Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Muzeális készülékek-alkatrészek restaurálása
Témaindító: Kutyuli, idő: Márc 29, 2008
Témakörök:
Hát én sem tudom, "hivatalosan" mikortól minősül muzeálisnak, de úgy gondolom, hogy a háború előttiek már azok. Nekem a sokáig legféltettebb kincsem egy bakelitdobozos címeres rdió volt (talán a 30-as évekből), variotekercses hangolással, lengőnyelves hangszóróval, egy gyönyörű VCL 11-es csővel, bitumenes papirkondikkal. TV-ben meg egy AT 403-as, üzemképesen, a bolti (Keravill) papírjaival, 1959.jan.5-én vettük, illetve vette apám, én még csak 6 éves voltam, és az egy csoda volt... Már azt sem értettem, hogy a rádióban azokban a fémhengerekben hogyan férnek el a kis emberkék, akik beszélnek, de a TV aztán teljesen felfoghatatlan volt...
Szerintem, de ez csak a saját véleményem, nem kell velem egyetérteni, nem csak az évszám a fontos. Nálam a választó vonal a nyomógomb, a fröccsöntött műanyag, meg a nyomtatott áramkör megjelenése. Az az előtti időkben, néhány háborús példányt kivéve, még látszik a gondos kézi munka, egyik-másik doboz, valódi asztalosipari műremek, érezhető a minőségre, tartósságra való törekvés. A 20-as 30-as években meg még csavarokkal, raktak össze mindent, és az alkatrészeket is darabonként gyártották, és építették a gépbe. A korai fogyasztóí társadalom aztán átalakította szemléletet, fontos lett az olcsóság, a tömegtermelés, a primitív kivitelezés, és egyáltalán nem foglalkoztak a minőséggel. A 70-es 80-as években gyártott készülékek 60-70 %-ánál a végszerelés rendszerint vagy a boltban, vagy a vásárlás után valamelyik szerviz közreműködésével történt. Külön műszerész osztag foglalkozott az eladatlan készülékek javításával.
De így volt ez más termékekkel is az új autókat is rendszerint az Afit-nál rakták véglegesen össze. Üdv
Szép idők lehettek! Na meg a készülék is. Ha tehetném biztosan nem csak én mások is visszautaznának hogy átmentsenek a mai korba sok készüléket (persze mást is de ez nem elektro téma). Nekem anyu mesélte hogy az első élményem az volt mikor az órát és a rádiót szétszedtem valahogyan olyan 4 évesen és megtömtem homokkal... nekem ami legféltettebb volt az egy véleményem szerint 20-as évekbeli táskagramofon volt egy db lemezzel amin a Horgosi csárda c. dal volt, valamint egy nagy vevőkészülék kb. a 40-es évek végéről nem tudom már milyen lehetett de ha egyszer látok olyat beszerzem. Tv-ben pedig egy Munkácsym volt sajnos üzemképtelenül és akkor 17 éves fejjel hagytam hogy anyám eltüntesse a háztól mert hogy nagy és "agyonüt".
Na igen ebben van valami a nyák és a műanyag nálam is választópont. A Velencém 1960-ban készült (annyit sajnálok benne hogy nem az összes csöve színüveg és hogy nem em4 van benne) A Melodyn meg 70-ben. Tíz év van köztük de a Velencével még a rádióhallgatásnak van egy különleges érzése ahogy este a műhelyemben felfűt és elkezd szólni, és bár a Melodyn még nem üzemel de az r4902 igen (nem sokban tér el a kettő) és abban már nincs meg az a varázs. Talán ami tetszik benne az az Ebf802 cső amiben lyukacsos árnyékolás van.
A mai készülékek meg.... szüleimnek van egy 2000ft-os rádiójuk hetente elhangolódik érdekes a Velence 52 éves, kb 2 hónapja üzemeltem be azóta nem kellett után hangolni pedig kétszer új helyet kapott a lakásban.
Köszi szépen az infót,az alja teljesen ép állapotú 1000 éves alkatrészekkel.Azt nem tudom hol volt a hangszórókijövete,de a csövek szépen működnek,ép az egész elektronika. Másik kérdés....Van egy sanyó márkájú lemezjátszós rádióm (tökéletesen működik minden része,és gyönyörű hangja van)meg tudnád saccolni mikori gyártmány.Ellemről és 220-ról is működik.Előre is köszönöm.
Idézet: „Ebf802 cső” Csak a pontosság kedvéért: A novál KF csövek EBF80, ill. 89, az általad említett inkább: EAF801.
60-as évek második fele "beat-korszak".
Csak öregeknek: Rákóczi út, Lemezudvar, "fólia"-lemez!
Igen így van pontatlan voltam. Jó előbb a műhelyben összerakáskor feltűnt hogy mintha nem azt írtam volna ide... Tényleg eaf801. Megszólalt az r4902 új varázsszemet kapott stb... de meg sem közelíti a Velence hangját (és hangulatát) Az a rádió szinte duruzsol ez az újabb meg olyan üres hangú.
Pár hozzászólással korábban érdeklődtem AT848 TV felől, nos beüzemeltem, működőképes a dolog, aztán kipakoltam a belét, hogy kicsit jobban kitisztíthassam, nem vettem észre és a képcső 4-es lábáról jövő (fehér) vezeték másik vége leszakadt, de a kapcsolási rajz alapján sem tudom, hogy hol volt pontosan! Valaki tudna segíteni ebben, hol keresgéljek?
Szia!
Nézd meg az adatlapot. Melyik az a kivezetés? Bővebben: Link(alsó PDF-link)
Üdv!
A képcső lehúzható csatlakozóján, ami a 4-es lábhoz megy vezeték másik vége leszakadt valahonnan a panelről, azt nem találom.
Az adatlap szerinti 4-es láb a fókuszelektróda kivezetése. A sasszira megy, egy átdugaszolható csatlakozóra. Ha testre kötöd, úgy is jó szokott lenni.
Igen azt a kapcsolót, vagy átdugaszolható valamit nem találtam meg, akkor lekötöm testre! Köszönöm szépen!
Tisztelt Janó bácsi! Gratulálok a szerzeményéhez és a munkáihoz is! Irtam önnek privátba.
Üdv! Előrébb jutottam a Velencémmel, a régi hangszóróselymet letudtam cserélni újra, és a hiányzó gombja helyett betettem egy szimfóniából kimaradtat amíg nem lesz másik. A varázsszemen csöppet növeltem az anódfeszültséget hogy jobban látsszon, bár a vaku így is elnyomta. A doboz eleje mint látszik megviselt, de a tetején és oldalt ép és pont ezzel kapcsolatban írnék hogy érdemes e az egészet újrapolitúrozni? Akitől vettem ő is ezzel foglalkozik ő azt mondta hogy így hagyná de én 100%-ban fel akarom restaurálni mert bántja a szememet hogy ez a szép készülék ott kopott. Gondolom a politúr alatt valamilyen fapácot is alkalmaztak nekem szemre mahagónira hajaz. Aki restaurált már ilyet gondolom nálam biztos jobban tudja ezeket. Még valami két apróság az egyik hogy brummos ami gondolom az öreg elkó miatt van, a másik hogy kb 5 perc után főleg nagyobb hangerőn elkezd torzítani nem nagyon de észrevenni. Ez a cső öregedése miatt van, vagy más pl megnyúlt ellenállás stb okozza?
Kicseréltem végül a dupla kondenzátort két mezeire (47µF/400V) Szépen teszik a dolgukat. Valamint a kép bal felső sarkában látszik egy piros dióda azt régen valami szaki rakhatta be az EZ80-as cső helyett, most visszaállítottam a helyzetet.
Letesteltem, aztán összeszereltem a TV-t, 5 percig működött, majd a sorkimenő elkezdett csattogni, aztán azóta ezt csinálja. Kikapcsolás után megnéztem közelebbről: a kisebbik tekercsről a műanyag részben lejött, és kilátszik a rézhuzal is. Ezzel lehet valamit csinálni? Köszönettel!
