Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Muzeális készülékek-alkatrészek restaurálása
Lapozás: OK   184 / 579
(#) hatvanasjocó válasza frecsko hozzászólására (») Nov 11, 2011 /

Ha a forgókondi tekerésével változik az AGC feszültség akkor megy a nagyfrekvenciás rész. Lehet, hogy a potenciométerre már nem jut el a jel vagy a pot.méter után nem jut el a jel a hangfrekis végfokozatra.
(#) frecsko válasza hatvanasjocó hozzászólására (») Nov 11, 2011 /

Az jó ha csak 2V-ot változik? De ezt DC-ben mértem.
Ha 10nF-os kondi végére rárakok egy mp3-as kimenetet akkor le tudom tesztelni a hangerőszabályzós részt. Igaz?
(#) maci80 hozzászólása Nov 11, 2011 /

Sziasztok! Szignál generátor használatához kérek segítsédet. Orion EMG 1163 típushoz. Frekvencia beállításban nem vagyok biztos hogy jól értelmezem. Találtam leírást de erről nem esik szó. Sajnos nincs hozzá mérő kábel. Milyen néven kérjek hozzá csatlakozót, (már ha lehet venni) és milyen mérőzsinórt érdemes hozzá készíteni? Hálózati tápkábelnek földeltnek kell-e lenni?
(#) pucuka válasza frecsko hozzászólására (») Nov 11, 2011 /

Lehetne nagyobb is, de ha a hangolással változik, akkor valószínűleg vesz is. Először a hangfrekis részt éleszd fel, az könnyebb.
(#) frecsko válasza pucuka hozzászólására (») Nov 11, 2011 /

Az az igazság még sosem javítottam rádiót, így kicsit döcögve indulok.
Ezért kérdezek ilyen lámaságokat. Előre is bocsi értük.
Hatvanasjocó tanácsát még kipróbálom.
(#) Janó bácsi válasza maci80 hozzászólására (») Nov 11, 2011 /

Sajnos olyan Szovjet-Orosz csatlakozót már nem kapsz sehol, pár évig volt csak divatban az 50-es években, az Orosz export miatt, semilyen más európai szabványnak nem felel meg. Legegyszerűbb kicserélni az aljzatot valami ma használatos csatlakozóra.(pl Amphenol) A hál. zsinórt jobb ha nem földeled, mert ha egy trafó nélküli vagy autótrafós készüléket javítasz, ahol a fázis a panelen lehet, jobb esetben zárlatot, csinál rosszabb esetben jól megvág. Mérőzsinórnak legegyszerűbb a hajlékony koax kábel. Üdv.
(#) gkari válasza maci80 hozzászólására (») Nov 11, 2011 /

Janó bácsinak (mint már annyiszor) igaza van. Cseréld ki a csatikat "amphenol"-ra, ehhez van dugó is, (ha kell, én is tudok adni).Mérőzsinórt 50ohmos koax.kábellel kell csinálni-kb. 1,5m.-est egyik végén "amphenol", másik végén "BNC" dugóval, majd -rádióhangoláshoz- készíteni kell egy -BNC-aljzatú- "műantennát"-aminek a rajza pl. itt[quote](#1068080) van-ez egy kicsi árnyékolt dobozban elkészíthető.
(#) maci80 hozzászólása Nov 12, 2011 /

Köszönöm mindkettőtöknek a választ! Csak a végső esetben cserélem ki, megpróbálok gyártani hozzá csatlakozót. Műantennára vonatkozó hozzászólást nem találtam meg. Majd holnap rákeresek még egyszer. De találtam már régebben rajzot hozzá. orion rádió service könnv Ezt terveztem megépíteni.
(#) _BiG_ válasza maci80 hozzászólására (») Nov 12, 2011 /

Itt van a műantenna rajz. Az "RF műszerek mérések" című topicban volt.

A keresésnél intelligens keresést kell választani és a topic számát (topic:5650) ki kell törölni, mert nem biztos, hogy ebben a topicban van! A #1068080-ra keresve azonnal megvolt
(#) Janó bácsi válasza maci80 hozzászólására (») Nov 12, 2011 /

Azért a csatlakozó gyártásnál vigyázz arra, hogy teljesen fedettnek kell lennie, semilyen műanyag alkatrészen, vagy légrésen nem juthat ki a jel belőle, mert meghamisítja a mérést. Elég nehéz lesz teljesen fémből, pontosra legyártani. Azért javasoltuk az amphenolt, mert a műszerek későbbi kiadásainál a gyár is ezt alkalmazta, tehát semilyen szentségtörést nem követsz el ha kicseréled.
De sikerélmény szempontjából biztosan nagyobb kaland, ha szépre le tudod gyártani az orosz dugót. Jó barkácsolást.
(#) Janó bácsi hozzászólása Nov 12, 2011 /

Üdv mindenkinek. Kész lennék az Orion 339-el . Teljes tisztítás, meg rozsdátlanítás után lehetett nekiállni az elektronikának, volt gond vele rendesen. Elkócsere, az AZ1 foglalata ki volt törve, annak cseréje, hál. kapcs. javítás, meg az összes KF kondi csere, mert nem hangoltak rendesen. Ezen kívül elrágta az egér a Kh mod. tekercset, de ki tudtam cserélni egy másikra, meg a hangszórót, amit javítani kellett. Aztán hangolás, beállítás. Sajnos a skálaüveg eltörött, úgy hogy azt is le kellett gyártani, de Zsolti megcsinálta Győrben. Kapott egy utángyártott hátlapot is, most kész van örülök neki. A többi a képeken.
(#) Janó bácsi válasza Janó bácsi hozzászólására (») Nov 12, 2011 /

Még képek
(#) pucuka válasza Janó bácsi hozzászólására (») Nov 12, 2011 /

Ez a szignál, egy Marconi koppintvány, és a csatlakozója angol- amerikai. Nem véletlen hasonlítanak a szovjet csatlakozók is rá, azzal a pici különbséggel, hogy míg ezek collos méretűek, a szovjetek, pedig metrikusak. Úgyhogy éppen nem stimmelnek. Ilyen csatlakozók voltak az 50' években gyártott oszcilloszkópokon is. Ma már célszerű kicserélni vagy UHF, vagy N csatlakozóra.
(#) Gafly válasza Janó bácsi hozzászólására (») Nov 12, 2011 /

Nekem is van egy ilyen szignál generátorom és pontosan ebben cipőben jártam én is (rá is kereshetsz).
Maci80 (ebben az egy esetben ne hallgass Janó bácsira és Pucukára) és szerintem ne cseréld ki a csatlakozót!
Börzén lehet venni átalakítót BNC-re (Amphenol anya -> BNC anya), és csak az Amphenol részről kell a menetet leesztergálni...
Nekem jó így (nem szeretek semmibe belebarmolni, ha nem muszáj, és itt nem volt muszáj).
(#) maci80 hozzászólása Nov 12, 2011 /

Sziasztok! Csatlakozó probléma megoldva. Gyártottam hozzá csatlakozót, ideiglenesen most megteszi. Igaz, kicsit viccesen oldottam meg. BNC kicsit átalakítva. középre nagyobb érintkező betéve, és az egész belepréselve egy vörösréz csőbe, ami egyébként csapra való csatlakozó darabja.
Amphenol esztergálása nekem is eszembe jutott,csak nem gondoltam hogy van átalakítóval kombinált is. Az biztos hogy csatlakozót kell gyártani, ami tényleg normális, mert nem egyszerű kicserélni. Most már csak műantenna van hátra, és megtanulni használni!

Köszönöm mindenkinek!
(#) zolika60 válasza Janó bácsi hozzászólására (») Nov 12, 2011 /

Ez már megint szép lett. Nem dolgoztál hiába. Gratulálok.
(#) gkari válasza maci80 hozzászólására (») Nov 12, 2011 /

A "pucuka" féle műantenna képe mellékelve-2 db TVKF serlegből(+az egyik aljzatából)kb. 3 órás munka. A kondik min.300V-osak legyenek(pl. keverőcső anódon lehet 250V= is)!

Muantenna.JPG

(#) pucuka válasza gkari hozzászólására (») Nov 12, 2011 /

Jól néz ki. Fontos a jó árnyékolás.
(#) gkari válasza pucuka hozzászólására (») Nov 13, 2011 /

Megcsináltam az URH balunt is, kitünően működik.
(#) frecsko hozzászólása Nov 14, 2011 /

Sziasztok.
Kipróbáltam a 2. ECH-81-es fokozatot (gondolom ez az EBL-21 előerősítő fokozata) . A forgópotinál lévő 10nF-os kondit leforrasztottam a kapcsolóról és a discmen kimenetét tettem a kondira. Bekapcsolás után mikor a csövek bemelegednek van egy alap zúgás, feltekert hangerőnél nem hallatszik. A poti tekergetésével szépen változik a hangerő, bár recseg ropog rendesen. A zúgás az lehet a hálózati maci?
Bár a potméter is lehet galibás mert néha nem úgy reagál a tekergetésre a hangerő. Ugrál.
Az első ECH fokozatot hogy tudnám életre kelteni?
(#) Lázár Péter hozzászólása Nov 14, 2011 /

Nos ilyen se volt még a birtokomban, bár az idősebbeknek biztos nem újdonság. Nem is tudom mi lehet a hivatalos elnevezése, talán fólialemez? Amúgy talán mese lehet rajta persze nekem mint a kínai
(#) pucuka válasza Lázár Péter hozzászólására (») Nov 14, 2011 /

Volt ilyen képeslap is.
(#) hatvanasjocó válasza Lázár Péter hozzászólására (») Nov 14, 2011 /

A 70-es években kapható szovjet gyermekújság melléklete volt. Az újság közepén, páros lapon volt betűzve 2 db. Ollóval kellett kerekre kivágni. Komolyzene, mesék és néha könnyűzene(még Beatles is), verse, elbeszélések persze mindez orosz nyelven. Anyagától függetlenül meglepően sok lejátszást elviselt.
(#) gkari válasza frecsko hozzászólására (») Nov 14, 2011 /

A 2. ECH heptódája az a KF erősítő, az1. az oszcillátor(trióda), és keverőcső(heptóda). Javasolom, hogy rágd át magad ezen a topicon, valamint tanulmányozd a "Rádió hibakeresés" c. könyvet-letölthető:[OFF]Bővebben: Link-"Elektronika" mappából.
(#) CT-3 hozzászólása Nov 16, 2011 /

Sziasztok!Lenne valakinek egy Ziphona Türkis 524-es lemezjátszóhoz alkatrésze?
A kar végén lévő két "fém lemez" kellene,ami végállásban kikapcsolja a gépet.4 tolopotméter is kellene.
Köszönöm a segitséget!Van egy kissé hiányos régi ilyen gépem,szeretném rendbehozni.
(#) oregtamas0202 válasza CT-3 hozzászólására (») Nov 16, 2011 /

Üdv !
Egy képet a gépről ha lehet és a mechanikáról.
Öreg T
(#) Quad válasza CT-3 hozzászólására (») Nov 17, 2011 /

Nekem van egy komplett NYÁKom, ami tudomásom szerint egy NDK lemezjátszóból származik. Van rajta négy tolópoti is. Ha teszel fel egy képet a lemezjátszó belsejéről, akkor talán meg tudom állípítani, hogy ez kell-e neked
(#) Quad válasza Lázár Péter hozzászólására (») Nov 17, 2011 /

Nekem úgy tűnik hogy egy hónap és évszám látszik a lemezen, akkor ez valóban a Krugozor című szovjet folyóirat melléklete lehetett.

Egyébként a SZU-ban árultak ilyen "zenei" hanglemezeket is. Általában oldalanként két szám volt rajtuk.
(#) Lázár Péter hozzászólása Nov 17, 2011 /

Egy újabb oldal régi rádiók jegyében.
(#) Janó bácsi válasza Lázár Péter hozzászólására (») Nov 17, 2011 /

Szép kiállítás lehet, de tőlem megint nagyon messze van. (Mikszáth szavaival élve: túl van az Apamályi akolon.)Talán egyszer összekötöm a látogatást a magnómúzeummal és úgy megyek el megnézni. Üdv
Következő: »»   184 / 579
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem