Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Muzeális készülékek-alkatrészek restaurálása
Lapozás: OK   234 / 581
(#) horváth lajos hozzászólása Máj 23, 2012 /

Sziasztok kaptam egy terta t325-ös típusú régi rádiót. de hiányzik neki a hangerő potmétere. van valakinek egy felesleges potija. segitséget előre is köszi üdv lali
(#) Lázár Péter válasza Janó bácsi hozzászólására (») Máj 23, 2012 /

Köszönöm megnézem.
(#) mikimaki96 hozzászólása Máj 23, 2012 /

Üdv mindenkinek.
Nekem van egy orion at 550-0 Delta tévém elég szép álapotban van beis kapcsol csak az a gond vele hogy egy csík van a képernyő közepén és ezért nemnagyon merem bekapcsolni mert félek hogy felrobban megakartam próbálni hogy neme csak a képernyő beálítását szabályzó potik vannak elcsavarva de nemmertem megnézni ha valakinek van valami ötlete azt megköszönném ha leírná.
(#) bodgabo válasza mikimaki96 hozzászólására (») Máj 23, 2012 /

Felrobbanni nem fog, ettől ne félj. A függőleges eltérítéssel lesz a gond (feltéve hogy a csík vízszintes), keresek rajzot, aztán az alapján leírom, hogy én miket néznék meg benne.
(#) horváth lajos hozzászólása Máj 23, 2012 /

Sziasztok íme az újabb szerzeményem egy terta T325-ös rádió most már szól is de még nem az igazi még egy hangerőpotméter kell bele pár ellenállás cserélve lett meg pár kondenzátor is skála hurozás is meg volt üdv lali
(#) gkari válasza horváth lajos hozzászólására (») Máj 23, 2012 /

Ha benne van az eredeti poti, akkor esélyes, hogy javítható.
(#) horváth lajos hozzászólása Máj 24, 2012 /

Szia sajnos nem volt benne de idéglenesen be raktam egyet csak annak rövid a tengelye meg nem is kapcsolós üdv lali8
(#) Puklee válasza horváth lajos hozzászólására (») Máj 24, 2012 /

Üdv! Nekem van ilyen potim ha gondolod írj privátot és ma megkeresem. Üdv!
(#) mikimaki96 válasza bodgabo hozzászólására (») Máj 24, 2012 /

Köszönöm előreis a válaszodat
(#) mikimaki96 válasza bodgabo hozzászólására (») Máj 24, 2012 /

Megnéztem ma a tv-t bekapcsol bejön a kép és ien sistergős hangot ad ki valami semmi illatanincs a kép tökéletesen bejön jel ugye nincs mert nincs rajta antenna de idegesít hogy sistereg és nemtudom hogy mniaz a kép pedig ilyen világos hangyás nemfüstöl meg semmi belenéztem és a képernyőnél van 3 nagyobbfajta ellenállás az értékük jó de azok melegednek de rendesen a csövek éppek most cseréltem benne a sortrafónál lévőt egy pár hónapja.Lehet hogy az a sistergős hang a hangszóró lenne?
(#) frecsko hozzászólása Máj 24, 2012 /

Sziasztok.
Kész lettem egy Orion 228A -val. A kocka kivitelűvel. Szól szépen, a helyi adókat lehet rajta fogni. Kicsit még zajos mert nem sikerült sajnos minden kondit kipreparálnom.
A páromnak is tetszik, már gondolkodik, hogy hol mutatna jól a szobában
(#) frecsko hozzászólása Máj 24, 2012 /

És a kondi preparálásom. Nem csak az öreg szakik tudnak ilyet :hide:
(#) (Felhasználó 20218) hozzászólása Máj 24, 2012 /

Ne vegyétek kötekedésnek, de biztos korrekt dolog ez a kondenzátor preparálás? Csak, mert így ha valaki belenéz a rádióba akkor könnyen tűnhet neki úgy, mintha minden eredeti lenni, valamint eladáskor is könnyen lehet vele csalni. Úgy gondolom nem szégyen az ha egy alkatrészen látszik, hogy új. Vagy nem jól látom ezt a dolgot?
(#) fegyvermester válasza (Felhasználó 20218) hozzászólására (») Máj 24, 2012 /

Felteszem ilyen javítás mellett ha valaki eladja a készüléket felhívja rá a figyelmet. Szerencsére nem akar mindenki mindenkit átvágni
Viszont abban igazad van, hogy előfordulhat.
Szégyennek nem szégyen, de szerintem jobban néz ki az eredeti, vagy arra a legjobban hajazó belsővel. Javítás alatt álló kis rádiómba kényszerből modern téglatest alakú kondik kerültek a hengeres remix-ek helyére, picit rontják az összképet.

frecsko, nagyon szép lett gratula!
(#) frecsko válasza (Felhasználó 20218) hozzászólására (») Máj 24, 2012 /

Ha valakinek a korhűség fontos akkor lehet ilyen "szemfényvesztést" csinálni. Eladáskor is az a lényeg, hogy minél korhűbb legyen kívül belül.
Az már az ember tisztességén múlik, hogy elmondja e a vevőnek, hogy mit alkotott vagy nem.

fegyvermester: köszönöm szépen!
(#) Malfox válasza frecsko hozzászólására (») Máj 24, 2012 /

Teljesen korrektül van megcsinálva, ráadásul az a Tesla kondi már igencsak kapacitás vesztett lehetett, a csöves mozierősítőmben van 8 db ebből (illetve már csak volt) kb. pár nF-os volt a kapacitásuk.
(#) Janó bácsi válasza (Felhasználó 20218) hozzászólására (») Máj 24, 2012 / 2

Nem jó látod ezt a dolgot. Vegyünk például egy párhuzamot: ha valaki egy öreg autót újít fel, és abba meghagyja az eredeti motorblokkot, de dugattyút, gyűrűt, vezérművet, főtengelyt, vagyis az összes forgó-kopó alkatrészt kicseréli újra, hogy a motor működjön akkor átveri a későbbi felhasználókat? Vagy hogy nézne ki az, ha az oldtimer autóba látható helyre mondjuk egy processzoros elektronikát rakna valaki. Egy 60-70 éves rádióban gyakorlatilag az összes kondenzátort ki kell cserélni, mert vegyszer van benne, amely az idők során elbomlik, kémiai tulajdonsága megváltozik. Hogy nézne ki egy ilyen öreg készülék, ha az aljába csupa modern színes alkatrészt raknánk látható helyre? Ha azt akarjuk, hogy szóljon is a készülék, de az utókor lássa milyen volt eredetileg egy ilyen rádió, kénytelenek vagyunk az alkatrészek régi házába beépíteni a cserélt dolgokat.
Ha valaki ennél jobbat talál ki értesítsen.
(#) frecsko válasza Malfox hozzászólására (») Máj 24, 2012 /

Szegényke már teljesen ki volt tikkadva. Egy nagy szakadás volt csak
Még az alumínium megmunkálást kicsit gyakorolnom kell. A kondi alján a visszahajtást kicsit hullámosra sikerült vissza kalapálnom. De ezt nem fotóztam le, hogy ne rontsa az összképet.
(#) (Felhasználó 20218) válasza frecsko hozzászólására (») Máj 24, 2012 /

Persze mindenkinek a privát döntése, de ha a sasszi alatt van az adott alkatrész akkor rajtam kívül ott más úgysem látja, azokat cserélem újakra, ha "láthatóbb" helyen van akkor természetesen más a helyzet, oda kívánkozik a preparált alkatrész.
(#) (Felhasználó 20218) válasza Janó bácsi hozzászólására (») Máj 24, 2012 /

Indoklásod valóban más fényben világítja meg a dolgot, és hajlok rá, hogy egyetértsek. Ne értsen senki félre, nem akarom én megmondani senkinek sem, hogy mit csináljon, csak kíváncsi voltam mások véleményére.
(#) frecsko válasza (Felhasználó 20218) hozzászólására (») Máj 24, 2012 /

Értem, hogy nem látszik, de Én tudni fogom, hogy ott egy modern alkatrész van. Szeretem a tökéletességet, ha már cserélem, akkor passzoljon is oda.
Janó bácsinak 10000%-ig igaza van.

Én most pl. műszakilag hibátlan, de sérült festésű és árnyékolású EL6 Special csöveket újítottam fel az alábbi módon, szerintem korhűen sikerült megcsinálni. Az eredeti festést leszedtem óvatosan egy üvegszálas NYÁK lap segítségével le lehetett dörzsölni. Ezután hőre vezető ezüst pasztával vontam be. A száradást követően ez 1-2 ohmos vezetővé válik, stabilan tartja magát az üvegpaláston. Arra kell figyelni, hogy az árnyékoló szállal is érintkezzen ami a fejelés és a búra között van! Miután ez kész matt piros hőálló festékkel vontam be. Elég jól sikerült a színhűsége is.

Sajnos az én színhűségem nem sikerült olyan jól. Lötyögött a foglalat és megragasztottam.
Sajnos csak ilyen téglavörös színű hőálló festéket kaptam.

DSC_0154.JPG

(#) Janó bácsi válasza Malfox hozzászólására (») Máj 24, 2012 /

Nagyon jó lett a cső, gratulálok.

Még az ECL11-esem se sikerült olyan jól mint a tiéd. Grat.

DSC_0155.JPG

(#) Malfox válasza Janó bácsi hozzászólására (») Máj 24, 2012 /

Köszönöm!

Ha érdekel tudok segíteni ebben.
(#) Malfox válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Máj 24, 2012 /

Vagy be kell szerezni irgalmatlan jó minőségű Siemens, TOC, Creas vagy Sprague kondikat, sajna az áruk a csillagos egekben van, és nem is mindegyik túl régi gyártású, tehát így sem lehet a korhűséget garantálni. A régi kondiházba épített Rubycon kondi több, mint jó.
Kivéve ha valamki be akar állni ELKO gyártásra.

Igen, érdekel.
Bár még nem volt alkalmam ilyen problémával találkozni, de mostanság nagyon rácuppantam az 50-es évek előtti csövekre. Egy pontos munkafázist, ha leírnál, megköszönném. Kimásolnám magamnak a "praktikás".doc-omba.
Apropó!!
Van egy olyan csövem amin csak a SPECIAL felirat van. Hasonlít a most felrakott EL6-osokra. Lehet, hogy az enyém is az?

Lehetséges, a felső kiképzéséről lehet rá következtetni, a búra mérete is ad némi támpontot, mert ha kisebb, akkor lehet EL3-as is, amiből szintén volt Special, ami igazából csak abban tért el, hogy a cső alsó részén volt ez az árnyékolóréteg. A sima EL3, EL6-ba be lehet látni alul.
Következő: »»   234 / 581
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem