Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Muzeális készülékek-alkatrészek restaurálása
Lapozás: OK   199 / 581
(#) Puklee válasza Janó bácsi hozzászólására (») Jan 29, 2012 /

Micsoda ötlet! Nekem eszembe nem jutott volna pedig pofon egyszerű. Nyomtatóm nincs de mivel úgy is a polgármesteri hivatalnál dolgozom, bemegyek és fillérekért megcsinálják egy nyomtatás kb 20 forint. Párszáz forintból kijön. Az én készülékemen fehér a felirat de lehet az idő? A V betű végétől van meg kb így : "elenc". Na mindjárt lefotózom bár még makróban nem próbáltam a gépet itt az ideje..
Szóval ezt a módszer fogom alkalmazni olcsó és nem piszkol, nem kell hozzá semmi különleges csak m.rajzlap meg tapétavágó. Köszönöm a tippet! A Velence feliratért 2. napja túrom a google-t eredménytelenül.
(#) hatvanasjocó válasza bmajor hozzászólására (») Jan 29, 2012 /

Aranyszínű jelölő(alkoholos) filctollat lehet kapni írószerboltokban!

Na lekaptam a feliratot. Szóval az van meg belőle ami a képen látszik fehérben.
Ha már ott jártam lekaptam a mai munkámat. Afféle hétvégi "kikapcsolódásként" babrálok egy kis sokol rádióval gondoltam helyrepofozom.
(#) Janó bácsi válasza Puklee hozzászólására (») Jan 29, 2012 /

Üveget, tudok adni újat a szokolhoz, ha kellene keress meg privibe. Üdv

Rendben írok privátot!

Most néztem a kisrádiót. Nem is olyan hétvégi munka lesz ez mert a belseje katasztrófa... a hangerőszabályzónál a nyák le van jőve és öklömnyi forrasztással van ott valami vezeték de csak a kapcsolón, maga a poti be sincs kötve és nincs is hová mert a nyák ott nincs meg. Igaz azt majd visszakeresem rajzról aztán hátha megszólal.
(#) _BiG_ hozzászólása Jan 29, 2012 /

Tisztelettel kérem a régi tévékkel foglalkozó szaktársak segítségét.

A mellékelt képeken egy - azt hiszem Orion - tévé képcsőfeje és csatlakozó aljzata látható, még méret segedelmet is adtam.

Nos, ez a csatlakozó egy duodekál (12 pólus) típus. Persze ennél 5 láb hiányzik. Nekem vannak duodekál csöveim, és kellene hozzájuk foglalat.

A kérdésem az, hogy ilyen, már nem szükséges, esetleg sérült-repedt képcsőcsatlék van-e valakinek?
Mert nekem olyan aljzat kell, aminek minden érintkezője megvan.
A hiányt tudnám pótolni a jövevény aljzatokból. Ha több is akadna, akkor kettőből-egyet módszerrel tudnék építkezni.

Ha valakinek ilyen, komplett, eredetileg nem képcsövekhez való foglalata(i) vannak és eladók, az is jöhet

Természetesen nem kívánom ingyen, a postát is állom.
Válaszokat privátba kérem szépen.

A segítséget előre is köszönöm!
(#) Puklee válasza _BiG_ hozzászólására (») Jan 30, 2012 /

Üdv! Mintha lenne egy hasonló foglalatom, de nem biztos. Majd ma szétnézek összehasonlítom és ha olyan akkor írok privátot. Üdv: Puklee
(#) _BiG_ válasza Puklee hozzászólására (») Jan 30, 2012 /

Köszönöm!
(#) _BiG_ válasza _BiG_ hozzászólására (») Jan 30, 2012 /

Ja, segedelmül mellékelem a duodekál csőfej méreteit.
(#) (Felhasználó 20218) hozzászólása Jan 31, 2012 /

Sziasztok!

Restaurálgatom a TERTA T528G rádiómat, aminek a tetejében van egy SUPRAPHON H21 lemezjátszó. Amikor hozzám került a készülék akkor már nem forgott a lemezjátszó motorja. Végül sikerült vennem egy donort aminek működő motorja volt, de sajnos a kivezetései életveszélyesek voltak, mert mállott a szigetelés a vezetékről. Szét kellett szednem a motort, mert máshogy nem fértem hozzá a tekercskivezetésekhez és kicseréltem a vezetéket, kevésbé korhű, de nem ragad hozzá senki. A problémám ott kezdődik, hogy gondoltam ha már úgyis szétszedtem, hát kifújtam a csapágyakat fegyverolajjal, hogy szépen dolgozzon. Ennek az lett az eredménye, hogy brutális zörgött, mint valami NDK centrifuga. Ismét szétszedtem és bekentem a csapágyakat inkább jóféle gépzsírral és elhallgatott. Ez volt egy hete, most elővettem és megint zörög, pedig az egy hét alatt nem volt hozzányúlva... Mi lehet erre a problémára a megoldás?

mt6.jpg

(#) pucuka válasza (Felhasználó 20218) hozzászólására (») Jan 31, 2012 /

Szintercsapágyat nem lett volna szabad olajozni, sőt gépzsírozni sem. Én némi patikából származó vazelinnel szoktam gyógyítani, magnóknál bevált. Az némileg visszadolgozza magát a szinterbe.
(#) (Felhasználó 20218) válasza pucuka hozzászólására (») Jan 31, 2012 /

Az utolsó mondatot nem értem. Mindenesetre köszönöm az ötletet, ki fogom próbálni!

