám megszállottan gyüjti az öreg csöves rádíókat , valamint élvezettel javítja is őket (kb '60- '80-ig RTv javító műhelye volt az édesapjának ahol ő is javított....) évek óta sóvárog a "legszebb" magyar rádió után, ami egy pacsirta ! Sikerült egyet vásárolnom a 62. születésnapjára ami 29-én lesz, de sajnos csak itthon vettem észre hogy a skálaüveg festése erősen hámlott - v.szinűleg nedves környezetben lehetett tárolva - szerintem házilag már megjavítani nem lehet , igy hogy ne legyen felemás mindkettőnk öröme az volna a kérésem hogy ha valaki esetleg tudna ehhez a tipusú (orion AR 612)rádíóhoz egy eladó jó állapotú üveget , nagyon kérem jelezze , a beébítése egyúttal a javítás örömét képezhetné ... Előre is köszönöm a pozitív hozzá állást ! Tisztelettel : Zachar István
Sziasztok.
Valaki nem tudja hol tudom letölteni ezt a könyvet: Williem Cook - A bútorrestaurálás nagykönyve. Válaszotokat előre is köszönöm.
Üdv mindenkinek. Megint alkatrészgyártás, hátha valaki használni tudja a tapasztalatokat.
Szóval volt egy kis műszerem a fiókban, tán 30 éve rakosgatom ide-oda, gondoltam most felhasználom a ládarádióhoz. A baj az vele, hogy szerintem csúnya bakelit, nem illik a majdani képbe. Aztán egy hirtelen ötlettől vezérelve úgy gondoltam, megpróbálok csinálni neki egy új házat, talán úgy szebb, korhűbb lesz. "Kukázott" rézlemezből hajtottam egy gyűrüt, majd esztergáltam két karikát előlapnak, és az egészet összeforrasztottam. Utána az esztergában tűreszelővel, meg csiszolópapírral alakítottam ki a végső formáját. Szerintem, most jobban néz ki, talán jól mutatna az előlapon, ha egyáltalán felhasználom. Funkciója ugyanis nincs, legfeljebb a bekapcsolást lehetne vele indikálni, mivel nem lesz rajta skálaizzó. A többit a képeken.
Nagyon pöpec, olyan steampunk kinézete van
De lehet funkciója, anódáramot mérhet, és megfelelően söntölve mutathatja a fűtőáramot is, kis átkapcsolóval.
Szép, ha nem mutat semmit akkor is.
Talán még az anódáram a legjobb ötlet, igaz hogy bemelegedés után állandó lesz, de addig mutatja a végcső állapotát, meg üzem közben látszik, hogy működik, be van kapcsolva. Kösz az ötletért.
Szervusz Janóbácsi !
Karórát nem gyártol? Te dolgozol és meg a berekben áztatom... . Csodálatos !Üdv :Öreg T.
Ez nagyon szép lett! Gratulálok!
Aki még nem járt volna itt az most megteheti
Szia Józsi.
Azonnal abbahagynám a barkácsolást, ha én is el tudnék menni a Berekbe áztatni. Sajnos hideg is van, messze is van, így marad az amatőrködés. Na majd májusba. Üdv.
Sziasztok!!
Igaz nem erősítő de csöves, és végül is erősít is. Ma találtam egy használt cikk kereskedésben ezt a csodát, gyönyörű mahagóni színben, hibátlan állapotban.
Ezt úgy hívják, hogy zeneszekrény, és a múzeális topikba lett volna való.
Tisztelt Fórumozók!
Skálaüveg készítéshez szeretnék szerezni nagy felbontású, jó minőségű képet egy Weimar 4680-ashoz http://www.radiomuseum.org/r/stern_sonn_weimar_4680c4680.html vagy http://www.radiomuseum.org/r/stern_sonn_weimar_4680d4680.html Ha valakinek van ilyen rádió a birtokában, és kisegítene egy fotóval, nagyon hálás lennék! Ha nincs érdekelne még az Elprom Pécs tip. rádió üveg mintázata, az talán hasonló, illetve a Resprom A-10x valamelyike, kis átalakítással jó lehet! Köszönettel! teknikus
Az igaz, hogy nem kifejezetten rádiódoboz restaurátor könyvet keresek, DE elolvasva a tartalmát az említett könyvnek elég sok hasznos praktika lehet benne dobozrestauráláshoz is.
Üdvözletem!
Betegségemből kifolyóan most lett egy kis szabadidőm és tekintetem egyre csak a néprádióm felé téved. Arra gondoltam, eljátszanék vele, átalakíthatnám (átmeneti jelleggel) a teljes KH sáv vételére. Ehhez milyen módosításokra lenne szükség? Köszönettel:Máté.
Vedd elő az Orion 130 A rajzát, hasonlítsd össze az eredetivel, és meg van a csinálnivaló. Üdv
|
Bejelentkezés
Hirdetés |