A "kisebbik tekercs" a sorkimenő primer tekercse.. a "nagyobbik tekercs" a szekunder, azaz a malomkerék,amely a nagyfeszültségü egyenirányitó csővön (DY86) keresztül megy a képcsőre. Ha folyamatos csattogást hallasz az azért van mert valahová áthúz a nagyfesz. Rengeteg helyre áthúzhat,a környezetében lévő fémburkolatra.. vagy mondtad hogy kiszedted a panelt a takaritás miatt,és az összerakásnál történt valami kis bibi.. (szerintem ez lesz.. nálam is előfordult már
Mint megtudtam a képcső 4-es lába a fókuszelektróda kivezetése, ennek a panel felőli vége "leesett" valahonnan , és nem találtam meg hogy honnan, de a kádár könyv szerint alapból le van földelve, de át lehet kötni más helyekre, de csatlakozót azokon a pontokon nem találtam. Elvileg akkor a sérülés nem lényeges rajta, attól még nem kéne csattognia?
Amúgy ha figyeled a sorkimenőt azonnal meglátod hogy hová húz át.. és akkor eltávolithatod pl:az esetlegesen közel került fém részt,vagy szigetelheted.. persze ha egyáltalán ilyen jellegü a hiba.. mert lehet még pl az is hogy a sorkimeneti transzformátor földelése rossz,vagy hibás a DY anódcsatlakozójának szigetelése,vagy nem müködik a sor egyensúlyát beállitó automatika... stb.. stb.. de mivel mondtad hogy a könnyebb kitakarirtás érdekében kiszedted az az elektronikát,szerintem az összeszerelésnél történt egy kis hiba,és azért húz át.. én is jártam már igy.. Jó szerelgetést,de csak óvatosan!!!
Értem! Annyira nem nézegettem azonnal kikapcsoltam, amint elkezdte csinálni, nem akartam kárt okozni benne, amúgy a nagyfeszültségű kalitkát nem takarítottam ki annyira, csöveket se szedtem ki, kicsit ki poroltam óvatosan ecsettel. Na majd holnap töltök fel ide képet, hogy milyen.
Amúgy van fény? Gondolom a "csattogás" rendesen látszik a képen is ugye? Hát biztos nem jó az ha a primer tekercs sérülésnél kilátszik maga a rézhuzal.. hiszen az is "fémes rész" szigetelőszallaggal "takard el". Bár lehet hogy az amit látsz az csak "átlátszik" nem? Nekem van egy csomó primer tekercs ami olyan "kivitelü" mintha nem is lennének szigetelve.. átlátszó.
Igen,igen.. a fénykép az nagyon jó ötlet..
Sziasztok!
Vaterán kívül nem tud valaki Orio hs 511-hez 8ohm-os kék membrános tölcséres közép lelőhelyet?Csak 1 db kellene.
Üdv.én sem hagynám ilye állapotban a dobozt,mert ez a legszembetűnőbb rész.A doboz mahagóni páccal van festve és ezekre álltalában 3-4 réteg lakk van felfújva. En azt ajánlom hogy csiszold le, és pácold,lakkozd újra mert sokkal esztétikusabb lessz.Én ha nem hibátlan a lakkozása a rádiónak amin dolgozok akkor én mindig újrapácolom-lakkozom.(Igaz,asztalos a szakmám ijenkor jól jön.)Ez még nem vészes,nekem sokkal rosszabb állapotú rádiókat hoznak,vagy veszek.Pl:ezek...
Szia! Ejha.. nagyon jók lettek!! Nekem is van egy pár rádióm.. Velence,Badacsony,Szófia,Pacsirta.. de ilyesmibe nem mernék belevágni.
Kösz szépen.Álltalában ilyen állapotúakat kapok vagy sikerűl vennem kissebb pénzekért mert aszépen egybelévők iszonyat drágák.Most tartok egy orion 442-es rádió utolsó símításain,ezt Pl:3 hete az apródon találtam 2900Ft-ért.Nem nagyon kellett senkinek az állapota végett,a koma örült hogy megszabadúlt tőle. A szétszedés során kiderült hogy csak egy kis kondit evett meg az egér és két skálaizzó kicserélése után megszólalt.A törött sávváltó gombot pedig aútógittből kiöntőttem egy tömbé,és fél napi munkával(az eredeti töredékrészre)kifaraktam.A dobozán a sérűlt fúrnérrészeket eltávolítottam és kipótóltam,csiszoltam,lakkoztam,és 1 heti munka után....
igy szép ha a restaurás egy kihívás
|
Bejelentkezés
Hirdetés |