A szintercsapágy egy porózus fémötvözet, amibe belesajtolják a kenőanyagot. Ha egy ilyen csapágy sokat áll, akkor a kenőanyag felszíne, ami a tengellyel érintkezik, megkeményedik, megköt. Ezt egy kis óvatos mechanikai behatással, forgatással meg kell törni, ill. a vazelin ken is, és ezt a beszáradt felületet oldja, nomeg picit visszakenődik a csapágy porózus anyagába.

Ez esetben lehet, hogy teljesen feleslegesen cseréltem le a régi motort... elég lett volna megforgatni kézzel párszor?
(#) Janó bácsi válasza (Felhasználó 20218) hozzászólására (») Jan 31, 2012 /

Annó a 70-es években a BRG-nél voltunk magnó javító tanfolyamon, és ott mondta egy konstruktőr elrettentésül, hogy aki egy szinter csapágyat beolajoz, az más egyéb aljasságra is képes. Hát ez megmaradt bennem. (Nem kell komolyan venni, viccnek szántam.) Üdv.

Könnyen lehet. Elég lett volna egy szétszedés, egy kis vazelin, összerak, és örül. Azt nem tudom, hogy meddíg, nekem sohasem volt ilyen reklamáció.
(#) (Felhasználó 20218) válasza Janó bácsi hozzászólására (») Jan 31, 2012 /

Na igen, a tapasztalat nagy előny. A 70-es években még faterom is gyerek volt. Előbb kellett volna informálódnom, de sosem gondoltam, hogy létezik olyan csapágy aminek nem tesz jót az olaj...

Ki fogom termelni a régi motor csapágyas részeit és vazelinnel összerakom, hátha. Gondolom az újból már esélytelen szépen kitakarítani a zsírt és olajat.
(#) Molnár Gergely hozzászólása Jan 31, 2012 /

Sziasztok. Van nekem egy terta t422g rádióm. Aránylag szépen egybevan kívűl-belűl ,főleg belűl,deha bekapcsolom elkezd búgni,mindig egyre hangosabban, végűl mar egy felszálló repűlőgép hangjával vetekszik. Minden a helyén van,a csövek szépen dolgoznak.Mi a fene baja lehet.
(#) (Felhasználó 20218) válasza Molnár Gergely hozzászólására (») Jan 31, 2012 /

Nekem egy T328-am is van, az csinált ilyet. Egy ismerős szaki cserélt benne egy kiszáradt ELKO-t, utána jó lett.
(#) zolika60 válasza (Felhasználó 20218) hozzászólására (») Jan 31, 2012 /

Szerintem nem esélytelen. Törölgesd meg tiszta ronggyal. Kenj rá egy kis vazelint és jó lesz az is.
(#) Janó bácsi válasza Molnár Gergely hozzászólására (») Jan 31, 2012 /

A 2X47 µF-os szűrőelkó a hibás, vagy nincs rendesen testelve, beforrasztva. üdv.

Köszönöm az infókat.

Megtaláltam az alkatrészt és van is ojan értékúm de az eredetinek egyoldalon van a két lába,de amit én találtam annak két oldalon van az nem baj? Az van ráírva hogy:REMIX c2 10 47nF 400v-. Elnézést ha hüjeséget kérdeztem,nem nagyon értek az elektronikához.
(#) (Felhasználó 20218) válasza Molnár Gergely hozzászólására (») Jan 31, 2012 /

Erre kellene hasonlítania. 47nF és 47µF nagyon nem ugyanaz...

kondi.jpg

(#) Janó bácsi válasza Molnár Gergely hozzászólására (») Jan 31, 2012 /

2 X 47 mikrofarad! nem nanofarad! ( 1000 szeres érték) Az a nagy aluminium henger a végén két szegecselt kivezetéssel.

Bocsánat az előbbiért,megvan mossább melyik az. Mégegyszer köszönöm.
(#) (Felhasználó 20218) hozzászólása Jan 31, 2012 /

Közben eszembe jutott más is. Az MR1 Kossuth kivételével mást is tudjak hallgatni, de nem szeretném a rádiót semmiképp sem átalakítani. Lehet esetleg valahol venni pár m hatótávú AM transmittert?
(#) Molnár Gergely válasza Janó bácsi hozzászólására (») Jan 31, 2012 /

2x50 mikrofarádosat találtam,és 350-385v -os. Nem tudom jó-e lessz ez, el-e viseli a rádió.
Következő: »»   199 / 581
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem