Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Muzeális készülékek-alkatrészek restaurálása
Témaindító: Kutyuli, idő: Márc 29, 2008
Témakörök:
Szép munka ez is, meg az előzők is. A belsejükről is tennél fel fotót?
Itt vannak a fotók.Ezek a rádiók működnek is nem csak kívülről vannak rendberakva.Az orionnál még nem törőltem meg a csöveket.
Üdvözletem!
Birtokomba került nemrég Makai István Rádióhibakeresés, javítás, behangolás című könyve. Az öreg szakik kívülről fújják, de az ifjabb nemzedék (mint én) sokat okulhat belőle, rengeteg hibaforrás felderítésében segít tematikusan. Melléje mérőműszer kapcsolásokat is közöl, ami megépíthető és a javítás során használható. Beszkenneltem pdf-be, íme a link, ahol mindjárt letölthető. De innen is tallózható, a második lapon van az alja felé, a jól ismert 4shared/RT3 oldalon. A végén levő skálalapok aljára halványan méret információt írtam, hogy ha valaki kinyomtatja, akkor megnézhesse, egyezik-e. A végére a néprádió rajzát még egyszer külön benyomtam 400 dpi-vel. Utólag jöttem rá, hogy nem forgattam el, de a pdf-kukkolóban egy kattintással forgatható és nem kell heverészve olvasni Ha valakinek nyiffnyaffja van vele, mert nem jól csináltam valamit, akkor szóljon. Fogyasszátok egészséggel
Találtam javítással kapcsolatban pár ötletet a neten, pl. hogy ragasztópisztollyal, vagy sziloplast-tal ki lehet pótolni. A sorkimenő fotók:
A készülékről is pár fotó:
Üdv! Szép munkák! A Velence is. Akkor jól éreztem hogy mahagóni mert néztem színmintákat. Akkor lakkozni is jó? Nem politúr? Tavasszal akkor az lesz az első, mivel a műhelyem a kamrából lett így az is a házban van így nem előnyös benn lakkozni, de tavaszig max 2 hónap van akkor megcsinálom. Igazából ez a legnagyobb baja a készüléknek hogy sérült a politúr. Gombot túrok vaterán vagy valahol, Velence feliratot meg láttam hogy valaki elkészítette házilag meg kéne próbálni. Nekem valamiért ez a Velence készülékcsalád nagyon megtetszett.
Jó lenne beszerezni az r636 és az r646 minden változatát. Én is asztalosnak tanultam meg műszerésznek is bár a műszerészt sajnos nem végeztem el. Viszont szerszámok és tapasztalat híján roppant keveset asztaloskodom, bár a rádiók belezökkentenek, édesapám bútorasztalos, unokabátyám is asztalos de ha ők csinálnák meg nekem az nem olyan mintha én végzem el. Egyébként a Velencének milyen az eredeti hálózati dugója? Erről le volt vágva... Üdv: Puklee
Üdv! Ez roppant jól jön! már jön is lefelé Kösz!
Örvendek, hogy örvendesz
Idézet: „Velence feliratot meg láttam hogy valaki elkészítette házilag” Na, ez engem is érdekel, ha van infód bővebb, annak, meg én örvendenék (többek között)
Szia!
Én egyiket sem ajánlanám.Inkább,ha egy kicsit korhű is akarsz maradni,bonts meg egy uránusz vagy hasonló sorkimenőt és arról lehet letekerni ezt a celofán szarű anyagot.Azzal vedd körbe és ragaszd meg egy daran textiles szigszalaggal.Én nem kenném össze a takonyragasztóval.A sziló meg ecetsavas,megmarja vezetéket a trafóban,meg csúnya is. István
Üdv neked. A velence gyárilag is lakkos nem politúr. A hálózati dugóval kapcsolatban,az előző tulaj már cserélt rajta kábelt és nem tudom hogy meghagyta-e az eredeti dugóját.Az enyémen ilyen van..
A VT eredeti hál. dugó.
Huh. nem lesz egyszerű de megkeresem. Valószínűleg vagy lejárt a hirdetés vagy nem vaterán találtam... Mindenesetre volt egy Velence félig felrestaurálva szétszedve eladó nem tudom mennyiért és írta az illető hogy a Velence felirat saját készítésű még csiszolni kell volt róla fotó, rézből volt de az istennek se találom:S Ez adta az ötletet hogy keresek guglin majd egy Velencéről képet ahol látszik a felirat jó nagyban kinyomtatom és az alapján készítek sablont. de még hogy miből és hogy vágom ki az rejtély
Nekem a kábel még eredeti. Mert a színe olyan mint a Janó bácsi által mutatott dugó színe, egyébként köszönöm Janó bácsi! Nekem fehér van sajna ilyen. Egyébként ilyen dugót is láttam már mint a tiéden de nem tudom hol. Akkor ha lakk akkor jó. Nem tudom pácot szeszest vagy vizest vegyek bár a pénztárcámnak a vizes jobban megfelel. Lakknak jó a fújós akril?
Szia! Szép állapotban van a gép! A ragasztópisztolyt viszont itt én sem ajánlanám.. Amúgy sem biztos hogy oda húz át. Ideiglenesen egy-két réteg szigetelőszalag darabbal ha elfeded akkor egyből meglátod. Bekapcsolod és figyeled,ha meglátod az átütést áramtalanitasz,és egyből többet tudsz majd.. Ha vannak csere sorvégcsőveid,azokat is próbáld ki,mert azok is tudnak ám furcsaságokat csinálni. Amúgy ott van a kutyaház oldalán,egy félkör alakú fém alatt egy L(204),R243 (3,3k),C (220n) tag.. egyik fele a primerre megy,a másik pedig az eltéritőre. Kivül állitható "mágneses" ,ha véletlenül elállitottad azt is "átütésekkel" honorálja.
http://elektronika.teszvesz.hu/nosztalgia_keszulekek/elektroncsoves...3.html
Megvan kár hogy már elkelt. Majd ha lesz időm írok valahogy az eladónak hátha megsúg néhány tippet. Üdv!
Lakkozás Bővebben: Link
Köszönöm! Én is örülnék a politúrozásnak de nekem meg semmi tapasztalatom nincs benne ezért így lakkozva lesz. Találtam a Linken pár hasznos infót
Köszönöm!
Az eredeti műanyag, ha jól tudom. Nem tudom, hogy az eredetiről lehetne-e öntőmintát csinálni és gyantából megcsinálni és lefesteni. De ehhez kell egy eredeti felirat...
Üdv !
Mielőtt bármit csinálsz , mérj buszter feszültséget. Gyári értéktől (+) , (-) 10% megengedett. Ha nagyobb akkor is lehet átütés. Ha nagyobb , oka a buszter láncs alsó felének szakadása , beleértve ritkán a potméter föld felőli ágát is. Biztos hogy a primer szikrázik? Öreg T.
Igen,ezt elfelejtettem pedig le akartam irni.. A buszter feszültséget érdemes lenne megmérni. A booster kondenzátor az esetedben a C233 56n.. a poti pedig a P206 2,5M. A booster feszültség rajz szerinti érték AT848 esetében pedig 860V. Óvatosan méricskélj!!!! Szerintem sem a primer szikrázik..
Ez sem rossz ötlet. Talán meglehetne csinálni sok készülékről hiányzik a felirat. Köztes megoldás ha ezt a rézből készültet lefújnánk az eredetire hasonlító festékkel hogy fehér legyen. Az eredeti az műanyag, vagy valami hasonló. Úgy gondolom elég törékeny de ha valaki rendelkezik elég türelemmel és kézügyességgel talán fából tudna faragni/vésni egy öntőmintát. Tükrözve rárajzolni egy fadarabba, kivésni és lehet is önteni csak kézügyesség kellene hozzá na meg valami precíz kis vésőkészlet. Azt hiszem ha véletlen idén is őrködnöm kell a halastón akkor ott lenne időm babrálni vele. De ez most adott egy ötletet.
Itt egy régebbi link a doboz felújításhoz:Bővebben: LinkBővebben: Link
Nem nagyon akarok bele nyúkálni mérés céljából a villámok környékére, viszont azt az állítható mágneses kört elállítottam azt hiszem egyszer bele akadt az ujjam és felnyitottam, most teljesen lecsuktam, akkor lehet ez lesz a hiba? Mit csináljak vele?
A felirat pótlására próbáld meg a következőt.: Itt az eredeti felirat, ez fröccsöntött műanyag volt, arannyal lefestve. Rajzold, vagy szerkezd ki egy A 4 -re nagyban, majd szkenneld be a gépbe és kicsinyítsd le a megfelelő méretre. Ezután nyomtasd ki kartonra, (műszaki rajzlap) több példányba, vágd ki tapétakéssel, és ragaszd egymásra, valamilyen keményre száradó műgyantával, vagy ragasztóval. Száradás után még lehet rajta javítani csiszolással, reszeléssel, majd le kell festeni vagy fújni arannyal. Ha ügyes vagy, senki nem fogja tudni, hogy nem eredeti.
Nem vésni kell, hanem pl. gipsz öntőmintát csinálni és abba önteni a gyantát, utána a fölösleget levágni/lereszelni. Persze ehhez kell egy eredeti.
Hm?
Szia! Gyorsan megnéztem,azoknál a gépeimnél amelyek szét vannak szedve.. és az alsó harmadban áll.. Az egyik gépen ki is próbáltam hogy mit csinál.. ahogy felfelé veszem,egyre jobban "fúj" a nagyfesz.. és át is ütne. Teljesen levett állásban ahogy nálad is van... "elvileg" nincs gond.. Állitsd be kb az alsó harmadra.
Üdv Gergő !
Ez csak abban az esetben működik ha minden alkatrész jó. Sőt akkor is lehet sok és kevés is , mert a tekercseknek is van szórása az-az eltérés akár menetszámban , de leginkább induktivitásban. Mérni kell mindenképp , és lehetőleg az alacsonyabb értékre kell törekedni. Természetesen ez meghatározza a vízszintes kép méretet , igaz ez korrigálható a kondikkal , igen széles tartományban. Persze ez is emeli a buszter feszültséget. De mégis ez a kívánatosabb módja a jó és pontos eltérítésnek , és kíméli a nagyfesz tekercset. Öreg T
Hello!
Vettem egy phono-eumigette rádiót. Sajna elég vacak állapotban van, de majd csak elbánok vele valahogy. Viszont 2 dolog: Az egyik, hogy az elején arany színű eumig felirat van a lakkban. Sima fénymásolópapírt tettem már polítúr alá, de ide valamilyen arany színű felirat kellene. Erre van valami ötletetek? Sajna az eredeti fényezés nem állja meg a helyét, kikerülni a betűket meg nem tudom. A másik, hogy a gramofonban nincs hangszedő. Valakinek van esetleg a fiók mélyén valamilyen hangszedő abból a korszakból? Vagy tegyek bele egy teslát pl, csökkentsem le a tűnyomást és merjem rátenni a lemezeimet? (Nagyapámnak még van 78 as fordulatú gramofonlemeze is egy pár... Ez a szerkezet tudja a 78 as fordulatot)
Szia József! Igazad van,mindenképp érdemes egy pár mérést elvégezni,mielőtt "próbálkozik" az ember.. minden készülék más és más. Kikapcsolt állapotban is lehet méregetni,szakadást keresni.. booster feszültség mérésénél természetesen nem ússza meg az ember a bekapcsolást.. de nem is kell odapiszkálni,mert csak csatlakoztatja az ember a müszert,és figyeli. Ha valami nem ok.. azonnal áramtalanit. Fontos életvédelmi szabály továbbá hogy a hálózati feszültség a konektorba való bedugás "irányától" függően itt is ugyanúgy rajta lehet a fém részeken,mint a rádiók esetében.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |